Re: Postępowanie kwalifikacyjne
 |  |  |
 | Dla tych, którzy jeszcze nie zabrali się do nauki może jeszcze nie za późno, a dla tych, którzy już wszystko przestudiowali może dla zabicia czasu "Egzamin na urzędnika mianowanego służby cywilnej".Autor: Mariusz Stepaniuk Wydawnictwo: C.H. Beck Seria: Aplikacje Prawnicze Dostępność: 1-2 dni robocze Cena detaliczna: 199,00 zł Opis: [.....] Liczba stron: 690 Data wydania: 2011 http://www.sklep.gildia.pl/literatura/1 ... y-cywilnejW ostateczności może przydać się za rok.. |  |
 |  |  |
Zdecydowanie nie polecam tej książki wyrzucone pieniądze – roi się od błędów. Od wydawnictwa BECK spodziewałem się lepszej korekty
W samym rozdziale poświęconym służbie cywilnej znalazłem 9 błędów na 29 pytań (podane są nieprawidłowe odpowiedzi). Chyba, że jest jakaś nowelizacja tej ustawy o której nie wiem, to przepraszam. Bo niektóre zapisy tej Beckowskiej ustawy są bardzo korzystne np. dodatek za wieloletnią pracę wynosi wg nich 25%.
Oto błędy, które wg mnie występują (do ewentualnej weryfikacji, bo może nie mam aktualnej wersji ustawy)
1. Służba przygotowawcza trwa nie dłużej niż 4 miesiące i kończy się nie później niż z upływem 8 miesięcy od podjęcia pracy przez pracownika (art. 36 ust. 1 i 4). Wg Becka kończy się nie później niż z upływem 12 miesięcy.
2. Pierwsza ocena w służbie cywilnej jest dokonywana nie wcześniej niż po upływie 8 miesięcy od nawiązania stosunku pracy i nie później niż miesiąc przed upływem okresu, na który została zawarta umowa o pracę ocenianego (art. 38 ust. 1). Wg Becka jest dokonywana nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy.
3. Pracownika służby cywilnej zatrudnionego na wyższym stanowisku w służbie cywilnej nie kieruje się na służbę przygotowawczą (art. 60). Wg Becka kieruje się na służbę przygotowawczą.
4. Szef Służby Cywilnej, jeżeli przemawia za tym szczególny interes służby cywilnej, może przenieść urzędnika służby cywilnej do innego urzędu w innej miejscowości na okres nie dłuższy niż 2 lata. Przeniesienie takie może nastąpić najwyżej dwa razy w czasie trwania stosunku pracy urzędnika służby cywilnej (art. 63 ust. 1 i 2). Wg Becka przeniesienie takie może nastąpić najwyżej raz
5. Członkowi korpusu służby cywilnej przysługuje dodatek za wieloletnią pracę w służbie cywilnej w wysokości wynoszącej po pięciu latach pracy 5 % miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego. Dodatek ten wzrasta o 1 % za każdy dalszy rok pracy aż do osiągnięcia 20 % miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego (art. 90 ust.1). Wg Becka, aż do osiągnięcia 25 % miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego
6. Urzędnikowi służby cywilnej przysługuje corocznie dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze wynoszącym po 5 latach zatrudnienia w służbie cywilnej 1 dzień. Urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 12 dni (Art. 105 ust. 1). Wg Becka urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 10 dni
7. Postępowanie dyscyplinarne nie może być wszczęte po upływie trzech miesięcy od dnia powzięcia przez dyrektora generalnego urzędu wiadomości o naruszeniu obowiązków członka korpusu służby cywilnej ani po upływie dwóch lat od popełnienia tego czynu (Art. 113 ust. 2). Wg Becka ani po upływie roku od popełnienia tego czynu
8. 2. W skład Wyższej Komisji Dyscyplinarnej wchodzi 15 członków powoływanych przez Prezesa Rady Ministrów na okres 6 lat, w tym 12 członków powoływanych na wniosek Szefa Służby Cywilnej spośród urzędników służby cywilnej oraz 3 członków powoływanych na wniosek dyrektora generalnego służby zagranicznej spośród członków personelu dyplomatyczno-konsularnego. (Art. 118. ust. 2). Wg Becka w skład Wyższej Komisji Dyscyplinarnej wchodzi 18 członków
9. Od orzeczenia komisji dyscyplinarnej strony mogą odwołać się, za pośrednictwem komisji dyscyplinarnej I instancji, do Wyższej Komisji Dyscyplinarnej w ciągu 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia (Art. 126 ust. 7). Wg Becka odwołanie można złożyć w ciągu 30 dni.