Teraz jest 11 wrz 2025, 20:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2010, 10:55

POSTY        58
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
ddd                    

Na forum służby cywilnej z przerażeniem pisza:
XX Promocja "Józef Piłsudski" - zaczynali w składzie ok. 40 słuchaczy.

Absolwentami XIX Promocji „Królowa Jadwiga” - kończyli w sierpniu ubiegłego roku. Tam absolwentów było chyba 78 (najwięcej w historii KSAP)

Stąd wynika, że w KSAP-owców z lutego 2011 jest 37,
a stąd, że z sierpnia 2010 jest 29, razem 66 głów.

Mamy zatem 4,1 chętnego na miejsce z puli.

15 cze 2011, 18:41
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
zlzn                    

To tyle nie było chyba jeszcze w historii  postępowań <_<

15 cze 2011, 20:30
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
zlzn                    

Stąd wynika, że w KSAP-owców z lutego 2011 jest 37,
a stąd, że z sierpnia 2010 jest 29, razem 66 głów.

Nie działają te linki. Czy możesz poprawić?

16 cze 2011, 08:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2011, 22:27

POSTY        59
może to pytanie już padło, ale kiedy ogłaszane są wyniki egzaminu?

16 cze 2011, 19:51
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Około 1 miesiąca po egzaminie.
Nie ma z góry określonego terminu.
Dokładny termin podadzą po egzaminie.

16 cze 2011, 19:58
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Wpierw muszą ustalić jakie kody nadano osobom, które miały zdać  :wysmiewacz:

16 cze 2011, 20:23
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:58

POSTY        4
Witajcie.

Pozwólcie, że przejdę od ogółu nieco bardziej do szczegółu i zapytam o tabelki z testu umiejętności (tabelki do zadań tekstowych). Chodzi mi o to, czy można je modyfikować dla swoich potrzeb, w sytuacji gdy np. nie gra nam liczba kolumn czy wierszy (dorysować sobie po prostu, albo podzielić tabelkę na mniejsze części  ;) )
Można?

17 cze 2011, 08:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2009, 17:22

POSTY        37
Chyba żartujesz? Tabelki są najlepiej punktowane i nie ma co ich modyfikować - jak się nie zgadza liczba kolumn lub wierszy z treścią to znaczy że leżysz i się denerwujesz !!! A czas na tablicy tyka !! i o to im chodzi - potencjalnie nie zdałeś !!

17 cze 2011, 09:58
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:58

POSTY        4
darecki                    

jak się nie zgadza liczba kolumn lub wierszy z treścią to znaczy że leżysz i się denerwujesz !!! A czas na tablicy tyka !! i o to im chodzi - potencjalnie nie zdałeś !!

Budujące  boje--==

ech...

Ostatnio edytowano 17 cze 2011, 13:19 przez kabe, łącznie edytowano 1 raz

17 cze 2011, 13:16
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
hmmm nie zgadzam się, że tabelki są najlepiej punktowane... w zeszłym roku tylko ponazywałam wiersze i wpisałam trochę danych, nacisk położyłam na pozostałe 2 części testu i zdałam fakt, że w limicie się nie zmieściłam... kolezanka, która skupiła się na tabelkach jednak nie zdała.... więc ostrożna bym była z oceną ważności tabelek :) i nie załamywać się nimi... co do faktu dopisywania kolumn to kategoryczne absolutne NIET :excl:

17 cze 2011, 13:53
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Godiva                    

hmmm nie zgadzam się, że tabelki są najlepiej punktowane... w zeszłym roku tylko ponazywałam wiersze i wpisałam trochę danych, nacisk położyłam na pozostałe 2 części testu i zdałam fakt, że w limicie się nie zmieściłam... kolezanka, która skupiła się na tabelkach jednak nie zdała.... więc ostrożna bym była z oceną ważności tabelek :) i nie załamywać się nimi... co do faktu dopisywania kolumn to kategoryczne absolutne NIET :excl:

Tak, potwierdzam, najlepiej zrobić po trochu z każdej części, ja tez miałam tabelki najlepiej zrobione i wcale nie uzyskałam super oceny z tej części, ale zdałam  i zmieściłam się w limicie, czego wszystkim skarbowcom życzę :)

Z moich obserwacji wynika natomiast, że zdała  większość z aktywnych na forum, a kilka odpowiedzi znałam z tego wątku, więc kochani głowa do góry!!!!! :)

17 cze 2011, 14:04
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
Nadir                    

Dla tych, którzy jeszcze nie zabrali się do nauki może jeszcze nie za późno,
a dla tych, którzy już wszystko przestudiowali może dla zabicia czasu
"Egzamin na urzędnika mianowanego służby cywilnej".
Autor: Mariusz Stepaniuk
Wydawnictwo: C.H. Beck
Seria: Aplikacje Prawnicze
Dostępność: 1-2 dni robocze
Cena detaliczna: 199,00 zł

Opis: [.....]

Liczba stron: 690
Data wydania: 2011

http://www.sklep.gildia.pl/literatura/1 ... y-cywilnej

W ostateczności może przydać się za rok..

Zdecydowanie nie polecam tej książki wyrzucone pieniądze – roi się od błędów. Od wydawnictwa BECK spodziewałem się lepszej korekty

W samym rozdziale poświęconym służbie cywilnej znalazłem 9 błędów na 29 pytań (podane są nieprawidłowe odpowiedzi). Chyba, że jest jakaś nowelizacja tej ustawy o której nie wiem, to przepraszam. Bo niektóre zapisy tej Beckowskiej ustawy są bardzo korzystne np. dodatek za wieloletnią pracę wynosi wg nich 25%.
Oto błędy, które wg mnie występują (do ewentualnej weryfikacji, bo może nie mam aktualnej wersji ustawy)
1. Służba przygotowawcza trwa nie dłużej niż 4 miesiące i kończy się nie później niż z upływem 8 miesięcy od podjęcia pracy przez pracownika (art. 36 ust. 1 i 4). Wg Becka kończy się nie później niż z upływem 12 miesięcy.
2. Pierwsza ocena w służbie cywilnej jest dokonywana nie wcześniej niż po upływie 8 miesięcy od nawiązania stosunku pracy i nie później niż miesiąc przed upływem okresu, na który została zawarta umowa o pracę ocenianego (art. 38 ust. 1). Wg Becka jest dokonywana nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy.

3. Pracownika służby cywilnej zatrudnionego na wyższym stanowisku w służbie cywilnej nie kieruje się na służbę przygotowawczą (art. 60). Wg Becka kieruje się na służbę przygotowawczą.

4. Szef Służby Cywilnej, jeżeli przemawia za tym szczególny interes służby cywilnej, może przenieść urzędnika służby cywilnej do innego urzędu w innej miejscowości na okres nie dłuższy niż 2 lata. Przeniesienie takie może nastąpić najwyżej dwa razy w czasie trwania stosunku pracy urzędnika służby cywilnej (art. 63 ust. 1 i 2). Wg Becka przeniesienie takie może nastąpić najwyżej raz
5. Członkowi korpusu służby cywilnej przysługuje dodatek za wieloletnią pracę w służbie cywilnej w wysokości wynoszącej po pięciu latach pracy 5 % miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego. Dodatek ten wzrasta o 1 % za każdy dalszy rok pracy aż do osiągnięcia 20 % miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego (art. 90 ust.1). Wg Becka, aż do osiągnięcia 25 % miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego

6. Urzędnikowi służby cywilnej przysługuje corocznie dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze wynoszącym po 5 latach zatrudnienia w służbie cywilnej 1 dzień. Urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 12 dni (Art. 105 ust. 1). Wg Becka urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 10 dni

7.   Postępowanie dyscyplinarne nie może być wszczęte po upływie trzech miesięcy od dnia powzięcia przez dyrektora generalnego urzędu wiadomości o naruszeniu obowiązków członka korpusu służby cywilnej ani po upływie dwóch lat od popełnienia tego czynu (Art. 113 ust. 2). Wg Becka ani po upływie roku od popełnienia tego czynu

8. 2. W skład Wyższej Komisji Dyscyplinarnej wchodzi 15 członków powoływanych przez Prezesa Rady Ministrów na okres 6 lat, w tym 12 członków powoływanych na wniosek Szefa Służby Cywilnej spośród urzędników służby cywilnej oraz 3 członków powoływanych na wniosek dyrektora generalnego służby zagranicznej spośród członków personelu dyplomatyczno-konsularnego. (Art. 118. ust. 2). Wg Becka w skład Wyższej Komisji Dyscyplinarnej wchodzi 18 członków

9. Od orzeczenia komisji dyscyplinarnej strony mogą odwołać się, za pośrednictwem komisji dyscyplinarnej I instancji, do Wyższej Komisji Dyscyplinarnej w ciągu 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia (Art. 126 ust. 7). Wg Becka odwołanie można złożyć w ciągu 30 dni.

19 cze 2011, 12:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2011, 19:25

POSTY        8
Czy nie macie wrażenia, że do tego egzaminu nie ma zbytnio sensu się uczyć?

Skoro każdy jego element, to katalog otwarty zagadnień, to przecież można trafić wszystko i nic. Czysta loteria. (W testach z 2 ostatnich lat pytania się nie powtarzały).

Wydaje mi się, że trzeba tylko liczyć na farta aby trafiło się mniej więcej to, na czym się pracuje.

19 cze 2011, 13:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 kwi 2011, 11:05

POSTY        11
Jako pozostający w mniejszości przedstawiciel ministerstwa (aczkolwiek czerpiący garściami z bogactw niniejszego forum) postuluję, dla zachowania równowagi psychicznej (a także poczucia sprawiedliwości społecznej), łamanie kołem tudzież nabicie na pal odpowiedzialnych za ustawę o finansach publicznych taką jaką ona obecnie jest.

Podejrzewam, że to wymysł jakiś sił, których istoty i pochodzenia  nikt nie jest w stanie pojąć. Uważam, że kwestią tą powinna zająć się specjalna komisja do spraw incydentów paranormalnych.

Czytam ten wytwór szalonego legislatora i co rusz, przy części zapisów, mam wrażenie, że równie dużo wyniósłbym z lektury przewodnika po perłach kina armeńskiego przetłumaczonego na język Eskimosów i zaszyfrowanego Enigmą.

Podziwiam merytorystów z zakresu finansów publicznych :brawa:

19 cze 2011, 15:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323 ... 840  Następna strona