Teraz jest 06 wrz 2025, 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 68  Następna strona
"Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Post Re: "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dzies
"Harakiri sam jesteś zakłamany." Ale Radziuuu - masz na to jakieś argumenty? Bo jak nie to ....
Austeen... Mam taką obawę, że nie czytasz ze zrozumieniem nie tylko cudzych postów - ale również nie wiesz co sam piszesz. Jeśli nie miałeś zamiaru obrażać związkowców a odnosiło się to do jakiejś konkretnej - znanej Tobie sytuacji - to zwracam honor. Ja znam zgoła przeciwną sytuację.
Kakaes - chciałbyś aby związki zawodowe tak jak partie były finansowane w całości z budżetu państwa? Ciekawa inicjatywa. Ale podejrzewam, że chodzi Ci o likwidację związków zawodowych - bo ze składek członkowskich się nie utrzymają. Zresztą każdy członek związku - poza bardzo dużymi organizacjami jest zobowiązany do świadczenia pracy dla pracodawcy - więc mają to robić za darmo? Czy też mają to być organizacje komercyjne utrzymywane przez konkurencyjne na rynku firmy - lub w przypadku US - podatników? Ogólnie rzecz biorąc - nie masz pojęcia o związkach zawodowych.
Ale to takie tam dywagacje. Nieistotne dla racjonalizacji i problemów naszych kolegów...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

12 cze 2011, 22:22
Zaawansowany

REJESTRACJA23 gru 2009, 16:50

POSTY        93
Dajcie już spokój. Nie ma co ciągnąć tego tematu. ZZ są potrzebne, ale musimy do nich wybierać odpowiednich ludzi. To, że są tam niekiedy osoby nie nadające się do tego to jest nasza wina.

12 cze 2011, 23:06
Znawca

REJESTRACJA05 lis 2009, 19:55

POSTY        200
Harakiri                    

Jeśli nie miałeś zamiaru obrażać związkowców a odnosiło się to do jakiejś konkretnej - znanej Tobie sytuacji - to zwracam honor. Ja znam zgoła przeciwną sytuację.

Harakiri to co opisałem odnosiło się do konkretnej sytuacji, ale na pewno takich przypadków jest więcej, dlatego napisałem w liczbie mnogiej, co nie oznacza, że miałem na myśli związkowców. Bez ZZ byłoby na pewno trudniej coś zmienić. Niestety ja znam inną sytuację niż Ty. U nas ZZ nie widać, bo były związkowiec, który został NUSem skutecznie zneutralizował tą organizację, a nowy przewodniczący stosuje zasadę BMW (Bierny Mierny ale Wierny). Jako związkowiec taka osoba broniła interesów pracowników (przeciwdziałała zwolnieniom, kontrolowała przestrzeganie kodeksu pracy, zabiegała o wyższe pensje i lepsze warunki pracy dla pracowników), wszędzie tej osoby było pełno i krytykowała na każdym kroku poprzedniego NUSa, że nie dba o pracowników, a jak została NUSem to zwalnia, łamie kodeks pracy, daje podwyżki "wybrańcom" i poprawia swoje warunki. Właśnie taką osobę nazwałem chamem. Może jestem naiwny, ale mam nadzieję, że są wśród NUSów byli związkowcy, którzy nie odcieli się od tego do czego dążyli będąc związkowcami. Czy warto być wiernym ideałom? Uważam, że tak i takich ludzi cenię.

12 cze 2011, 23:24
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Nie jestem tu po to , aby komuś udawadniać, że jest dobrym i skutecznym związkowcem czy też nie. Prawda obroni się sama-już niedługo :) więc dajmy temu spokój:)

13 cze 2011, 06:10
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210

Jako związkowiec taka osoba broniła interesów pracowników (przeciwdziałała zwolnieniom, kontrolowała przestrzeganie kodeksu pracy, zabiegała o wyższe pensje i lepsze warunki pracy dla pracowników), wszędzie tej osoby było pełno i krytykowała na każdym kroku poprzedniego NUSa, że nie dba o pracowników, a jak została NUSem to zwalnia, łamie kodeks pracy, daje podwyżki "wybrańcom" i poprawia swoje warunki.

PUNKT WIDZENIA ZMIENIA SIĘ OD PUNKTU SIEDZENIA. Takie jest życie.

13 cze 2011, 22:35
Site Admin

POSTY        705
Weksel - tak bywa. Ale nie jest to zasada. Wszystko zależy od tego jakim człowiekiem się jest.
Ale myślę, że ten wątek poboczny zakończyliśmy - i nie wracajmy do niego.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

13 cze 2011, 22:40
Specjalista

POSTY        481
Czy to dzisiaj, może ma byc dalsza część rozprawy w TK?

14 cze 2011, 06:24
Nowicjusz

REJESTRACJA26 maja 2009, 19:31

POSTY        1
http://www.trybunal.gov.pl/index2.htm

Kp 1/11

Komunikat prasowy o terminie rozprawy dotyczącej ustawy o racjonalizacji zatrudnienia w państwowych jednostkach budżetowych i niektórych innych jednostkach sektora finansów publicznych w latach 2011-2013.

10 i 11 maja 2011 r. Trybunał Konstytucyjny w pełnym składzie rozpoznawał wniosek Prezydenta RP dotyczący ustawy o racjonalizacji zatrudnienia w państwowych jednostkach budżetowych i niektórych innych jednostkach sektora finansów publicznych w latach 2011-2013.

Termin odroczonej rozprawy 14 czerwca 2011 r., godz. 8.30.

Rozprawie przewodniczył prezes TK Andrzej Rzepliński, sprawozdawcą był sędzia TK Marek Zubik.

14 cze 2011, 07:00
Specjalista

POSTY        481
Kajka10 dziękuję, w takim razie czekamy ...

14 cze 2011, 07:20
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2009, 18:39

POSTY        30
Jakie znaczenie ma wyrok TK skoro przeprowadza sie redukcję "tylnymi drzwiami". Tusk założył 10% redukcję i będzie ją miał. Wszak to rok wyborczy.

14 cze 2011, 07:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 kwi 2008, 10:13

POSTY        7
Jest wyrok TK

http://biznes.onet.pl/decyzja-tk-w-spra ... news-detal

14 cze 2011, 09:14
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
To też cos jest
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-tk-ustawa-o-racjonalizacji-zatrudnienia-w-administracji,nId,345284

14 cze 2011, 09:37
Zaawansowany

REJESTRACJA09 paź 2009, 19:45

POSTY        36
Czekam teraz na komentarze rządu o tym, jak to oni bardzo się starali ale jednak klika urzędnicza jest za silna  :rotfl:

14 cze 2011, 09:50
Site Admin

POSTY        705
"Trybunał podzielił stanowisko prezydenta w tym zakresie, a w pozostałym skargę umorzył."
Czy to nie jest aby niepokojące? Czy nie poprawią ustawy na kolanie i pchną dalej???

14 cze 2011, 09:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 68  Następna strona