Teraz jest 06 wrz 2025, 13:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 68  Następna strona
"Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:02

POSTY        18
Post Re: "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dzies
Supersaper napisał m.in.
"Zapewne MF o niczym nie wie ".
Jak to nie wie. Wie . Nie myślę , żeby  narada w Rochnie i późniejsze pismo I.S. do Naczelnika U.S. to było działanie  bez wcześniejszych  , odgórnych zaleceń dla I.S.  Warto byłoby się dowiedzieć jak one brzmiały....

10 cze 2011, 10:08
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Wjlbd                    

Supersaper napisał m.in.
"Zapewne MF o niczym nie wie ".
Jak to nie wie. Wie . Nie myślę , żeby  narada w Rochnie i późniejsze pismo I.S. do Naczelnika U.S. to było działanie  bez wcześniejszych  , odgórnych zaleceń dla I.S.  Warto byłoby się dowiedzieć jak one brzmiały....

Dokładnie, tak jak piszesz -juz z pism(dat ich powstania) zamieszczonych trochę wyżej w wątku widać,że MF wiedziało i mało tego, działało w  kierunku zwolnień, mimo, że zapewniali iż jest inaczej.

10 cze 2011, 10:37
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Ja to może jestem z innej bajki ale mi się wydawało zawsze, że DISy bez wiedzy MF to do kibelka nie chodzą a NUSy pisemnie się pytają DISów ile listków szarego papieru mogą zużyć do podtarcia. Sorry za obrazowość ale mam takie zdanie jeśli ktoś ma inne to ok, a jeżeli jest inaczej to erare humanum est.

10 cze 2011, 10:49
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Z niepotwierdzonych jeszcze w innych źródłach informacji wiem, że na naradzie w IS Warszawa DIS zaleciła redukcję etatów w podległych urzędach o 100. Próbujemy potwierdzić u źródeł.

SK/152/2011                                                  Radom, 2011-06-10
Dyrektor

Izby Skarbowej w Warszawie

Na podstawie art. 1 ust. 1, art. 2, art. 3 ust. 1 i 2, art. 4 i art. 6 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej wnoszę o przekazanie w terminie ustawowym:

1.        Protokołu z narady z naczelnikami urzędów skarbowych woj. mazowieckiego odbytej 6 maja 2011 roku.
2.        Treści komunikatu przekazanego uczestnikom narady o konieczności prze-prowadzenia redukcji etatów w urzędach skarbowych województwa mazo-wieckiego w 2011 roku.
3.        Informacji, czy wydana na naradzie 6 czerwca br. dyspozycja w zakresie zmniejszenia liczby etatów w urzędach skarbowych województwa mazo-wieckiego stanowi inicjatywę własną Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie czy też jest wynikiem polecenia służbowego otrzymanego z Ministerstwa Finansów (w takim przypadku wnoszę o przekazanie treści takiego polecenia).
4.        Informacji o liczbie etatów, o jakie mają zmniejszyć zatrudnienie w 2011 roku poszczególne urzędy skarbowe w województwie mazowieckim.

SK/153/2011                                                  Radom, 2011-06-10
Pan
Jan-Vincent Rostowski
(vel Jacek Rostowski)
Minister Finansów RP

W związku z realizacją przez Dyrektorów Izb Skarbowych planu redukcji etatów w 2011 roku w podległych urzędach skarbowych, na podstawie art. 1 ust. 1, art. 2, art. 3 ust. 1 i 2, art. 4, art. 6 i art. 10 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej, wnoszę o przekazanie następujących informacji:
1.        Czy podejmowane przez Dyrektorów Izb Skarbowych działania (w załączeniu pismo – przykład) są ich autorskimi działaniami, czy też stanowią realizację wytycznych przekazanych im przez przedstawiciela lub przedstawicieli Ministerstwa Finansów?
2.        Jeżeli działania Dyrektorów Izb Skarbowych są ich autorskimi działaniami, czy informowali oni o ich podejmowaniu Ministerstwo Finansów (w takich przypadkach proszę o przekazanie stosownych pism-powiadomień).
3.        Jeżeli działania Dyrektorów Izb Skarbowych stanowią realizację wytycznych przekazanych im przez przedstawiciela lub przedstawicieli Ministerstwa Finansów wnoszę o przekazanie stosownych pism w tej sprawie lub informacji o treści komunikatu (komunikatów) przekazywanych przez przedstawicieli Ministerstwa Finansów Dyrektorom Izb Skarbowych w sprawie redukcji zatrudnienia wraz z danymi, kto, w jakich okolicznościach i kiedy wydał takie zalecenia.
4.        W przypadku, gdy działania Dyrektorów Izb Skarbowych stanowią realizację wytycznych przekazanych im przez przedstawiciela lub przedstawicieli Ministerstwa Finansów (niezależnie od formy komunikacji – pisemna, ustna, drogą elektroniczną), proszę o informację, czy o podejmowanych działaniach resort finansów powiadamiał w jakiejkolwiek formie Kancelarię Prezesa Rady Ministrów lub Szefa Służby Cywilnej (w przypadku formy pisemnej wnoszę o przekazanie kopii pisma lub pism).

Z uwagi na fakt, że „pozaustawowa racjonalizacja zatrudnienia” będzie przedmiotem obrad najbliższego posiedzenia Zespołu doraźnego Trójstronnej Komisji ds. samorządów i służby cywilnej (15 czerwca br.). proszę o udzielenie odpowiedzi jeszcze przed datą posiedzenia oraz przesłanie jej do nas drogą elektroniczną.

10 cze 2011, 14:26
Zobacz profil WWW
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
bombel                    

Ja to może jestem z innej bajki ale mi się wydawało zawsze, że DISy bez wiedzy MF to do kibelka nie chodzą a NUSy pisemnie się pytają DISów ile listków szarego papieru mogą zużyć do podtarcia. Sorry za obrazowość ale mam takie zdanie jeśli ktoś ma inne to ok, a jeżeli jest inaczej to erare humanum est.

Obrazowe... i w pełni trafne! Traktują to tak poważnie, że zatrącają o kabaret! Tylko taki kiepściejszy... :zygi:

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

10 cze 2011, 20:54

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Harakiri                    

bombel                    

Obrazowe... i w pełni trafne! Traktują to tak poważnie, że zatrącają o kabaret! Tylko taki kiepściejszy... :zygi:

Jeszcze fajniejsze w tym wszystkim jest to, że jak zostało udowodnione niektóre federacje niektórych związków tak zwanych "zawodowych" w działaniach tych pełnią rolę doradczą i wspierającą.  :za2:

10 cze 2011, 22:00
Znawca

REJESTRACJA05 lis 2009, 19:55

POSTY        200
avacs                    

Harakiri                    

Jeszcze fajniejsze w tym wszystkim jest to, że jak zostało udowodnione niektóre federacje niektórych związków tak zwanych "zawodowych" w działaniach tych pełnią rolę doradczą i wspierającą.  :za2:

Jak NUSem jest były członek ZZ, to co się dziwicie, że nie ma poprawy sytuacji pracowników tylko knucie kogo wyrzucić w ramach racjonalizacji. Gdyby było inaczej, to ZZ robiłyby szum w urzędzie, a tak to już dawno i bez krzyku utworzyli listy osób do zwolnienia. Jeszcze lepiej jak NUSem jest były przewodniczący ZZ, to już jest sytuacja absurdalna, bo to jest tak jakby ZZ w ogóle nie było. MF nie powinien przewodniczących ZZ dopuszczać do konkursu na NUSa, bo taki człowiek najpierw broni interesów pracowników (głównie swoich), a jak już zostanie NUSem, to zapomina o pracownikach i dba tylko o swoje 4 litery. Dla mnie tacy ludzie są bez honoru  :zygi: "Z chama nie zrobisz pana" nawet jak nosi na sobie garnitur od Armaniego, a dla pieniędzy zrobi dosłownie wszystko.

11 cze 2011, 07:45
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
austeen                    

Jak NUSem jest były członek ZZ, to co się dziwicie, że nie ma poprawy sytuacji pracowników tylko knucie kogo wyrzucić w ramach racjonalizacji. Gdyby było inaczej, to ZZ robiłyby szum w urzędzie, a tak to już dawno i bez krzyku utworzyli listy osób do zwolnienia. Jeszcze lepiej jak NUSem jest były przewodniczący ZZ, to już jest sytuacja absurdalna, bo to jest tak jakby ZZ w ogóle nie było. MF nie powinien przewodniczących ZZ dopuszczać do konkursu na NUSa, bo taki człowiek najpierw broni interesów pracowników (głównie swoich), a jak już zostanie NUSem, to zapomina o pracownikach i dba tylko o swoje 4 litery. Dla mnie tacy ludzie są bez honoru  :zygi: "Z chama nie zrobisz pana" nawet jak nosi na sobie garnitur od Armaniego, a dla pieniędzy zrobi dosłownie wszystko.

No to pojechaleś/aś... Zgodnie z poczuciem honoru wszyscy rządzący obecnie powinni szybciutko zrezygnować. Tuski, Komorowskie i inne wywodzące się z ruchów lat 80...
A zdajesz sobie sprawę, że jeżeli nawet któryś przewodniczący ZZ został NUS'em - to nie jest już przewodniczącym i jest nim kto inny? CO ma zatem do działalności ZZ? To, że był przewodniczącym - niestety nie czyni z niego Super NUS'a. Ale tego nie wyklucza. A co powiesz o NUS'ie, który nigdy nie będąc przewodniczącym tworzy za pomocą swoich przydup.sów nowe związki i utrudnia tym jakąkolwiek pomoc pracownikom - przez istniejące już związki? To dopiero musi być dla Ciebie Pan! Z chamami trzeba ostro prawda? Zastanów się lepiej co piszesz i czy kogoś nie próbujesz obrazić. No, ale do kogo ja piszę? Przecież "Z chama nie zrobisz pana"... Prawda?
A w tym urzędzie... To są związki? Bo jakoś nie wydaje mi się. Chociaż u mnie też są Naczelnikowskie Związki Zawodowe. I kogo reprezentują? Domyśl się.  :zygi:

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

11 cze 2011, 08:49
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Nie spotykamy się tutaj by  kłótnie prowadzić prawda?  :) każdy ma swoje racje, poglądy i zdanie. Tutaj( w tym wątku) myślą przewodnią jest "racjonalizacja zatrudnienia" a więc realne zagrożenie  utraty pracy przez każdego z Nas .
Zastanawiam się jakie będą Nasze dalsze losy. Czy istnieje możliwość odstąpienia od racjonalizacji czy to jest przesądzone na 100%? To mnie w tej chwili nurtuje...

11 cze 2011, 09:54
Znawca

POSTY        200
Harakiri                    

austeen                    

No to pojechaleś/aś... Zgodnie z poczuciem honoru wszyscy rządzący obecnie powinni szybciutko zrezygnować. Tuski, Komorowskie i inne wywodzące się z ruchów lat 80...
A zdajesz sobie sprawę, że jeżeli nawet któryś przewodniczący ZZ został NUS'em - to nie jest już przewodniczącym i jest nim kto inny? CO ma zatem do działalności ZZ? To, że był przewodniczącym - niestety nie czyni z niego Super NUS'a. Ale tego nie wyklucza. A co powiesz o NUS'ie, który nigdy nie będąc przewodniczącym tworzy za pomocą swoich przydup.sów nowe związki i utrudnia tym jakąkolwiek pomoc pracownikom - przez istniejące już związki? To dopiero musi być dla Ciebie Pan! Z chamami trzeba ostro prawda? Zastanów się lepiej co piszesz i czy kogoś nie próbujesz obrazić. No, ale do kogo ja piszę? Przecież "Z chama nie zrobisz pana"... Prawda?
A w tym urzędzie... To są związki? Bo jakoś nie wydaje mi się. Chociaż u mnie też są Naczelnikowskie Związki Zawodowe. I kogo reprezentują? Domyśl się.  :zygi:

Harakiri tak się składa, że zdaję sobie sprawę z wielu rzeczy i nie musisz mi niczego tłumaczyć. Nie wiem po co powstało forum "Skarbowcy" skoro nie można wyrażać tu swojej opinii. Jak ktoś ma inne zdanie, to od razu atakuje i obraża drugiego (widzę Harakiri, że jak ktoś ma inne od Ciebie zdanie to zasługuje na miano chama  :brawa: ).

11 cze 2011, 11:30
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Wyraziłeś przecież swoją opinię - nie odmawiaj prawa do opinii na temat Twojej opinii.
A gdy NUS-sem jest były członek PZPR? A jeszcze, nie daj Boże, szef POP PZPR? Albo były pracownik etatowy SB lub TW? To tak samo, czy gorzej? Piękne uogólnienia. Nawet członek ZZ niegodzien jest pełnić funkcji NUS? Może też nie powinien mieć praw wyborczych? Jakie jednoznaczne i definitywne wnioski! Marnujesz się w skarbówce będąc tak wybitnym socjologiem...
Problemem nie jest to, czy ktoś był w ZZ czy gdzie indziej, ale jakim jest człowiekiem. Bo "racjonalizacja" w wydaniu obecnej władzy umożliwia samowolę. I każdy naczelnik (dyrektor) będzie chronił w większym lub mniejszym zakresie "swoich" (no prawie każdy), bo taka natura ludzka. Jako związki walczymy cały czas o to jednak, żeby były jasne i stałe kryteria zwolnień. Bo nie odpowiada nam sytuacja, gdy będzie można zwolnić każdego, również z przyczyn niemerytorycznych. Robimy więc coś, co jest przeciw temu, co głosisz, bo gdyby były jasne kryteria zwolnień to trudniej byłoby chronić "swoich".
Przy okazji: może dasz przykład tych list do zwolnienia ("a tak to już dawno i bez krzyku utworzyli listy osób do zwolnienia"). Już parę razy słyszałem, że są jakieś listy, ale nigdy nie widziałem żadnej. Po raz pierwszy słyszę też, że zwalniać będą związki zawodowe nie kierownik jednostki.
Chociaż, biorąc pod uwagę pretensję pewnej przewodniczącej ZZ (parę postów wyżej), że ośmieliłem się upublicznić informację, że gdzieś będą jednak zwalniać może dać pretekst do tworzenia teorii, że gdzieś ZZ już na temat listy osób do zwolnień rozmawiają. Ale tu też byłbym ostrożny: jeżeli tak jest, to kogo mają ZZ chronić? Wszystkich czy swoich członków?

11 cze 2011, 13:18
Zobacz profil WWW
Znawca

POSTY        200
inspektor                    

Wyraziłeś przecież swoją opinię - nie odmawiaj prawa do opinii na temat Twojej opinii.

Adminie nie odmawiam innym prawa wyrażania opinii na temat mojej opinii. Tylko chcę podkreślić, że jak ktoś krytykuje czyjąś wypowiedź, to powinien się odnosić do tego co ta osoba napisała, a nie kierować opinię pod adresem tej osoby.
Admin broni moderatora...  :brawa: Szkoda, że ZZ tak nie bronią pracowników.

11 cze 2011, 14:24
Zaawansowany

REJESTRACJA23 gru 2009, 16:50

POSTY        93
Ale, co ma do tego, czy się jest dobrym NUS-em to, czy było się przewodniczącym ZZ, pracowało w orzecznictwie, egzekucji, czy w ogólnym.
Liczą się przecież kwalifikacje, wiedza, i to, jakim się jest człowiekiem. Zadziwia mnie podejście do tematu. Ten przewodniczący (były) ZZ, jeśli jest chamem, jako naczelnik, to był również chamem jako przewodniczący ZZ. I taka jest prawda, i w tym tkwi problem.

11 cze 2011, 16:45
Znawca

POSTY        200
filip1                    

Ale, co ma do tego, czy się jest dobrym NUS-em to, czy było się przewodniczącym ZZ, pracowało w orzecznictwie, egzekucji, czy w ogólnym.
Liczą się przecież kwalifikacje, wiedza, i to, jakim się jest człowiekiem. Zadziwia mnie podejście do tematu. Ten przewodniczący (były) ZZ, jeśli jest chamem, jako naczelnik, to był również chamem jako przewodniczący ZZ. I taka jest prawda, i w tym tkwi problem.

Filip zgadzam się z Tobą w 100%!
Moja wypowiedź za którą jestem krytykowany odnosiła się do tego co napisał wcześniej Avacs ("Jeszcze fajniejsze w tym wszystkim jest to, że jak zostało udowodnione niektóre federacje niektórych związków tak zwanych "zawodowych" w działaniach tych pełnią rolę doradczą i wspierającą"). Chciałem tylko dodać do jego wypowiedzi, że są tacy NUSowie co byli kiedyś w ZZ i bronili pracowników, a teraz mają pracowników w głębokim poważaniu. I tyle w tym temacie, bo widzę, że zrobiło się wielkie HALO.

11 cze 2011, 17:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 68  Następna strona