weekend z finansami publicznymi ...znaczy weekend zmarnowany mam kilka pytań z tej cudownej, przepastnej ustawy..jak ktoś jeszcze ma ochotę
Moja propozycja
1-d 2-b 3-c 4-a 5-e 6-b 7-c 8-d 9-b 10-a 11-c 12-a 13-b 14-b 15-b 16-a 17-b 18-a 19-a 20-b 21-a 22-a
08 cze 2011, 13:32
Re: Gimnastyka umysłu
abcabc
znalazłam jeszcze takie analogie :P
Propozycja odpowiedzi
1-d, 2-a, 3-b, 4-b
08 cze 2011, 13:57
Ja też tak typowałam jak TOLKA. Zobaczymy jakie będą poprawne. A odpowiedziach do finansach publicznych w pytaniu 8 i 9, rzeczywiśnie nie wiem jak mogłam nie doczytać do końca odpowiedzi i popełnić takie błędy Ale tak to jest jak się coć robi "na szybkiego"
08 cze 2011, 14:32
Odpowiedzi do Eurostatu:
1-a, 2-a, 3-a, 4-c, 5-b, 6-a, 7-c, 8-a
08 cze 2011, 16:14
mysz20
Mamba999
II tura z zamówień
A mogłabyś podać odpowiedzi na te pytania?
Odpowiedzi na II turę (11-20) z zamówień
11c,12c, 13a,14a,15a,16a,17a,18b,19b,20b
III tura - zamówienia
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
08 cze 2011, 19:19
W postępowaniu wyjaśniającym prowadzonym na podst. art. 125. ustawy o służbie cywilnej osoba, której dotyczy postępowanie jest: a) stroną, b) obwinionym, c) podejrzanym, d) żaden z powyższych.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
08 cze 2011, 19:45
Nadir
W postępowaniu wyjaśniającym prowadzonym na podst. art. 125. ustawy o służbie cywilnej osoba, której dotyczy postępowanie jest: a) stroną, b) obwinionym, c) podejrzanym, d) żaden z powyższych.
Mój typ to:
b
08 cze 2011, 19:57
Moje propozycje odpowiedzi do zamówień publicznych III tura:
21-c, 22-b, 2c, 24-a, 25-b, 26-c, 27-c, 28-a, 29-b, 30-c W pytaniu 26 oprócz odpowiedzi c , może być również odpowiedź b w BZP, jeżeli wartość zamówienia przekracza tzw. progi unijne
08 cze 2011, 20:44
Nadir
ODP: D W postępowaniu wyjaśniającym "osoba, której dotyczy postępowanie" jest... osobą której dotyczy postępowanie (i tyle, i cokolwiek to znaczy) Pojęcie stron pojawia się dopiero na etapie postępowania dyscyplinarnego, czyli po skierowaniu wniosku przed komisję dyscyplinarną; wówczas stronami postępowania (dyscyplinarnego) są rzecznik i obwiniony
08 cze 2011, 21:08
jolus2005
Moje propozycje odpowiedzi do zamówień publicznych III tura:
21-c, 22-b, 2c, 24-a, 25-b, 26-c, 27-c, 28-a, 29-b, 30-c W pytaniu 26 oprócz odpowiedzi c , może być również odpowiedź b w BZP, jeżeli wartość zamówienia przekracza tzw. progi unijne
JOLUS2005 Super , tylko mała uwaga
ad. pyt 26 oczywiście, że też w BZP jeśli wartość zamówienia jest mniejsza niż tzw. progi unijne (z art. 40)
08 cze 2011, 22:16
odpowiedzi do zamówień publicznych:
1d, 2b, 3c, 4a, 5e, 6b, 7c, 8d, 9b, 10a, 11b, 12a, 13b, 14b, 15a, 16a, 17b, 18a, 20b, 21a, 22a przy czym moja drobna uwaga i zapytanie zarazem: większość z pyt.11 podała jako odpowiedź c - wg mnie tylko odp. b Art. 230. 2. Projekt uchwały w sprawie wieloletniej prognozy finansowej lub jej zmiany zarząd jednostki samorządu terytorialnego przedstawia wraz z projektem uchwały budżetowej: 1) regionalnej izbie obrachunkowej - celem zaopiniowania; 2) organowi stanowiącemu jednostki samorządu terytorialnego 3. Opinię do projektu uchwały w sprawie wieloletniej prognozy finansowej lub jej zmiany, przedstawionego wraz z projektem uchwały budżetowej, regionalna izba obrachunkowa wydaje ze szczególnym uwzględnieniem zapewnienia przestrzegania przepisów ustawy dotyczących uchwalania i wykonywania budżetów w następnych latach, na które zaciągnięto i planuje się zaciągnąć zobowiązania. Przepis art. 246 ust. 2 stosuje się odpowiednio. 4. Regionalna izba obrachunkowa na podstawie przyjętej przez jednostkę samorządu terytorialnego wieloletniej prognozy finansowej oraz uchwały budżetowej przedstawia opinię w sprawie prawidłowości planowanej kwoty długu jednostki samorządu terytorialnego wynikającej z planowanych i zaciągniętych zobowiązań, o której mowa w art. 226 ust. 1 pkt 6. Przepis art. 246 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
wg mnie nie ma tu mowy o opiniowaniu przez organ stanowiący, który podejmuje uchwałę. ale mogę się mylić jeśli tak proszę o komentarz. bardzo
09 cze 2011, 07:02
Hanka81
odpowiedzi do zamówień publicznych:
1d, 2b, 3c, 4a, 5e, 6b, 7c, 8d, 9b, 10a, 11b, 12a, 13b, 14b, 15a, 16a, 17b, 18a, 20b, 21a, 22a przy czym moja drobna uwaga i zapytanie zarazem: większość z pyt.11 podała jako odpowiedź c - wg mnie tylko odp. b Art. 230. 2. Projekt uchwały w sprawie wieloletniej prognozy finansowej lub jej zmiany zarząd jednostki samorządu terytorialnego przedstawia wraz z projektem uchwały budżetowej: 1) regionalnej izbie obrachunkowej - celem zaopiniowania; 2) organowi stanowiącemu jednostki samorządu terytorialnego 3. Opinię do projektu uchwały w sprawie wieloletniej prognozy finansowej lub jej zmiany, przedstawionego wraz z projektem uchwały budżetowej, regionalna izba obrachunkowa wydaje ze szczególnym uwzględnieniem zapewnienia przestrzegania przepisów ustawy dotyczących uchwalania i wykonywania budżetów w następnych latach, na które zaciągnięto i planuje się zaciągnąć zobowiązania. Przepis art. 246 ust. 2 stosuje się odpowiednio. 4. Regionalna izba obrachunkowa na podstawie przyjętej przez jednostkę samorządu terytorialnego wieloletniej prognozy finansowej oraz uchwały budżetowej przedstawia opinię w sprawie prawidłowości planowanej kwoty długu jednostki samorządu terytorialnego wynikającej z planowanych i zaciągniętych zobowiązań, o której mowa w art. 226 ust. 1 pkt 6. Przepis art. 246 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
wg mnie nie ma tu mowy o opiniowaniu przez organ stanowiący, który podejmuje uchwałę. ale mogę się mylić jeśli tak proszę o komentarz. bardzo
Wydaje mi Hanka się że masz rację odnośnie pytania 11. Zgadzam się z Twoim komentarzem Faktycznie tylko przy RIO jest zapis że "celem zaopiniowania"
Mam pytanie do was kochani i proszę ewentualnie o skorygowanie moich danych
wg stanu na 01.01.2011 r. w Polsce było: 379 powiatów, 2479 gmin 908 miast dostaję już oczopląsu od tych danych GUS
i jeszcze w załączeniu pytania odnośnie samorządu powiatowego
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
09 cze 2011, 09:03
abcabc
i jeszcze w załączeniu pytania odnośnie samorządu powiatowego :P
ABCABC - Wszystko się zgadza: powiatów łącznie 379: 314 powiatów i 65 miast na prawach powiatu, gmin ogółem 2479: w tym miejskich 306, wiejskich 1571, miejsko-wiejskich 602 miast 908, w tym w gminach miejsko-wiejskich-602 jednostki pomocnicze: dzielnice-18, delegatury - 19 Wrzucam link do strony GUS-u http://www.stat.gov.pl/bip/36_PLK_HTML.htm
Moje propozycje odpowiedzi do pytań z samorządu terytorialnego: