Teraz jest 06 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona
Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA09 paź 2009, 19:45

POSTY        36
Post Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
tranqilo                    

Moim zdaniem likwidatorzy NIP nie zastanowili się jak tym "ułatwieniem" utrudnią życie podatników. Nikt nie lubi zmian a szczególnie nie lubią tego raczkujące projekty jak "szybki PIT przez internet".

Do tego od 1 sierpnia 2011 planuje się likwidacje meldunków w gminach zasilających bazę PESEL. I jak dotąd rząd nie zaproponował innego rozwiązania na aktualizowanie bazy PESEL w zakresie zmian zamieszkania - może nie wiedza jak  a może nie chcą skorzystać z baz MF bo musieliby przyznać się do porażki i zostawić NIP w spokoju.

Skąd posiadasz te informacje? Bo z tego co mi wiadomo obowiązek meldunkowy zniknie z dniem 01.01.2014 :) Bo nie wiem czy coś przeoczyłem grzebiąc w projektach ustaw, projektach projektów projektowych itp itd  :rotfl:

07 cze 2011, 07:41
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
tranqilo                    

Moim zdaniem likwidatorzy NIP nie zastanowili się jak tym "ułatwieniem" utrudnią życie podatników. Nikt nie lubi zmian a szczególnie nie lubią tego raczkujące projekty jak "szybki PIT przez internet".

Dlatego twierdzę, że zunifikowanie NIP i PESEL (w którąkolwiek stronę, nie mnie oceniać, co taniej i opłacalniej wyjdzie) należy zrobić szybko - zanim w pełni przejdziemy na systemy informatyczne.

Jest XXI wiek. Zmiany idą szybko.

System powinien być taki, który będzie sensownie działał, nawet przy założeniu, że np.  nie istnieją urzędy skarbowe, 80% deklaracji wpływa internetowo, reszta pocztą i są obsługiwane przez jeden urząd w Polsce (jak MBank), oraz, że rezygnujemy z właściwości miejscowej. Uznawanie, ze NIP jest dobry, bo dziś się sprawdza ogranicza rozwój Polski.

Założenie, że osoba fizyczna ma jedno miejsce zamieszkania powoli zaczyna być sprzeczne ze stanem faktycznym. Dlatego m.in. meldunek traci sens. I do takiego świata neleży dostosować systemy, a nie pisać, że likwidacja NIP jest trudna.

07 cze 2011, 09:32
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Argarth                    

tranqilo                    

Do tego od 1 sierpnia 2011 planuje się likwidacje meldunków w gminach zasilających bazę PESEL. I jak dotąd rząd nie zaproponował innego rozwiązania na aktualizowanie bazy PESEL w zakresie zmian zamieszkania - może nie wiedza jak  a może nie chcą skorzystać z baz MF bo musieliby przyznać się do porażki i zostawić NIP w spokoju.

Skąd posiadasz te informacje? Bo z tego co mi wiadomo obowiązek meldunkowy zniknie z dniem 01.01.2014 :) Bo nie wiem czy coś przeoczyłem grzebiąc w projektach ustaw, projektach projektów projektowych itp itd  :rotfl:

Z czasopisma IT w Administracji . Owszem napisali, że data może być przez rząd przesunięta bo brak jest systemu aktualizacji ale nie sadziłem ,żer JUŻ to zrobią. Może ktoś poda najbardziej aktualny z terminów ?

07 cze 2011, 10:27
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
gazrik                    

tranqilo                    

Dlatego twierdzę, że zunifikowanie NIP i PESEL (w którąkolwiek stronę, nie mnie oceniać, co taniej i opłacalniej wyjdzie) należy zrobić szybko - zanim w pełni przejdziemy na systemy informatyczne.

Jest XXI wiek. Zmiany idą szybko.

System powinien być taki, który będzie sensownie działał, nawet przy założeniu, że np.  nie istnieją urzędy skarbowe, 80% deklaracji wpływa internetowo, reszta pocztą i są obsługiwane przez jeden urząd w Polsce (jak MBank), oraz, że rezygnujemy z właściwości miejscowej. Uznawanie, ze NIP jest dobry, bo dziś się sprawdza ogranicza rozwój Polski.

Założenie, że osoba fizyczna ma jedno miejsce zamieszkania powoli zaczyna być sprzeczne ze stanem faktycznym. Dlatego m.in. meldunek traci sens. I do takiego świata należy dostosować systemy, a nie pisać, że likwidacja NIP jest trudna.

Niestety muszę Cię zmartwić - już przeszliśmy na systemy informatyczne ale polityka nie pozwala na jakąś długotrwała wizje rozwoju. Zmiany są coraz częstsze.

NIP niczego nie ogranicza. Jest jedynie indeksem na którym opiera się porządek w bazie i w ogromnej ilości baz poza MF i US bo sądzono, że jest równie trwały jak podatki. Teraz się to wszystko miesza i efekcie będą problemy z bazami referencyjnymi bo każda ma swój indeks.

07 cze 2011, 10:34
Zaawansowany

POSTY        36
tranqilo                    

[Z czasopisma IT w Administracji . Owszem napisali, że data może być przez rząd przesunięta bo brak jest systemu aktualizacji ale nie sadziłem ,żer JUŻ to zrobią. Może ktoś poda najbardziej aktualny z terminów ?

Niby wg tej ustawy http://www.mswia.gov.pl/download.php?s=1&id=12592 z dniem 01.08.2011r nie znika obowiązek meldunku. A wieści dotyczące 2014 roku uzyskałem z http://prawo.gazetaprawna.pl/wywiady/410544,nie_bedzie_kar_za_brak_meldunku.html oraz ustnych informacji z Urzędu Miasta   3mmsie--

07 cze 2011, 11:01

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
gazrik                    

Przepraszam ale jakiś Kuwejt ci się marzy ? Nierealne, chyba że masz namiary na nieodkryte złoża ropy na Podkarpaciu. Czy się to komuś podoba czy nie, nasze bazy - choć niedoskonałe - są w miarę rzetelne. Każdy chyba także rozumie, że dwie bazy oprócz dodatkowych kosztów zapewniają jednocześnie jakąś możliwość WERYFIKACJI. Komu to przeszkadzało ? Tym, którzy na pokaz jęczą, że spadły im wpływy budżetowe, czy ich sponsorom ?

Zauważ, że uznano iż osoby nie prowadzące działalności gospodarczej nie powinny rejestrować się w US-ach. Podadzą PESEL w PIT-37 i wszystko gra. Taką osobę trzeba jakoś odnotować/zarejestrować w POLTAX-ie i to pewnie z adresem podanym na dokumencie. Jakbym planował prowadzenie działalności gospodarczej bez zgłoszenia (i płacenia podatków) to już bym zacierał ręce. Znajdźcie mnie poprzez taki adres (lub inny bzdurny zgłoszony bez konsekwencji w PESEL), życzę powodzenia.

07 cze 2011, 20:09
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
gazrik                    

Co do części pierwszej  :brawa:
Co do drugiej to sorry ale może rozwiń na czym konkretnie polega to "ograniczenie rozwoju Polski" przez NIP?
Jakoś nic mi do głowy nie przychodzi. 2-3 sek. aby wpisać go do formularza i "ograniczanie rozwoju" to mi zalatuje bardziej POpagandą niz faktami.

08 cze 2011, 06:58
Zaawansowany

POSTY        83
avacs                    

Znajdźcie mnie poprzez taki adres (lub inny bzdurny zgłoszony bez konsekwencji w PESEL), życzę powodzenia.

Przepraszam, ale nie rozumiem. Co za różnica, czy ktoś podaje bzdurny adres dla bazy PESEL czy dla NIP. Podaje bzdurny (np. jakaś drewniana buda pod Kielcami w której siedzibę ma z 50 spółek z o.o. i S.A.), to zawsze rodzi taki sam problem. Nie sądzę, by ktoś podawał bzdurny adres do bazy PESEL, ale przed urzędem oszukując na podatkach podawał już właściwy.

08 cze 2011, 11:56
Zaawansowany

POSTY        83
supersaper                    

Jakoś nic mi do głowy nie przychodzi. 2-3 sek. aby wpisać go do formularza i "ograniczanie rozwoju" to mi zalatuje bardziej POpagandą niz faktami.

Dobra, może troszkę pojechałem z tym ograniczeniem rozwoju Polski.

Po prostu  uważam trzy numery dla osoby fizycznej za niepotrzebną komplikację (PESEL, NIP, REGON). W bazach danych to może być wiązane jak chcemy - ale nie posługujmy się dwoma w pismach, kontaktach z ludźmi, oni nie musza ich znać.

W zasadzie miałbym skłonność do odejścia od PESEL-u na rzecz NIP-u, bo obejmuje i os.fiz. prowadzące i nie prowadzące działalności i os.p. i spółki/jednostki organizacyjne bez osobowości prawnej. Zrezygnowałbym wtedy także z numerów PESEL, KRS i REGON. Ale nie twierdzę, że to akurat najlepsze rozwiązanie - za mało w tym temacie wiem.

Właściwość miejscowa - uważam , że nie ma powodu, by ktoś pracujący np. w Gdańsku musiał wszystkie sprawy załatwiać w urzędzie skarbowym w Malborku, bo mieszka na wsi pod Gdańskiem. Właściwość miejscowa nie jest czymś niezbędnym do płacenia podatków - mogła by być ograniczona do wszczynania postępowań z urzędu, a i tak podatnik powinien móc raz ją zmienić na wygodniejszą dla niego, przy czym urząd mógłby z ważnych przyczyn odmówić.
Właściwość "rozmyta" wymaga bazy POLTAX/innej szerszej niż w jednym urzędzie. Nie było to możliwe 10 lat temu. Dziś jest i czegoś takiego mam prawo od państwa oczekiwać.

Żeby nie było, że tylko narzekam - zachwycony jestem rzeczywistym wprowadzeniem e-deklaracji.

08 cze 2011, 12:09
Zaawansowany

POSTY        83
Co do właściwości miejscowej - tworzenie dla jednej os. fiz. osobnej właściwości w VAT-ie i PDOOF - czy zna ktoś uzasadnienie ? Przecież mogłaby jedna podążać za drugą.

I zanim ktoś napisze, że rozmyta właściwość, to za duże wymaganie, to niech odpowie na pytanie. Czy założyłby konto w banku, który poinformowałby Go, że działa zgodnie z właściwością miejscową, i jak założył konto w Sopocie, to tylko w Sopocie wypłacą mu pieniądze, a gdzie indziej nie ?

To co w prywatnych firmach jest normą w administracji jest niemożliwe, nierealne, zbyt skomplikowane. Dlaczego ?

08 cze 2011, 12:25
Zaawansowany

POSTY        36
gazrik                    

Co do właściwości miejscowej - tworzenie dla jednej os. fiz. osobnej właściwości w VAT-ie i PDOOF - czy zna ktoś uzasadnienie ? Przecież mogłaby jedna podążać za drugą.

I zanim ktoś napisze, że rozmyta właściwość, to za duże wymaganie, to niech odpowie na pytanie. Czy założyłby konto w banku, który poinformowałby Go, że działa zgodnie z właściwością miejscową, i jak założył konto w Sopocie, to tylko w Sopocie wypłacą mu pieniądze, a gdzie indziej nie ?

To co w prywatnych firmach jest normą w administracji jest niemożliwe, nierealne, zbyt skomplikowane. Dlaczego ?

Trzeba przyznać Ci rację, "rozmyta" właściwość dla pdof/vat jest moim zdaniem swoistym kuriozum. Przedewszystkim niezrozumiała dla podatnika, szczególnie dla tego, który rozpoczyna dopiero prowadzenie działalności gospodarczej. Marzy mi się ogólnopolska baza, z której w uzasadnionych przypadkach (czyli nie że każdy sprawdza sobie co chce) można by było pobrać nas interesujące dane (np. numer rachunku bankowego, kwota do przeniesienia z deklaracji VAT itd). Bo powiem szczerze mam dość uśmiechania się do podatników tłumacząc dlaczego w Urzędzie X (tam gdzie VAT) zgłosił rach.bank osobisty i firmowy, a Urząd Y (tam gdzie pdof) zwrot z zeznania wysłał pocztą.

08 cze 2011, 13:35
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
http://demotywatory.pl/3136875/Frustracja

08 cze 2011, 14:18

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
gazrik                    

avacs                    

Znajdźcie mnie poprzez taki adres (lub inny bzdurny zgłoszony bez konsekwencji w PESEL), życzę powodzenia.

Przepraszam, ale nie rozumiem. Co za różnica, czy ktoś podaje bzdurny adres dla bazy PESEL czy dla NIP. Podaje bzdurny (np. jakaś drewniana buda pod Kielcami w której siedzibę ma z 50 spółek z o.o. i S.A.), to zawsze rodzi taki sam problem. Nie sądzę, by ktoś podawał bzdurny adres do bazy PESEL, ale przed urzędem oszukując na podatkach podawał już właściwy.

Obym się mylił ale poczekaj to raczej zobaczysz jak - po wprowadzeniu planowanych zmian - wysyłana korespondencja zacznie wracać do urzędów w ilościach hurtowych. Wtedy jak to zwykle bywa wszyscy będą się zastanawiać - o co chodzi ?

08 cze 2011, 20:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324

Obym się mylił ale poczekaj to raczej zobaczysz jak - po wprowadzeniu planowanych zmian - wysyłana korespondencja zacznie wracać do urzędów w ilościach hurtowych. Wtedy jak to zwykle bywa wszyscy będą się zastanawiać - o co chodzi ?

Jak to o co chodzi?
Powiedzą że źli urzędnicy jak zawsze zawalili sprawę.

Zresztą zastanawia mnie jaki jest docelowy system do którego dążą nasi pomazańcy.
W artykule pt. Posłowie odkładają w czasie nowe dowody w Rzeczpospolitej przeczytałem:
"1 lipca 2013 r przestanie też istnieć ogólnokrajowa ewidencja wydanych dowodów. Z kolei dane gromadzone w rejestrze PESEL dokumentów wydanych przed 1 stycznia 2001 r trafią do Rejestru Dowodów Osobistych."

09 cze 2011, 20:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna strona