Teraz jest 06 wrz 2025, 00:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
ePUAP profil zaufany a podpis kwalifikowany 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Post Re: Profil zaufany może częściowo zastąpić podpis kwalifikow
EPUAP rodzi także pytania.
Dokumenty trzeba archiwizować - na razie  nie wiadomo jak je zakwalifikować w wykazie akt.(ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 27 kwietnia 2011 r. w sprawie zasad potwierdzania, przedłużania ważności, wykorzystania i unieważniania profilu zaufanego elektronicznej platformy usług administracji publicznej

§ 13. 1. Punkty potwierdzające przechowują i archiwizują dokumenty i dane w postaci papierowej w zakresie potwierdzania, przedłużania ważności i unieważniania profilu zaufanego ePUAP...
Obowiązek przechowania dokumentów i danych,o których mowa w ust. 1 i 2, trwa przez okres 20 lat...)

Na dokumencie trzeba wpisać znak sprawy(ciekawe że trzeba będzie to zrobić ręcznie, system ma podobno nie drukować wklepanego numeru).
Podobno już zdarzyło się, że ktoś wysłał PITa przez EPUAP, skoro podpis profilem zaufanym ma takie same skutki prawne jak podpis odręczny to trzeba jakoś do tej sytuacji się odnieść ze strony urzędu.
Już pojawiają się pytania na styku EPUAP a pełnomocnictwo.
Nota bene MSWiA podobno wydzwania do losowo wybranych  urzędów z pytaniami jak się wdraża EPUAP.

19 maja 2011, 19:57
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Moriturus                    

...
Nota bene MSWiA podobno wydzwania do losowo wybranych  urzędów z pytaniami jak się wdraża EPUAP.

Odpowiedź winna być prosta - gów...nie  :zly1:

19 maja 2011, 20:44
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Trzeba jednak im przyznać, że starają się pomagać w rozwiązywaniu problemów i szybko odpowiadają na maile. Zobaczymy jak to będzie w okolicy terminu wdrożenia.

21 maja 2011, 21:38
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
O nowościach na ePUAP mówia dobrze i krytycznie( a może tylko bojaźliwie) w COMPUTERWORLD.

Urzędnicy z administracji różnego szczebla nie kryją zainteresowania projektem, ale też i obaw. Dla wielu urzędów rozwój ePUAP jest szansą na minimalizację kosztów świadczenia usług przez Internet. Niektórzy wątpią, co prawda, że ich odbiorcy będą zainteresowani kontaktem internetowym z urzędem z racji chociażby na wiek. Liczą jednak, że ePUAP usprawni komunikację między urzędami i ograniczy "papierologię". Pewne obawy mają też urzędy, które aktywnie uczestniczą w projektach regionalnych, np. SEKAP. "Ciekawa jestem jak zostanie on zintegrowany z ePUAP. Mam nadzieję, że nie będziemy musieli wykonywać drugi raz tej samej pracy. W szerokim zakresie wykorzystujemy SEKAP i nie chcielibyśmy, aby ePUAP nas ograniczał" - mówi przedstawiciel jednego z urzędów miejskich. Osoby odpowiedzialne za projekt ePUAP zapewniają jednak, że urzędy będą mogły wykorzystywać platformę w dowolnym i najlepszym dla siebie zakresie i że celem ePUAP nie jest zastąpienie dotychczasowych rozwiązań, z których korzystają. Mogą one wykorzystywać ePUAP tylko do wystawiania dla obywateli usług, a tzw. back office pozostawić w systemie obiegu dokumentów, mogą się też zintegrować całkowicie lub wystawić na ePUAP jedynie linki do formularzy obsługiwanych na stronach wewnętrznych urzędu.

A MSWIA ponagla urzędy do wdrażania bo chce mieć już sukces od 9 czerwca. Proponuję by każdy skarbowiec tak jak przy e-deklaracjach wziął w tym udział i założył sobie profil zaufany. Choćby po to by sprawdzić sobie czy ma jakieś punkty karne.

30 maja 2011, 21:16
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Za tydzień ma być Wielkie Otwarcie urzędów do internetu.  Jak by się spytać urzędników to prawie nic o tym nie wiedzą poza kilkoma wtajemniczonymi osobami ( w MSWiA). A może przegapiłem jakieś spoty w TV lub w internecie ?

31 maja 2011, 20:01
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
tranqilo                    

Za tydzień ma być Wielkie Otwarcie urzędów do internetu.  Jak by się spytać urzędników to prawie nic o tym nie wiedzą poza kilkoma wtajemniczonymi osobami ( w MSWiA). A może przegapiłem jakieś spoty w TV lub w internecie ?

Nie jesteś jedyny  :wysmiewacz:
"Zawodowo" też pojęcia nie mam jak z tym całym e-PUAP-em działać.

31 maja 2011, 20:40
Specjalista
Własny awatar

POSTY        324
Niedawno dotarło do nas pismo z Departamentu Administracji Podatkowej (sygnatura AP12/0680/57/2/MCJ/2011/3451) dotyczące ePUAP w Urzędach Skarbowych. Pismo wyjaśnia parę spraw związanych z ePUAP.

Pismo nakazuje: opracowanie własnej procedury zarządzania profilami zaufanymi na podstawie tej przygotowanej przez MSWiA (nota bene zastanawia po co?); każe się utworzyć rejestry do ewidencjonowania wniosków (ustalono, że dokumenty kwalifikuje się pod nr 409 z rzeczowego wykazu akt), przygotowanie upoważnień papierowych dla pracowników od NUSa.

Osoby które będą potwierdzały profil zaufany mają zwracać uwagę na podpis wnioskodawcy oraz ręczne wypełnienie na druku daty i miejscowości. Mają one stanowić dane porównawcze dla służb ścigania  gdyby doszło do fałszerstwa.

31 maja 2011, 21:34
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
supersaper                    

tranqilo                    

Nie jesteś jedyny  :wysmiewacz:
"Zawodowo" też pojęcia nie mam jak z tym całym e-PUAP-em działać.

Bo może to jest tak bardzo zaufany profil, że nie wszyscy są zaufani i dlatego nie mogą być wtajemniczeni? :unsure:

Ja akurat dzisiaj zostałem wtajemniczony.  I "coś tam" na ten temat już wiem.
Jakoś "czarno to widzę". Pozostaje nadzieja, że ludzie nie rzucą się szturmem do rejestrowania na platformie ePUAP i zgłaszania do urzędów celem potwierdzania podpisów zaufanych. W przeciwnym razie wyznaczone do tego osoby w urzędzie będą musiały się mocno sprężać. O ile wiem etatów - jak zwykle - nie dodano żadnych.

A może przegapiłem jakieś spoty w V lub w internecie ?
:D

Profil Zaufany ePUAP
9 czerwca br. zostanie wprowadzony Profil Zaufany ePUAP. Wejdą wówczas w życie rozporządzenia w sprawie zakresu i warunków korzystania z elektronicznej Platformy Usług Administracji Publicznej oraz zasad potwierdzania, przedłużania ważności, wykorzystania i unieważniania Profilu Zaufanego.
Profil Zaufany ePUAP to darmowe narzędzie, dzięki któremu obywatel może załatwić sprawy administracyjne drogą elektroniczną bez konieczności wychodzenia z domu. Profil identyfikuje i opisuje osobę, która korzysta z konta na elektronicznej Platformie Usług Administracji Publicznej (ePUAP). Profil Zaufany ePUAP będzie bezpłatny, dostępny dla wszystkich osób, które założą konto na portalu ePUAP.
Profil Zaufany ePUAP spełnia funkcje podobne do tych, które obecnie oferuje
komercyjny podpis elektroniczny. Posługując się nazwą użytkownika (login), hasłem oraz pocztą elektroniczną będzie można załatwiać sprawy administracyjne za pośrednictwem internetu (np. wnoszenie pism, wniosków i zapytań) .

Aby założyć Profil Zaufany ePUAP należy najpierw utworzyć konto na portalu ePUAP (http://www.epuap.gov.pl), z którego wysyłamy wniosek o potwierdzenie Profilu Zaufanego ePUAP. Następnym krokiem jest uwierzytelnienie Profilu w jednym z urzędów.
W wybranym urzędzie dokumentujemy przed urzędnikiem swoje dane osobowe. Urzędnik po podaniu przez obywatela nazwy użytkownika (login) porówna dane wprowadzone do systemu z danymi przedstawionymi przez obywatela oraz z rejestrem PESEL i potwierdzi je na podstawie dokumentu tożsamości. Po uwiarygodnieniu danych obywatel może posługiwać się Profilem Zaufanym ePUAP w kontaktach z administracją.

31 maja 2011, 22:04
Specjalista
Własny awatar

POSTY        324

Ja akurat dzisiaj zostałem wtajemniczony.  I "coś tam" na ten temat już wiem.
Jakoś "czarno to widzę". Pozostaje nadzieja, że ludzie nie rzucą się szturmem do rejestrowania na platformie ePUAP i zgłaszania do urzędów celem potwierdzania podpisów zaufanych. W przeciwnym razie wyznaczone do tego te 2-3 osoby w urzędzie będą musiały się mocno sprężać. O ile wiem etatów - jak zwykle - nie dodano żadnych.

Etatów nie dodano jak zawsze. Przecież wiadomo, że US i ZUS zrobią wszystko "bezkosztowo".
Nie przypadkowo ePUAP wciśnięto właśnie nam. Gdyby miały się tym zająć samorządy natychmiast by chciały kasę od państwa. A tak wprowadzi się kolejną reformę bez pieniędzy.

31 maja 2011, 22:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Na wszelki wypadek  :)  samorządy mogą uczestniczyć w innym programie (nazwy nie pamiętam... kolejne e-coś tam) do elektronicznej obsługi obywatela.
A do wczoraj w obrębie działania mojego US żaden samorząd o e-puapie nie słyszał. :D
Ciekawe, bo w zamyśle PZ było to, że każda instytucja, z którą docelowo coś można by załatwić przez e-puap, miała go potwierdzać.

01 cze 2011, 07:23
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
oen                    

Na wszelki wypadek  :)  samorządy mogą uczestniczyć w innym programie (nazwy nie pamiętam... kolejne e-coś tam) do elektronicznej obsługi obywatela.
A do wczoraj w obrębie działania mojego US żaden samorząd o e-puapie nie słyszał. :D
Ciekawe, bo w zamyśle PZ było to, że każda instytucja, z którą docelowo coś można by załatwić przez e-puap, miała go potwierdzać.

I tak te zaszczyty dostały się wyłącznie skarbowcom. Docelowo mówi się o 800 punktach a na razie tylko 400 bo tylko w US.

01 cze 2011, 10:13
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
"§ 4. 1. Profil zaufany ePUAP potwierdza, przedłuża ważność lub unieważnia punkt potwierdzający, którym jest konsul, naczelnik urzędu skarbowego, wojewoda, Zakład Ubezpieczeń Społecznych albo, za zgodą ministra, inny podmiot określony w art. 2 ustawy."

Niekoniecznie US-y, ale również UW i ZUS. Znacznie ciekawiej mają konsulaty, bo tam konsul musi sobie radzić sam tam nie ma raczej informatyka w takim "Burkina Faso". Ciekawi mnie czy jakiś konsulat na wchodzie założy wcześniej PZ niż US. W Japonii/Chinach/Malezji będzie chyba 9-10 jak w Polsce wybije słynna godzina 00.01 9 czerwca br ;) więc powinni uruchomić punkt.

01 cze 2011, 13:29
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
tommek                    

"§ 4. 1. Profil zaufany ePUAP potwierdza, przedłuża ważność lub unieważnia punkt potwierdzający, którym jest konsul, naczelnik urzędu skarbowego, wojewoda, Zakład Ubezpieczeń Społecznych albo, za zgodą ministra, inny podmiot określony w art. 2 ustawy."

Niekoniecznie US-y, ale również UW i ZUS. Znacznie ciekawiej mają konsulaty, bo tam konsul musi sobie radzić sam tam nie ma raczej informatyka w takim "Burkina Faso". Ciekawi mnie czy jakiś konsulat na wchodzie założy wcześniej PZ niż US. W Japonii/Chinach/Malezji będzie chyba 9-10 jak w Polsce wybije słynna godzina 00.01 9 czerwca br ;) więc powinni uruchomić punkt.

Wszystko to racja. Tylko u mnie ZUS nic nie wie.
Usłyszałem: - ... ale... o co chodzi? -   boje--==

Ja sobie wyobrażam to tak:
Siedzą sobie gdzieś aktywiści PO i jeden mówi:
- Potrzebujemy jakiegoś medialnego sukcesu.
- Ba! Tylko co to ma być? - zapytał inny.
- Zróbmy coś z internetem. Ludzie to kupią. - padł pomysł.
- Eee! Chłopaki! Wy tam mieliście w MG jakiś epuap czy cóś takiego... Może by  z tym coś wykręcić?
- To może zróbmy takiego administracyjnego Facebooka! - zamruczał ktoś nieśmiało.
- Genialne!
- Ludzie! No, ale kto będzie chciał z takiego GoverFace'a korzystać, ludzie?
- to się obieca, że będą mogli coś sobie pozałatwiać bez wychodzenia z domu...
- Ale gdzie? No jak?! To przecież nazakładają jakichś fałszywek i będą po nas jechać...
- To się zrobi tak, że jak będą chcieli się zarejestrować, to będą musieli się wylegitymować
- Nie da rady! Na to trzeba pieniędzy, ludzi i czasu!
- E tam! Napisze się w ustawie, że kilka instytucji państwowych będzie potwierdzać...
- Tylko ministerstwa jakiegoś nie wpisz... cha-cha-cha
- ... że kilka instytucji państwowych będzie potwierdzać, a tak naprawdę z uwagi na oszczędności zrzucimy wszystko na US-y
Oni tam nie mogą strajkować, to się uda.
- Ja nadal uważam, że to nie wypali...
- A tam nie! W mediach się powie, że mamy kolejny sukces, że rusza nowa nomen omen platforma elektroniczna. Ludzie trochę pozakładaja profile, połażą po US-ach a potem z czasem wszystko ucichnie. Ale sukces pozostanie!
- A jak ktoś rzeczywiście będzie chciał coś załatwić?
- To się powie, że na razie nie wszystko działa albo że to wina leniwych urzędników.

01 cze 2011, 14:12

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
oen                    

Ja sobie wyobrażam to tak:
Siedzą sobie gdzieś aktywiści PO i jeden mówi:
- Potrzebujemy jakiegoś medialnego sukcesu.
- Ba! Tylko co to ma być? - zapytał inny.
- Zróbmy coś z internetem. Ludzie to kupią. - padł pomysł.
- Eee! Chłopaki! Wy tam mieliście w MG jakiś epuap czy cóś takiego... Może by  z tym coś wykręcić?
- To może zróbmy takiego administracyjnego Facebooka! - zamruczał ktoś nieśmiało.
- Genialne!
- Ludzie! No, ale kto będzie chciał z takiego GoverFace'a korzystać, ludzie?
- to się obieca, że będą mogli coś sobie pozałatwiać bez wychodzenia z domu...
- Ale gdzie? No jak?! To przecież nazakładają jakichś fałszywek i będą po nas jechać...
- To się zrobi tak, że jak będą chcieli się zarejestrować, to będą musieli się wylegitymować
- Nie da rady! Na to trzeba pieniędzy, ludzi i czasu!
- E tam! Napisze się w ustawie, że kilka instytucji państwowych będzie potwierdzać...
- Tylko ministerstwa jakiegoś nie wpisz... cha-cha-cha
- ... że kilka instytucji państwowych będzie potwierdzać, a tak naprawdę z uwagi na oszczędności zrzucimy wszystko na US-y
Oni tam nie mogą strajkować, to się uda.
- Ja nadal uważam, że to nie wypali...
- A tam nie! W mediach się powie, że mamy kolejny sukces, że rusza nowa nomen omen platforma elektroniczna. Ludzie trochę pozakładaja profile, połażą po US-ach a potem z czasem wszystko ucichnie. Ale sukces pozostanie!
- A jak ktoś rzeczywiście będzie chciał coś załatwić?
- To się powie, że na razie nie wszystko działa albo że to wina leniwych urzędników.

Super.  :brawa:  :brawa:

Szczególnie podobają mi się ostatnie dwa zdania. Są takie bliskie rzeczywistości.

01 cze 2011, 19:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona