Teraz jest 06 wrz 2025, 13:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Ubezpieczenie od odpowiedzialności urzędniczej 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
Post Ubezpieczenie od odpowiedzialności urzędniczej
w związku z wejściem w życie przepisów o odpowiedzialności urzędniczej co rozsądniejsi NUS i pracownicy szukają ubezpieczycieli do grupowych ubezpieczeń od konsekwencji pieniactwa niektórych doradców podatkowych. Rynek już zareagował bo firmy ubezpieczeniowe zwęszyły zyski. Teraz trwa liczenie owieczek, bo im więcej tym ma być taniej.
Dla firm ubezpieczeniowych to czysty zysk w końcu nie każda decyzja jest decyzją z naruszeniem prawa a każdy urząd zatrudnia średnio ponad 100 ludzi. Wnioski same się nasuwają komu wybrańcy narodu na wiejskiej zrobili tą ustawą dobrze, tylko dlaczego pracownik który zarabia grosze ma rocznie ponosić kolejne obciążenie finansowe nie rekompensowane przez swojego pracodawce.  :angry2:

17 maja 2011, 16:56
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Post Re: Ubezpieczenie od odpowiedzialności urzędniczej
jak ktoś chce kasę wywalić w błoto to niech się ubezpiecza  :wysmiewacz: "dziwna ustawa" nie dotyczy fiskusa albowiem w mojej firemce przez 20 lat nie było takich sytuacji  :brawa:

17 maja 2011, 18:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lip 2009, 12:45

POSTY        21
Nasz urząd dostał już ofertę jednego z towarzystw ubezpieczeniowych w materii "tej" ustawy.

17 maja 2011, 19:04
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: ubezpieczenie od odpowiedzialności urzędniczej
Mi bardzo się spodobał program pilotowany przez RSK. Organizacje zrzeszone w RSK z pewnością już go znają. Za projektem przemawiają:
- możliwość zróżnicowania sumy ubezpieczenia indywidualnie z kilku dostępnych wariantów (zależnie od zarobków),
- prostota przystąpienia do programu i uczestniczenia w nim
- pomoc prawna na etapie pozwu prokuratora przeciw pracownikowi (i to jako świadczenie nie obniżające sumy główniej),
- składka - najniższa z mi znanych (np. 5 zł miesięcznie przy sumie ubezpieczenia 50 000 zł).
Ubezpieczenie dotyczy wyłącznie pracowników US, IS i UKS i zapewne z tego względu ubezpieczyciel mógł lepiej ocenić ryzyko (symboliczne). http://www.ubezpieczenia-mrj.pl

W mojej firemce większość jest zainteresowana (nawet szefostwo wydaję się być przychylne) i oczekujemy na szczegóły.

Doszły mnie jednak słuchy, iż w wielu US-ach pracownicy są świadomie przez kierownictwo wprowadzani w błąd, że "odpowiedzialność" dotyczy wyłącznie organu. Dziwna interpretacja - ciekawe co ma na celu  :blink:

Aby każdy wiedział czy jego też dotyczy ten gniot (przepraszam ustawa), polecam lekturę

ART. 1.
Ustawa określa zasady odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych wobec Skarbu Państwa, jednostek samorządu terytorialnego lub innych podmiotów ponoszących odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przy wykonywaniu władzy publicznej, za działania lub zaniechania prowadzące do rażącego naruszenia prawa oraz zasady postępowania w przedmiocie takiej odpowiedzialności.
Art. 2.
1. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) funkcjonariusz publiczny – osobę działającą w charakterze organu administracji publicznej lub z jego upoważnienia albo jako członek kolegialnego organu administracji publicznej lub osobę wykonującą w urzędzie organu administracji publicznej pracę w ramach stosunku pracy, stosunku służbowego lub umowy cywilnoprawnej, biorącą udział w prowadzeniu sprawy rozstrzyganej w drodze decyzji lub postanowienia przez taki organ;

Dla mnie proste jak konstrukcja cepa. Ciekawe jakie uniwersyteta kończyli ci, którzy działanie ustawy ograniczyli wyłącznie do "organu"  :wysmiewacz:  
Ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że gdyby nawet jakakolwiek furtka wyjścia istniała, to w administracji skarbowej zostanie ona przed pracownikiem zatrzaśnięta, zamknięta na łańcuch i zalana betonem. Na dobra wole naszych szefów nie możemy liczyć, czego liczne przykłady były poruszane na forum.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

17 maja 2011, 22:06
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
KOMUNIKAT
Ustawa o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych rozpoczęła swój żywot. Przed dwoma miesiącami Zarząd Związku podjął starania mające na celu stworzenie i uruchomienie dedykowanego programu ubezpieczeniowego, który zapobiegnie konsekwencjom finansowym wynikającym z tej ustawy. Mamy przyjemność poinformować Państwa, że prace nad programem zostały ukończone. Spośród trzech ofert zakładów ubezpieczeń wybrany został program ubezpieczeniowy Ergo Hestii z Sopotu.

Program pokrywa swoim zakresem zobowiązania wynikające z ustawy a jego cena jest najniższa wśród oferowanych na rynku. Do wyboru mamy pięć sum gwarancyjnych: od 30.000 zł. do 150.000 zł. Dodatkowo, ubezpieczyciel pokryje koszty ochrony prawnej do wysokości 10.000 zł. Koszt ubezpieczenia zależny jest od wybranej sumy gwarancyjnej i wynosi od 40 zł do 140 zł rocznie (w przeliczeniu na składkę miesięczną: od 3,30 do 11,60 zł), a więc zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyrażonymi w ankiecie. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej operatora programu http://www.ubezpieczenia-mrj.pl

Do ubezpieczenia można przystąpić przez wypełnienie deklaracji, którą można pobrać TUTAJ albo pobrać ze strony operatora.

Zachęcamy Państwa do skorzystania z programu, zwłaszcza, że jeżeli do programu przystąpi większa ilość pracowników, umowa generalna przewiduje zniżki składki od 20 do 50%. Wszelkie pytania proszę kierować na adres: us@ubezpieczenia-mrj.pl

Program zostanie uruchomiony wyłącznie wówczas, kiedy do umowy ubezpieczenia od 1 lipca przystąpi nie mniej niż 300 osób w skali kraju.

Rada Sekcji Krajowej PS NSZZ "S"

Załącznik:
Deklaracja_US.xls

Z pisma MF do RSK:
Załącznik:
Przechwytywanie.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

18 maja 2011, 11:14
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
"...Zarząd Związku podjął starania ... " A co zrobiło w tym zakresie MF? Ech, Ludwiński, jesteś niesamowity!! :brawa: Dzięki. Dzięki, że jesteś, i że  Ci chce  :piwo:

18 maja 2011, 13:55

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Każdy funkcjonariusz publiczny, który działa lub zaniechuje prowadząc do rażącego naruszenia prawa, niechaj co żywo przystępuje do ubezpieczenia. Ci, którzy mają jaja, żeby wbrew woli przełożonych nie wydawać decyzji z rażącym naruszeniem prawa, nie muszą się ubezpieczać i tak zaoszczędzoną kaskę mogą przeznaczyć na lepsze cele. :wysmiewacz:

18 maja 2011, 17:27
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Leibowitz... Ludzie grają w Lotto pomimo, że podobno łatwiej zostać zabitym przez samochód w drodze do kolektury niż trafić 6. Podobnie raczej nikt nie planuje naruszać prawa - natomiast jeśli "ktoś" ma za zadanie usunąć go z pracy to sfabrykuje odpowiednią sytuację... I wtedy 3 czy 5 zł miesięcznie to nie jest za wiele na ubezpieczenie. Tyle co 1-2 zakłady lotto!

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

18 maja 2011, 17:54
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Pytania techniczne.
1. Czy składka pobierana jest co miesiąc, czy raz na rok?
Na wskazanej stronie są sprzeczne informacje.
2. Czy będzie udostępniony pełny tekst umowy (lub OWU)? Na chwilę obecna to trochę "kot w worku" choć z dobrymi widokami  ;)

18 maja 2011, 19:02

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Harakiri                    

Leibowitz... Ludzie grają w Lotto pomimo, że podobno łatwiej zostać zabitym przez samochód w drodze do kolektury niż trafić 6. Podobnie raczej nikt nie planuje naruszać prawa - natomiast jeśli "ktoś" ma za zadanie usunąć go z pracy to sfabrykuje odpowiednią sytuację... I wtedy 3 czy 5 zł miesięcznie to nie jest za wiele na ubezpieczenie. Tyle co 1-2 zakłady lotto!

Trzeba mieć jaja, żeby się nie dać wmanewrować w sfabrykowaną sytuację. Ale w jednym masz rację, za 3 czy 5 zeta trudno znaleźć lepszy cel :piwo:

18 maja 2011, 21:26
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2011, 14:34

POSTY        53
supersaper                    

Pytania techniczne.
1. Czy składka pobierana jest co miesiąc, czy raz na rok?
Na wskazanej stronie są sprzeczne informacje.
2. Czy będzie udostępniony pełny tekst umowy (lub OWU)? Na chwilę obecna to trochę "kot w worku" choć z dobrymi widokami  ;)

1. Podana składka dotyczy rocznego okresu ubezpieczenia i płatna jest raz w roku.
2. Uprzejmie przepraszam, ale wczoraj wyszły jeszcze drobne elementy do uzgodnienia z Hestią (kwestia przelewów składki oraz wyrównania terminów ubezpieczenia). Myslę, że dzisiaj wszystko będzie już na stronie.
Co do informacji z www o płatnościach - zaraz sprawdzę.

MRJ

19 maja 2011, 06:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 12:08

POSTY        20
W deklaracji przeczytałem, że "Wyrażam zgodę (do odwołania) na potrącanie przez Pracodawcę z mojego wynagrodzenia, lub innych wypłat na moją rzecz, składki rocznej za ubezpieczenie w  wysokości wynikającej z niniejszej deklaracji".                                                               
Czy nie ma innej opcji? Czy nie mogę sam dokonać przelewu składki na konto brokera ubezpieczeniowego?

19 maja 2011, 11:40
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2011, 14:34

POSTY        53
Niestety nie ma innej możliwości. Obsługa kilku tysięcy przelewów to ciekawe wyzwanie.

MRJ

19 maja 2011, 12:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
Witam. A jak to będzie jeśli ubezpieczenie będzie obejmowało lata od 1 do 3. Decyzja zostanie wydana w roku nr 2. Natomiast stwierdzenie jej nieważności z powodu RNP, nastąpi w roku nr 5 (brak ubezpieczenia). Wydaje się, że ciężar "kary" spocznie na ubezpieczycielu, ale czy na pewno?

19 maja 2011, 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 118 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona