Teraz jest 08 wrz 2025, 18:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Uchylanie się od opodatkowania a nierzetelna księga 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Uchylanie się od opodatkowania a nierzetelna księga
Z przekazanego zawiadomienia wynika,iż do dnia kontroli podatnik nie złożył zeznania podatkowego PIT-36 L , w trakcie roku nie wpłacał zaliczek . Organ wydał decyzję w której określił zobowiązanie i odsetki od niewpłaconych zaliczek. Nadal podatnik nic nie wpłacił. Z decyzji wynika ponadto, iż podatnik zawyżył koszty poprzez niezasadne odliczenia zakupu towarów.
Wydaje mi się że nalezy postawić dwa zarzuty z art. 54 kks( uchylanie się od podatku dochodowego)  i  art.61kks ( nierzetelne prowadzenie pkpir ). Nierzetelne prowadzenie księgi w mojej ocenie  nie będzie czynem wsółukaranym uprzednim wobec 54.
Napiszcie proszę co sądziecie w takiej kwestii.

05 maja 2011, 14:17

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Uchylanie się od opodatkowania a nierzetelna księga
Zawyżenie kosztów w księdze (pkpir) przez zaliczenie do nich faktycznie poniesionych wydatków nie stanowiących jednak kosztów uzyskania przychodów, jest prowadzeniem księgi niezgodnie z prawem podatkowym, a nie niezgodnie z rzeczywistym stanem rzeczy. Zatem w tej części mamy do czynienia z wadliwą księgą, a nie nierzetelną.
Natomiast obowiązek podatkowy w PDOF powstaje z chwilą zaistnienia zdarzenia gospodarczego, a termin zapłaty podatku, w formie zaliczki, określa art. 44 ustawy o PDOF. Zlikwidowano w 2007 roku obowiązek składania deklaracji PIT-5. Pozostawiono tylko obowiązek wykazania, w prowadzonej na bieżąco pkpir, zdarzeń gospodarczych rodzących obowiązek zapłaty zaliczki oraz wyliczenia w pkpir kwoty należnych zaliczek. Jeżeli więc podatnik okaże bez zwłoki księgę w toku kontroli, z wykazanymi zdarzeniami gospodarczymi i zadeklarowanymi kwotami zaliczek na PDOF, to jak zarzucisz mu nieujawnienie podstawy lub przedmiotu opodatkowania? Nawet jeżeli kontrolę przeprowadzono po upływie terminu do złożenia zeznania rocznego, to wobec faktu wykazania obrotów, kosztów i należnych podatków w pkpir, brak zeznania PIT-36L wyczerpuje jedynie znamiona czynu z art. 56 par. 4 kks. Natomiast brak wpłaty zaliczek stanowi czyn z art. 57 par. 1 kks.
Ciekawy za to jestem, jak zakwalifikujesz uszczuplenie podatku wynikające z wadliwie prowadzonej pkpir przy braku zeznania PIT-36L?

06 maja 2011, 13:41
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87

brak zeznania PIT-36L wyczerpuje jedynie znamiona czynu z art. 56 par. 4 kks.

Zgodzę się że zachowanie polegające jedynie na spóźnieniu się ze złożeniem zeznania w terminie zawierającego przedmiot lub podstawę nie wyczerpuje znamion art. 54 , i jest  wykroczeniem skarbowym, określonym w art. 56 § 4.
Ale w tej sytuacji gdy podatnik nie złożył w ogóle zeznania ponieważ wcześniej organ wydał decyzję gdzie określił zobowiązanie podatkowe.
Do momentu okazania dokumentów źródłowych kontroli mógł się uchylać od opodatkowania ponieważ nie złożył zeznania ani wcześniej nie wpłacał zaliczek. Podatnik powinien był sam obliczyć podatek szczególnie w złożonym zeznaniu ale tego nie zrobił i jeśli w tym czasie (gdy nie ujawniał przedmiotu i podstawy opodatkowania) naraził podatek na uszczuplenie to jak najbardziej 54 :D .
Zapewne w okresie postępowania kontrolnego czy podatkowego nie uchylał się od opodatkowania ponieważ brał udział w postępowaniu przedkładając dokumenty na podstawie których określono przedmiot i podstawę opodatkowania.

10 maja 2011, 19:28

POSTY        969
kadet                    

Ale w tej sytuacji gdy podatnik nie złożył w ogóle zeznania ponieważ wcześniej organ wydał decyzję gdzie określił zobowiązanie podatkowe.
Do momentu okazania dokumentów źródłowych kontroli mógł się uchylać od opodatkowania ponieważ nie złożył zeznania ani wcześniej nie wpłacał zaliczek. Podatnik powinien był sam obliczyć podatek szczególnie w złożonym zeznaniu ale tego nie zrobił i jeśli w tym czasie (gdy nie ujawniał przedmiotu i podstawy opodatkowania) naraził podatek na uszczuplenie to jak najbardziej 54 :D .

No właśnie. Czy podatnik, który nie składa w terminie zeznania rocznego, a w chwili wszczęcia kontroli okazuje prowadzoną na bieżąco pkpir, nie ujawnił podstawy opodatkowania?

Ostatnio edytowano 10 maja 2011, 20:20 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy

10 maja 2011, 20:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Z tego co pamiętam, to obowiązuje zasada samoopodatkowania. Czyli podatnik ma obowiązek sam ujawnić i przedmiot i podstawę opodatkowania i obliczyć i wpłacić podatek.
W tym przypadku, podatnik, dopóki go nie przyłapali to nie ujawniał niczego, czyli spokojnie można stawiać zarzut uchylania się od opodatkowania. Moim zdaniem art. 54.

11 maja 2011, 06:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 gru 2010, 18:20

POSTY        5
"Zawyżenie kosztów w księdze (pkpir) przez zaliczenie do nich faktycznie poniesionych wydatków nie stanowiących jednak kosztów uzyskania przychodów, jest prowadzeniem księgi niezgodnie z prawem podatkowym, a nie niezgodnie z rzeczywistym stanem rzeczy. Zatem w tej części mamy do czynienia z wadliwą księgą, a nie nierzetelną."

Jestem laikiem, ale zastanawiam się czy w pkpir podatnik ma obowiązek zaewidencjonować, każde zdarzenie gospodarcze, które można określić jako "rozchód" i czy w tej księdze następuje już kwalifikacja zdarzeń jako koszt podatkowy?
Wg mnie zaewidencjonowanie danego zdarzenia jako rozchód (faktycznie poniesiony wydatek), a następnie zakwalifikowanie w PIT-36 danego zdarzenia jako koszt podatkowy nie wyczerpuje znamion czynu z art. 61 kks.

11 maja 2011, 07:32

POSTY        969
taxinspector                    

Z tego co pamiętam, to obowiązuje zasada samoopodatkowania. Czyli podatnik ma obowiązek sam ujawnić
gdzie ma ujawnić, jak nie w księdze, przy braku obowiązku składania PIT-5?
i przedmiot i podstawę opodatkowania i obliczyć i wpłacić podatek.
W tym przypadku, podatnik, dopóki go nie przyłapali to nie ujawniał niczego, czyli spokojnie można stawiać zarzut uchylania się od opodatkowania. Moim zdaniem art. 54.

11 maja 2011, 11:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
W PIT-36/36L

11 maja 2011, 14:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2007, 22:23

POSTY        126
[quote="Leibowitz"]gdzie ma ujawnić, jak nie w księdze, przy braku obowiązku składania PIT-5 [quote]
W PIT 36 L do którego złożenia był on zobowiązany, czego nie zrobił.

Moim zdaniem z treści przepisu art. 54 § 4 kks:
cyt. "Karze określonej w § 3 podlega także ten podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie składa w terminie organowi podatkowemu lub płatnikowi deklaracji lub oświadczenia".
wynika jednoznacznie że tej penalizacji podlega niezłożenie deklaracji (zeznania itp.) w terminie, a nie niezłożenie w ogóle.
Przyjmując punkt widzenia Leibowitza, to każdy, kto (pomimo obowiązku) nie składa organowi deklaracji podatkowych i nie płaci zobowiązań podatkowych, nie zostałby ukarany, jeśli tylko prowadziłby urządzenia ewidencyjne (choćby wadliwie).

Pewnie, że jeśli kontrola została by wszczęta dwa dni po terminie do złożenia zeznania, to podatnik może się tłumaczyć, że chciał złożyć zeznanie, ale niezłożył w terminie i, że już jutro miał jechać do Urzędu.

11 maja 2011, 14:19

POSTY        969
jeneral_p                    

W PIT 36 L do którego złożenia był on zobowiązany, czego nie zrobił.

Moim zdaniem z treści przepisu art. 54 § 4 kks:
cyt. "Karze określonej w § 3 podlega także ten podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania
a gdzie ujawnia podatnik podstawę opodatkowania przy jednoczesnym nie złożeniu w terminie zeznania?
nie składa w terminie organowi podatkowemu lub płatnikowi deklaracji lub oświadczenia".
wynika jednoznacznie że tej penalizacji podlega niezłożenie deklaracji (zeznania itp.) w terminie, a nie niezłożenie w ogóle.
Przyjmując punkt widzenia Leibowitza, to każdy, kto (pomimo obowiązku) nie składa organowi deklaracji podatkowych i nie płaci zobowiązań podatkowych, nie zostałby ukarany, jeśli tylko prowadziłby urządzenia ewidencyjne (choćby wadliwie).

Pewnie, że jeśli kontrola została by wszczęta dwa dni po terminie do złożenia zeznania, to podatnik może się tłumaczyć, że chciał złożyć zeznanie, ale niezłożył w terminie i, że już jutro miał jechać do Urzędu.

art. 54 § 4 kks jest właśnie dla tych podatników, którzy ujawnili w pkpir podstawę opodatkowania, a jedynie nie złożyli w terminie zeznania.

11 maja 2011, 15:37
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Hmmm... w moim KKS-ie art. 54 ma 3 paragrafy  :lol:  Ale pewnie się czepiam   :lol:

11 maja 2011, 16:04
Zaawansowany

POSTY        87
Leibowitz                    

art. 54 § 4 kks jest właśnie dla tych podatników, którzy ujawnili w pkpir podstawę opodatkowania, a jedynie nie złożyli w terminie zeznania.

Ok mamy na myśli 56 § 4 kks i dalej dyskutując - nie zgadzam się że z tym ujawnieniem raczej chodzi o ujawnienie organowi podatkowemu a nie w jakiejś tam pkpir to już za bardzo daleko idąca wykładania. Idąc twoim rozumowaniem mogę sobie prowadzić ewidencje w komputerze (jeszcze nie mam weny żeby wypełnić zeznanie) i jak przyjdzie kontrola to co im będę drukował ani nawet nie włączę im komputera żeby sobie zobaczyli niech sobie sami liczą :wysmiewacz:  i powiedzmy nie dam im nic ale ty napiszesz że ujawniłem bo mam na komputerku a to że upoważnieni pracownicy organu podatkowego nie mieli jakiegokolwiek wglądu w te dane :unsure:  to nie ma dla Ciebie znaczenia :lol:  - nonsens. :brawa:

11 maja 2011, 20:27

POSTY        969
Oczywiście chodziło o art. 56.  Mea culpa.
A co do ostatniego postu, to przecież zacząłem tak:
Leibowitz                    

Natomiast obowiązek podatkowy w PDOF powstaje z chwilą zaistnienia zdarzenia gospodarczego, a termin zapłaty podatku, w formie zaliczki, określa art. 44 ustawy o PDOF. Zlikwidowano w 2007 roku obowiązek składania deklaracji PIT-5. Pozostawiono tylko obowiązek wykazania, w prowadzonej na bieżąco pkpir, zdarzeń gospodarczych rodzących obowiązek zapłaty zaliczki oraz wyliczenia w pkpir kwoty należnych zaliczek. Jeżeli więc podatnik okaże bez zwłoki księgę w toku kontroli, z wykazanymi zdarzeniami gospodarczymi i zadeklnarowanymi kwotami zaliczek na PDOF, to jak zarzucisz mu nieujawnienie podstawy lub przedmiotu opodatkowania?

Ozywistą oczywistością jest, że ujawnienie podstawy opodatkowania ma miejsce wyłącznie wtedy, gdy pkpir jest prowadzona na bieżąco.  Dawniej istniał obowiązek okazania pkpir organom podatkowym raz w roku, ale zlikwidowano go na długo przed likwidacją PIT-5. Dziś organ podatkowy by stwierdzić,  czy podatnik ujawnia podstawę opodatkowania w księdze, czego wymaga ustawa, musi przeprowadzić kontrolę. Bezzwłoczne okazanie pkpir w wysokim stopniu uprawdopadabnia, że księga była prowadzona na bieżąco, zatem w każdym czasie podatnik ujawniał podstawę opodatkowania. A czy i kiedy sprawdzał to uprawniony organ, to już zupełnie inna bajka.

Ostatnio edytowano 11 maja 2011, 21:14 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

11 maja 2011, 20:52
Zaawansowany

POSTY        87
racja dobrze zacząłeś :blush:
jak okaże księgi kontrolującym to ujawnia jak najbardziej.
Dalej :
Leibowitz                    

No właśnie. Czy podatnik, który nie składa w terminie zeznania rocznego, a w chwili wszczęcia kontroli okazuje prowadzoną na bieżąco pkpir, nie ujawnił podstawy opodatkowania?

Wcześniej nie ujawniał przedmiotu i podstawy opodatkowania nawet jak prowadził sobie księgi ale to oczywiście do momentu kontroli jak piszesz.  :D - co nie zmienia faktu że za wcześniejsze zaniechania grozi 54. :zeby:

11 maja 2011, 21:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona