Teraz jest 05 wrz 2025, 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Znowu 57 kks 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2007, 09:43

POSTY        8
Post Znowu 57 kks
kolejne postanowienie SN w sprawie art. 57 kks z 11 stycznia 2011 r. - V KK 361/10

19 lut 2011, 12:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Post Znowu 57 kks
Da się je gdzieś przeczytać?

19 lut 2011, 17:57

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
A o czymże ono traktuje?
Bo na stronie SN ni wzmianki.  :zly1:

20 lut 2011, 10:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2007, 09:43

POSTY        8
Post Znowu 57 kks
w SIP-ie jest, ale nie pamiętam numeru

20 lut 2011, 15:55

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
nr w SIP: 265592

21 lut 2011, 14:14

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
DominikaM                    

Czyn z art. 57 par 1 kks jest czynem uszczupleniowym. Wynika to z art. 53 par 29 kks. "przepisy art. 27 i 28 ( def.należności publicznooprawnej uszczuplonej, narażonej na uszczuplenie) stosuje się odpowiedni do określeń "...... nie wpłaca w terminie podatku  ......." .

SN podzielił Twoje stanowisko :brawa:

Postanowienie z dnia 11.01.2011r. V  KK  361/10

Przewodniczący: sędzia SN J. Szewczyk.
Sędziowie SN: J. Dołhy (sprawozdawca), Z. Puszkarski.
Prokurator Prokuratury Generalnej: M. Wilkosz-Śliwa.
(...)
W świetle przepisu art. 53 § 27 k.k.s., należność publicznoprawna uszczuplona czynem zabronionym jest to wyrażona liczbowo kwota pieniężna od której uiszczenia lub zadeklarowania uiszczenia w całości lub w części osoba zobowiązana uchyliła się i w rzeczywistości ten uszczerbek finansowy nastąpił. Z kolei, według przepisu art. 53 § 29 k.k.s., w brzmieniu nadanym przez art. 1 pkt 41 lit. e ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy ? Kodeks karny skarbowy oraz innych ustaw, obowiązującym od dnia 17 grudnia 2005 r., przepisy § 27 i § 28 tego artykułu stosuje się odpowiednio również do określenia ?nie wpłaca w terminie podatku?. Zestawiając treść przepisów art. 53 § 27 i § 29 k.k.s. należy dojść do wniosku, iż uporczywe nie wpłacanie w terminie podatku, będące znamieniem wykroczenia skarbowego z art. 57 § 1 k.k.s., stanowi uszczuplenie należności publicznoprawnej. Nie wpłacenie w określonym ustawowo terminie należnego podatku, już w dacie upływu tego terminu skutkuje zaległością podatkową, a tym samym uszczupleniem należności. W konsekwencji powyższego ustalenia uznać należy, że termin przedawnienia takiego wykroczenia, z mocy przepisu art. 44 § 3 k.k.s., rozpoczyna bieg z końcem roku, w którym upłynął termin płatności należności stanowiącej przedmiot wykroczenia skarbowego z art. 57 § 1 k.k.s. Tym samym bieg przedawnienia karalności wykroczenia, będącego przedmiotem niniejszego postępowania, rozpoczynał się z końcem roku, w którym upłynął termin płatności podatku dochodowego od osób fizycznych, a więc z dniem 31 grudnia 2008 r. Karalność wykroczenia skarbowego zarzuconego oskarżonej upływałaby zatem z dniem 31 grudnia 2009 r., o ile do tego dnia nie zostałoby wszczęte postępowanie przeciwko sprawcy.
(...)

Ciekawe, co mój Sąd Okręgowy na to ...  :blink:

21 lut 2011, 17:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
Post Znowu 57 kks
gdzie przeczytam całe to postanowienie?

22 lut 2011, 08:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Post Znowu 57 kks
Nadal nie czuję się przekonany... :(

22 lut 2011, 08:05

POSTY        969
Post Znowu 57 kks
madziorekrever                    

gdzie przeczytam całe to postanowienie?

nr w SIP: 265592

22 lut 2011, 16:00
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2007, 08:23

POSTY        39
Post Re: Znowu 57 kks
Tym samym bieg przedawnienia karalności wykroczenia, będącego przedmiotem niniejszego postępowania, rozpoczynał się z końcem roku, w którym upłynął termin płatności podatku dochodowego od osób fizycznych, a więc z dniem 31 grudnia 2008 r. Karalność wykroczenia skarbowego zarzuconego oskarżonej upływałaby zatem z dniem 31 grudnia 2009 r., o ile do tego dnia nie zostałoby wszczęte postępowanie przeciwko sprawcy.

A co jeśli w dniu 31 grudnia 2009r. wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów jednak ogłoszono je podejrzanemu dopiero w styczniu 2010r.. Czy sprawa taka jest przedawniona? Ostatnio mój Sąd mi zasugerował, że jeżeli przed 31.12 nie ogłoszę podejrzanemu zarzutu to taką sprawę mi umorzy !!! Co wy na to?

05 maja 2011, 08:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Znam pewną Izbę Skarbową, która z dnia na dzień też zastosowała ten typ rozumowania.
I tu rodzi się pytanie, jak w takim razie, zastosować tryb postępowania wobec nieobecnych...?

05 maja 2011, 19:08

POSTY        969
Jest orzeczenie SN, w którym Sąd wskazał, że za moment wydania postanowienia o przedstawieniu zarzutów można przyjąć moment jego sporządzenia, pod warunkiem, że ogłoszenie zarzutu nastąpiło bez zbędnej zwłoki. Czyli okres pomiędzy tymi zdarzeniami może być dłuższy wyłącznie wtedy, gdy następuje to bez winy organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze. Okoliczność ta (brak winy organu) powinna wynikać z materiałów postępowania przygotowawczego.

Czyli jeżeli sprawca się ukrywa, a zostanie to ustalone bez zbędnej zwłoki od sporządzenia postanowienia o przedstawieniu zarzutu, fazę in personam mamy od daty sporządzenia postanowienia (o zarzutach), i to bez względu na datę zatwierdzenia postanowienia o zastosowaniu postępowania do nieobecnych.

06 maja 2011, 13:57
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2007, 08:23

POSTY        39
Leibowitz                    

Jest orzeczenie SN, w którym Sąd wskazał, że za moment wydania postanowienia o przedstawieniu zarzutów można przyjąć moment jego sporządzenia, pod warunkiem, że ogłoszenie zarzutu nastąpiło bez zbędnej zwłoki. Czyli okres pomiędzy tymi zdarzeniami może być dłuższy wyłącznie wtedy, gdy następuje to bez winy organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze. Okoliczność ta (brak winy organu) powinna wynikać z materiałów postępowania przygotowawczego.

Czyli jeżeli sprawca się ukrywa, a zostanie to ustalone bez zbędnej zwłoki od sporządzenia postanowienia o przedstawieniu zarzutu, fazę in personam mamy od daty sporządzenia postanowienia (o zarzutach), i to bez względu na datę zatwierdzenia postanowienia o zastosowaniu postępowania do nieobecnych.

a możesz powiedzieć, które to orzeczenie SN?

06 maja 2011, 16:08

POSTY        969
znajdziesz je w lex-ie przy art. 71 kpk.

06 maja 2011, 20:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 118 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona