Teraz jest 06 wrz 2025, 08:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4411 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 316  Następna strona
Polityka i politycy 
Autor Treść postu

REJESTRACJA19 lut 2008, 14:23

POSTY        429
Post Re: Polityka i politycy
Ja im nie chcę przebaczyć. Chcę tylko głośno powiedzieć kto jest wieprzem  lub świnią, żeby takie coś poczuło, co to jest sprawiedliwość i osąd uczciwych ludzi. Bowiem dla innych świń czy też wieprzy kolejna koleżanka lub kolega do towarzystwa nie robi różnicy.

27 kwi 2011, 22:49
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
To nie jest kwestia przebaczenia, lub nie. Chodzi o wyciąganie konsekwencji z pewnych zdarzeń, które nie powinny się powtarzać w przyszłości.
Wybaczyć Hitlerowi czy Stalinowi można (tym bardziej, że aktualnie KTOŚ INNY ich osądza), ale konsekwencje w stosunku do aktywnych uczestników takich procederów należy wyciągać, choćby ku przestrodze dla aktualnych i przyszłych pokoleń
Żeby im głupoty do głowy nie przychodziły, bo po co dwa razy robić tą samą robotę  :D

27 kwi 2011, 23:05

REJESTRACJA27 sty 2011, 13:59

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
Nadir                    

Prawda Techj? ;)
Prawda, Nadir ;)

28 kwi 2011, 11:53
Zawodowiec

POSTY        3598
Donald Tusk w 1993 roku: "Demokracja rzadko wyłania ludzi dobrych"

"A poza tym uważam, że PiS należy zdelegalizować" - to chyba najbardziej popularna teza ostatnich tygodni.

Co jednak, gdy okaże się, że Donald Tusk chwalił kiedyś ustrój totalitarny?

Na ciekawe,  dotyczące ustroju demokratycznego i gen. Franco wypowiedzi Tuska sprzed lat natrafił bloger Zbyszko z Bogdańca. Cytuje on dzisiejszego szefa PO, który przed laty mówił:

"Tak jak każdy człowiek bywam demosceptykiem. Bywa się nim, gdy się widzi, jak złe skutki społeczne, gospodarcze i moralne przynosi władza wyłaniana w wyborach demokratycznych. Już od dwustu lat w europejskiej i światowej myśli politycznej jest widoczne, że demokracja rzadko wyłania ludzi dobrych. "

W tym samym wywiadzie - pisze Zbyszko z Bogdańca - popadał w zachwyt nad generałem Franco:

"Dzisiaj Hiszpanie już go zupełnie inaczej oceniają. I mają chyba rację, że dyktatura Franco przyniosła mniej nieszczęść niż dyktatura komunistów, która nastąpiłaby, gdyby nie Franco. ("Rzeczpospolita", 1993).  

Najważniejsze jest to, jak rozstrzygniemy problem polityczny i ustrojowy, który dotąd Polskę omijał. Chodzi o to, czy szanujemy wynik wyborów i umacniamy socjalizm, czy też decydujemy się budować kapitalizm bez legitymacji demokratycznej. Bo z jednej strony mamy zachowawczy, z najgorszymi skutkami politycznymi i gospodarczymi, socjalizm z legitymacją wyborców – czyli przymierze SLD i PSL, może nie na wieki wieków, ale na długie lata. Ale jest druga propozycja, która zaczyna się kojarzyć właśnie z Lechem Wałęsą; że trzeba być skutecznym w sprawie najważniejszej, czyli wydobyciu Polski z socjalizmu"
. ("Tygodnik Powszechny", 1993 r.)  

Pewnie  zaraz usłyszymy od „piewców miłości” zarzuty, że przedstawione  wypowiedzi premiera są tendencyjne, wyrwane z kontekstu itd.
Taka jest już logika salonów: „Jak Kali ukraść krowa to dobrze, ale jak Kalemu ukraść krowę to źle”.  

Rozumiemy, że straszenie ugrupowaniami „antysystemowymi” i „faszystowskimi” to dla PO tylko przedwyborcze rozwiązanie, ale czas powiedzieć: lekarzu, lecz się sam!

http://wsieci.rp.pl/opinie/rekiny-i-plo ... otalitarny

28 kwi 2011, 22:36
Amator

REJESTRACJA16 kwi 2011, 22:53

POSTY        22
silniczek                    

W tym samym wywiadzie - pisze Zbyszko z Bogdańca - popadał w zachwyt nad generałem Franco:

"[i]Dzisiaj Hiszpanie już go zupełnie inaczej oceniają. I mają chyba rację, że dyktatura Franco przyniosła mniej nieszczęść niż dyktatura komunistów, która nastąpiłaby, gdyby nie Franco. ("Rzeczpospolita", 1993).  

Czy czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci "bul"?

Gdzie doszukałeś się zachwytu?

Dla mnie to oznacza: było źle ale mogło być gorzej.

28 kwi 2011, 23:11
Zawodowiec

POSTY        3598
Skywalker
Ja osobiście niczym nie zachwycałem, artykuł jest w całości zacytowany.
Nie ma tam ani 1 zdania mojego komentarza. Tę niewątpliwą przyjemność pozostawiłem innym użytkownikom forum :)

29 kwi 2011, 07:10
Zawodowiec

POSTY        3598
Kaczyński: Żadna partia nie może być spadkobierczynią papieża

Szef PiS Jarosław Kaczyński mówi w wywiadzie dla PAP o swoim pierwszym spotkaniu z Janem Pawłem II, o tym dlaczego w rocznicę katastrofy smoleńskiej cytował słowa papieża oraz o tym, że żadna partia polityczna nie może być spadkobierczynią papieża, bo polityka jest z natury grzeszna.

PAP: Czy pamięta pan moment, w którym dowiedział się pan o wyborze Karola Wojtyły na papieża
?

Jarosław Kaczyński: Doskonale pamiętam. Wczesny wieczór i nagle telefon od mojego ówczesnego najbliższego przyjaciela: "Słuchaj, Karola Wojtyłę wybrano na papieża". Przekazałem to rodzicom, Leszek był w Sopocie, zadzwoniłem do niego. Zaraz włączyliśmy telewizor, niedługo był Dziennik, podali to, chociaż o ile sobie przypominam, dopiero pod koniec.

Nawiązałem kontakt z koleżankami i kolegami z opozycji. Wszyscy byli niesłychanie podnieceni, pełni różnych nadziei. Przyglądałem się też temu, co robi władza. Po chwili wahania doszli do wniosku, że to sukces polityki Edwarda Gierka, to było zabawne. Poczułem, że zdarzyło się coś niesłychanie ważnego. Potem w okresie karnawału solidarnościowego byłem przekonany, że to jest poważny atut dla Polski. Polska miała swojego bardzo potężnego ambasadora na zewnątrz i w związku z tym interwencja rosyjska była trudniejsza. Wydarzenia pokazały, że rzeczywiście uznali, że interwencja im się nie opłaca i skłonili władze PRL, aby załatwiły to własnymi rękami
(...)
czytaj dalej

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... pieza.html

30 kwi 2011, 08:31
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Skywalker                    

silniczek                    

"Dzisiaj Hiszpanie już go zupełnie inaczej oceniają. I mają chyba rację, że dyktatura Franco przyniosła mniej nieszczęść niż dyktatura komunistów, która nastąpiłaby, gdyby nie Franco. ("Rzeczpospolita", 1993).  

Czy czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci "bul"?
Gdzie doszukałeś się zachwytu?
Dla mnie to oznacza: było źle ale mogło być gorzej.

Przez ten 'bul' mnie teraz też wszystko się myli  :zly1:

Niebo według Donalda Tuska

Im bliżej wyborów, tym śmieszniejsza staje się błazenada, jaką funduje nam rząd Donalda Tuska.

Oto premier chwyta za róg bawoli i dmie w niego z całej siły, by świat usłyszał, jak wielka dzieje mu się krzywda. Bo jedna z partii opozycyjnych chce odwołania zadufanego w sobie i przeczącego co chwilę nie tylko słowom wybitnych ekonomistów, ale także nawet własnym sprzed tygodnia, ministra finansów.
Bo druga z partii opozycyjnych chce odwołania innego ministra, który po nagłym ataku Kataru przejdzie do historii jako zarządca skarbu z alergią na sensowne prywatyzacje.

Tusk wie, że obaj utrzymają stołki, bo większość posłów działa dziś na pilota: podnieś rękę, naciśnij przycisk, idź do domu, czekaj na sms-a – wystarczą cztery guziki. Ale premier drży na myśl, że krytykować będzie go teraz nie tylko PiS. "Czerwoni zdradzili" - szepcze się w ławach poselskich PO.

Kiedyś wystarczyło wypuścić z klatki schodowej Palikota, by rzucił się z rozwartą paszczą na każdego, kto śmiał podnieść rękę na pana Tuska, a dziś?
Niesiołowski siwieje z braku nowych odzywek, Kutz nie potrafi zdania sklecić, by mu nie skoczyło ciśnienie, a Nitras szkoli się z propagandy tak namiętnie, że sam padł jej ofiarą podczas wykładu mistrza z Nowego Meksyku, który wkręcił platformerskich spryciarzy jak kołki w ścianę.
Dlatego Tusk nie czeka i przystępuje do kontrataku.

Wnioski o dymisje swoich ministrów nazywa zaczynem koalicji SLD i PiS.
Trudno uwierzyć, że wierzy w tę koalicję. Raczej w totalną głupotę swojego elektoratu, który przynajmniej w części pakuje się już do szalup ratunkowych i rezygnuje z dalszego rejsu na platformerskim Titanicu.

Więc Tusk nawołuje: „Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują - chociaż niebo nie ma z tym nic wspólnego - że są plany bardzo konkretnej współpracy pomiędzy panami Napieralskim i Kaczyńskim, nie tylko jeśli chodzi o wota nieufności, chociaż w tym przypadku bardzo harmonijnie podzielili się rolami, ale także o przyszłość po wyborach. Ja uważam, że to jest bardzo realny problem. W mojej ocenie współpraca SLD i PiS, i planowane wspólne działania także po wyborach to realne zagrożenie”.

Czy zwrócili Państwo uwagę na to doskonałe wplecenie nieba w kwestie stricte polityczne?
Następnym razem premier nazwie PiS mocami piekielnymi, a SLD potomkami Lucyfera.
On zaś – archanioł Donald na czele anielskich zastępów PO i PSL chce tylko jednego – żeby tu na ziemi żyło się lepiej.

„Za kilka miesięcy Polacy staną przed wyborem - albo poprą rządzącą koalicję PO-PSL z jej wszystkimi zaletami i wadami, albo rodzącą się koalicję PiS i SLD, charakteryzującą się niechęcią do tego, co jest polskim sukcesem” – tako rzecze szef szefów, a kto się temu sprzeciwi, będzie się smażył na grillu.
Wtrącić trzy grosze do kolejnej ściemy premiera, byłoby niegodne. Dwa wystarczą.

Po pierwsze Tusk, wspominając o koalicji rządowej zapomniał do PO i PSL dodać kilku równie ważnych skrótów, spośród których szczególnie ważny będzie brzmiał: TVN.

Jeśli telewizja Piotra Waltera poświęca kolejne wejścia w „Faktach” na uprawdopodobnienie każdej bzdury rzuconej przez Tuska, a wczoraj trąbiła o koalicji SLD i PiS, to czy rozszyfrowanie TVN jako Tusk Vision Network pozostaje krzywdzące?
A to przecież, jak wiadomo, jedynie wisienka na wielkim torcie z prorządowymi wiadomościami do dmuchania.
Kiedyś, gdy kamery śledziły budowę mostu, a potem pokazywano to w Polskiej Kronice Filmowej, normalni ludzie mówili, że to komunistyczna propaganda. Dziś TVN-owski śmigłowiec za ciężkie pieniądze jest wykorzystywany do tego, by pokazać kolejne etapy budowy na kolejnych budowach etapu, bo przecież mądrość etapu jest najważniejsza.

I grosz drugi, ostatni, jak ostatnie są podrygi tego rządu w wersji polukrowanej.
Dzień za dniem pękają kolejne balony.
Oto szef komisji „Przyjazne Państwo”, następca człowieka, od którego każdy musiał być lepszy, zaprasza na posiedzenie sejmowej komisji lobbystę, ale przedstawia go jako swojego doradcę. Skutek jest taki, że gość wciska posłom ciemnotę, co zrobić, by „żyło się lepiej”, lecz nie wszystkim, tylko jego firmie. Miał obowiązek wpisać swój fach do dokumentów, ale nie wpisał.

W aferze hazardowej też tak było – Zbychu pewnie miał się spotkać pod cementownią, ale mu się pochrzaniło i spotkał się pod cmentarzem. Rychu chciał przelobować bramkarza w komputerowej grze w piłkę nożną, a przelobbował Zbycha i Mira, a Miro miał przyznać, że Polska to dziki kraj, ale dopóki go dzikusy wybierały, nie chciał z nimi zadzierać.

Po prostu: miało być inaczej.
Z Katarem, z konsekwencjami w ministerstwie obrony, z sytuacją na kolei, z niezależnością prokuratury, z piętnowaniem korupcji, z cenami paliw, z przerostem biurokratyzacji, z zakładaniem firmy w jednym okienku, z wyjaśnieniem przyczyn tragedii w Smoleńsku, z polityką wschodnią, z polityką zachodnią, z autostradami, ze służbą zdrowia, z pensjami nauczycieli, z wolnością gospodarczą, z niezależnością dziennikarską, z mową nienawiści, z mową miłości, z szacunkiem dla wiary. Ale było, jak było, a jak było, to przecież sam premier wie najlepiej. Czy zatem naprawdę tak zdolny propagandysta, słońce pijaru, postrach dolomickich stoków jest dziś w stanie wymyślić tylko tyle, że zgłoszenie wotum nieufności wobec słabych ministrów oznacza koalicję partii opozycyjnych?

Panie premierze, niech Pan powie – co mają robić ludzie, nie celebryci, którzy uważają, że prowadzi Pan Polskę na środek pustyni, gdzie nie ma już nie tylko wody, ale także cukru, benzyny, pracy, a nawet honoru i szacunku.

Nawet, gdyby miały się połączyć przeciwko Pańskiej polityce Real Madryt i Barcelona, wilk z zającem, albo Osama z Obamą, i tak będzie to lepsze niż kolejne stracone nadzieje Polaków.  

Źródło rp.pl
Krzysztof Feusette
http://www.wsieci.rp.pl/opinie/cala-nap ... alda-Tuska

*   Chapeau bas Panie Krzysztofie. Posluguje sie Pan smiechem i kpina w sposob mistrzowski, bezblednie punktujac ten zdegenerowany system, jaki nam sie pod naszym bokiem niemal niepostrzezenie wyrodzil. Ale oprocz chapeau bas chcialem dodac cos od siebie. Nie chce sie przy tym wdawac w polemike z niejakim Pawlem S, poniewaz polemika zawiera z reguly wiecej slow niz lekko rzucane pierwotne ´´stwierdzenia``, wyglaszane z pelna beztroska o zawartosc w nich prawdy. Zamiast tej polemiki chce zwrocic uwage na pewien – w Polsce swiadomie calkowicie pomijany – aspekt parlamentarnej demokracji. Otoz wybory sa po to, zeby partie, ktore sa reprezentowane w parlamencie, byly gotowe do kompromisow politycznych, czyli do koalicji. Tak sie dzieje w kazdym dojrzalym systemie demokratycznym, poniewaz „artmetyka parlamentarna´´ nie zalezy od sympatii i antypatii partyjnych przywodcow, lecz od glosow wyborcow! To oni decyduja, kto z kim bedzie mogl stworzyc koalicje. Pamietam niedawna jeszcze przeszlosc, gdy w Niemczech zadna partia nie chciala tworzyc koalicji z ´´zielonymi´´. Zieloni byli partia zadzumionych i wykletych. Wylom uczynila najpierw SPD i to tylko na poziomie parlamentow krajowych. Potem to samo uczynila CDU. Teraz kazda z partii jest gotowa do koalicji takze na poziomie Bundestagu i tylko patrzec jak po nastepnych wyborach powstanie koalicja zielonych z SPD lub CDU/CSU!    Zadzumieni nagle ciesza sie swietnym zdrowiem i sa pozadanym partnerem. Poniewaz Tuskowi w Polsce nie tylko trzesa sie cienkie nozki, ale takze organ przewidziany z zalozenia do siedzenia, wiec zaczyna straszyc koalicja PiS-SLD. Jest to tym bardziej smieszne, a zarazem perfidne, poniewaz sam ze swoja PO dogadujac sie za kulisami dzieli sie aktualnie z SLD wladza w mediach publicznych ! Inaczej mowiac wchodzi w faktyczna koalicje z SLD jednoczesnie werbalnie temu zaprzeczajac ! Mimo, ze wszyscy o tym wiedza i publicznie o tym mowia – facet ´´leci w zaparte´´ uwazajac Polakow za idiotow, ktorzy kolejny raz uwierza w jego klamstwa, klamstewka i w cuda.
     29 kwietnia 2011 22:53 Waldemar

*  Taki jest koniec rządów kłamców. Tusk kłamał w czasie kampanii a jego expose w sejmie to mieszanka klamstwa z drwiną z Polaków. Wielu się dało nabrać ale bardzo wielu z tego przez cztery lata czerpało profity. Mam nadzieję,że rachunek jaki Tusk otrzyma będzie początkiem końca jego kariery politycznej i odejdzie w hańbie.
     29 kwietnia 2011 19:17 krycha

Wtrącić trzy grosze do kolejnej ściemy premiera, byłoby niegodne. Dwa wystarczą.
Ciekawe jakie dwa słowa autor miał na myśli?  (kawał ****) :o  
Jak myślicie? :rolleyes:

30 kwi 2011, 09:35
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
ZWIERZĘTA w RP mają lepiej jak jej OBYWATELE !!

Jesli prawdą jest , że baca może bzykać kozę , to bez wątpienia Państwo Polskie bzyka OBYWATELA !!!

Przytoczę artykuł USTAWY O OCHRONIE ZWIERZĄT z dnia 21 sierpnia 1997 r.

ART. 9
9.1. Kto utrzymuje zwierzę , ma obowiązek zapewnić mu pomieszczenie chroniące je przed zimnem, upałami i opadami atmosferycznymi, z dostępem do światła dziennego, umożliwiające swobodną zmianę pozycji ciała, odpowiednią karmę i stały dostęp do wody.

Zaczynam zazdrościć zwierzętom ; zapewnienie opieki , ochrony przed zimnem i upałami, opadami atmosferycznymi, z dostępem do światła , odpowiednia karma i woda, właściwe warunki bytowania !!! Cosik jakby tezy z Konstytucji RP.. Tylko Konstytucja jest zbiorem fundamentalnych praw dotyczących ludzi, obywateli RP.. Nie kończy się tak jak ustawa o ochronie zwierząt - w rozdziale 11 " Przepisy karne " - która penalizuje do kary pozbawienia wolności niezgodne z ustawą zachowania wobec zwierząt..

Ustawa zasadnicza - konstytucja - i inne na jej podstawie wydane przepisy wykonawcze - kodeksy - nie penalizują zachowań rządzących nami polityków i urzędników , które nie zabepieczają obywatelowi nawet minimum praw do życia , godnego życia , życia nie w głodzie , ubóstwie , czy po prostu w " czarnej " nędzy.. MOPS-y, GOPS-y ( miejskie/gminne ośrodki pomocy społecznej ) na bezrobotną rodzinę dają 15 ZŁOTYCH miesięcznie na jednego członka rodziny.. 50 GROSZY na dzień ! Zapominalskim przypomnę rozhisteryzowanych dziennikarzy , którzy komentując wydarzenia w Egipcie czy Tunezji podawali jako dowód hańby rządzących , że przeciętny obywatel tych krajów żyje za DWA dolary dziennie .. Nędza ? Fakt , ale i tak mają lepiej.. 12 razy lepiej od Polaka żyjącego z pomocy MOPS-u.. Oni tam w północnej Afryce w proteście przeciw życiu za dwa dolary dziennie wzniecili ogólnonarodowe powstania , a my bajerowani jesteśmy jedno lub dwudniowymi wyborami , by móc wybrać z tych samych TYCH SAMYCH !!!

W kraju mamy w/g oficjalnych informacji 300 tys. osób bezdomnych. Miejsc w noclegowniach 120 tys , czyli 180 tys. Polaków nawet gdyby nie piło alkoholu , co w/g rządzących uniemożliwia ich przyjęcie do schroniska i tak nie miałoby miejsca do snu , ochrony przed upałem czy zmimnem. Tej zimy zamarzło ok. 200 osób. Politycy , urzędnicy tłumaczą , że wszyscy zamarznięci byli nietrzeźwi , więc nie ma problemu.. Problem bezdomności jest ! Trudno oczekiwać , żeby nieszczęśnik bez łóżka do spania , kromki chleba czy miski ciepłej zupy czytał Dostojewskiego... Pije podły alkohol , by choć na moment utracić świadomość , że nie jest zwierzęciem " podpadającym pod rzeczoną ustawę " , a człowiekiem , obywatelem Rzeczypospolitej , którego różne koleje losu wyprowadziły " pod most ".. Nie mniej podła statystyka wylicza , że w Polsce ponad 2 , 5 MILIONA obywateli żyje poniżej minimum egzystencji , a rządzący każą mi patrzeć na pełne parkingi samochodów pod galeriami handlowymi.. Co ma piernik do wiatraka , pełne parkingi z coraz wiekszą z dnia na dzień nędzą , beznadzieją i kompletnym wyobcowaniu ze społeczeństwa milionów naszych obywateli.. Chcecie politycy większej frekfencji w wyborach to dajcie głodnym w lokalu wyborczym ciepły posiłek , a zobaczycie liczbę glosujących powyżej 90 %.. Oczywiście wstyd dowiedzieć się , że blisko 50 % nie biorących udziału w wyborach to nędzarze , którzy mają wybory i Was w ***.. Stale rosnące ceny żywności i kosztów utrzymania liczbę głosujących będą umiejszać.. Trudno , szkoda , ale za jakiś czas będziecie się musieli sami wybierać , chyba , że pn.afrykańska wiosna ludów zawita do RP..

W sejmie RP wróbelki ćwierkają , że posłowie za niedługo poczęstują nas nowelizacją ustawy o egzekucjach komorniczych.. Komornik będzie mógł zabrać 25 % z najniższej kwoty miesięcznego wynagrodzenia brutto.. " Gratuluję " pomysłu , czyli pracujący dłużnik otrzyma niewiele ponad 500 zł.. Jak mnie pamięć nie myli kapitalista płaci robotnikowi m.in na odtworzenie sił do pracy , czyli w tym samym momencie przestaniemy być państwem kapitalistycznym , bo nie będziemy płacić nawet na odtworzenie sił do roboty... Murarze z głodu spadać będą z rusztowań , kierowcy rozjeżdżać będą nas na ulicach , kasjerki wymiotować do kasy na szmal tam będący czyli " o take Polske walczyliśmy " i wywalczyliśmy...

JEDNAK ZWIERZĘTA U NAS MAJĄ LEPIEJ !

http://legionista.nowyekran.pl/post/125 ... -obywatele

30 kwi 2011, 10:44
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
tadeo74                    

ZWIERZĘTA w RP mają lepiej jak jej OBYWATELE !!
Jesli prawdą jest , że baca może bzykać kozę , to bez wątpienia Państwo Polskie bzyka OBYWATELA !!!

Ustawa zasadnicza - konstytucja - i inne na jej podstawie wydane przepisy wykonawcze - kodeksy - nie penalizują zachowań rządzących nami polityków i urzędników , które nie zabepieczają obywatelowi nawet minimum praw do życia , godnego życia , życia nie w głodzie , ubóstwie , czy po prostu w " czarnej " nędzy.. MOPS-y, GOPS-y ( miejskie/gminne ośrodki pomocy społecznej ) na bezrobotną rodzinę dają 15 ZŁOTYCH miesięcznie na jednego członka rodziny.. 50 GROSZY na dzień ! Zapominalskim przypomnę rozhisteryzowanych dziennikarzy , którzy komentując wydarzenia w Egipcie czy Tunezji podawali jako dowód hańby rządzących , że przeciętny obywatel tych krajów żyje za DWA dolary dziennie .. Nędza ? Fakt , ale i tak mają lepiej.. 12 razy lepiej od Polaka żyjącego z pomocy MOPS-u.. Oni tam w północnej Afryce w proteście przeciw życiu za dwa dolary dziennie wzniecili ogólnonarodowe powstania , a my bajerowani jesteśmy jedno lub dwudniowymi wyborami , by móc wybrać z tych samych TYCH SAMYCH !!!

Ale gdyby rządził PIS i Kaczyński to by było jeszcze gorzej!!!

W kraju mamy w/g oficjalnych informacji 300 tys. osób bezdomnych. Miejsc w noclegowniach 120 tys , czyli 180 tys. Polaków nawet gdyby nie piło alkoholu , co w/g rządzących uniemożliwia ich przyjęcie do schroniska i tak nie miałoby miejsca do snu , ochrony przed upałem czy zmimnem. Tej zimy zamarzło ok. 200 osób. Politycy , urzędnicy tłumaczą , że wszyscy zamarznięci byli nietrzeźwi , więc nie ma problemu.. Problem bezdomności jest ! Trudno oczekiwać , żeby nieszczęśnik bez łóżka do spania , kromki chleba czy miski ciepłej zupy czytał Dostojewskiego... Pije podły alkohol , by choć na moment utracić świadomość , że nie jest zwierzęciem " podpadającym pod rzeczoną ustawę " , a człowiekiem , obywatelem Rzeczypospolitej , którego różne koleje losu wyprowadziły " pod most "..

Ale gdyby rządził PIS i Kaczyński to by było jeszcze więcej!!!

Nie mniej podła statystyka wylicza , że w Polsce ponad 2 , 5 MILIONA obywateli żyje poniżej minimum egzystencji , a rządzący każą mi patrzeć na pełne parkingi samochodów pod galeriami handlowymi.. Co ma piernik do wiatraka , pełne parkingi z coraz wiekszą z dnia na dzień nędzą , beznadzieją i kompletnym wyobcowaniu ze społeczeństwa milionów naszych obywateli.. Chcecie politycy większej frekfencji w wyborach to dajcie głodnym w lokalu wyborczym ciepły posiłek , a zobaczycie liczbę glosujących powyżej 90 %.. Oczywiście wstyd dowiedzieć się , że blisko 50 % nie biorących udziału w wyborach to nędzarze , którzy mają wybory i Was w ****.. Stale rosnące ceny żywności i kosztów utrzymania liczbę głosujących będą umiejszać.. Trudno , szkoda , ale za jakiś czas będziecie się musieli sami wybierać , chyba , że pn.afrykańska wiosna ludów zawita do RP..

Ale gdyby rządził PIS i Kaczyński to by było jeszcze trudniej!!!

W sejmie RP wróbelki ćwierkają , że posłowie za niedługo poczęstują nas nowelizacją ustawy o egzekucjach komorniczych.. Komornik będzie mógł zabrać 25 % z najniższej kwoty miesięcznego wynagrodzenia brutto.. " Gratuluję " pomysłu , czyli pracujący dłużnik otrzyma niewiele ponad 500 zł.. Jak mnie pamięć nie myli kapitalista płaci robotnikowi m.in na odtworzenie sił do pracy , czyli w tym samym momencie przestaniemy być państwem kapitalistycznym , bo nie będziemy płacić nawet na odtworzenie sił do roboty... Murarze z głodu spadać będą z rusztowań , kierowcy rozjeżdżać będą nas na ulicach , kasjerki wymiotować do kasy na szmal tam będący czyli " o take Polske walczyliśmy " i wywalczyliśmy...

Ale gdyby rządził PIS i Kaczyński to by było jeszcze chłodniej i głodniej!!!

Tak przynajmniej uwarzają (uważają? przez ten bul ciągle mi się teraz myli  :zly1: ) lemingi.   :wysmiewacz:

Ostatnio edytowano 30 kwi 2011, 12:13 przez Badman, łącznie edytowano 2 razy

30 kwi 2011, 12:11

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
silniczek                    

Skoro Ty to widzisz, to myślę, jestem pewien, że inni też widzą (ja również). Ale ...
W dniu 10 kwietnia koalicja PO-PSL sprawowała władzę od 3 lat. Obiecywali, że wszystkim będzie żyło się lepiej, a wyszło, że nawet nie potrafili rozsądnie zorganizować przelotu prezydenta do Katynia (w tak strategiczne miejsce swoją drogą).
Szukając winnych prokuratura nie będzie sięgać do czasów PiS i SLD (w 2005r. załapuje się jeszcze SLD, bo PiS wchodzi pod koniec 2005r.). Będzie wyciągać konsekwencje w stosunku do decyzji podjętych w 2010r., a nie w 2005.
Przykładowo, w 2005r. Protasiuka zapewne jeszcze w 36 Pułku nie było.
Pomijam już fakt, że to był samolot prezydencki, gdzie, teoretycznie, ludzie powinni czuć się szczególnie bezpiecznie.

W trakcie rządów PiS tragedia z samolotem się nie wydarzyła, można więc uznać, że się im upiekło. Ale ...
W sprawie Blidy PiS-owi się nie upiekło, kosztowało ich to utratę władzy.
PiS już dawno został politycznie rozliczony za swoje "grzechy", SLD też, przyszedł więc czas na PO. A trzeba przyznać, że sporo mają na sumieniu, nie tylko CASĘ i Smoleńsk, ale również inne "ciemne sprawki"

Tak mniej więcej widzą to ci, którzy przychodzą pod Pałac, i ja też.

Na sumieniu mają dużo, to fakt. Powiem więcej, zbyt dużo by dalej pozwolić im kierować kimkolwiek i czymkolwiek. Wina i odpowiedzialność obecnej ekipy jest bezsporna.  :piwo:

Inaczej patrzę natomiast na obecne manifestacje polityczne, szczególnie te robione w ostrej formie z hasłami nie do przyjęcia i w niestosownych momentach. Pora zrozumieć, że czasy komunistyczne bezpowrotnie odeszły do historii a normalni, przeciętni ludzie potrzebują spokoju i stabilności, nie zadym. Robienie awantur paradoksalnie nie pomaga tylko przeszkadza w osiągnięciu celu. W mojej ocenie nie tędy droga, mogę zagłosować na kogoś kto trzyma pewien poziom i rzeczowo punktuje słabości miłościwie nam panujących, nigdy natomiast nie oddam swojego głosu na kogoś kto w obecnych realiach skacze przez barierki i szarpie się ze służbami ochrony. Obecnej ekipie wydaje się, że wszystko im wolno. Zamiana tych pyszałków na ludzi tego samego pokroju jest bez sensu.

01 maja 2011, 06:45
Zawodowiec

POSTY        3598
avacs

Inaczej patrzę natomiast na obecne manifestacje polityczne, szczególnie te robione w ostrej formie z hasłami nie do przyjęcia i w niestosownych momentach

Pisałem, ludzie pod Pałacem to niekoniecznie manifestacje polityczne, tam są zwykli ludzie, tacy jak ja i Ty, tylko w nieco inny sposób widzą możliwość wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej, i winnych tej katastrofy (bo o to głównie chodzi)  
Pisałem J. Kaczyński i PiS to dodatek do tych ludzi, nie odwrotnie. PiS jest szczególnie zainteresowany wyjaśnianiem przyczyn tej katastrofy, z wiadomego powodu, zginął prezydent III RP wywodzący się z ich ugrupowania. Powód jest więc wystarczający. SLD i PSL mają to w nosie, a PO boi się tego tematu jak diabeł święconej wody.
Do kogo mają się więc zwracać ludzie spod Pałacu, jeżeli nie do Kaczyńskiego i PiS ?!

Hasła na transparentach nie są pisane przez polityków, i z wieloma zapewne sam Kaczyński się nie zgadza, ale ...
Na tym chyba polega demokracja, że każdy mówi, i robi to co chce. WŁADZA też, jak słusznie sam zauważyłeś.
Czy ktoś powstrzymywał i powstrzymuje Palikota od wypowiadania, i wypisywania głupot. NIE, i jeżeli nawet ktoś się znajdzie, to nic to nie daje. Jak więc chcesz powstrzymać kilka tysięcy ludzi. Przecież by Cię zlinczowali.  :D
A moment jest zawsze niestosowny, niezależnie od ustroju. To, że nie ma komunizmu (czy socjalizmu jak kto woli) to wcale nie oznacza, że system jest doskonały. Jak widać zresztą na załączonym obrazku.
Jak to zmienić?! Najlepiej w formie dialogu społecznego, czyli dialogu WŁADZY ze społeczeństwem, a nie dialogu na poziomie partii politycznych.  

Kto z kim ma rozmawiać?! Jak wygląda dialog WŁADZY ze społeczeństwem, widać choćby na tym portalu, więc w końcu ludzie wybrali metodę krzyża, palenia zniczy i składania kwiatów (jeszcze nie siłową).
A Ty co proponujesz?!  
Historia ma to do siebie, że kołem się toczy, i nikt nie pyta się o zdanie, czy nam się to podoba, czy nie.
Święty spokój to marzenie każdego, ale wolność, demokracja, i dobre zarobki też  :D
Trudno jest pogodzić jedno z drugim (niestety), ponieważ czasami metodę siłową trzeba zastosować, czy tego chcemy, czy nie. Aktualny przykład Libia. Ile ludzi tam zginęło?! I prawdopodobnie część z tych, którzy zginęli w ogóle nie chciała tego całego zamieszania (zginęli przypadkowo).
Zawsze tak było, i jest, że część ludzi jest ZA, a część PRZECIW, a to co się będzie działo zależy od tego, na która stronę szala się przeważy

Dla ułatwienia polecam rozmowę Olejnik z Urbańskim. Urbański obiektywnie, i bez specjalnych emocji analizuje w.w. i podobne sytuacje

1/ Kropka nad i - Andrzej Urbanski 20.04.2011 - część 1
http://www.youtube.com/watch?v=qmzqBJ4B03o

2/ Kropka nad i - Andrzej Urbanski 20.04.2011  - część 2
http://www.youtube.com/watch?v=kQlzsVBKPRc

01 maja 2011, 07:45

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
silniczek                    

Pisałem, ludzie pod Pałacem to niekoniecznie manifestacje polityczne, tam są zwykli ludzie, tacy jak ja i Ty, tylko w nieco inny sposób widzą możliwość wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej, i winnych tej katastrofy (bo o to głównie chodzi)  
Pisałem J. Kaczyński i PiS to dodatek do tych ludzi, nie odwrotnie. PiS jest szczególnie zainteresowany wyjaśnianiem przyczyn tej katastrofy, z wiadomego powodu, zginął prezydent III RP wywodzący się z ich ugrupowania. Powód jest więc wystarczający. SLD i PSL mają to w nosie, a PO boi się tego tematu jak diabeł święconej wody.
Do kogo mają się więc zwracać ludzie spod Pałacu, jeżeli nie do Kaczyńskiego i PiS ?!

Hasła na transparentach nie są pisane przez polityków, i z wieloma zapewne sam Kaczyński się nie zgadza, ale ...
Na tym chyba polega demokracja, że każdy mówi, i robi to co chce. WŁADZA też, jak słusznie sam zauważyłeś.
Czy ktoś powstrzymywał i powstrzymuje Palikota od wypowiadania, i wypisywania głupot. NIE, i jeżeli nawet ktoś się znajdzie, to nic to nie daje. Jak więc chcesz powstrzymać kilka tysięcy ludzi. Przecież by Cię zlinczowali.  :D
A moment jest zawsze niestosowny, niezależnie od ustroju. To, że nie ma komunizmu (czy socjalizmu jak kto woli) to wcale nie oznacza, że system jest doskonały. Jak widać zresztą na załączonym obrazku.
Jak to zmienić?! Najlepiej w formie dialogu społecznego, czyli dialogu WŁADZY ze społeczeństwem, a nie dialogu na poziomie partii politycznych.

Kto z kim ma rozmawiać?! Jak wygląda dialog WŁADZY ze społeczeństwem, widać choćby na tym portalu, więc w końcu ludzie wybrali metodę krzyża, palenia zniczy i składania kwiatów (jeszcze nie siłową).
A Ty co proponujesz?!  

Dla ułatwienia polecam rozmowę Olejnik z Urbańskim. Urbański obiektywnie, i bez specjalnych emocji analizuje w.w. i podobne sytuacje

1/ Kropka nad i - Andrzej Urbanski 20.04.2011 - część 1
http://www.youtube.com/watch?v=qmzqBJ4B03o

2/ Kropka nad i - Andrzej Urbanski 20.04.2011  - część 2
http://www.youtube.com/watch?v=kQlzsVBKPRc

Kolego, faktów nie da się zanegować. To nie są spontaniczne zgromadzenia zwykłych ludzi (takie zgromadzenie miało miejsce raz 10.04.2010 roku). W 2011 manifestację organizowała jedna z gazet nazywająca się polską. Ludzie, którzy przyszli na jej apel jednoznacznie wyrażali swoje poglądy polityczne. Było to żałosne i nie ma czego bronić. To jest moje zdanie i proszę uszanuj je nawet jak sam masz inne.

Ja proponuję rzeczową i normalną dyskusję na dostępnych platformach medialnych. Po raz kolejny podkreślam - w mojej ocenie to jedyna droga do zmian. Dla większości komuna jest już tylko wspomnieniem, było minęło i nie ma po co stać jedną nogą w latach 90-tych. Może kiedyś matki, żony w mrocznych izbach, wyszywały na sztandarach ale obecnie większym kłopotem jest z czego zapłacić rachunki za mieszkanie i wodę. To jest prawdziwy problem a nie jakieś tam barierki w Warszawie, przez które skaczą ci co na rachunki raczej nie narzekają.

Co do Urbańskiego to obejrzałem go w wersji na żywo. Nie pamiętam jednak żeby coś mnie tam powaliło, zwykły talk show.

01 maja 2011, 08:45
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Dla mnie żałosna była manifestacja z 11 listopada ubiegłego roku - pewna gazeta rozdawała nawet gwizdki, żeby jej uczestnicy mogli wygwizdać wg nich "faszystów".

Żałosne były te otumanione osoby, które nałożyły pasiaki, nie znając nawet ich symbolicznego znaczenia.

Żałosna była tegoroczna "manifa'", gdzie przedstawiciele ZNP byli w tłumie ludzi żądających zamiany pałaców biskupich na kliniki aborcyjne.

"rzeczowa i normalna dyskusja na dostępnych platformach medialnych" to mrzonka - dotyczy to wiodącej czwórki: onet, interia, gazeta, wp. Takiego szamba jakie wylewa się z postów na tamtejszych forach nie ma nawet w najwiekszej oczyszczalni ścieków na świecie.

01 maja 2011, 09:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4411 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 316  Następna strona