U nas 3 sztuki A pewien starszy pan zaczepił mnie na korytarzu i powiedział: - Przepraszam pana, może ja jestem niedzisiejszy, ale niech mi pan wytłumaczy po co ja mam składać zeznanie elektronicznie w urzędzie skoro już tu jestem? Chciałem być sprytny i jakoś wybrnąć z tej sytuacji, oczywiście żeby bronić dobrego imienia skarbowości, więc odpowiedziałem mu że to stanowisko jest po to żeby sobie poćwiczyć pod okiem urzędnika. Niestety zastrzelił mnie ponownie mówiąc: - No tak! Tylko, że kiedy ćwiczę, to nadal tu jestem... Uśmiechnął się i poszedł. Taki głos rozsądku zdystansowanego człowieka.
A Ty zostałeś?!? Trzeba było rzucić wszystko w cholerę i zostać jego uczniem. Ja to się boję pomyśleć nawet kim On mógł być.
15 kwi 2011, 21:41
Re: E-deklaracje
just08
Jak to jest w waszych urzędach gdy podatnik składa wniosek o wydanie kopii lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginalem zeznania przeslanego droga elektroniczna, ile pobieracie opłaty skarbowej? Czy tak jak przy zeznaniach papierowych 5 zł od strony?
Byłoby to logiczne i zgodne z ustawą o opłacie skarbowej.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 kwi 2011, 22:07
rychu
oen
U nas 3 sztuki A pewien starszy pan zaczepił mnie na korytarzu i powiedział: - Przepraszam pana, może ja jestem niedzisiejszy, ale niech mi pan wytłumaczy po co ja mam składać zeznanie elektronicznie w urzędzie skoro już tu jestem? Chciałem być sprytny i jakoś wybrnąć z tej sytuacji, oczywiście żeby bronić dobrego imienia skarbowości, więc odpowiedziałem mu że to stanowisko jest po to żeby sobie poćwiczyć pod okiem urzędnika. Niestety zastrzelił mnie ponownie mówiąc: - No tak! Tylko, że kiedy ćwiczę, to nadal tu jestem... Uśmiechnął się i poszedł. Taki głos rozsądku zdystansowanego człowieka.
A Ty zostałeś?!? Trzeba było rzucić wszystko w cholerę i zostać jego uczniem. Ja to się boję pomyśleć nawet kim On mógł być.
Rzeczywiście... ta moja historyjka zabrzmiała (a raczej zawyglądała ) jak przypowieść biblijna... ...ale teraz mnie zastanowiłeś...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
18 kwi 2011, 09:43
Z informacji z MF wynika, że do 26 kwietnia złożono 693537 e-Pitów. Można się cieszyć bo to jest ponad dwa razy więcej niż rok temu. Ale z drugiej strony to ostateczny wynik będzie się wahał pomiędzy 5-6% wszystkich zeznań i na pewno nie zwrócił kosztów aplikacji i jej utrzymania. no ale jesteśmy nowocześni no nie?
Dziwi szczególnie bardzo słaby wynik w Warszawie i innych dużych miastach. Czy tam nie potrafią korzystać z komputerów i internetu ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
27 kwi 2011, 16:39
tranqilo
Z informacji z MF wynika, że do 26 kwietnia złożono 693537 e-Pitów. Można się cieszyć bo to jest ponad dwa razy więcej niż rok temu. Ale z drugiej strony to ostateczny wynik będzie się wahał pomiędzy 5-6% wszystkich zeznań i na pewno nie zwrócił kosztów aplikacji i jej utrzymania. no ale jesteśmy nowocześni no nie?
Przysięgam, że za rok też złożę via internet. W tym roku tylko się przymierzyłem. Byłem nawet w połowie drogi do wysłania. Ale w końcu się rozmyśliłem
tranqilo
Z Dziwi szczególnie bardzo słaby wynik w Warszawie i innych dużych miastach. Czy tam nie potrafią korzystać z komputerów i internetu ?
Warszawiacy to cwaniacy, ich nie weźmiesz na bajer lub pod pic.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
27 kwi 2011, 19:38
A ja zrobiłem zeznanie papierowe, ale żona powiedziała, że mam iść do kolejki do US, więc pomimo kłopotów dużych z otworzeniem właściwej strony Min.Fin. [zrywało połączenie przy próbie otworzenia strony], złóżyłem zeznanie elektroniczne.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
29 kwi 2011, 15:30
Jednak można się cieszyć,że złożono tylko 5% zeznań. uniknęliśmy większej wpadki ALERT24.pl podaje
System e-deklaracje ministerstwa finansów leży. Nie można złożyć PIT-a przez Internet! - napisał na Alert24 użytkownik podpisujący się pseudonimem "eloraper". Było ok. 21. W ciągu kolejnych 15 minut dostaliśmy następne zgłoszenia. - Serwer ministerstwa finansów padł. W żaden sposób nie można wypełnić rozliczenia PIT - powiadomił nas Kamil.
- W "godzinach szczytu", godzinach wieczornych, kiedy ludzie wracają z pracy, od paru dni występują przeciążenia - informuje biuro prasowe ministerstwa finansów. - W ciągu ostatnich kilku dni obciążenie naszych łączy wzrosło kilkadziesiąt razy - dodaje przedstawiciel ministerstwa. Jak wyjaśnia, podłączono nowy serwer, żeby strony poradziły sobie z natłokiem podatników, jednak okazało się to za mało
I co ten jeden nowy serwer wystarczy ? A jak nie to jest jakiś plan B ?
29 kwi 2011, 23:02
tranqilo
Jednak można się cieszyć,że złożono tylko 5% zeznań. uniknęliśmy większej wpadki ALERT24.pl podaje
System e-deklaracje ministerstwa finansów leży. Nie można złożyć PIT-a przez Internet! - napisał na Alert24 użytkownik podpisujący się pseudonimem "eloraper". Było ok. 21. W ciągu kolejnych 15 minut dostaliśmy następne zgłoszenia. - Serwer ministerstwa finansów padł. W żaden sposób nie można wypełnić rozliczenia PIT - powiadomił nas Kamil.
- W "godzinach szczytu", godzinach wieczornych, kiedy ludzie wracają z pracy, od paru dni występują przeciążenia - informuje biuro prasowe ministerstwa finansów. - W ciągu ostatnich kilku dni obciążenie naszych łączy wzrosło kilkadziesiąt razy - dodaje przedstawiciel ministerstwa. Jak wyjaśnia, podłączono nowy serwer, żeby strony poradziły sobie z natłokiem podatników, jednak okazało się to za mało
I co ten jeden nowy serwer wystarczy ? A jak nie to jest jakiś plan B ?
totalny brak wyobraźni i poczucia obowiązku w MF...
30 kwi 2011, 07:04
W aktualnościach na stronie MF czytamy:
837619 – tyle dokładnie interaktywnych formularzy PIT wpłynęło od podatników do systemu e-Deklaracje do dzisiaj, tj. 29.04.br., do godz. 13. Zgodnie z zapowiedzią Ministerstwo Finansów będzie codziennie do zakończenia okresu rozliczeniowego (2 maja) informować o liczbie złożonych PIT przez Internet.
W ministerstwie wymyślono tez nowa akcję o nazwie „Kiedy wpadnie pierwszy milion?” . Moim zdaniem nie jesteśmy jeszcze na to przygotowani technicznie - a szkoda. Ale w przyszłym roku ? Dlaczego nie !!! Potrzebna jest jednak potężna akcja propagandowa albo ... uzależnienie ulgi internetowej od złożenia PIT przez internet. Wtedy nawet 70% zeznań będzie szło po łączach i pobijemy wszystkie rekordy światowe a tych milionów PIT będzie kilkadziesiąt. Tylko do tego trzeba się przygotować technicznie i żadnych patchy POLTAXu utrudniających pracę w okresie zeznań.
30 kwi 2011, 09:06
Do godz. 13 może wpływały. Próbowałam kilka razy do 1 w nocy. I NIC Błąd 414: "niezgodne dane..." Się to nazywa akcja, reklamy w telewizji, nagonka o e-PITy. Ciekawe, czy ktoś za to odpowie. Jak zawsze Ministerstwo zleca akcję, kompletnie jej nie przygotowując. DNO.
30 kwi 2011, 10:39
Ciekawe czy tak na prawdę to kwestia wydajności serwera czy łącz które dochodzą do MF. Ja bym obstawiał wbrew komunikatom prasowym łącza. Niedawno (z tego co pamiętam pod koniec ubiegłego roku) były rozpisywane przetargi na łącza rzędu 100Mbits dla MF i ciekawe czy ich podłączenie podobnie jak uruchomienie AV trwa w nieskończoność. Czy też może by było ciekawiej podłączono je do pustego CPD w Radomiu...
30 kwi 2011, 14:10
NewLunatiq
totalny brak wyobraźni i poczucia obowiązku w MF...
Kolejny specjalista odezwał się! Może jakieś argumenty na ten brak wyobraźni i poczucia obowiązku. Już wspominałem, że nawet wszechpotężna i bogata UEFA miała problemy z serwerami, gdy pierwszego dnia do zamawiania biletów rzuciła się ogromna liczba Polaków. Podobnie jest tu tylko, że na koniec okresu rozliczeniowego! W jednym i w drugim przypadku niestety 'mądrość' obywateli naszego kraju odkładania wszystkiego na ostatnia chwilę lub rzucania się na 'okazję' powoduje później frustrację ich samych, a wystarczyłoby tylko pomyśleć. Zapewne dzisiejsze kolejki w urzędach to też brak wyobraźni 'urzędników', a nie mogli przewidzieć tego wcześniej i nie dawać urlopów na majówkę.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
02 maja 2011, 06:33
pingwinka
Do godz. 13 może wpływały. Próbowałam kilka razy do 1 w nocy. I NIC Błąd 414: "niezgodne dane..." :wacko: Się to nazywa akcja, reklamy w telewizji, nagonka o e-PITy. Ciekawe, czy ktoś za to odpowie. Jak zawsze Ministerstwo zleca akcję, kompletnie jej nie przygotowując. DNO.
A wystarczy sprawdzić co oznacza ten błąd!Wymaga to tylko trochę sprytu i umiejętności czytania Najlepiej od razu zwalić winę na innych!
Status dokumentu 414 - Weryfikacja negatywna - błąd danych identyfikacyjnych Jeżeli otrzymasz status dokumentu 414 - Weryfikacja negatywna - błąd danych identyfikacyjnych, to prawdopodobnie zaistniała jedna z poniższych sytuacji: Urząd skarbowy, do którego wysyłasz zeznanie nie posiada Twoich danych identyfikacyjnych lub są one nieaktualne, ponieważ: w ciągu roku zmieniłeś właściwość miejscową dla składania zeznania (zmiana miejsca zamieszkania) lub zmieniłeś dane identyfikacyjne i nie złożyłeś właściwego formularza celem ich aktualizacji, np. NIP-3 na zeznaniu wybrałeś niewłaściwy urząd skarbowy, do którego adresowane jest zeznanie. Popełniłeś błąd w danych identyfikacyjnych przenoszonych do sekcji danych autoryzujących w zeznaniu: wpisałeś nieprawidłowy NIP podatnika - np. NIP pracodawcy lub NIP współmałżonka włędnie wpisałeś nazwisko podatnika np. Kowalska Nowak zamiast Kowalska-Nowak błędnie wpisałeś pierwsze imię podatnika np. Jaeck zamiast Jacek (literówka) błędnie wpisałeś nazwisko w pozycji dla pierwszego imienia, imię tam gdzie nazwisko błędnie wpisałeś datę urodzenia podatnika np.: zamienione miesiące z dniami, niewłaściwy format daty (prawidłowy format daty: DD-MM-RRRR) w przypadku, gdy w składanym do US zgłoszeniu identyfikacyjnym/aktualizacyjnym w danych identyfikacyjnych podany był numer PESEL, należy go również wpisać w danych identyfikacyjnych podatnika na formularzu elektronicznym zeznania. W danych autoryzujących wpisałeś błędną kwotę przychodu z zeznania za 2009 rok - np.: 99,00 lub 99,10 zamiast 99,14 (kwota zaokrąglona), sumę przychodów podatnika i małżonka (powinna być tylko i wyłącznie kwota przychodu podatnika)
Jeśli po wprowadzeniu zmian i ponownym przesłaniu zeznania pojawi się znów status 414, należy skontaktować się z właściwym urzędem skarbowym celem wyjaśnienia niezgodności.
PS Zaznaczam, że nie znam sytuacji i nie wiem co jest powodem błędu i nie wykluczam uchybień w systemie, ale zacząłbym od sprawdzenia czy to aby nie jest zwykła pomyłka we wprowadzanych danych.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
02 maja 2011, 06:49
Wydaje się że konkurencja dla e-Deklaracji są programy do rozliczania PIT-ów. Przeciętny Kowalski zamiast ściągać AR, jakąś wtyczkę, , a na koniec poszukiwać zeszłorocznego pitu Kupi gazetę, ściągnie z internetu, program do wypełniania pit-ów, wypełni (programy podpowiadają), wydrukuje i voila. Złożenie nie jest jakoś szczególnie trudne.
Ciekawe jaki jest stosunek ilości pitów wypełnionych ręcznie ilości pitów wydrukowanych za pomocą takich programów. Pomijam biura rachunkowe.
Już widzę to sprawozdanie: ilość pitów wypełnionych ręcznie/wydrukowanych z podziałem na 36/37, pit-o, małżeńskie itd, itp Do jutra do 10.00
Nawet jeśli przeciętny Kowalski nie potrafi tego zwerbalizować, to chcąc nie chcąc, uważa że te "urzędasy" przerzuciły na niego swoja robotę. Korzysta z allegro, ma konto internetowe w jakimś banku, i porównuje. Słusznie czy nie, nie ma to znaczenia. e-Deklaracje niestety, się nie bronią.
Ulga internetowa a rozliczenie za pomocą internetu. Nie taka była idea tej ulgi. A ulga na dziecko dopiero po przyjściu do urzędu z dzieckiem odzianym w koszulkę z napisem Kocham MF Ci korzystający z e-deklaracji dołączają zdjęcie Pomysł uważam po prostu za niebezpieczny.
Odrębnym problemem jest fizyczne "zastąpienie" US. Podatnikowi "elektronicznemu" jest obojętne gdzie i komu przesyła PIT. Co prawda US reprezentuje majestat RP w stopniu, no ograniczonym. Ale mi się napisało, majestat US Ale to temat nie tu, i nie teraz.