Witam Wszystkich w tak piękny Wielki Piątek. Wracając do zad.56,57,58 (niestety nie mam do nich rozwiązań): Zad. 58 - (zapałki) pozostanie dla Nas na zawsze chyba niewiadomą. W zad. 56 – napisałam B, bo w każdym wierszu figury się nie powielają, za to w kolumnach są zawsze 2 takie same- w 1-szej kolumnie 1-sza i 2-ga figura, w 2-iej kolumnie 1-sza i 3-cia, więc wymyśliłam, że w trzeciej kolumnie powielą się figury 2-ga i 3-cia. W zad. 57 – napisałam B, bo w kolumnach występuje jednorazowe położenie figurek albo skrajnie, albo po lewej albo po prawej stronie i obrazki nie mogą się powtórzyć w wierszach (w wierszu 2-gim obie figurki są po lewej ale nie są to te same obrazki) . W ostatniej kolumnie brakuje położenia prawego czyli B (F nie może być, bo by się powtórzył rysunek w wierszu)
A teraz rozwiązania fajnych zadań Toli, tj zad.59,60 Zgadzam się z Nową
D, D
Do DDD Zad.42 – szkoda na nie czasu, bo było umieszczone z błędem Zad. 29 – podana na forum była odp. A i taka jest wg źródła, ponieważ (też mi trochę czasu zajęło „rozgryzienie”) w wierszach ilość kresek poziomych zmniejsza się o 1, a w kolumnach ilość kresek pionowych zwiększa się o 1.
Mam nadzieję, że wytłumaczyłam wszystko logicznie Ale mam dzisiaj melodię do pisania
22 kwi 2011, 09:28
Re: Gimnastyka umysłu
Witam wszystkich
Pozwolę sobie zadać pytanie z innej beczki. Gdzie można uzyskać dokładniejsze informacje odnośnie egzaminu, np. o której godzinie ma się odbyć? bo w Internetowym Systemie zgłoszeń nic takiego nie widzę.
Z góry dziękuję za odpowiedź
22 kwi 2011, 11:25
Moje odpowiedzi do zadań 59,60 Zad.59
F, ponieważ figury kolejno zmieniają się kółko w kwadrat, linia prosta w kółko i dwa kwadraty w linie proste
Zad.60
D tu drogą dedukcji wybrałam D, ponieważ obracałam strzałki, ale do końca nie jestem pewna
;)
22 kwi 2011, 11:37
novi
Witam wszystkich
Pozwolę sobie zadać pytanie z innej beczki. Gdzie można uzyskać dokładniejsze informacje odnośnie egzaminu, np. o której godzinie ma się odbyć? bo w Internetowym Systemie zgłoszeń nic takiego nie widzę.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Na stronie KSAP-u będzie umieszczona informacja o godzinie egzaminu , ale z tego co pamiętam to bliżej tego terminu . A tu są wiadomości na temat egzaminu: http://www.ksap.gov.pl/pksc/aktualnosci.php
22 kwi 2011, 11:44
Dziękuje za inf. Zaglądałam do "aktualności"
22 kwi 2011, 11:59
Nad zadaniami pomyślimy po świętach, a teraz zasłużony odpoczynek, bo święta tuż, tuż.... Ja uciekam już na pieczenie ciast i malowanie jajek A wszystkim życzę Wesołych Świąt
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
22 kwi 2011, 12:11
jolus2005
Nad zadaniami pomyślimy po świętach, a teraz zasłużony odpoczynek, bo święta tuż, tuż....
Popieram I również życzę wszystkich odpoczynku, radosnych chwil i relaksu w te Święta, abyśmy wszyscy wrócili tu, pełni nowych sił i otwartych umysłów.
22 kwi 2011, 12:22
zadanie 61 a-b-c-d-e-f-g-h- to tak pomiędzy Świętami
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, składamy najserdeczniejsze życzenia: dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa, mnóstwo wiosennego optymizmu oraz samych sukcesów
22 kwi 2011, 14:21
Zadanie 61
Odp.: F
Zdrowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych spędzonych w miłej atmosferze i wiosennym nastroju oraz udanego Śmigusa życzy Nowa
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
22 kwi 2011, 16:49
Podaje klucz do zadania 59
okrąg zmienia się w kwadrat, prosta w okrąg, a kwadrat w prostą, zachowują przy tym wielkość i konfigurację oryginalu - odp.D
i klucz do zadania 60
na zmianę następuje obrót o 90 stopni, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i zmiana kierunku każdej ze strzalek - odp.D
oraz myślę nad zadaniem 61.
czyżby odp. F
22 kwi 2011, 16:52
Mamba999
W zad. 56 – napisałam B, bo w każdym wierszu figury się nie powielają, za to w kolumnach są zawsze 2 takie same- w 1-szej kolumnie 1-sza i 2-ga figura, w 2-iej kolumnie 1-sza i 3-cia, więc wymyśliłam, że w trzeciej kolumnie powielą się figury 2-ga i 3-cia. [b]
Mój Klucz do zad.56
A-1,B-2, C-3,D-4,E-5,F-6,G-7
1234 (ABCD) +123(ABC) --------------- 1357(ACEG)
1234(ABCD) -123(ABC w niebieskim kole, dlatego minus) -------- 1111
-1234 (ABCD w niebieskim kole, dlatego minus) +123 ----- -1111 (AAAA w niebieskim kole, dlatego minus)
Dlatego proponuję odp. C
22 kwi 2011, 17:43
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Po namyśle stwierdzam, że zachowam minimalizm w zakresie satysfakcji własnej i nie będę uczyć się tej ustawy na pamięć
Dzięki za rady! Jeśli zdam, stawiam Wam piwo
25 kwi 2011, 09:40
Witam wszystkich, wszystkiego dobrego po świętach . Umysły odpoczęły więc możemy ćwiczyć dalej
26 kwi 2011, 10:23
tolka
Mój Klucz do zad.56
Bardzo logiczne i zapewne jedynie słuszne.
Zad. 62
Załącznik:
zad62.JPG
i 63
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.