17:43 A tak na marginesie, zauważyliście ostatnio nieobecność Nadira? Liczę na to, że czuwa. Zawsze dzielił się cennymi uwagami. Czyżbyśmy tak sobie dobrze radzili ?
Nadir 17:46 Oczywiście, że czuwam A radzicie sobie bardzo dobrze!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
17 kwi 2011, 16:46
Re: Gimnastyka umysłu
Teraz jestem spokojna
17 kwi 2011, 16:51
Jesteście świetni (nie piszę kto, bo Was dużo).
Ja do tych świetnych się nie zaliczam W zadaniu nr 39 odpowiedź d odrzucilam, z uwagi na pojawiający się trójkąt. Okazuje się, że ta odpowiedź jest prawidłowa. Proszę o podanie toku rozumowania. Proszę także o kolejne zadania typu,,trudne,, i ,, bardzo trudne,,.
17 kwi 2011, 17:00
Przyłączam się do prośby Tolki, napiszcie dokładnie jak do tego doszliście, plisssss... . kwadraciki, trójkąciki, kółeczka...
17 kwi 2011, 18:36
tok: zadanie 38, tylko w zadaniu b wewnętrzny fragment jest kreskowany przeciwnie niż zewnętrzna część kółka do którego mamy porównywać ten obiekt - wydaje mi się, że tylko to ma znaczenie i nie ma się co zastanawiać nad rodzajem figury,
zadanie 39 przyjąłem że wnętrze (wypełnienie figury w środkowej części) obiektu X jest wypełnieniem obiektu Y (paski poziome) więc analogicznie przyjmujemy dla Z, że jest bez wypełnienia (biały)
pozostają więc trzy obiekty a,b i d - analogicznie jest dla wypełnienia pozostają te same elementy (kreskowanie ukośne powinno być w szukanym obiekcie w środkowej figurze), więc nadal trzy obiekty a,b i d
przyjąłem również, że zewnętrzne części obiektu X (poziome) odpowiadają wypełnieniem elementowi położonemu na obiekcie Y w pionie - dla Z mamy bez wypełnienia pozostają więc b i d
nie do końca potwierdza się ostatnie założenie, że elementowi położonemu w pionie w obiekcie Z(zakreskowane kółko - tzn. jego wypełnieniu) odpowiadają elementy poziome z obiekcie Y (są kreskowane ale moim zdaniem powinny być poziomo kreskowane) ale założyłem że tak jest więc dla obiektu Z czarny kwadracik (element umieszczony pionowo) powinien odpowiadać element (elementy) umieszczone w poziomie - tylko w d są czarne elementy (czarne kółka) w poziomie
mam nadzieję, że nic nie pokręciłem - każdy z nas ma jakiś tok rozumowania i czasami ciężko go przełożyć na język pisany ale mam nadzieję że napisałem w miarę zrozumiale
17 kwi 2011, 19:24
Ja do zadania 38 kombinuję tak:
kwadrat - w kółko kółko - w kwadrat zapaskowane - w puste puste - w zapaskowane
i w ten sposób wybrałam odpowiedź b
Zastanawiała mnie "wewnętrzna figura" -> doszłam do wniosku, że kwadrat w kółku jest dwukrotnie zakreskowany (zakreskowany kwadrat na/w zakreskowanym kole), i dlatego w wyniku pozostaje zakreskowane kółko (dwukrotnie zakreskowane - zakreskowane = zakreskowane)
Logiczne?
17 kwi 2011, 19:50
karniak
Logiczne?
No..bardziej przemawia do mnie logika DPABLO W każdym razie tego było trzeba. WIELKIE dzięki DPABLO i KARNIAKOWI, bo już przez moment miałam obawy, że nikomu się nie będzie chciało opisywać swojej pokrętnej logiki. Wiem, że opisanie sposobu myślenia może nie być łatwe, ale ostatecznie wyszukiwanie zadań i umieszczanie ich z pożytkiem dla wszystkich też wymaga jakiegoś tam trudu.
Zad.40 (ulubione KARNIAKA i mam nadzieję, że DPABLO też) Wstaw słowo, które oznacza to samo co te poza nawiasami: a)OGRODZENIE(.....)GANG b)UDZIAŁ(.....)DZIAŁANIE c)STATKI(.....)RAMIONA d)SŁUGA(........)SŁUPEK kropki odpowiadają ilości liter (chyba, że się pomyliłam)
Zad.41
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
17 kwi 2011, 20:21
Szok! Udało mi się (chyba udało mi się) dopasować trzy słówka do zadania 40
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
18 kwi 2011, 07:34
Zgadzam się z moimi porzednikami. A odpowiedzi do zad. 40
Odp: Banda Akcja Barki Pachołek
Zad.41
37, bo 33 + 41= 74 wynik podzielić na 2, mamy 37 bo 15 + 27= 42 wynik podzielić na 2, mamy 21
18 kwi 2011, 07:52
Zad.42
18 kwi 2011, 08:16
zadanie 42
Czyżby D
18 kwi 2011, 10:37
Zadanie 42
Odp.: D
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"