Ktoś pamięta jak brzmiało pytanie dotyczące audytu i jakie były odpowiedzi W UKS audyt wewnętrzny jest: a) wyodrębnionym wydziałem b) jednoosobowym stanowiskiem pracy
15 kwi 2011, 10:09
Re: Egzamin na iks-a
scully
Ktoś pamięta jak brzmiało pytanie dotyczące audytu i jakie były odpowiedzi W UKS audyt wewnętrzny jest: a) wyodrębnionym wydziałem b) jednoosobowym stanowiskiem pracy
Pytanie było mniej więcej takie: Kontrolę wewnętrzną w UKS sprawuje: a) wyodrębniona komórka kontroli wewnętrznej b) upoważniony przez Dyrektora pracownik c) GIKS
odpowiedź oczywiście c) (art.10 ust2 pkt 1a)
15 kwi 2011, 10:29
skrótowiec dla piszących o 11.00
1 W ramach procedury zawiesz.poboru akcyzy mogą być przemieszczane- pomiędzy składami podatkowymi 2 Rozliczenie akcyzy - do 25-go nast.. M-ca deklaracja do UC a pieniądze do IC 3 Obowiązek z decyzji ustalającej- w momencie doręczenia (było też 14 dni od doręczenia) 4 Ryczałtu nie stosuje się- akcyzowe 5 Celem kontroli skarbowej jest-…..hm tutaj dwie podchwytliwe odpowiedzi niezgł. Dział i przest. Określone w art. 228-231 6 Umowa leasingu- określona w KC 7 Kiedy można zastosować stawkę 0% w eksporcie 8 Przekazanie odwołania do IS 9 Działy specjalne prod.rolnej a) nie są przychodu b) są żródłem przych. C) … 10 Indywidualne pozwolenie dewizowe- Prezes NBP 11 Organe KS nie jest- inspektor 12 Opod. Pod doch. Nie podlega - leśny 13 Kontrolę operacyjną - Sąd na wniosek GIKS za zgodą Prok.Generalnego 14 KPA roztrzyga w sprawie- indywidualnych zakończ. Decyzją admin. 15 Zgodnie z OP organ orzeka a) zawsze w drodze decyzji b) w drodze decyzji chyba że ustawa stanowi inaczej 16 Podatnik odsetki- oblicza i wpłaca sam bez wezwania 17 Vat- świadczenie w naturze 18 Opodatkowaniu w PCC podlega- i tutaj kilka dziwnych odpowiedzi np.. Przekształcenie spółki kapit. W osobową 19 Zwrot nienależnych dotacji- 15 dni z odetkami jak dla zaległości podatkowych (uofp) 20 JST- gwarancję i poręczenia a) może dawać, b) może za zgodą MF, c) nie może 21 Obowiązek prow. Ksiąg rach dla osób fizycznych - 1.200.000 22 Stawki w pdof 1) 18 i 32 23 Ośrodki zamiejscowe UKS 24 Czy jest podatnikiem rolnik? Hm….tutaj niewiele pamiętam 25 Miejsce świadczenie usług restauracyjnych w pociągach - w miejscu rozpoczę cia wysyłki 26 Podatnikiem pdop jest - sp. z o.o. w organizacji 27 Podpis elektroniczny- jeden (OP) 28 KSH- komu doręcza się oświadczenia i pisma jak zarząd wieloosobowy- wystarczy jednemu członkowi zarządu 29 Przychodem z dział. Gosp. Są - różnice kursowe 30 Przychód z dział gosp. - należne chociażby nie zostały otrzymane 31 Obowiązek z tytułu umowy leasingu w Vat- w momencie zapłaty części lub całości, nie póżniej niż na fakt. Lub w umowie 32 Odpłatne przekaznie w pdof- np.. ruchomości zgodnie z ceną ustaloną w umowie 33 środki trwałe wycenia się na początku- w cenie nabycia 34 Jeśli przedawni się możliwość stwierdzenia niew. Decyzji- decyzja o odmowie wszczęcia 35 Jeśli zaległość się przedawni w trakcie post. Kontrolnego- decyzja (KS) 36 " Podpis wszystkich członków zarządu, gdy zarząd jest 3-sobowy jest wymagany: - gdy KSH tak stanowi " 37 Wykrooczeniem skarbowym jest- grzywna kwotowa uszczuplenie do 5-krotności min. Wyn. 38 IKS prowadzi postępowanie przyg. Gdy - stwierdzone w trakcie kontroli nieprawidłowości wszystkie 39 Ustawa budżetowa nie może zawierać zapisów zmieniających inne ustawy. 40 Odszkodowanie za mienie w ramach prow. Dział gosp.- nie są zwolnione.(p.doch.) 41 Kto uchyla , zmienia decyzję ostateczną - organ który ją wydał (KS) 42 Kiedy GIKS odwołuje IKS- gdy przyjmie inne obywatelstwo 43 Kiedy można DPO- gdy interwent zgłosił i wycofał 44 Przechowywanie dok. podatkowych- do momentu przedawnienia zaobowiązania. 45 Termin rozliczenia VAT- do 25-go nast.. Miesiaca 46 W przypadku braku sprzedaży opdatkowanej- do przeniesienia na następny miesiąc VAT 47 Zwolnienie podmiotowe- Agencja Rynku Rolnego 48 Co nie podlega KS- cele specjalne w Straży Pożarnej 49 Jeśli stosunków nie reguluje KSH co ma zastosowanie- KC 50 Wznowienie po zawieszeniu w OP- odwiesza się postanowieniem z urzędu lub na wniosek jeśli ustąpiły przyczyny 51 Prawo do złożenia korekty- po post. kontrolnym w zakresie nieobjętym decyzją określająca 52 Organizacja społeczna uczestniczy w postępowaniu na prawach strony 53 Czego organ nie musi dopuścić jako dowód w postępowaniu- nie musi jeśli zostało wystarczająco stwierdzone innym dowodem 54 Kto sprawuję kontrolę wewn. W organach kontroli skarbowej- GIKS 55 Kto odlicza korektę Vat- nabywca zorganizowanej części przeds. 56 w ustawie o rachunkowości- przychody i koszty zalicza się do okresu którego dotyczą bez względu na ich zapłatę 57 Zawiadomienie złożone przez sprawcę nie ma zastosowania (KKS)- gdy organ posiadał wyraźnie udokumentowaną wiadomość o popełnieniu przestępstwa
15 kwi 2011, 11:00
Pytania jak pytania na pierwszy strzał 40 bym odpowiedział, o 13.30 też były te same myśli no ale zobaczymy 10 odpowiedziałem po głębokiej analizie 5 błedów mnie promuje no ale wychodzi mi 5:) lub 6:( czekamy na przecieki...
15 kwi 2011, 11:08
dzięki, to zmienia sens pytania
15 kwi 2011, 11:20
W postępowaniu w zakresie podatku akcyzowego stosuje się przepisy (art. 6) a) Ordynacji podatkowe b) KC c) kpc
Deklaracja elektroniczna powinna zawierać a) jeden podpis b) dwa podpisy (Jakoś tak)
15 kwi 2011, 12:11
scully
W postępowaniu w zakresie podatku akcyzowego stosuje się przepisy (art. 6) a) Ordynacji podatkowe b) KC c) kpc
takie były naprawdę odpowiedzi do tego pytania:) a)ordynacji podatkowej b) kodeksu postępowania administrayjnego c) wewnątrzwspólnotowego kodeksu celnego
ojojoj pamięci to Ty SCULLY nie masz:)
____________________________________ no pain, no gain...
15 kwi 2011, 13:58
Liczy się ustalenie sensu pytania i prawidłowej odpowiedzi. A poza tym gratuluję TESTER.
15 kwi 2011, 14:16
scully
Liczy się ustalenie sensu pytania i prawidłowej odpowiedzi. A poza tym gratuluję TESTER.
niech Ci będzie pzdr serdecznie:)
____________________________________ no pain, no gain...
15 kwi 2011, 18:13
hej ! czy ktoś wie już coś o wynikach ? w W-wie podobno zdały 2 osoby
15 kwi 2011, 18:41
Witam, jeśli chodzi o wyniki to podobno osoby które zdały zostały już powiadomione. Natomiast osoby które pisały o 13.30 mają zaliczone pytanie odnośnie pracy kierowcy (+2 punkty) ponieważ pytanie było z rozporządzenia które nie było podstawą do układania pytań. Ja osobiście mam egzamin zaliczony, łatwo nie było ale do przodu, pozdrawiam wszystkim którym się udało, teraz to już tylko czas na
15 kwi 2011, 19:15
Mnie nie powiadomili, a już myślałam że jest dobrze....
15 kwi 2011, 19:32
a w jaki sposób zawiadamiali tych, którzy zdali? telefonicznie? przychodziły pisemne informacje do jednostek? skąd ta informacja o powiadomieniach?