Teraz jest 06 wrz 2025, 07:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Zajęcia wierzytelności 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 20:07

POSTY        7
Post Zajęcia wierzytelności
Witam, mam pytanie - jak wygląda w Państwa urzędach obsługa zajęć wierzytelności (woj. małopolskie). Czy wysyłane są z klauzulą "tajemnica skarbowa"? W moim urzędzie wszystkie zajęcia odnotowywane są na kartach kontowych, zarówne skuteczne jak i nieskuteczne a odpowiedzi wysyłane z klauzulą. Potrzebują bardzo mocnego argumentu, żeby można było zrezygnować z klauzuli.

18 mar 2011, 20:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2006, 21:12

POSTY        18
Post Re: Zajęcia wierzytelności
W naszym US nie zamieszczamy klauzuli "tajemnica skarbowa" na odpowiedziach dot. zajęć wierzytelności, ale nie potrafię podać podstawy prawnej, nigdy się nad tym nie zastanawialiśmy. Odpowiedzi na zajęcia są wymagane z kpa a nie z Ordynacji podatkowej i chyba w kpa nie jest  podane że te informacje są objęte tajemnicą.
Mam pytanie, co robicie z błędnie skierowanymi przez komorników sądowych zajęciami, myśmy do tej pory zwracali je komornikom aby prawiłowo na zajęciu wskazali tzw, trzeciodłużnika czyli US-go zobowiązanego do realizacji zajęcia i przekazali do odpowiedniego US.
Jednakże otrzymujemy zajęcia adresowane do innych US i przez te US-y przekazane do naszego US celem realizacji, czy to jest prawidłowe?

27 mar 2011, 20:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
pomorskie - odsyłamy bez załatwienia. Wychodzimy z założenia, że nie można realizować zajęcia błędnie skierowanego (np. Podatnik przeniósł się do innego US) lub takiego, którego nie jesteśmy adresatami. Sami nie pośredniczymy w przesyłaniu takich zajęć. Odsyłamy, i tak mamy full roboty z odpowiedziami  strzel===]

27 mar 2011, 21:07
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2009, 12:27

POSTY        8
u nas wysyłamy bez klauzuli "tajemnica", na podstawie kpc.
zajęcia niewłaściwie skierowane zatrzymujemy, a komornika informujemy że dłuznik nie figuruje w ewidencjach.

29 mar 2011, 10:10
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Zajęcia błędnie skierowane do naszego urzędu odsyłamy do komornika. A co robicie jeżeli na zajęciu dane adresowe są niezgodne z danymi w Poltax? My informujemy komornika, że dane osobowe są niezgodne i zajęcie nie zostaje przyjęte do realizacji. Czy odnotowujecie na kartach wszystkie zajęcia?

29 mar 2011, 18:35
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        67
Jeżeli dane typu nazwisko, imię, pesel, ew. NIP czy data ur. są prawidłowe, to je realizujemy. W przypadku błędnego adresu (niezgodne z bazą poltax) - nie reagujemy, ponieważ odpowiadając - ja podaję nazwisko, imię i numer KM. Więcej nie podaję, bo nie chce przez pomyłke podać komornikowi nowych danych adresowych, wszak nie od tego jest ksg. Mnie osobiście najbardziej wkurza niejednolitość postępowania ze strony Komornika. Jeden chce odpowiedzi w ciągu 7 dni, drugi nie chce wcale (wystarczy, że wpłyną pieniądze, a nie zrealizowane - znaczy brak nadpłat), a trzeci chce odpowiedzi po 30 kwietnia. I pamiętaj tu o wszystkich żądaniach  <_<

29 mar 2011, 18:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2006, 21:12

POSTY        18
Jeżeli dane osobowe na zajęciach są zgodne z numerem pesel lub NIP, to bez względu na adres, przyjmujemy zajęcie do realizacji (adresy często mogą ulegać zmianie). Staramy się odpowiadać na zajęcia w terminie 7 dni, zgodnie z kpa, jeżeli komornik uparcie wymyśla inne terminy, to informujemy go że nie ma do tego podstawy prawnej i robimy swoje, do 7 dni.
Mamy jeszcze inne wątpliwości, poprzednie lata realizowaliśmy wszystkie zajęcia, jeżeli podatnik posiadał zajęcie i był "właścicielem" lub "współwłaścicielem" nadpłaty. W ubiegłym roku dostaliśmy opinię radców prawnych z IS śląskie, w której polecono, aby w przypadku nadpłaty wynikającej ze wspólneego zeznania małżonków, realizować tylko zajęcia skierowane także do obydwu małżonków, nie realizować zajęć jeżeli dłużnikiem na zajęciu jest tylko jeden z małżonków. Czasami mamy problemy z komornikami. Jak w takim przypadku przebiega realizacja zajęć wierzytelności w Waszych urzędach?

29 mar 2011, 19:53
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
U nas radca się wypowiedział w sprawie wspólnych nadpłat ale bardzo niejednoznacznie. Stwierdził, że można obronić stanowisko zarówno realizowania jak i nierealizowania  zajęć dot. jednego z małżonków ze wspólnych nadpłat. Ostatecznie stanęło na tym, że jednak je realizujemy. A czy macie dużo zbiegów między komornikami? My jeżeli udzielimy odpowiedzi jednemu komornikowi, że jest wierzytelność, której nie zdążymy przekazać zanim pojawi się nowe zajęcie od innego komornika to mamy zbieg. Nieraz mam wrażenie, że jestem pracownikiem kancelarii komorniczej a nie urzędu skarbowego.

29 mar 2011, 20:28
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        67
Gdzieś mam wyjaśnienia traktujące o zbiegach egzekucji między komornikami sądowymi, tam jest jeżeli dobrze teraz pamiętam - że sprawę z automatu prowadzi ten, który zaczął pierwszy egzekucję. Mogę się mylić, ale jakoś tak jest i stosujemy zasadę, że wysyłamy pieniądze do najstarszego potwierdzonego (aktualizacja, nasz telefon) zajęcia wierzytelności. Co do zbiegu między komorniczą i administracyjną - to zawiadamiamy naszą egzekucje pisemnie o zbiegu i zmieniamy status odpisu na ZE w p2b.

29 mar 2011, 20:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lip 2009, 21:21

POSTY        9
Gwiazda1                    

U nas radca się wypowiedział w sprawie wspólnych nadpłat ale bardzo niejednoznacznie. Stwierdził, że można obronić stanowisko zarówno realizowania jak i nierealizowania  zajęć dot. jednego z małżonków ze wspólnych nadpłat. Ostatecznie stanęło na tym, że jednak je realizujemy. A czy macie dużo zbiegów między komornikami? My jeżeli udzielimy odpowiedzi jednemu komornikowi, że jest wierzytelność, której nie zdążymy przekazać zanim pojawi się nowe zajęcie od innego komornika to mamy zbieg. Nieraz mam wrażenie, że jestem pracownikiem kancelarii komorniczej a nie urzędu skarbowego.

Dokładnie z tymi komornikami to jakaś masakra :angry2:

31 mar 2011, 19:08
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
Gwiazda1                    

Witam, mam pytanie - jak wygląda w Państwa urzędach obsługa zajęć wierzytelności (woj. małopolskie). Czy wysyłane są z klauzulą "tajemnica skarbowa"? W moim urzędzie wszystkie zajęcia odnotowywane są na kartach kontowych, zarówne skuteczne jak i nieskuteczne a odpowiedzi wysyłane z klauzulą. Potrzebują bardzo mocnego argumentu, żeby można było zrezygnować z klauzuli.

U nas w lubelskim również wysyła się jako tajemnicę skarbową, oraz wszystkie zajęcia odnotowuje się na kartach, ale jest tego tyle, że to po prostu jakaś masakra :zly1:  jednak inaczej nie mozna :angry2:

31 mar 2011, 19:13
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
tues                    

Jeżeli dane typu nazwisko, imię, pesel, ew. NIP czy data ur. są prawidłowe, to je realizujemy. W przypadku błędnego adresu (niezgodne z bazą poltax) - nie reagujemy, ponieważ odpowiadając - ja podaję nazwisko, imię i numer KM. Więcej nie podaję, bo nie chce przez pomyłke podać komornikowi nowych danych adresowych, wszak nie od tego jest ksg. Mnie osobiście najbardziej wkurza niejednolitość postępowania ze strony Komornika. Jeden chce odpowiedzi w ciągu 7 dni, drugi nie chce wcale (wystarczy, że wpłyną pieniądze, a nie zrealizowane - znaczy brak nadpłat), a trzeci chce odpowiedzi po 30 kwietnia. I pamiętaj tu o wszystkich żądaniach  <_<

U nas odpowiedź musi byc w ciągu 7 dni od wpłynięcia zajecia i nie ma odstępstw od tego terminu :mur:

31 mar 2011, 19:16
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
notka                    

Jeżeli dane osobowe na zajęciach są zgodne z numerem pesel lub NIP, to bez względu na adres, przyjmujemy zajęcie do realizacji (adresy często mogą ulegać zmianie). Staramy się odpowiadać na zajęcia w terminie 7 dni, zgodnie z kpa, jeżeli komornik uparcie wymyśla inne terminy, to informujemy go że nie ma do tego podstawy prawnej i robimy swoje, do 7 dni.
Mamy jeszcze inne wątpliwości, poprzednie lata realizowaliśmy wszystkie zajęcia, jeżeli podatnik posiadał zajęcie i był "właścicielem" lub "współwłaścicielem" nadpłaty. W ubiegłym roku dostaliśmy opinię radców prawnych z IS śląskie, w której polecono, aby w przypadku nadpłaty wynikającej ze wspólneego zeznania małżonków, realizować tylko zajęcia skierowane także do obydwu małżonków, nie realizować zajęć jeżeli dłużnikiem na zajęciu jest tylko jeden z małżonków. Czasami mamy problemy z komornikami. Jak w takim przypadku przebiega realizacja zajęć wierzytelności w Waszych urzędach?

U nas w lubelskim realizujemy zajęcia ze wspólnych nadpłat małżonków, na zajęcie u jednego z nich, pierwsze słyszę o czymś takim jak realizacja zajęc wspólnej nadpłaty tylko na wspólne zajęcie :blink:

31 mar 2011, 19:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        67
Akurat mój Kierownik rozumie, że skoro Komornik nie chce odpowiedzi teraz, tylko po 30tym kwietnia lub nie chce wcale (a są tacy - jeden potwierdzony przypadek, dla nich liczy się przekazany pieniądz, jak będzie nadpłata), to OK. Skoro mają to jasno napisane w zajęciu, to dlaczego mamy stosować inaczej.  :)

Ostatnio edytowano 31 mar 2011, 19:27 przez tues, łącznie edytowano 1 raz

31 mar 2011, 19:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona