Teraz jest 06 wrz 2025, 17:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Wyższe wynagrodzenia dla pracowników OB 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:08

POSTY        20
Post Wyższe wynagrodzenia dla pracowników OB
Weksel                    

Obecnie w naszym US tworzone są nowe opisy stanowisk i wkrótce nastąpi ich warościowanie. Jestem ciekawy  jak ukształtuje się punktacja i czy osoby które będą miały niżej zwartościowane stanowiska stracą na pensji. Watpię !

Co to jest obecnie wartościowanie stanowisk ? W naszym US polega to na tym że w/z z brakiem pieniędzy na podwyżki wynagrodzeń, starym pracownikom się zabiera ( nowa angaże pod pretekstem reorganizacji , pomimo tego że ten sam lub zwiększony zakres obowiązków ) a daje nowym , przeważnie znajomym których trzeba było zatrudnić ( niby blokada etatów ) lub dupolizom NUS-a.

08 lut 2011, 09:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 gru 2009, 07:58

POSTY        40
To wszystko jest po prostu chore. Zatem wszyscy z postepowań do OB bo po co decyzje i cała ta reszta.

09 lut 2011, 13:35
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Skarbanonim2                    

komis                    

A to OB myśli, że PP i KP nie musi znać wszystkich przepisów. Gdybym chciał mieć komfort pracy tj mniej myślenia i problemów w moim US wybrałbym właśnie OB.. nic nie rozstrzyga przyjmuje, wklepuje, udzieli informacji a jak nie potrafi udzielić to zapyta i odpowie albo do KIP'u odeśle. W sensie potencjalnej odpowiedzialności za decyzje - najmniejsza. Oczywiście szanuje każdego pracę ale akurat z przedmówcami się nie zgodzę Niektórzy teraz się obudzili, że trzeba wszystkie przepisy znać, u mnie kontrola nie od dziś to musi i wcale lepiej wyceniana nie jest a tylko dodatki jej wytykają i dlatego mniejsze podwyżki dają. Ciekawe jakby tak pracownika z OB w teren rzucić papierki pokazać, znikąd pomocy tylko niezadowolone oko podatnika i jazda działać :)

Znasz przepisy ale nie musisz być z nimi na bieżąco (przeważnie zawsze wstecz) i nie od tak na każde pytanie podatnika masz dać odpowiedź od razu na telefon. Wiem, coś na ten temat, pracowałam w kontroli.

No chyba dawno temu pracowałaś i chyba na zasadzie nie dyskutować bo kontroler ma zawsze racę i dyskutujemy tylko o kontroli :). A więc uświadomię Cię, że pytają również o bieżące przepisy i problemy podatkowe. Skoro kontrolujesz to powinieneś wiedzieć, jak nie wiesz to co z Ciebie za kontroler. Poza tym zwroty VAT na bieżąco są sprawdzane. Ale jak nie wiem to szukam odpowiedzi i nie udzielam jej od razu zwłaszcza, że nie mam w terenie przed nosem lex'a z komentarzami i telefonu z którego mógłbym zadzwonić do KIP. Często kończy się tak że czytam wieczorem komentarze w domu, bo na kontroli nawet nie ma czasu.. a limity czasu kontroli są nieubłagane  i mierniki również czyt. cięgle mało kontroli i wszystkiego mało...  

Żeby skończyć tę licytację to poproszę Cię abyś nie siała paniki, że klient przez telefon chce informacje na już to musisz mu odpowiedzieć. Jeśli powiesz, że nie znasz tej kwestii, ze względu na złożoność i że musisz się dowiedzieć oraz grzecznie poprosisz o telefon w późniejszym czasie pewnie też Ci przez słuchawkę głowę nie urwie. Choć wiem, że urzędnikom trudno przyznać się do niewiedzy przed kolegami a co dopiero przed petentem. Wiem co myślisz namolny podatnik - co wtedy - więc jeśli zdarzy się namolny i nieuprzejmy który musi na już mieć odpowiedź to proponuję wykazać się asertywnością .. ;) i jak mu pilno odesłać np. do KIP :). Powiem Ci za to, że to jest dopiero presja wymagać dokumentów od trudnego podatnika w trackie kontroli, sprawdzać pod jego okiem gdy mu gula na szyi rośnie i jeszcze przekazywać mu złe wieści w zakresie prawidłowości jego rozliczeń... W razie godziny W nie zawołasz ochroniarza :)

I jeszcze jedno - piszesz "przeważnie zawsze wstecz" to przeważnie czy zawsze - brak logiki w wypowiedzi może być albo przeważnie albo zawsze ;). Ale pocieszę Cię, że mi się też zdarzają czasem takie nielogiczne kwiatki :)

Acha, jeszcze jedno, żeby nie było - pracowałem na wymiarze i prowadziłem zarówno postępowania, jak również zajmowałem się obsługą podatnika więc wiem co piszę o wymiarze w zakresie obsługi podatnika i przetwarzania deklaracji oraz o postępowaniach podatkowych.

09 lut 2011, 18:00
Zaawansowany

REJESTRACJA29 cze 2010, 16:50

POSTY        38
I pomyśleć jak niewiele trzeba by dać spokój naszym prawo twórcom w stolicy  :wysmiewacz:  a zająć się licytowaniem kto z nas jest lepszy, bardziej zapracowany  
i czyja praca zasługuje na większe wynagradzenie :brawa:

" Nie jest wstydem nie wiedzieć i przyznać się do tego , wstydem jest udawać, że się wie i mówić głupoty"

09 lut 2011, 19:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2009, 20:21

POSTY        24
Do Komisa
Ciekawe jakby ustosunkował się do tej wypowiedzi Twój przełożony? Skwitowałby Ciebie jako nadgorliwca czy też cawniaczka? Z postu bowiem wynika, że idziesz na kontrolę i tam prowadzisz jednocześnie czynności kontrolne (mając do tego upoważnienie ) oraz dokonujesz (bez upoważnienia :nonono: )  interpretacji przepisów prawa podatkowego wyjaśniając zawiłości nie dotyczące kontroli ? Przepisy Op jasno określają obowiązki kontrolujących i kontrolowanego, więc nie rozumiem Twojego zaangażowania w sprawy nie związane z wykonywanym zadaniem :nonono: . Wstrzemiężliwość byłaby odpowiedniejsza. Pracownik us powinien znać zakres swoich obowiązków i sumiennie wywiązywać się z powierzonych zadań -  w tym przypadku - tylko z czynności kontrolnych. Poza tym określenie "kontroler" kojarzy się z osobami  sprawdzającymi bilety w miejskiej komunikacji, pracownik działu kontroli to  po prostu kontrolujący. Ja tego o czym piszesz nie kupuję. Nie sil się na jakąkolwiek ripsotę, nie dam się sprowokować.

09 lut 2011, 19:33

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Kolega (koleżanka?) Wascho nie zna widać nowego. Otóż przyszło nowe: przyjazny urząd.
Karniści strzeżcie się - już niedługo nie tylko nie będziecie niezbędni, ale staniecie się niepożądani z punktu widzenia wizerunku przyjaznego urzędu.
Po bezstresowym wychowaniu przyszedł czas na bezstresową obsługę klienta US.
Czy bezstresowa obsługa może wywołać takie skutki jak bezstresowe wychowanie?
Biedny budżet RP.

09 lut 2011, 20:28
Znawca

POSTY        209
Wascho                    

Do Komisa
Ciekawe jakby ustosunkował się do tej wypowiedzi Twój przełożony? Skwitowałby Ciebie jako nadgorliwca czy też cawniaczka? Z postu bowiem wynika, że idziesz na kontrolę i tam prowadzisz jednocześnie czynności kontrolne (mając do tego upoważnienie ) oraz dokonujesz (bez upoważnienia :nonono: )  interpretacji przepisów prawa podatkowego wyjaśniając zawiłości nie dotyczące kontroli ? Przepisy Op jasno określają obowiązki kontrolujących i kontrolowanego, więc nie rozumiem Twojego zaangażowania w sprawy nie związane z wykonywanym zadaniem :nonono: . Wstrzemiężliwość byłaby odpowiedniejsza. Pracownik us powinien znać zakres swoich obowiązków i sumiennie wywiązywać się z powierzonych zadań -  w tym przypadku - tylko z czynności kontrolnych. Poza tym określenie "kontroler" kojarzy się z osobami  sprawdzającymi bilety w miejskiej komunikacji, pracownik działu kontroli to  po prostu kontrolujący. Ja tego o czym piszesz nie kupuję. Nie sil się na jakąkolwiek ripsotę, nie dam się sprowokować.

A zastanów się mądralo jak to wygląda jak jesteś np. na kontroli VAT'u i sprawdzasz dokumenty a pytają się Ciebie o nadchodzące zmiany albo o transakcję i chcą informacji o przepisach. Co powiesz? Od razu mówisz niech pan zadzwoni na PP albo OB bo ja tutaj tylko kontroluję i to nie jest w moim zakresie, jak przyjdę sprawdzać przy następnej kontroli to się pan dowie :). Oczywiście jeśli sprawa jest zawiła, zabrałaby dużo czasu nikt nie odpowiada. Ważne jest, żeby zrozumieć pewną ideę. I nie mówię, żeby tak traktować jednostki które faktycznie z premedytacją działają na niekorzyść skarbu państwa. Mówię o jednostkach które prowadzą firmy i poprostu trafi im się kontrola. Zdajmy sobie sprawę, że na wizerunek pracujemy wszyscy w każdym miejscu. No cóż zdrowego rozsądku i ludzkiej przyzwoitości żadne przepisy nie nauczą ani kodeksy etyczne. A na szacunek trzeba sobie zasłużyć.  

Co do przepisów OP to radzę je najpierw przeczytać ze zrozumieniem - część dotycząca kontroli - mówi o celach kontroli i procedurze kontroli, w tym prawach i obowiązkach kontrolujących, ich zrealizowanie i dopełnienie nie wyklucza odruchów zwykłej ludzkiej przyzwoitości  udzielania odpowiedzi na pytania podatnika. Poza tym przyjmując Twoją wykładnie za pewnik, to również pracownicy OB przekraczają uprawnienia udzielając informacji dokonują bowiem interpretacji a zwróć uwagę, że zgodnie z OP to właściwy ds. interpretacji  przepisów jest MF.  

Nie będę zniżał się do Twego poziomu i dywagować publicznie jak Ciebie mogą postrzegać Twoi przełożeni? Niech każdy sam oceni i wyrobi sobie opinię.

09 lut 2011, 21:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2010, 19:06

POSTY        72
Post Re: Wyższe wynagrodzenia dla pracowników OB
Do komisa
Dziękuję za zwrócenie uwagi na moją nielogiczność. ;)

21 mar 2011, 19:58
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
Marengo                    

U nas NUS oficjalnie zapowiadał publicznie (na spotkaniach z działami przed wprowadzeniem nowej struktury), że obsługujący na sali będą mieli "na wejściu'" większą o 50% nagrodę (premię) kwartalną. Była to "psychologiczna" zachęta do przejścia na salę.
Potwierdził to zresztą w formie pisemnego zarządzenia,że pracownik sali obsługi"może" otrzymać tą większa nagrodę kwartalną.
Marna to jednak pociecha,gdyż wszystko zależy - jak wysoka będzie podstawa tej nagrody/premii.
Potem okaże się, że ''niezastąpieni  orzecznicy" - jak zawsze zresztą - i tak będą mieli większą bez "łaskawego" podniesienia w procentach "na wejściu". :rolleyes:

średnia premia czyli nagroda kwartalna to około 350 zetów brutto na łebka czyli 50% więcej to 170 brutto znaczy że razem daje to 520 brutto, dziwne że nie powiedzieliście NUS-owi żeby sobie wsadził to tam gdzie słońce nie dochodzi czyli  w :dupa:
Nasza NUS też opowiadała takie baje na zebraniach, ale jak przyszło co do czego to była łapanka bo nikt za wyjątkiem jednostek obciążonych psychicznie nie chciał się zgłosić po dobroci.
Niestety prawda jest taka, że sala obsługi to uzupełnienie działu ogólnego o jednostki myślące, czyli w pewnym sensie zdegradowanie pracowników wymiarowych do funkcji przyjmowania dokumentów i ich obsługi kancelaryjnej. Nadal jednak wyższą kasę będą dostawać tzw orzecznicy niezależnie czy pracują czy zbijają bąki bo się nazywa, że wydają decyzje które następnie wpływają na mierniki oceny  :(

22 mar 2011, 21:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2009, 08:04

POSTY        20
komis                    

musisz się dowiedzieć oraz grzecznie poprosisz o telefon w późniejszym czasie .

co to za procedura? Ominęła mnie jakaś nowość w Ordynacji? Interpretacje przez telefon?

komis                    

pocieszę Cię, że mi się też zdarzają czasem takie nielogiczne kwiatki :).

stary, coś ty, naprawdę?. Nie wierzę

25 mar 2011, 09:57
Znawca

POSTY        209
sylwek                    

komis                    

musisz się dowiedzieć oraz grzecznie poprosisz o telefon w późniejszym czasie .

co to za procedura? Ominęła mnie jakaś nowość w Ordynacji? Interpretacje przez telefon?

komis                    

pocieszę Cię, że mi się też zdarzają czasem takie nielogiczne kwiatki :).

stary, coś ty, naprawdę?. Nie wierzę

Odpowiedź do "sylwek"

Polecam naukę czytania ze zrozumieniem całych wypowiedzi a nie pojedynczych zdań wyrwanych z kontekstu. Ponadto brudzia nie piliśmy, więc nie pisz do mnie "stary". Na zakończenie - czego ma dowieść ta ironia w ostatnim zwrocie? Twojej inteligencji?

25 mar 2011, 14:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2009, 08:04

POSTY        20
komis                    

Polecam naukę czytania ze zrozumieniem całych wypowiedzi a nie pojedynczych zdań wyrwanych z kontekstu. ?

Nie chciałem zaśmiecać forum. To był skrót Twoich wypocin, ale proszę bardzo, dla potomnych:

"Ale jak nie wiem to szukam odpowiedzi i nie udzielam jej od razu zwłaszcza, że nie mam w terenie przed nosem lex'a z komentarzami i telefonu z którego mógłbym zadzwonić do KIP. Często kończy się tak że czytam wieczorem komentarze w domu, bo na kontroli nawet nie ma czasu.. a limity czasu kontroli są nieubłagane i mierniki również czyt. cięgle mało kontroli i wszystkiego mało...
...
klient przez telefon chce informacje na już to musisz mu odpowiedzieć. Jeśli powiesz, że nie znasz tej kwestii, ze względu na złożoność i że musisz się dowiedzieć oraz grzecznie poprosisz o telefon w późniejszym czasie pewnie też Ci przez słuchawkę głowę nie urwie
...
pytają się Ciebie o nadchodzące zmiany albo o transakcję i chcą informacji o przepisach. Co powiesz?

zatkało kakało?

komis                    

Ponadto brudzia nie piliśmy, więc nie pisz do mnie "stary". Na zakończenie - czego ma dowieść ta ironia w ostatnim zwrocie? Twojej inteligencji?

nie strasz mnie tak mocno, bo mnie przestraszysz. Potraktuj to jako zniżenie się do twojego poziomu:

komis                    

Nie będę zniżał się do Twego poziomu?

mimo twojej oczywistej wyższości

25 mar 2011, 20:27
Znawca

POSTY        209
sylwek                    

komis                    

Polecam naukę czytania ze zrozumieniem całych wypowiedzi a nie pojedynczych zdań wyrwanych z kontekstu. ?

Nie chciałem zaśmiecać forum. To był skrót Twoich wypocin, ale proszę bardzo, dla potomnych:

"Ale jak nie wiem to szukam odpowiedzi i nie udzielam jej od razu zwłaszcza, że nie mam w terenie przed nosem lex'a z komentarzami i telefonu z którego mógłbym zadzwonić do KIP. Często kończy się tak że czytam wieczorem komentarze w domu, bo na kontroli nawet nie ma czasu.. a limity czasu kontroli są nieubłagane i mierniki również czyt. cięgle mało kontroli i wszystkiego mało...
...
klient przez telefon chce informacje na już to musisz mu odpowiedzieć. Jeśli powiesz, że nie znasz tej kwestii, ze względu na złożoność i że musisz się dowiedzieć oraz grzecznie poprosisz o telefon w późniejszym czasie pewnie też Ci przez słuchawkę głowę nie urwie
...
pytają się Ciebie o nadchodzące zmiany albo o transakcję i chcą informacji o przepisach. Co powiesz?

zatkało kakało?

komis                    

Ponadto brudzia nie piliśmy, więc nie pisz do mnie "stary". Na zakończenie - czego ma dowieść ta ironia w ostatnim zwrocie? Twojej inteligencji?

nie strasz mnie tak mocno, bo mnie przestraszysz. Potraktuj to jako zniżenie się do twojego poziomu:

komis                    

Nie będę zniżał się do Twego poziomu?

mimo twojej oczywistej wyższości

Poziom... Hm, niech czytelnicy ocenią. Na przyszłość radzę się zastanowić nad tym co chesz osiagnąć i jaki jest cel Twojej rozmowy. Pomyśl o tym zanim rozpoczniesz dialog z rozmówcą. Jak czujesz się zastraszony i chcesz leczyć swoje kompleksy poszukaj innego rozmówcę. Rozmowę z Tobą uważam za zakończoną.

25 mar 2011, 23:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2009, 10:58

POSTY        9
Po przeczytaniu waszych wypowiedzi w zakresie pracy w BO doszłam do wniosku, że w każdym us jest tak samo.
Naiwnie sądziłam, że tylko w moim us BO to "zsyłka"
Natomiast w kwestii większej premii dla pracowników sali obsługi - CISZA!!!
Zatem pozdrawiam serdecznie wszystkich "zesłanych" i proponuję mniej wypowiedzi "zaczepnych" - więcej zrozumienia dla wszystkich pracowników US

27 mar 2011, 19:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona