Teraz jest 06 wrz 2025, 09:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna strona
E-deklaracje 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post E-deklaracje
tranqilo                    

A urząd bez PIT-11 traci podstawę do weryfikacji zwrotów. Tego się ręcznie w GIGANT BAZIE nie wykona a każde zapytanie będzie znacznie dłużej wykonywane niż w bazie urzędowej. To widać  po  działaniu e-Deklaracji , które już zatkały się w samym przesyłaniu PIT-11. A przecież złożonych elektronicznie jest mniej niż 10% PIT-11.

Nakazać wysyłanie dużym płatnikom PIT-11 elektronicznie to zaledwie wprowadzenie jednego prostego przepisu do ustawy. Gdzie widzisz problem? Zachęta - tak ale bez przesady. Płatnik jest nadal programem bardzo hermetycznym a rożnego typu wtyczki i nakładki do przesyłania e-deklaracji pojawią się same na rynku, jeśli tylko MF na to pozwoli.
Co do PIT-11 to papier, za wyjątkiem ew. problemów w postępowaniu, podejrzenia fałszerstwa itp., nie jest nikomu potrzebny. Ważna jest zawarta na nim informacja, w sposób wiarygodny wprowadzona do bezpiecznego systemu. Jeśli z centralną bazą PIT-11 mają być problemy, to aż się boję o pozostałą część centralizacji.

25 lut 2011, 19:37
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
Małe jest piękne !

Duże bazy to duży problem i nie chodzi tu o bezpieczeństwo danych ale o dostęp do nich gdy zapragnie tego kilkadziesiąt tysięcy urzędników. W ostatnich dniach widzieliśmy jak powoli zablokowały się e-deklaracje ( opóźnienie min 2 dni) a później spływające masowo do US deklaracje PIT-11 muliły systemy w urzędach.  Mam nadzieję , że to się poprawi bo w przyszłym roku spodziewam się większego spływu jak już na rynku pojawi się odpowiednie oprogramowanie.

25 lut 2011, 22:41
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Post E-deklaracje
Dokładnie problem tkwi w mentalności Polaków i Naszym strachu przed urzędami? W ciągu roku mam nie jeden telefon wystraszonych podatników czy doszło zeznanie.Tak podatnik wyśle papierowo i ma spokój a tak myśli i żyje w strachu że mogło nie dojść.
Chciałbym doczekać czasów gdzie nie trzeba będzie iść do kancelarii gdzie będą leżeć stosy dokumentów papierowych :)

p.s w Waszych US ile osób obsługuje e-deklaracje? jest podział kto weryfikuje co czy miszmasz?:P

26 lut 2011, 08:18
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
Bastian                    

p.s w Waszych US ile osób obsługuje e-deklaracje? jest podział kto weryfikuje co czy miszmasz?:P

e-deklaracje - 1 osoba - ale wczoraj miała bardzo ciężki dzień.
Papierowe - 1 do 6 osób w zależności od stanu kolejki.

26 lut 2011, 11:31
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post E-deklaracje
tranqilo                    

Bastian                    

e-deklaracje - 1 osoba - ale wczoraj miała bardzo ciężki dzień.
Papierowe - 1 do 6 osób w zależności od stanu kolejki.

świetnie to obrazuje z jakiej formy rozliczenia trzeba zrezygnować.

26 lut 2011, 13:35
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post E-deklaracje
tranqilo                    

filipk                    

Uważam również, że PIT-11 mogły by być gromadzone w jednej centralnej bazie

Tego się ręcznie w GIGANT BAZIE nie wykona a każde zapytanie będzie znacznie dłużej wykonywane niż w bazie urzędowej.

To widać  po  działaniu e-Deklaracji, które już zatkały się w samym przesyłaniu PIT-11. A przecież złożonych elektronicznie jest mniej niż 10% PIT-11.

To chwała Bogu, że podatnicy nie wzięli sobie za bardzo do serca apelu o składanie e-deklaracji, bo by się system zatkał...

26 lut 2011, 14:19
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post E-deklaracje
Nadir                    

To chwała Bogu, że podatnicy nie wzięli sobie za bardzo do serca apelu o składanie e-deklaracji, bo by się system zatkał...

Czyli kolejny raz reklamowano coś, co w rzeczywistości nie funkcjonuje  :zygi:
Ja złożyłem papier-PIT-a i chyba  wygrałem - zwrot poniżej 7 dni  :brawa:

26 lut 2011, 17:25
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
supersaper                    

Nadir                    

Czyli kolejny raz reklamowano coś, co w rzeczywistości nie funkcjonuje  :zygi:
Ja złożyłem papier-PIT-a i chyba  wygrałem - zwrot poniżej 7 dni  :brawa:

Źle mnie zrozumiałeś SUPERSAPER. EDEKLARACJE funkcjonują dużo sprawniej niż w poprzednich latach. Dokonano kilku istotnych poprawek.Aplikacje są też bardziej funkcjonalne. Ale to kilkudniowe opóźnienie spowodowane dość sporym napływem PIT-11 przy końcu terminu kłóci się z naszym wyobrażeniem o szybkości działania systemów komputerowych.

W tym roku odeszliśmy od drukowania deklaracji spływających elektronicznie i jest to kolejny postęp na drodze do normalności. I mamy już nowy rekord bo PIT-11 złożonych elektronicznie są  (wreszcie) tysiące. Sześć razy więcej niż w zeszłym roku a głównie dzięki wdrożenia nowej sprawnej aplikacji w Urzędach Pracy.
Innych "E-zeznań" też jest już prawie tyle co w zeszłorocznej akcji zeznaniowej.  Myślę, że kolejne lata przyniosą kolejne rekordy bo na razie jesteśmy na początku tej drogi.

7 dni na zwrot ?  To lepszy wynik niż w IRS. Oni dają gwarancję zwrotu po 8 dniach przy zeznaniu złożonym elektronicznie.

28 lut 2011, 23:10
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post E-deklaracje
"Czy prezes musi wystawić sobie UPL-1?"

Przez cały rok wysyłałam deklaracje elektronicznie podpisane przez prezesa firmy, który jest wpisany do KRS jako jedyny reprezentant spółki, wczoraj pojawił się następujący błąd: Status 402 Brak aktualnego pełnomocnictwa/upoważnienia do podpisywania deklaracji. Dzwoniąc na infolinię podatkową dowiedziałam się, że zostały dokonane pewne zmiany w programie e-deklaracje powodujące, że tylko osoby posiadające pełnomocnictwo na druku UPL-1 mogą podpisać i wysłać deklaracje elektronicznie, zmiany te jednak nie wynikają ze zmiany przepisów a jedynie ze zmiany technicznej działania e-deklaracji. Pani na infolinii poleciła mi, bym złożyła UPL-1 dla prezesa, który ma na tym druku ma upoważnić sam siebie. Wydaje mi się to niedorzeczne, z przepisów wynika co innego, instrukcja na stronie MF również o tym nie wspomina.

Niestety, złożenie pełnomocnictwa na druku UPL-1 jest konieczne, nawet jeśli prezes firmy będący jedynym jej reprezentantem miałby upoważnić samego siebie. Potwierdziło to Ministerstwo Finansów w odpowiedzi na nasze pytanie.

?System informatyczny MF musi posiadać informację o umocowaniu osoby składającej elektroniczną deklarację w imieniu osoby prawnej. Proces ten jest zautomatyzowany i jest realizowany przez system informatyczny przetwarzający miliony dokumentów. Ze względu na brak integracji systemów informatycznych przekazanie takiej informacji na druku UPL-1 jest konieczne" - napisało MF.

Ciekawa "podstawa prawna" do takiego działania.

01 mar 2011, 19:22

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post E-deklaracje
brak integracji systemów informatycznych  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :wysmiewacz:  :wysmiewacz: XXI wiek  :rotfl:  :rotfl:  :wsciekly:

01 mar 2011, 22:19
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
Post E-deklaracje
z tego co pamiętam to za bzdurę roku jest nagroda "złotej muszli klozetowej" może tak MF za taką odpowiedź zgłosić?
Będzie się ładnie prezentować przy certyfikacie/nagrodzie za to że E-deklaracje takie inowacyjne i "otwarte"...
Jak widać otwarte zależy na co/kogo...

01 mar 2011, 22:49
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
Ja jednak nie potępiam tego uporządkowania w przepisach regulującego pełnomocnictwo do posługiwania się e-Deklaracjami a nie prawo PREZESA do składania deklaracji w formie papierowej.

Komputer jest głupi dopóki nie dostanie wiarygodnej informacji czy to w formie danych z UPL-1 czy poprzez import danych z bazy rejestracyjnej  czyli KRS. Co oznacza , że za rok można będzie z upoważnienia na druku UPL zrezygnować.
I to jest optymistyczną wskazówką na przyszłość.

02 mar 2011, 00:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post E-deklaracje
czy to gówno zwane E-deklaracje w końcu w którymś miesiącu zadziała poprawnie? ostatnie VAT-y złożono 25.02----> wpływ do US 01.03 Wstydzili by się w MF....

02 mar 2011, 21:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Post E-deklaracje
A ja mam inny problem do przedyskutowania.
Państwo Kowalscy mają zamiar złożyć wspólne zeznanie roczne PIT-36 , działalność gospodarczą prowadzi mąż. Swego czasu P. Kowalski złożył UPL-1 dla swojego księgowego, aby mógł wysyłać VAT-7 elektronicznie. Pan Kowalski chce aby jego księgowy rozliczył jego dochody wraz z małżonką również droga elektroniczną za pomocą kwalifikowanego podpisu elektronicznego. Powstaje pytanie, czy w związku ze zmianą przepisów pdof, gdzie wystarczy jeden podpis we wspólnym zeznaniu, księgowy P. Kowalskiego może złożyć wspólne zeznanie za Państwa Kowalskich. Ten sam problem pojawia się przy składaniu "papierowych" zeznań. Czy pełnomocnik jednego z małżonków może podpisać ich wspólne zeznanie? Co wy na to.

02 mar 2011, 21:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna strona