Teraz jest 06 wrz 2025, 05:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Odsetki od nieuiszczonej w terminie zaliczki na podatek dochodowy 
Autor Treść postu

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Post Odsetki od nieuiszczonej w terminie zaliczki na podatek dochodowy
eve                    

avacs                    

Bo raczej jest jasne. Jedyne co jasne nie jest to wiedza czy wpłata po terminie pokrywa kwotę z odsetkami czy nie. Zgadywanie nic tu nie da. Jeżeli podatnik sam odsetki naliczył i wpłacił całość (wpłata pokrywa kwotę zaległości i odsetki) to nie ma mowy o jakimkolwiek zaliczaniu a cytowany przepis nie ma zastosowania.  :czytaj:

Jeżeli wpłacił zaległość i odsetki, to nie ma zaliczenia?! Nie zaliczasz na należność główną i odsetki?

Może rzeczywiście nieprecyzyjnie napisałem ale zerknij post wyżej. Mam wpłacić 100 zł jestem po terminie coś słyszałem o odsetkach. Nie chce mi się ich liczyć więc wpłacam sobie 200 zł niech będzie nadpłata. To bardzo powszechna sytuacja. Zgodnym z regulacjami OP wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na poczet kwoty zaległości podatkowej oraz kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu wpłaty, pozostaje kwota zaległości podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę. Podpowiadam - zaległość na dzień wpłaty to 100 zł i życzę powodzenia przy rozbijaniu kwoty (oczywiście w zgodzie z przepisami OP).

01 mar 2011, 18:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161
Nadpłacona w ten sposób kwota zostanie rozliczona w zeznaniu w poz. suma wpłaconych zaliczek. Jeżeli podatnik sam w ciągu roku zorientuje się, że nadpłacił w którymś miesiącu, to może to skorygować w kolejnym. To bardzo powszechna sytuacja. Wtedy przy okazji zeznania można "posprzątać" - co jest szeroko stosowane przez podatników. Przy zeznaniu robią porządek u siebie i tego samego chcą od nas. Stąd pisma załączone do zeznań i telefony przed terminem - "ile mam wpisać we wpłaconych, po pewnie po drodze były jakieś odsetki". Przerabiam to rok w rok. Mniej jest niezgodności, jeśli w trakcie roku dostanie postanowienie o zaliczeniu i na bieżąco będziemy w kontakcie. Moim zdaniem, to jedyny sposób nad prawidłowym księgowaniem wpływów, podczas gdy nie ma już miesięcznych deklaracji. Inaczej cały rok wszyscy mogą robić co chcą i jak chcą a sprawozdania są jakąś fikcją. Później wszystko kumuluje się w tzw. sezonie i wszyscy mają dość. I my, i podatnicy :wacko:

01 mar 2011, 19:59

POSTY        624
eve                    

Nadpłacona w ten sposób kwota zostanie rozliczona w zeznaniu w poz. suma wpłaconych zaliczek. Jeżeli podatnik sam w ciągu roku zorientuje się, że nadpłacił w którymś miesiącu, to może to skorygować w kolejnym. To bardzo powszechna sytuacja. Wtedy przy okazji zeznania można "posprzątać" - co jest szeroko stosowane przez podatników. Przy zeznaniu robią porządek u siebie i tego samego chcą od nas. Stąd pisma załączone do zeznań i telefony przed terminem - "ile mam wpisać we wpłaconych, po pewnie po drodze były jakieś odsetki". Przerabiam to rok w rok. Mniej jest niezgodności, jeśli w trakcie roku dostanie postanowienie o zaliczeniu i na bieżąco będziemy w kontakcie. Moim zdaniem, to jedyny sposób nad prawidłowym księgowaniem wpływów, podczas gdy nie ma już miesięcznych deklaracji. Inaczej cały rok wszyscy mogą robić co chcą i jak chcą a sprawozdania są jakąś fikcją. Później wszystko kumuluje się w tzw. sezonie i wszyscy mają dość. I my, i podatnicy :wacko:

Dobrze, że to zauważasz. Tak właśnie jest, robią co chcą i będą robić, wszystko dzięki genialnemu ustawodawcy i słusznej linii jedynych wszystkowiedzących. Nie podpowiem ci jednak tym razem kto dostanie po d...., kiedy trzeba będzie się wytłumaczyć z niewątpliwego łamania zasad określonych w art. 55 bo ktoś się poskarży lub gdzieś na górze ktoś się obudzi. Szkoda z takiego działania oczywiście żadna, niemniej kogo będzie to obchodzić ? Jeżeli myślisz, że usprawiedliwisz się kumulacją w tzw. sezonie czy dobrem podatników to gratuluję dobrego samopoczucia i problemów z określeniem panującego trendu.

01 mar 2011, 22:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        161
avacs                    

eve                    

Dobrze, że to zauważasz. Tak właśnie jest, robią co chcą i będą robić, wszystko dzięki genialnemu ustawodawcy i słusznej linii jedynych wszystkowiedzących. Nie podpowiem ci jednak tym razem kto dostanie po d...., kiedy trzeba będzie się wytłumaczyć z niewątpliwego łamania zasad określonych w art. 55 bo ktoś się poskarży lub gdzieś na górze ktoś się obudzi. Szkoda z takiego działania oczywiście żadna, niemniej kogo będzie to obchodzić ? Jeżeli myślisz, że usprawiedliwisz się kumulacją w tzw. sezonie czy dobrem podatników to gratuluję dobrego samopoczucia i problemów z określeniem panującego trendu.

Niczym się nie usprawiedliwiam :P Po prostu uważam, że każdy człowiek powinien znać konsekwencje swoich czynów. Jeśli płacę rachunek za telefon 2 tygodnie po terminie, to zdaję sobie sprawę z tego, że naliczą mi jakieś odsetki. Jak się zainteresuję, to dowiem się, ile wynoszą. Jak nie, to mój problem. Taka moja logika :D Polskie prawo jest dziurawe i niesprecyzowane. Ja staram się znaleźć tzw. złoty środek. Dobrze dla budżetu i dobrze dla podatnika. Na szczęście nie przytrafił mi się jeszcze podatnik skarżący postanowienie nt. zaliczenia wpłaty na zaliczki, choć pracuję w US naście lat. I wbrew milionom przeciwności losu - nie żałuję :piwo:

02 mar 2011, 00:55

POSTY        624
eve                    

avacs                    

Niczym się nie usprawiedliwiam :P Po prostu uważam, że każdy człowiek powinien znać konsekwencje swoich czynów. Jeśli płacę rachunek za telefon 2 tygodnie po terminie, to zdaję sobie sprawę z tego, że naliczą mi jakieś odsetki. Jak się zainteresuję, to dowiem się, ile wynoszą. Jak nie, to mój problem. Taka moja logika :D Polskie prawo jest dziurawe i niesprecyzowane. Ja staram się znaleźć tzw. złoty środek. Dobrze dla budżetu i dobrze dla podatnika. Na szczęście nie przytrafił mi się jeszcze podatnik skarżący postanowienie nt. zaliczenia wpłaty na zaliczki, choć pracuję w US naście lat. I wbrew milionom przeciwności losu - nie żałuję :piwo:

Zapewniam cię, że wszystko to rozumiem a ostrzegam tylko po przyjacielsku.  :piwo: Zwykle wszystko jest dobrze ale do czasu. To od czego zaczął Ma.ska znaczyć może, że w lubelskim ktoś się zaczyna budzić. Rachunek za telefon nie jest dobrym przykładem, w administracji podatkowej ważne jest wyłącznie prawo i niczym nigdy nie usprawiedliwisz jego łamania jak ktoś będzie się chciał do tego doczepić. To tak jakbyś próbował/a tłumaczyć się, że nie zatrzymałeś/aś się na znaku STOP przed torami bo wiesz (i tak rzeczywiście jest), że od dawna zlikwidowano lokalne połączenia kolejowe a ostatni pociąg przejechał tędy 5 lat temu. Logika logiką a mandacik praktycznie pewny. Zresztą, a stwierdzam to z przykrością, logika i sposób traktowania urzędników aparatu skarbowego już od jakiegoś czasu idą zupełnie innymi drogami. :(

02 mar 2011, 06:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        161
Podtrzymuję moje porównanie z rachunkiem telefonicznym, choć oczywiście to nie ten sam kaliber, ale OK :rolleyes: Natomiast, co do logiki, to zgadzam się z Tobą w 100 % - nawet nie wiem, czy jest jakaś dziedzina prawa, życia publicznego, itp., gdzie logika miałaby jakiekolwiek znaczenie. Niestety :zly1:

02 mar 2011, 22:09
Amator

REJESTRACJA17 sty 2012, 20:12

POSTY        20
Post Re: Odsetki od nieuiszczonej w terminie zaliczki na podatek
Chciałabym odświeżyć temat odsetek od nieuregulowanych w terminie zaliczek. Jak postępujecie w takim przypadku:
podatnik zapłacił zaliczkę PIT za 12/2012 w dniu 22.01.2013 r. (po terminie) wraz z odsetkami za zwłokę naliczonymi do dnia wpłaty (tj, do 22.01.13). Cała kwota tj. nal. gł + odsetki została zaksięgowana na nal. główną. Podatnik złożył zeznanie roczne 28.03.2013 r. i wykazał kwotę do zapłaty (z terminem płatności 30.04.) Do jakiego dnia naliczyć odsetki od zaliczki grudniowej? Do dnia wpłaty zaliczki wraz z odsetkami? Czy do dnia złożenia zeznania tj. do dnia 28.03.2013 r.? Nie chcę wchodzić w spór z podatnikiem, dlatego chcę poznać opinie z innych US.

03 kwi 2013, 20:22

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Podejrzewam, że nic Ci po opiniach innych US-ów. Jak znam życie, to co kraj to obyczaj. Pokieruj się raczej prawem. I tak art. 44 ust. 6 ustawy z dnia 26.07.1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych określa terminy do wpłaty PDOF w formie zaliczek. Za każdy miesiąc należy wpłacać do 20 -ego następnego miesiąca. Termin do wpłaty każdej konkretnej kwoty podatku zawsze jest tylko jeden. Inna sytuacja świadczyłaby o nieracjonalności ustawodawcy, a tego nawet zakładać nie wolno ;-))).
Natomiast art. 45 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych określa na 30 kwietnia następnego roku termin do wpłaty wyłącznie RÓŻNICY między należnym podatkiem za cały rok a sumą prawidłowo obliczonych (i, jak zakłada ustawodawca praworządność podatników, wpłaconych) zaliczek, dla wpłaty których termin został już raz określony - właśnie w art. 44 ust. 6. I to oczywiście wyłącznie wtedy, gdy różnica ta jest dodatnia. W przeciwnym przypadku podatnik niczego nie musi wpłacać do 30 kwietnia! Bo wszystkie należne podatki wynikające z zeznania (gdy różnica jest ujemna lub równa zeru) miały już swoje terminy do wpłaty w ciągu roku.
Z takiej analizy przepisów ustawy o PDOF wynika prosty, logiczny wniosek, że odsetki dla zaliczki grudniowej należy policzyć od ustawowego terminu wpłaty tej zaliczki do dnia faktycznej wpłaty. Zgodnie z zasadami określonymi w ordynacji podatkowej.

Ostatnio edytowano 04 kwi 2013, 07:41 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

04 kwi 2013, 07:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2011, 18:48

POSTY        93
Popieram Leibowitz.
Odsetki od niezapłaconych w terminie zaliczek są naliczane od dnia następującego po terminie płatności zaliczki do dnia wpłaty, lub do dnia złożenia zeznania podatkowego, lub jeśli zeznanie złożono po terminie, do terminu złożenia takiego zeznania, czyli do 30 kwietnia.

04 kwi 2013, 20:22
Amator

POSTY        20
Nie zgadzam się, aby odsetki liczyć do dnia wpłaty. Polecam lekturę interpretacji IS w Warszawie IPPB1/415-498/09-2/AG z 24.09.2009 r. oraz wyrok WSA w Lublinie z 10.02.2010 r. I SA/Lu 670/09. Tu termin jest wyraźnie określony: data złożenia zeznania lub jeśli nie złoży - 30.04., nawet jeśli wpłata odsetek nastąpi przed złożeniem zeznania.

05 kwi 2013, 21:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        161
Czy ktoś w tu obecnych jest w stanie przedstawić konkretne przepisy, z których wynika, iż odsetki od niezapłaconych w terminie zaliczek nalicza się do dnia wpłaty? Chodz mi o sytuację, w której spółka zapłaciła zaliczkę za listopad 2012 roku 15.01.2013 r. Zeznanie CIT-8 złożyła w terminie, tj. 02.04.2013 r. Odsetki liczone do 15 stycznia czy 2 kwietnia?

25 kwi 2013, 13:07
Amator

POSTY        20
eve                    

Czy ktoś w tu obecnych jest w stanie przedstawić konkretne przepisy, z których wynika, iż odsetki od niezapłaconych w terminie zaliczek nalicza się do dnia wpłaty? Chodz mi o sytuację, w której spółka zapłaciła zaliczkę za listopad 2012 roku 15.01.2013 r. Zeznanie CIT-8 złożyła w terminie, tj. 02.04.2013 r. Odsetki liczone do 15 stycznia czy 2 kwietnia?

To zależy, co wynika ze złożonego CIT-8. Nadpłata, czy zobowiązanie do zapłaty. Jeżeli nadpłata - odsetki nalicza się do dnia wpłaty, jeżeli zob. do zapłaty - i wpłata z tyt. CIT-8 nie nastąpiła w dniu 15.01.2013 r. - odsetki liczy się do 31.03.2013 r. (w tym roku do 02.04.2013 r.). To wynika z pisma Min. Fin. z 17.12.2009 r. PK4/8012/153/JWA/09/933 kierowanego do Dyrektora IS w Lublinie - do wiadomości wszystkich DIS w kraju. Chyba, że na dzień dzisiejszy pismo to nie obowiązuje.

25 kwi 2013, 17:07
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:57

POSTY        8
mam taki problem podatnik wpłacił zaliczkę za m-c grudzień 2012r. w dniu 24.01.2013r. a więc po terminie, wpłata została pozostawiona do rozliczenia zeznania. W zeznaniu podatnik wpisał wpłaconą zaliczkę, księgowa potwierdziła wpłacone zaliczki od stycznia do listopada, a wpłatę uznała na poczet zezniania. Podatnik się nie zgadza z tym,  że naliczamy mu odsetki od dnia wpłaty do dnia złożenia zeznania od niezapłaconej zaliczki za grudzień twierdzi, że on się spóźnił tylko trzy dni. Mam pytanie jak postępujecie w takich przypadkach?

25 kwi 2013, 17:26
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
eve                    

A korzystasz czasem z przepisów rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie naliczania odsetek za zwłokę oraz opłaty prolongacyjnej (...)?

Jest w nim paragraf 4, który powinien dać Ci odpowiedź.

25 kwi 2013, 18:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 94 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona