Teraz jest 06 wrz 2025, 07:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna strona
E-deklaracje 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Post E-deklaracje
Żeby było więcej, NUS w Piotrkowie nakazał pracownikom składać e-zeznania... i już będzie ze 2 setki więcej :)
Pomijając kwestię, że to jakby mobbing, wydaje mi się, że przy e-zeznaniach wpadamy w pułapkę własnego postrzegania świata.
A on dla innych ludzi (czyt. nie-urzędników skarbowych) nie kręci się wokół zeznań i kojarzy się raczej z niemiłym obowiązkiem, mniej więcej takim jak konieczność zatrzymania się do kontroli drogowej i zapłaty mandatu. Nikt mi nie wmówi, że przeciętny Kowalski chodzi sobie cały rok do roboty i już w styczniu myśli jakby tu zeznanie złożyć :P Drapie się bez ustanku po głowie i rozmyśla: Może sąsiadka mi wypełni, może wujek Zdzisiek... A może można przez internet złożyć - to sobie siądę przy komputerze, pościągam programy, poczytam instrukcje... bo ja to lubię :D  i już nie mogę się doczekać  :rolleyes:  jak finałów Mistrzostw Europy w piłce nożnej  :rotfl:  
Dlatego myślę, że choćby nie wiem jak ułatwiał ludziom czynność złożenia zeznania, to poza nielicznymi, światłymi jednostkami, nie przyniesie to większego efektu.
Trzeba sobie zwyczajnie zdać sprawę z tego, że Polska się na Warszawce i paru innych metropoliach nie kończy. Nie wszędzie jest internet - zwłaszcza szybki :)
Chyba od tego należałoby zacząć?  :D
Ale może ja jakiś nienormalny jestem...

23 lut 2011, 08:58
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Post E-deklaracje
Żeby było więcej, NUS w Piotrkowie nakazał pracownikom składać e-zeznania... i już będzie ze 2 setki więcej :)
Pomijając kwestię, że to jakby mobbing, wydaje mi się, że przy e-zeznaniach wpadamy w pułapkę własnego postrzegania świata.
A on dla innych ludzi (czyt. nie-urzędników skarbowych) nie kręci się wokół zeznań i kojarzy się raczej z niemiłym obowiązkiem, mniej więcej takim jak konieczność zatrzymania się do kontroli drogowej i zapłaty mandatu. Nikt mi nie wmówi, że przeciętny Kowalski chodzi sobie cały rok do roboty i już w styczniu myśli jakby tu zeznanie złożyć :P Drapie się bez ustanku po głowie i rozmyśla: Może sąsiadka mi wypełni, może wujek Zdzisiek... A może można przez internet złożyć - to sobie siądę przy komputerze, pościągam programy, poczytam instrukcje... bo ja to lubię i już nie mogę się doczekać  jak finałów Mistrzostw Europy w piłce nożnej  :rotfl:  
Dlatego myślę, że choćby nie wiem jak ułatwiał ludziom czynność złożenia zeznania, to poza nielicznymi, światłymi jednostkami, nie przyniesie to większego efektu.
Trzeba sobie zwyczajnie zdać sprawę z tego, że Polska się na Warszawce i paru innych metropoliach nie kończy. Nie wszędzie jest internet - zwłaszcza szybki :)
Chyba od tego należałoby zacząć?  :D
Ale może ja jakiś nienormalny jestem...

Ostatnio edytowano 23 lut 2011, 19:14 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

usunąłem 2 emotikonki :(

23 lut 2011, 09:00
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
oen                    

...

Przykaz przyszedł z góry ale to jest moim zdaniem dobra inicjatywa. Pracownik US jak sam już złoży elektronicznie to utwierdzi się w przekonaniu , że to jest TEN LEPSZY sposób składania zeznań niż na papierze - to wynika ze znanej w socjologi zasady redukcji dysonansu poznawczego.
No i wtedy może pomóc sąsiadowi wysłać PIT przez internet.

W tym roku z sukcesem wysyłały pity Urzędy Pracy w oparciu o bardzo wydajną aplikację napisaną w JAVA.

23 lut 2011, 16:47
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post E-deklaracje
oen                    

Pomijając kwestię, że to jakby mobbing...
...Nikt mi nie wmówi, że przeciętny Kowalski chodzi sobie cały rok do roboty i już w styczniu myśli jakby tu zeznanie złożyć :P Drapie się bez ustanku po głowie i rozmyśla: Może sąsiadka mi wypełni, może wujek Zdzisiek... A może można przez internet złożyć - to sobie siądę przy komputerze, pościągam programy, poczytam instrukcje... bo ja to lubię i już nie mogę się doczekać  jak finałów Mistrzostw Europy w piłce nożnej  :rotfl:  
(...) Ale może ja jakiś nienormalny jestem...

Nie wiem czy nienormalny, ale na pewno do NUS'a się nie umywasz  :zeby:

PS
A w jakiej to formie pan NUS "nakazał"?
Na intranecie?  :lol:

23 lut 2011, 19:13
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
Pojawiły się pierwsze CD od organów rentowych.  Po udanej akcji wprowadzania masowego PIT-11 w Urzędach Pracy można mieć nadzieję , że to już ostatnia taka paczka ( chyba 14 raz) i w przyszłym roku wszystkie te dokumenty wpłyną do urzędów normalnie drogą elektroniczną.  Może się to niektórym OR nie spodobać.

Czeka nas jeszcze tylko udoskonalenie interfejsu SPEED pod ta masówkę bo na razie ...

23 lut 2011, 21:18
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2009, 09:27

POSTY        3
Post E-deklaracje
OEN ma bardzo dużo racji. Skarbo-centryzm ogarnia tylko nas. A ludzie z ulicy mają to faktycznie w ........
A tak przy okazji PIT'a jakiemu sąsiadowi, po godzinach? - za to na pal by chętnie wbili - toż to łamie zasady zaufania do urzędnika, bezstronności i innych takich (zdanie oficjalne z narady).

23 lut 2011, 23:19
Zaawansowany

REJESTRACJA31 sty 2008, 12:59

POSTY        40
Post E-deklaracje
Naczelnik Urzędu Skarbowego w Koninie zachęca wszystkich podatników do przesyłania zeznań podatkowych PIT w formie elektronicznej za pomocą systemu e-deklaracje.  :brawa: Ta forma rozliczenia pozwoli na uniknięcie konieczności przyjazdu do Urzędu lub wysyłki zeznania pocztą. Wysłany internetem PIT jest odwrotnie przetwarzany w systemie elektronicznym urzędu co powoduje, że należna kwota nadpłaty może być przygotowana do zwrotu najpóźniej w ciągu dwóch tygodni. Szczegóły na stronie internetowej www.uskonin.lm.pl lub www.e-deklaracje.gov.pl
Wśród podatników, którzy dokonają rozliczenia za pośrednictwem internetu po zakończeniu akcji zeznań, czyli w maju zostaną rozlosowane trzy interaktywne kursy do nauki języka angielskiego ? EUROPlus+Angielski z Cambridge Gold Edition (PC) :P
http://www.konin.lm.pl/aktualnosci/info ... ozliczenie

23 lut 2011, 23:47
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post E-deklaracje
Marengo                    

Naczelnik Urzędu Skarbowego w Koninie zachęca wszystkich podatników do przesyłania zeznań podatkowych PIT w formie elektronicznej za pomocą systemu e-deklaracje.  :brawa: Ta forma rozliczenia pozwoli na uniknięcie konieczności przyjazdu do Urzędu lub wysyłki zeznania pocztą. Wysłany internetem PIT jest odwrotnie przetwarzany w systemie elektronicznym urzędu co powoduje, że należna kwota nadpłaty może być przygotowana do zwrotu najpóźniej w ciągu dwóch tygodni. Szczegóły na stronie internetowej http://www.uskonin.lm.pl lub http://www.e-deklaracje.gov.pl
Wśród podatników, którzy dokonają rozliczenia za pośrednictwem internetu po zakończeniu akcji zeznań, czyli w maju zostaną rozlosowane trzy interaktywne kursy do nauki języka angielskiego ? EUROPlus+Angielski z Cambridge Gold Edition (PC) :P
http://www.konin.lm.pl/aktualnosci/info ... ozliczenie

dobra inicjatywa. Popieram. Ludzi w urzędzie pełno. Co drugi odlicza ulgę na internet nie wiedząc, że internet nie służy tylko do ściągania filmów dla dorosłych. Ot Polska właśnie...

24 lut 2011, 06:22
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Post E-deklaracje
Nadir                    

Nie wiem czy nienormalny, ale na pewno do NUS'a się nie umywasz  :zeby:

PS
A w jakiej to formie pan NUS "nakazał"?
Na intranecie?  :lol:

Metodą ustną - żeby nie było śladu po jego oddziaływaniu na euforyczne wprost podejście pracowników do tematu :zeby:

24 lut 2011, 08:34
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
OEN sądzę, że po tym roku przynajmniej dla urzędników będzie normalne, że zeznania przesyła się internetem. Słyszę od osób ,które złożyły, że to jest zadziwiająco łatwe.A tak trudno i z niechęcią się to tej internetowej wysyłki zabierali.!

24 lut 2011, 22:40
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Post E-deklaracje
tranqilo                    

OEN sądzę, że po tym roku przynajmniej dla urzędników będzie normalne, że zeznania przesyła się internetem. Słyszę od osób ,które złożyły, że to jest zadziwiająco łatwe.A tak trudno i z niechęcią się to tej internetowej wysyłki zabierali.!

Ja też uważam, że wysyłka e-zeznania jest łatwa.
Niestety zmiana mentalności (zwłaszcza polskiej) już taka nie jest...

Chciałbym, żeby jak najwięcej ludzi wysłało e-zeznania. Jest przecież XXI wiek! Ale temu musiałyby towarzyszyć odpowiednie spoty reklamowe w najlepszym czasie antenowym, ponieważ przeciętny człowiek nie ma zielonego pojęcia o istnieniu takiej możliwości.
Nie mówiąc już o tym problemie, żeby chciał jeszcze z niej skorzystać.

25 lut 2011, 08:16
Początkujący

REJESTRACJA22 kwi 2007, 18:45

POSTY        7
Post E-deklaracje
Rzeczywiście wysłanie e-zeznania to bułka z masłem! Należałoby jednak skłonić płatników (zwłaszcza tych dużych) skłonić do wysyłania PITów 11 w formie elektronicznej. I nie pomogą tu żadne zachęty i spotkania ! Niestety musi być przymus i wtedy będzie to miało sens.
Uważam również, że PIT-11 mogły by być gromadzone w jednej centralnej bazie (bez właściwości miejscowej) z dostępem z poziomu wszystkich urzędów. Odpadnie wtedy problem przesyłania między urzędami błędnie skierowanych 11-tek.

25 lut 2011, 16:49
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post E-deklaracje
filipk                    

Należałoby jednak skłonić płatników (zwłaszcza tych dużych) do wysyłania PITów 11 w formie elektronicznej. I nie pomogą tu żadne zachęty i spotkania!
Niestety musi być przymus i wtedy będzie to miało sens.

Popieram!
filipk                    

Uważam również, że PIT-11 mogły by być gromadzone w jednej centralnej bazie (bez właściwości miejscowej) z dostępem z poziomu wszystkich urzędów.
Odpadnie wtedy problem przesyłania między urzędami błędnie skierowanych 11-tek.

Bardzo słusznie! Należy Ci się nagroda MinFin  :D

25 lut 2011, 18:13
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-deklaracje
filipk                    

Rzeczywiście wysłanie e-zeznania to bułka z masłem! Należałoby jednak skłonić płatników (zwłaszcza tych dużych) skłonić do wysyłania PITów 11 w formie elektronicznej. I nie pomogą tu żadne zachęty i spotkania ! Niestety musi być przymus i wtedy będzie to miało sens.

Co do pierwszego punktu to lepiej stosować zachęty niż przymus skoro płatnicy nie dostali narzędzia  czyli programu jak PŁATNIK w ZUS to trudno im wysyłać duże ilości deklaracji i to przy ciągle zmiennych wzorcach. Nic dziwnego ,że nie wysyłają. W ZUS wzorce deklaracji nie zmieniły się od lat. A do tego idiotyczna reforma kasująca NIPy.
filipk                    

Uważam również, że PIT-11 mogły by być gromadzone w jednej centralnej bazie (bez właściwości miejscowej) z dostępem z poziomu wszystkich urzędów. Odpadnie wtedy problem przesyłania między urzędami błędnie skierowanych 11-tek.

Jeśli PIT-11 będzie przesyłany elektronicznie to będzie to żaden problem. I teraz tez to nie jest duży problem.
A urząd bez PIT-11 traci podstawę do weryfikacji zwrotów. Tego się ręcznie w GIGANT BAZIE nie wykona a każde zapytanie będzie znacznie dłużej wykonywane niż w bazie urzędowej. To widać  po  działaniu e-Deklaracji , które już zatkały się w samym przesyłaniu PIT-11. A przecież złożonych elektronicznie jest mniej niż 10% PIT-11.

25 lut 2011, 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna strona