"Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników
Autor
Treść postu
Delegacja za milion; "chłopcy pojechali się napić"
Delegacja prezesów i dyrektorów branży górniczej, która udała się do Australii budzi kontrowersje. Trwała dwa tygodnie i mogła kosztować nawet milion złotych. Ministerstwo spraw zagranicznych podinformowało, że "ambasador wyraża krytyczną ocenę merytorycznego przebiegu i delegacji ZPGWK".
- Chłopcy pojechali się tam napić i najeść, a tak naprawdę wizyta nie miała wiele wspólnego z wizytą gospodarczą ? mówi Dominik Kolorz, szef górniczej "Solidarności".
Delegaci odwiedzili elektrownię Appin, kopalnię Westcliff i Centrum Bezpieczeństwa Górnictwa Nowej Południowej Walii - wszystkie znajdują się niedaleko siebie. Taki wyjazd mógł trwać kilka dni. http://wiadomosci.onet.pl/kraj/delegacj ... omosc.html
W jednych miejscach redukcje zatrudnienia, w innych ludzie PO żyją zgodnie z aspiracjami...
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
26 sty 2011, 08:06
Tusk nie odpuszcza urzędnikom
Mimo zaskarżenia przez prezydenta Bronisława Komorowskiego ustawy o cięciach w administracji do Trybunału Konstytucyjnego premier nie składa broni. Jak dowiedziała się "Gazeta", Donald Tusk chce, by ministrowie bez ustawy przeprowadzili zwolnienia w resortach i urzędach centralnych. Tusk ma wydać ministrom polecenie redukcji na wtorkowym posiedzeniu rządu.
Z zestawienia przygotowanego przez szefa zespołu doradców premiera Michała Boniego (ma nadzorować redukcje), wynika, że w grudniu 2007 r., na początku rządów PO-PSL, w ministerstwach i urzędach centralnych pracowało 24 tys. osób. W grudniu 2010 r. - prawie 27,5 tys. - czyli o 3,5 tys. osób więcej. Zatrudnienie w ministerstwach wzrosło o 2 tys. osób. W urzędach centralnych (agencje rządowe i fundusze) - o 1,5 tys.
- Do końca sierpnia zatrudnienie w ministerstwach i urzędach centralnych ma wrócić do poziomu z końca 2007 roku - mówi bliski współpracownik premiera. Ministrowie będą musieli co miesiąc składać raporty, jak przygotowują redukcje.
Ale mechaniczne zwolnienie 3,5 tys. osób to co najwyżej odpowiedź na lawinowy wzrost zatrudnienia. Wraz z planem zwolnień rząd powinien ogłosić wielki audyt administracji pod kątem przydatności konkretnych pracowników. Dziś nie wiadomo, kto jest potrzebny w urzędzie, a kto nie - mówi Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, szefowa zespołu ekspertów Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych "Lewiatan".
Jak to nie wiadomo, przecież oczywiste jest, że potrzebni są ludzie światli.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
21 lut 2011, 17:09
Jestem ciekaw kiedy skończy się ta niepewność. Urzędy albo fikcyjnie nabierają ludków aby zwolnić w pierwszej kolejności albo w ogóle nie robią ruchów kadrowych okopane na pozycjach.
21 lut 2011, 17:11
Jak wynika z zamieszczonej na portalu korespondencji http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarticle.php?show=article&article_id=6363 to w KPRM nadal nie wiedzą ilu było urzędników zatrudnionych w organach rządowych w latach 2007-2011 i jakie były ich koszty wynagrodzeń. Ale dlatego chcą redukować skarbowców. Czyżby podejrzewali, że my wiemy ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
22 lut 2011, 00:22
Pewnie tak. I dlatego chcą zredukować o tych co wiedzą.
PS Ja nie wiem.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 lut 2011, 06:30
Re: "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dzies
Wiecie może, czy dzieje się coś nowego w kwestii "racjonalizacji zatrudnienia"?
17 mar 2011, 09:24
Kakaes
Wiecie może, czy dzieje się coś nowego w kwestii "racjonalizacji zatrudnienia"?
Tak. "Zracjonalizowano" jednego z wiceMF (z powodów osobistych)
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
17 mar 2011, 09:53
A jednak coś sie dzieje dostałem nieoficjalny przeciek o zablokowaniu przyjęć nowych pracowników na zwalniane miejsca
17 mar 2011, 11:02
Tak, to prawda, ja też słyszałam o blokadzie. Przyszło pismo o wstrzymaniu naborów, proszą też o inf. kto się wybiera na emeryturę czy planuje odejść, ile jest osób z zatrudnieniem na czas określony. I to pilnie.
17 mar 2011, 12:27
Staruszek
A jednak coś sie dzieje dostałem nieoficjalny przeciek o zablokowaniu przyjęć nowych pracowników na zwalniane miejsca
To raczej jest już oficjalny. Jeżeli nie wierzysz zapytacj swojego Nusa.
____________________________________ Akacja
17 mar 2011, 16:12
Jest też już mowa (na razie) o 3% redukcji zatrudnienia w skarbówce...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
17 mar 2011, 17:33
W naszym US tez temat powraca. Myślę, że z tym zwalanianiem nie będzie problemu, ludzie sami odchodzą, zachwyceni nowym zakresem obowiązków po reorganizacji.
17 mar 2011, 17:43
Też słyszałem o odwoływaniu już zapowiedzianych castingów. Emeryci odeszli, kto może ucieka, stażystów niet, a przyjmować zakazali
Jedyne co wzrasta, to ilość pracy!
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.