Zeznanie złożone drogą elektroniczną a wydanie kserokopii
Autor
Treść postu
MSWiA opublikowało projekt rozporządzenia Rady Ministrów z dnia ? 2011 w sprawie sporządzania pism w postaci dokumentów elektronicznych, doręczania dokumentów elektronicznych oraz udostępniania formularzy, wzorów i kopii dokumentów elektronicznych [które ma być wydany na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2005 r. Nr 64, poz. 565 z późn. zm.)]. dostępny pod adresem: http://bip.mswia.gov.pl/download.php?s=4&id=8272
Zapisy w nim zawarte można potraktować jako wskazówkę do rozwiązania tego problemu.
"§ 37 - Kopia dokumentu elektronicznego może być sporządzona w postaci uwierzytelnionego wydruku zwizualizowanego pisma zawierającego w szczególności: 1) jednoznaczny identyfikator tego dokumentu umożliwiający w razie potrzeby odnalezienie pierwowzoru w systemie teleinformatycznym; 2) datę wykonania wydruku"
Z uzasadnienia do projektu: "§ 36-37 dotyczą sporządzania kopii pism w postaci dokumentów elektronicznych. W ustawie o informatyzacji nie zostało zdefiniowane czym jest kopia dokumentu tj. czy dokument elektroniczny skopiowany z jednego informatycznego nośnika danych na inny z zachowaniem integralności tego dokumentu jest jego identyczną kopią czy też jest tym samym dokumentem, tylko że zapisanym na innym nośniku. W przypadku dokumentów elektronicznych dobrze sprawdzone dla dokumentów papierowych terminy ?oryginał? i ?kopia? niekoniecznie dobrze się sprawdzają, ponieważ ?oryginał? dokumentu papierowego oznacza trwałe związanie z pierwszym nośnikiem, na którym został zapisany. W przypadku dokumentu elektronicznego należy mówić raczej o jego integralności niż oryginalności. Aby uniknąć definiowania w rozporządzeniu czym jest termin ?kopia? użyty w ustawie w stosunku do dokumentu elektronicznego, zakłada się, że podstawowym sposobem jego udostępniania jest uczynienie tego z zachowaniem integralności celowo nie wskazując, że chodzi o ?kopię? czy o ten sam dokument tylko zapisany na innym informatycznym nośniku danych. W sposób niezależnie od przyjętej interpretacji nt. tego czym jest ,,kopia? przepis będzie adekwatny do sytuacji. § 37 dotyczy sytuacji gdy istnieje potrzeba sporządzenia kopii w postaci wydruku na nośniku papierowym".
Osobiście zastanawiam się nad zapisaniem wysłanego zeznania elektronicznie na płycie CD i dołączeniem do tego wydrukowanego UPO. Ciekawe co na to moje kadry
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
13 lut 2011, 12:59
Jeszcze jedno: jeżeli nie mamy w domu drukarki to wydrukować wysłany ePIT można z dowolnego komputera ale trzeba tam zainstalować oprogramowanie i "wgrać" wyeksportowane wcześniej archiwum.
Szkoda, że nie ma opcji eksportu do pliku PDF
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
13 lut 2011, 13:02
Us_nip
Jeszcze jedno: jeżeli nie mamy w domu drukarki to wydrukować wysłany ePIT można z dowolnego komputera ale trzeba tam zainstalować oprogramowanie i "wgrać" wyeksportowane wcześniej archiwum.
Szkoda, że nie ma opcji eksportu do pliku PDF
dokładnie tu kłania się jeszcze nie do końca zrobiony program e-deklaracji.Brak możliwości eksportu.
13 lut 2011, 16:50
Us_nip
Osobiście zastanawiam się nad zapisaniem wysłanego zeznania elektronicznie na płycie CD i dołączeniem do tego wydrukowanego UPO. Ciekawe co na to moje kadry
Kadry niech się walą. Jak im nie pasi to niech dzwonią do ministerstwa. Przecież oryginał e-deklaracji i tak jest na Diablokrzyskiej w stolycy! Urząd otrzymuje tylko kopie
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
13 lut 2011, 17:21
Nadir
A jak ktoś wczoraj o godz. 17.58 złożył??!! To nie da się już wycofać?...
Urzędnicy SC nie muszą składać kopii zeznania. Ja dołączam tylko UPO. I jest to tylko moja wolna wola.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
13 lut 2011, 19:16
Pinero
Nadir
A jak ktoś wczoraj o godz. 17.58 złożył??!! To nie da się już wycofać?...
Urzędnicy SC nie muszą składać kopii zeznania. Ja dołączam tylko UPO. I jest to tylko moja wolna wola.
Żartowałem (oczywiście) z tym wycofaniem. Składam tradycyjnie. I już!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 lut 2011, 21:00
Można otrzymać kopię elektronicznego PIT Urząd skarbowy może wydać kopię zeznania PIT złożonego zarówno w formie papierowej, jak i elektronicznej. Za dokument trzeba zapłacić. Podatnicy, którzy wysłali zeznanie roczne przez internet, ale zgubili urzędowe potwierdzenie odbioru, mogą uzyskać kopię zeznania. Stanowisko takie potwierdziło ?DGP? Ministerstwo Finansów.
Jak wyjaśnił resort, strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania. Strona może też żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów.
Jak tłumaczy MF, organ podatkowy może zapewnić stronie dostęp w swoim systemie teleinformatycznym do podań wnoszonych w formie dokumentu elektronicznego oraz do pism organu podatkowego doręczonych za pomocą środków komunikacji elektronicznej, po identyfikacji strony w sposób określony w przepisach ustawy o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
Jest zatem możliwie wydanie podatnikowi kopii jego zeznania podatkowego niezależnie od jego formy (papierowa lub elektroniczna).
Podatnik będzie musiał jednak za wydanie kopii zapłacić. Od poświadczenia zgodności duplikatu, odpisu, wyciągu, wypisu lub kopii dokonanego m.in. przez organy administracji rządowej trzeba zapłacić 5 zł od każdej pełnej lub zaczętej strony, a od zaświadczenia opłata wynosi 17 zł.
Jednak ? jak podkreśla MF ? obowiązek uiszczenia opłaty skarbowej i jej wysokość będą zależały od rozstrzygnięcia w zakresie rodzaju dokumentu wydawanego w tej sprawie na wniosek podatnika.
Jeżeli na wniosek podatnika wydawane jest potwierdzenie złożenia zeznania podatkowego, wówczas takie zaświadczenie zwolnione jest z opłaty skarbowej.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna Artykuł z dnia: 2011-02-15
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
19 lut 2011, 09:09
A ja złożyłem internetowo, posiadając drukarkę wydrukowałem zeznanko i je PODPISAŁEM DŁUGOPISEM. Uzyskałem w ten sposob drugi oryginał. Nie jest to co prawda kserokopia, jak chce ustawodawca, ale w mojej ocenie drugi oryginał jest mocniejszy dowodowo niż kserokopia. I tak przerosłem ustawodawcę
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
20 lut 2011, 11:08
Leibowitz
A ja złożyłem internetowo, posiadając drukarkę wydrukowałem zeznanko i je PODPISAŁEM DŁUGOPISEM. Uzyskałem w ten sposob drugi oryginał. Nie jest to co prawda kserokopia, jak chce ustawodawca, ale w mojej ocenie drugi oryginał jest mocniejszy dowodowo niż kserokopia. I tak przerosłem ustawodawcę
Jak byś się bardzo uparł by zadowolić ustawodawcę to zeznanie, które podpisałeś możesz sobie skserować - działanie bez sensu ale za to będzie kserokopia
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
20 lut 2011, 13:41
Leibowitz
A gdybyś wydrukował jeszcze jeden egzemplarz, to miałbyś... TRZY oryginały!
avacs
Jak byś się bardzo uparł by zadowolić ustawodawcę to zeznanie, które podpisałeś możesz sobie skserować - działanie bez sensu ale za to będzie kserokopia
Moim zdaniem, to jest jedyne sensowne, w takiej sytuacji, działanie
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 lut 2011, 23:22
Re: Zeznanie złożone drogą elektroniczną a wydanie kserokopi
A mój zestaw na ten rok wygląda następująco: - wydrukowane zeznanie, niepodpisane ( zasada wprowadzenia e-deklaracji bez podpisu...taka została przyjęta przez mnie) - wydrukowane UPO. Nie wiem, może by tak samo UPO wystarczyło? Ogólnie stwierdzam, że ta droga składania zeznań jest naprawdę świetna.