Teraz jest 06 wrz 2025, 23:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Zeznanie złożone drogą elektroniczną a wydanie kserokopii 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Zeznanie złożone drogą elektroniczną a wydanie kserokopii
misiekp                    

Nie dajmy się zwariować - kserokopia - a kto powiedział, że potwierdzona? może być wydrukowana kopia do tego upo i wystarczy - nic więcej nie trzeba.......

A tak apropo cera - u nas tworzy się wydruk ze speda i na tym bije pieczątki za zgodność opisując z deklaracją przesłaną elektronicznie i tyle - akceptowane nawet przez banki więc problema nie ma

No właśnie, kto powiedział potwierdzona?
Przecież cytowany przeze mnie przepis mówi tylko o kserokopii.
No a wydrukowana kopia z upo to nie kserokopia, to chyba oczywista oczywistość?

06 lut 2011, 00:17
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Leibowitz                    

Nadir                    

O ile wiem, to każda e-deklaracja jest drukowana, to jaki problem zrobić z niej kserokopię? Być może jest jakiś, ale ja go nie widzę.
Przecież główną ideą e-deklaracji jest oszczędność papieru. Drukowanie e-deklaracji, to jest dopiero głupota :rotfl:

Prostuję: każda błędna e-deklaracja jest drukowana. :)
Oszczędność - i to duża - byłaby nawet wtedy, gdyby każda była drukowana. To się mieści na obustronnej kartce A5. Podczas gdy tradycyjnie to 6 "płacht" A4: oryginał + kopia dla siebie + brudnopis (zapas) x dwa, bo jeszcze załącznik PIT-O czy PIT-D.

I nadal nie wiem: składać e-deklarację czy tradycjnie: papierową?
A jeśli złożę dzisiaj, to UPO dostanę z datą dzisiejszą?..

06 lut 2011, 11:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
USTAWA
z dnia 21 czerwca 1996 r.
o urzędach i izbach skarbowych
Art. 8b.
1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem ? kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.
Czyli dokąd nie będzie zmieniona ustawa złożenie e-deklaracji przez pracownika US/IS grozi utratą pracy.

06 lut 2011, 17:13
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
szarotka1977                    

USTAWA z dnia 21 czerwca 1996 r. o urzędach i izbach skarbowych
Art. 8b. 1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem ? kserokopią zeznania
Czyli dokąd nie będzie zmieniona ustawa złożenie e-deklaracji przez pracownika US/IS grozi utratą pracy.

A jak ktoś wczoraj o godz. 17.58 złożył??!!  :mur:
To nie da się  już wycofać?...  :unsure:

06 lut 2011, 17:25
Amator

REJESTRACJA08 lis 2006, 17:06

POSTY        18
To rozporządzenie wykonawcze do kpa ale może być pomocne
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 27 listopada 2006 r. w sprawie sporządzania i doręczania pism w formie dokumentów elektronicznych (Dz. U. Nr 227, poz. 1664). Poniżej cytat z paragrafu 7:

"§ 7. 1. Kopie pism w formie dokumentów elektronicznych sporządza się i udostępnia w postaci dokumentu elektronicznego, podpisanego bezpiecznym podpisem elektronicznym osoby sporządzającej kopię, a składającego się z treści udostępnianego dokumentu elektronicznego i elementów informacyjnych określających co najmniej informację, kto sporządził kopię, datę jej sporządzenia oraz nazwę urzędu i jego adres. Elementy informacyjne dokumentu muszą być zgodne z danymi zawartymi w kwalifikowanym certyfikacie osoby sporządzającej kopie.
2. Pisma w formie dokumentów elektronicznych mogą być także udostępniane w postaci elektronicznej kopii dokumentu oryginalnego, o ile zostały podpisane bezpiecznym podpisem elektronicznym, a okres ważności kwalifikowanego certyfikatu pozwoli na jego weryfikację przez odbiorcę.
3. Kopia pisma w formie dokumentu elektronicznego może być sporządzona w postaci uwierzytelnionego wydruku komputerowego.
4. Do sporządzania kopii pism w formie dokumentów elektronicznych stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego dotyczące uwierzytelnionych odpisów z akt sprawy.
5. Kopie pism w formie dokumentów elektronicznych, o których mowa w ust. 1 i 2, mogą być udostępnione za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej albo na informatycznych nośnikach danych."

06 lut 2011, 20:05

POSTY        969
Nie, no znowu jakaś bzdura.
Czy kserokopia z cytowanej wyżej ustawy = "§ 7 pkt 3  w/cyt. rozporządzenia: "Kopia pisma w formie dokumentu elektronicznego może być sporządzona w postaci uwierzytelnionego wydruku komputerowego"?
W świetle § 7 pkt 4 chyba nie, bo kserokopia nie jest tożsama z uwierzytelnioną kopią, co zauważył już misiekp ;)

06 lut 2011, 21:44
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Leibowitz                    

Czy kserokopia z cytowanej wyżej ustawy = "§ 7 pkt 3  w/cyt. rozporządzenia: "Kopia pisma w formie dokumentu elektronicznego może być sporządzona w postaci uwierzytelnionego wydruku komputerowego"?
W świetle § 7 pkt 4 chyba nie, bo kserokopia nie jest tożsama z uwierzytelnioną kopią, co zauważył już misiekp ;)

Zawsze można zrobić ksero uwierzytelnionego wydruku komputerowego albo ksero dyskietki zawierającej elektroniczną kopię e-zeznania :)

06 lut 2011, 22:52
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
tranqilo                    

Leibowitz                    

Zawsze można zrobić ksero uwierzytelnionego wydruku komputerowego albo ksero dyskietki zawierającej elektroniczną kopię e-zeznania :)

Czyli jednak najbezpieczniej złożyć zeznanie w wersji tradycyjnej - papierowej...  :D

Uwierzycie, że w niektórych urzędach - jak się dowiedziałem - wprowadzono nakaz składania przez pracowników e-deklaracji?!  :o

06 lut 2011, 23:17
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Może nie nakaz ale zalecenie by je składać elektronicznie i dlatego mój urząd wyprzedził wszystkie w składaniu elektronicznych zeznań  :)

06 lut 2011, 23:27
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
tranqilo                    

Może nie nakaz ale zalecenie by je składać elektronicznie i dlatego mój urząd wyprzedził wszystkie w składaniu elektronicznych zeznań  :)

E, to chyba nie ten urząd. Tam było pod groźbą... wyciągnięcia konsekwencji służbowych!

06 lut 2011, 23:39
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Nadir                    

tranqilo                    

E, to chyba nie ten urząd. Tam było pod groźbą... wyciągnięcia konsekwencji służbowych!

Strachy na Lachy ? I jakie to mogą być konsekwencje ? Zawsze można zasłonić się  ... kserokopia zeznania.

07 lut 2011, 00:13
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
:stop: kurcze nie wiem z czym macie problem ??? złożyłam e-deklarację na stronie http://www.e-deklaracje.gov.pl/files/pdf/UPO_v3-0.pdf można pobrac UPO (sama wydrukowałam sobie w domu zaraz po wysłaniu pita) wydruk e-deklaracji wraz z upo jest wystarczający,aby : po pierwsze złożyć w banku , po drugie do oświadczenia majątkowego, do którego jestem zobowiązana ;) a kserokopii po prostu się nie wydaje proste :D

08 lut 2011, 12:38

POSTY        969
Ano mamy problem z cytowanym niżej przepisem ustawy, ponieważ wydruk +UPO nie jest kserokopią.
szarotka1977                    

USTAWA
z dnia 21 czerwca 1996 r.
o urzędach i izbach skarbowych
Art. 8b.
1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem ? kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.

:rotfl:

Ustawodawca nie dopuszcza niczego poza kserokopią. :nonono:

08 lut 2011, 16:08
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Widzę wielu z Nas ma ten sam problem.Ja złożyłem zeznanie z 2 tygodnie temu elektronicznie wysłane z mojego komputera z domu lecz nie mam drukarki.A chyba nie ma opcji zapisywania i przesyłania np zeznania na inny komputer i drukowania :P .
Śmieszna sprawa z tymi e-deklaracjami.MF wszystko pięknie reorganizuje,wprowadza e-deklaracje a przy oświadczeniach majątkowych będzie kuku..Mamy czas do maja lecz nie ma żadnej jasnej odpowiedzi co z kserokopią do oświadczenia bo wiadomo samo UPO nie wystarczy.
Najbardziej podziwiam dział MF który zajmuje się właśnie e deklaracjami i że dopiero w okolicach 17 lutego dodają podatnikom 12 wersję vat-7.BRAWO !! od grudnia było wiadomo o tej wersji a teraz ludzie dzwonią do Urzędu z pretensjami że nie mogą wysłać na 12 wersji..
BUDZIMY SIĘ Panowie u góry!! :rotfl:

13 lut 2011, 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona