Teraz jest 05 wrz 2025, 22:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Ponowny wybór zwolnienia w VAT - art. 113 ust. 11 UPTU 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Post Ponowny wybór zwolnienia w VAT - art. 113 ust. 11 UPTU
Witam!

Jakie jest wasze podejście do ponownego wyboru zwolnienia - art. 113 ust. 11 UPTU?
My pozwalamy Podatnikom ponownie wybierać zwolnienie  jeśli po utracie/rezygnacji ze zwolnienia są VATwcami przez kolejny pełen rok - i mogą wybrać zwolnienie w trakcie nasępnego roku. KIP twierdzi, że powrót do zwolnienia możliwy jest tylko z początkiem roku - powołują się przy tym na ich wewnętrzne wytyczne Min. Fin. Co wy na to?? Bo ni jak nie mogę się z tym zgodzić. A jak wy robicie??

Pozdrawiam!!

09 lut 2011, 17:33

REJESTRACJA06 mar 2008, 20:02

POSTY        31
ust. 11 mówi "Podatnik, który utracił prawo do zwolnienia od podatku lub zrezygnował z tego zwolnienia, może, nie wcześniej niż po upływie roku, licząc od końca roku, w którym utracił prawo do zwolnienia lub zrezygnował z tego zwolnienia, ponownie skorzystać ze zwolnienia określonego w ust. 1
W takim razie wg mnie KIP ma rację.

09 lut 2011, 19:03
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Nie wcześniej niż po upływie roku - w porządku, ale nie ma mowy że z początkiem roku - po upływie roku, czyli dlaczego nie można dopuścić roku i 3 miesięcy, przecież to jest upływ roku. No nijak sie z KIPem nie zgadzam.

09 lut 2011, 19:06

POSTY        31
Nie no ok. jeżeli minęło już niech tam będzie nawet 3 lata i nie przekroczył limitów i nagle zechce np. od 1 kwietnia zrezygnować to wydaje mi się, że może.

09 lut 2011, 19:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
A to miło, że się zgadzasz, a KIP twierdzi ponowny wybór zwolnienia może następować tylko z początkiem roku - właśnie po upływie roku. I mnie to wkurza bo my cały czas dajemy prawo do wyboru zwolnienia w trakcie roku.

09 lut 2011, 19:15

POSTY        31
My też.

09 lut 2011, 19:25
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
akhir                    

A to miło, że się zgadzasz, a KIP twierdzi ponowny wybór zwolnienia może następować tylko z początkiem roku - właśnie po upływie roku. I mnie to wkurza bo my cały czas dajemy prawo do wyboru zwolnienia w trakcie roku.

Ciekawy ten KIP. Może zapomnieli, że VAT nie jest podatkiem rocznym? Uważam, że należy brać pod uwagę upływ co najmniej roku, czyli 12 miesięcy kalendarzowych + dowolna ilość okresów rozrachunkowych (miesięcy lub kwartałów), pod warunkiem, że w tym okresie nie przekroczy limitu. W ustawie jakoś nie widzę uzasadnienia dla stanowiska KIP ale nie czytałem wzmiankowanych instrukcji Min. Fin. i może coś nadmiernie upraszczam.

09 lut 2011, 20:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Właśnie o to chodzi. KIP ma jakieś wyjaśnienia, wytyczne Min. Fin. a my nic. Oni udzielają informacji, my działamy wg tego co uważamy za słuszne. Wkurza mnie to, że takie wyjaśnienia nie poszły w dół. Ale cieszę się, że nie tylko ja uważam że wybrać ponowne zwolnienie można w trakcie roku :)

09 lut 2011, 20:19
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Etam. Pewnie się nie zrozumieliście.  :rolleyes:
Prawdopodobnie nikomu w KIP-u do głowy nawet nie przyszło, że jakikolwiek podatnik, który spełnia warunek z art.113 ust.11 byłby skłonny wytrzymać jako VAT-man jeszcze choć sekundę dłużej niż to jest bezwzględnie konieczne. I dlatego jest dla nich oczywistą oczywistością, że wszyscy tacy delikwenci wybierają ponowne zwolnienie od pierwszej chwili gdy tylko mogą. Czyli od Szczęśliwego Nowego Roku następującego po upływie roku od końca tego Tragicznego Roku w którym zrezygnowali lub utracili zwolnienie.

09 lut 2011, 21:46
Zobacz profil WWW
Amator

REJESTRACJA15 mar 2010, 22:01

POSTY        17
KIP pewnie miał na myśli sytuację kiedy utrata zwolnienia z VAT nastąpiła właśnie rok temu. U mnie w US "starzy" podatnicy VAT mogą się zwalniać w trakcie roku od pierwszego następnego miesiąca składając VAT-R aktualizacyjny.

09 lut 2011, 22:25

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:11

POSTY        108
A moje (a co biurko to inaczej...) stanowisko jest następujące:
Wszytsko przy założeniu, że Podatnik był vatowcem do końca roku+ kolejny pełny rok i obrót poniżej 100.000,00 zł

Złożenie vat-r z zaznaczonym wyborem zwolnienia od 01-01-11r. Uważam że VAT-r może być złożony po 01-01-11 i prawde mówiąc nie wiem do kiedy (przy oświadczenu Podatnika, iż zachowywał się jak zwolniony nie widzę terminu krańcowego, choć zastanawiam się czy termin do złożenia deklaracji VAT-7/VAT-7k nie będzie krańcowy), oczywiście art. 96 ust. 12 mówi o 7 dniach ale złożenie po 7 dniach jest skuteczne, choć może penalizowane (nie moja działka)...
Co do Podatnika, który chcę zrezygnować ze zwolnienia w trakcie roku np. od 1.03.2011 r. w przypadku dokonywania w okresie od 01.01.11 r. do 01.03.11 r. czynności opodatkowanych jestem przekonany, iż nie powinien mieć możliwości. Oczywiście nie ma przepisu zabraniającego tegoż, jednak skoro możliwość ponownego ubiegania się o bycie zwolnionym określone jest do końca roku + pełny rok, uważam, iż zamysłem ustawodawcy było potraktowanie miesięcznego podatku w przypadku ponownego ubiegania się o zwolnienie jako rocznego (wiem, wiem taka mała nadinterpretacja hehe)...
W związku z tym mam naszykowane pytania do izby czuwającej nad pracą mego urzędu (uheh) i jak tylko nadaży się okazja...
Oczywiście o wszelkich przekazanych " nieomylnych zaleceniach" poinformuję tutaj - o ile będą zaiteresowani.

10 lut 2011, 14:45
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
siwy13                    

Co do Podatnika, który chcę zrezygnować ze zwolnienia w trakcie roku np. od 1.03.2011 r. w przypadku dokonywania w okresie od 01.01.11 r. do 01.03.11 r. czynności opodatkowanych jestem przekonany, iż nie powinien mieć możliwości. Oczywiście nie ma przepisu zabraniającego tegoż, jednak skoro możliwość ponownego ubiegania się o bycie zwolnionym określone jest do końca roku + pełny rok, uważam, iż zamysłem ustawodawcy było potraktowanie miesięcznego podatku w przypadku ponownego ubiegania się o zwolnienie jako rocznego (wiem, wiem taka mała nadinterpretacja hehe)...
W związku z tym mam naszykowane pytania do izby czuwającej nad pracą mego urzędu (uheh) i jak tylko nadaży się okazja...
Oczywiście o wszelkich przekazanych " nieomylnych zaleceniach" poinformuję tutaj - o ile będą zaiteresowani.

Ta kwestia była poruszona w piśmie MF z 30.08.2007r., PT3-812-436/232/2007ECz-PB/PT 1240.
Wynika z niego, że jeżeli już ktoś dokonywał czynności z art. 5 ustawy o VAT, a chce zrezygnować ze zwolnienia podmiotowego to może to zrobić skutecznie przed początkiem każdego miesiąca, od którego chciałby "wejść" na VAT.

10 lut 2011, 20:48

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:11

POSTY        108
Podziękował. Zabieram się za przeszukiwanie urzędu...
Hmmm W tamtym czasie, żyłem jeszcze z działalności hehe  :rolleyes:

11 lut 2011, 07:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]