dzieki wielkie za pomoc. rozumiem dla spontanicznej wymiany z art. 19 nie ma limitu 15.000? Czy to możliwe żeby w danym kwartale na imporcie usług były rozbiezności wynikające wg podatnika z różnic kursowych za poziomie 5000 PLN? Transakcje są na okolo 300.000 PLN
31 sty 2011, 14:51
VIES
losos2010
dzieki wielkie za pomoc. rozumiem dla spontanicznej wymiany z art. 19 nie ma limitu 15.000?
Jest. "Drobnicą" się nie zajmuj chyba, że połaczysz kwartały (i wyjdzie ci ponad 15 tys. EUR) lub bardzo dobrze uzasadnisz.
losos2010
Czy to możliwe żeby w danym kwartale na imporcie usług były rozbiezności wynikające wg podatnika z różnic kursowych za poziomie 5000 PLN? Transakcje są na okolo 300.000 PLN
Jak różnica jest do 15% to nie musisz nic robić. Pismo MF BV-06578/WK/2004BV/679. 31.05.2004r.
31 sty 2011, 15:34
VIES
Anti
losos2010
dzieki wielkie za pomoc. rozumiem dla spontanicznej wymiany z art. 19 nie ma limitu 15.000?
Jest. "Drobnicą" się nie zajmuj chyba, że połaczysz kwartały (i wyjdzie ci ponad 15 tys. EUR) lub bardzo dobrze uzasadnisz.
losos2010
Czy to możliwe żeby w danym kwartale na imporcie usług były rozbiezności wynikające wg podatnika z różnic kursowych za poziomie 5000 PLN? Transakcje są na okolo 300.000 PLN
Jak różnica jest do 15% to nie musisz nic robić. Pismo MF BV-06578/WK/2004BV/679. 31.05.2004r.
a dało by rady tutaj jakos to pismo umieścić do pobrania? Byłbym wdzięczny.
31 sty 2011, 20:04
VIES
losos2010
a dało by rady tutaj jakos to pismo umieścić do pobrania? Byłbym wdzięczny.
Poszukaj w swojej Izbie lub u osób kontaktowych.
01 lut 2011, 07:47
VIES
Czy nałożono na Was obowiązek wysyłania sprawozdania do IS o podjętych działaniach w zakresie różnic pow. 15000 EUR między VIES a kom.UE za 3 kw.2010 i następne? Jeśli tak to jakie podejmujecie działania? My wzywamy do potwierdzania/lub nie nabyć od kontrahentów. Podatnicy przysyłają zestawienia z fakturami. Czy jeżeli nasi podatnicy potwierdzają nabycia a brak jest wykazanych transakcji najczęściej z DE, wysyłacie SCAC z art. 19?
05 lut 2011, 15:16
VIES
Skarbanonim2
Czy nałożono na Was obowiązek wysyłania sprawozdania do IS o podjętych działaniach w zakresie różnic pow. 15000 EUR między VIES a kom.UE za 3 kw.2010 i następne? Jeśli tak to jakie podejmujecie działania? My wzywamy do potwierdzania/lub nie nabyć od kontrahentów. Podatnicy przysyłają zestawienia z fakturami. Czy jeżeli nasi podatnicy potwierdzają nabycia a brak jest wykazanych transakcji najczęściej z DE, wysyłacie SCAC z art. 19?
Też mam najwięcej takich ze Polak pokazuje WNT a Niemiec nic. Póki co nic z tym nie robię, bo mam więcej sytuacji takich ze tamci pokazują WDT a Polak nic. O sprawozdaniu u nas cisza. Co do działań jakie podejmuję do wyjaśniania różnic to na podstawie raportu z VIES wzywam pisemnie. Składają korekty, wyjaśnienia, oświadczenia. Co do takiego ew. sprawozdania to ja teraz jestem w trakcie wyjaśniania III kwartału. Do kiedy masz zrobić takie sprawozdanie? Ciekawe czy jak napiszesz ile miałeś takich rozbieżności i ile wyjaśniłeś to się odczepia...? Co do SCAC-ów nasza Izba nam nakazała wysyłać jak najmniej. Często jak zrobimy i wyślemy do nich do sprawdzenia to odrzucają.
05 lut 2011, 16:29
VIES
Skarbanonim2
Wysyłam spontona, jeśli mam wątpliwości co do transakcji pod pozorem dbałości o interes podatnkowy DE (dochodowy). Ale skupiamy się na przypadkach deklarowanych do nas WDT i braku WNT u naszych podatników. Największy burdel jest u NIemców
05 lut 2011, 16:59
VIES
Skarbanonim2
Czy jeżeli nasi podatnicy potwierdzają nabycia a brak jest wykazanych transakcji najczęściej z DE, wysyłacie SCAC z art. 19?
Zależy od kwoty. Nasza Izba nakazała zmniejszenie liczby SCAC z art 19 do min., więc jak jest mała kwota to dajemy spokój. Zresztą kiedy to robić? Tamte administacje też widzą te dane. Raczej skupiamy się na tym, że tamci dużo, a nasz nic albo nawet składa tylko zerówki VAT -7.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
06 lut 2011, 10:35
VIES
Naszych nabyć nie widzą, ponieważ wymianie podlegają tylko dostawy. Nabycia przesyłają tylko niektóre kraje. Ale zgadzam się, że na spontany nie mamy czasu.
07 lut 2011, 19:59
VIES
losos2010
Skarbanonim2
Też mam najwięcej takich ze Polak pokazuje WNT a Niemiec nic. Póki co nic z tym nie robię, bo mam więcej sytuacji takich ze tamci pokazują WDT a Polak nic. O sprawozdaniu u nas cisza. Co do działań jakie podejmuję do wyjaśniania różnic to na podstawie raportu z VIES wzywam pisemnie. Składają korekty, wyjaśnienia, oświadczenia. Co do takiego ew. sprawozdania to ja teraz jestem w trakcie wyjaśniania III kwartału. Do kiedy masz zrobić takie sprawozdanie? Ciekawe czy jak napiszesz ile miałeś takich rozbieżności i ile wyjaśniłeś to się odczepia...? Co do SCAC-ów nasza Izba nam nakazała wysyłać jak najmniej. Często jak zrobimy i wyślemy do nich do sprawdzenia to odrzucają.
Pozazdrościć! Już musimy zająć się 4 kwartałem 2010-sprawozdanie do 25 lutego.
Ostatnio edytowano 07 lut 2011, 20:39 przez Skarbanonim2, łącznie edytowano 2 razy
07 lut 2011, 20:32
VIES
Czy osoba kontaktowa bierze udział w analizie zwrotów, mam na myśli wyjaśnianie różnic między VAT a VIES.
07 lut 2011, 20:38
VIES
Skarbanonim2
Czy osoba kontaktowa bierze udział w analizie zwrotów, mam na myśli wyjaśnianie różnic między VAT a VIES.
wyjaśnianiem różnic tak, analiza zwrotów z dekl vat-7 -nie. przy tym gratuluje poczucia humoru Twojej IS- jajcarze z nich.
07 lut 2011, 20:56
VIES
Skarbanonim2
Naszych nabyć nie widzą, ponieważ wymianie podlegają tylko dostawy. Nabycia przesyłają tylko niektóre kraje. Ale zgadzam się, że na spontany nie mamy czasu.
Ale widzą swoje dostawy i to jest istotne, bo ich podatnik ma prawo do 0% i to sprawdzają przede wszystkim. A WNT to papierowa robota: należny, naliczony...
08 lut 2011, 08:27
VIES
Zwrotami z deklaracji VAT zajmuje się PP. Analiza zwrotów (wydruk z KONTROLI) w pkt dotyczącym VAT a VIES wykazuje rozbieżności. Czy te różnice wyjaśnia osoba kontaktowa z OB czy osoba, która analizuje zwrot z PP?