A wali po gałach! Ktoś kto klepie deklaracje przez cały dzień musi po pracy świecić oczami jak Godzilla Ale przynajmniej nie potrzebne mu oświetlenie uliczne... A jak dojeżdża autem to na żarówkach może oszczędzić
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
13 sty 2011, 07:51
POLTAX po portingu
można sobie w ustawieniach "przyciemnić" ekran
- Shift+Tab - cofnięcie o pole (nie jest możliwe jeżeli chcesz się cofnąć z pola, które nie ma wprowadzonych żadnych danych, najpierw trzeba cokolwiek wprowadzić, żeby móc się cofnąć o pole)
- jak chcesz wstawić dodatkową cyfrę w numerze pom, lub uwagę w uwagach na dole, to po przejściu enterem na dane pole, a następnie wpisanie uwagi itp. kasuje się cała zawartość, więc trzeba przejść do danego pola enterem, a potem kliknąć myszką na końcu już zapisanych uwag i dopiero wtedy zamieszczasz nowe; nawet jak wpiszesz datę i chcesz poprawić np. dzień to wpisując poprawkę kasuje się cała data i trzeba od nowa wpisywać, wcześniej działał klawisz insert - WSTAW/ZASTĄP - podczas poprawki wciskało się ZASTĄP, a jak chciało się coś wstawić przed czy w środku danego tekstu to wciskało się Insert na WSTAW. I działało:)
takich problemów/problemików jest więcej
13 sty 2011, 09:34
POLTAX po portingu
można sobie w ustawieniach "przyciemnić" ekran
Extra! Więc chodziło o oszczędność energii w skali całej skarbowości? Ba! Całego kraju?
Ja cieeee.... ale ci, którzy obmyślili nowy Poltax są sprytniii
Ciekawe dlaczego ten stary był niebieski? Hm...? Może dlatego, żebyśmy myśleli, że zużywamy mniej prądu... a w rzeczywistości...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
13 sty 2011, 10:57
POLTAX po portingu
I jeszcze te cholerne wyskakujące okna z komuniktami typu aktywność VIES itd. Trzy razy trzeba nacisnąć enter żeby przesłać wprowadzone dane
13 sty 2011, 12:31
POLTAX po portingu
sprostowanie: raz F9 i dwa razy enter
13 sty 2011, 13:23
POLTAX po portingu
oen
Ktoś kto klepie deklaracje przez cały dzień musi po pracy świecić oczami jak Godzilla Ale przynajmniej nie potrzebne mu oświetlenie uliczne... A jak dojeżdża autem to na żarówkach może oszczędzić
Ty się klepnij w ten swój durny czambół i następnym razem zastanów się, co klepiesz bez używania rozumu. Trochę więcej szacunku dla pracy innych. Posiedź sobie choć jeden dzień i poklep te deklaracje, to zobaczysz jaki to miód.
13 sty 2011, 18:37
POLTAX po portingu
U nas IS udostępniła materiały MF Departament Informatyki z 12/2010 "Instrukcje dla użytkownika systemu POLTAX na nowej platformie sprzętowo - systemowej i aplikacyjnej".
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
13 sty 2011, 19:59
POLTAX po portingu
Czesiek
oen
Ktoś kto klepie deklaracje przez cały dzień musi po pracy świecić oczami jak Godzilla Ale przynajmniej nie potrzebne mu oświetlenie uliczne... A jak dojeżdża autem to na żarówkach może oszczędzić
Ty się klepnij w ten swój durny czambół i następnym razem zastanów się, co klepiesz bez używania rozumu. Trochę więcej szacunku dla pracy innych. Posiedź sobie choć jeden dzień i poklep te deklaracje, to zobaczysz jaki to miód.
Czesiek - widzę, że jesteś zmęczony i wku... Nic dziwnego. Reorganizacja + nowy Poltax potrafią odebrać chęć do życia. Wypowiedź OEN jest sarkazmem
Łacińskie sarcasmus wywodzi się z gr. ????????? sarkasmos ? od ??????? sarkazo, czyli ?przygryzam wargi z wściekłości?.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 sty 2011, 20:04
POLTAX po portingu
supersaper
Czesiek
oen
Czesiek - widzę, że jesteś zmęczony i wku... Nic dziwnego. Reorganizacja + nowy Poltax potrafią odebrać chęć do życia. Wypowiedź OEN jest sarkazmem
Łacińskie sarcasmus wywodzi się z gr. ????????? sarkasmos ? od ??????? sarkazo, czyli ?przygryzam wargi z wściekłości?.
Nazywaj to sobie jak chcesz, ale krew mnie zalewa jak czytam takie mądrości. Co to jest za określenie "klepanie deklaracji"?. Deklaracje się wprowadza, a klepać to można swoją starą po d... albo bzdury jęzorem. I myli się każdy, ktos twierdzi, że do tego "klepania deklaracji" nie używa się mózgu, to jest ciężka mozolna praca i domagam się tylko szacunku dla pracy innych. W sarkastycznej wypowiedzi oena nie zauważyłem przygryzionych warg, lecz uśmiech pełną gębą, i nie trzeba tu greckich mądrości, żeby to zauważyć. To tyle w tym temacie bez żadnych sarkazmów.
13 sty 2011, 20:50
POLTAX po portingu
supersaper
Wiele osób narzekało też na jakieś mityczne okienko, które siedzi na pasku zadań i pod żadnym pozorem nie może być zamknięte. O co chodzi? Co to za wynalazek?
To okienko pozwala zamknąć sesję, która się userowi zawiesiła (potem trzeba jeszcze "zatłuc" usera spod KIERA i może on pracować na nowo)
supersaper
Ja osobiście mam uwagę do RemDatu, który generuje fałszywe raporty. Czy ktoś wie kiedy będę mógł w miarę normalnie pracować, bez każdorazowego sprawdzania informacji w US?
Ale to chyba nie RemDat generuje fałszywe raporty: on tylko pozwala uruchamiać "zalegalizowane" skrypty. Jeżeli coś się nie zgadza, to znaczy, że ktoś zapomniał zaktualizować skrypty, które odwołują się do nieaktualnej struktury tablic POLTAXu. A ponieważ po aktualizacji skrypt musi przejść "ścieżkę dopuszczenia" do użytku, więc życzę miłego czekania
13 sty 2011, 21:30
POLTAX po portingu
Czesiek napisał: Ty się klepnij w ten swój durny czambół i następnym razem zastanów się, co klepiesz bez używania rozumu. Trochę więcej szacunku dla pracy innych. Posiedź sobie choć jeden dzień i poklep te deklaracje, to zobaczysz jaki to miód.
Pofolguj trochę człowieku! Ja Cię nie obrażam. Tak się jakoś składa, że: - to był sarkazm, ale widać za delikatny - też "WPROWADZAM" do Poltaxu dane przez 8 godzin - potrafię się z tego śmiać i tego mi nikt nie może zabronić.
Czesiek napisał: Nazywaj to sobie jak chcesz, ale krew mnie zalewa jak czytam takie mądrości. Co to jest za określenie "klepanie deklaracji"?. Deklaracje się wprowadza, a klepać to można swoją starą po d... albo bzdury jęzorem. I myli się każdy, ktos twierdzi, że do tego "klepania deklaracji" nie używa się mózgu, to jest ciężka mozolna praca i domagam się tylko szacunku dla pracy innych. W sarkastycznej wypowiedzi oena nie zauważyłem przygryzionych warg, lecz uśmiech pełną gębą, i nie trzeba tu greckich mądrości, żeby to zauważyć. To tyle w tym temacie bez żadnych sarkazmów.
W swojej haniebnej wypowiedzi nie wartościowałem niczyjej pracy, zwłaszcza Twojej. A następnym razem jak będę pisał o czyjejkolwiek pracy, nie będę wcale używał emotikonek (nie ma takiej ze łzami).
I dziękuję moderatorowi za obronę i rozsądek.
14 sty 2011, 08:16
POLTAX po portingu
- Shift+Tab - cofnięcie o pole (nie jest możliwe jeżeli chcesz się cofnąć z pola, które nie ma wprowadzonych żadnych danych, najpierw trzeba cokolwiek wprowadzić, żeby móc się cofnąć o pole)
To jest najbardziej wkurzające przy wprowadzaniu pit-11
14 sty 2011, 08:34
POLTAX po portingu
tranqilo
Z reguły głos zabierają rozgoryczeni czy to zmianą nawyków, czy nie działającymi funkcjami lub aplikacjami (RemDat).
A kto jest zadowolony z zamiany starego huczącego terminala na nowego bezgłośnego nettopa i wolnego miejsca na biurku ?
Dziś zasięgnąłem informacji od pracowników kilku US-ów (nie informatyków!). Może miałem pecha, lecz z zapytanych nikt nie słyszał określenia nettop ani nie otrzymał jakiegokolwiek nowego sprzętu. Zazwyczaj usłyszeli zapowiedź, że jest czas zaciskania pasa i przez kilka lat nie powinni oczekiwać żadnych zmian, nawet starego CRT czy wytartej klawiatury. "Bezgłośny nettop" i "wolne miejsce na biurku" to jednak dla przeciętnego pracownika US przysłowiowe gruszki na wierzbie, a wołowaty i skrajnie nieergonomiczny Poltax to skrzecząca codzienna rzeczywistość.
Czy dziwisz się rozgoryczeniu generowaniem fałszywych raportów przez RemDat? To dość często wykorzystywane narzędzie we wszystkich UKS-ach. Pominięcie w raporcie ważnych informacji (np. powiązania z innym podmiotem) lub podanie fałszywych informacji (np. VAT do wpłaty a faktycznie był do zwrotu !!!- sam widziałem!!!) są nie tylko "niewygodne" ale wręcz groźne dla wyników prowadzonych postępowań. Dodatkowo nikt nie uprzedził, że takie problemy mogą powstać ani nikt nie wie kiedy będą naprawione. Zamiast skorzystać z wydruku, UKS-y trują d... pracownikom US-ów aby ci sprawdzali wszystkie dane lub odszukiwali deklaracje Czy na tym polega e-administracja wg MF
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
14 sty 2011, 17:34
POLTAX po portingu
Dotychczas ESC+5 sprawdzało poprawność powiązań między dokumentem głównym a jego załącznikami, obecnie ALT+5 nie działa, tzn. wyskakuje B-08127 Brak reguł kontroli dla tego formularza (m.in. dot. zeznań):(