Teraz jest 05 wrz 2025, 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Usługi z art. 28b VIES 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Post Usługi z art. 28b VIES
Witam!!

Mam taki problem i nie wiem czy coś źle robię, może źle interpretuje albo myślę. Podatnicy świadczący usługi o których mowa w art. 28b mogą się zarejestrować jedynie do tych transakcji - art. 97 ust. 3 pkt 2 UPTU. W takim przypadku mają obowiązek składania informacji podsumowujących VAT-UE, jednak nie muszą składać deklaracji VAT-7. Mam takich kilku. Przy weryfikacji w VIES wychodzi mi na raportach brak ważnej deklaracji VAT-7 (i prawidłowo) - raport robiony pod kątem wykreślenia z rejestru VAT-UE. Podatnicy wychodzą co kwartał, obowiązku składania nie mają i jest jeszcze kwestia wykreślenia z art. 97 ust. 15 - brak deklaracji za 6 miesięcy bądź 2 kwartały (no jest brak bo tak ma być). Co z wykreśleniami? Mogli by w VIESie poprawić te raporty :[

Też macie takie problemy czy może ja coś źle kombinuje?

Pozdrawiam!

04 sty 2011, 18:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 19:27

POSTY        28
mam co kwartał to samo. niestety informatycy z MF lub ktoś kto stworzył VIES nie ma o podatkach pojęcia. Ja po prostu wiem którzy podatnicy są tylko podatnikami VAT-UE i po prostu ich nie wzywam do rozbieżności, bo takowych nie ma skoro nie muszą składać deklaracji VAT. CO za tym idzie nie ma podstaw aby ich wykreślić z rejestru VAT.

04 sty 2011, 19:04
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
mulek18                    

...i po prostu ich nie wzywam do rozbieżności, bo takowych nie ma skoro nie muszą składać deklaracji VAT. CO za tym idzie nie ma podstaw aby ich wykreślić z rejestru VAT.

Oświećcie mnie z czego wynika, że nie muszą składać VAT -7?

04 sty 2011, 19:33
Amator
Własny awatar

POSTY        28
poz. 61 VAT-R - podatnik niepodlegający obowiązkowi rejestracji jako podatnik VAT czynny będzie świadczył lub świadczy usługi, do których stosuje się art.100 ust.1 pkt 4 ustawy, lub będzie nabywał lub nabywa usługi, do których stosuje się art.28b ustawy, jeżeli usługi te stanowiłyby u podatnika import usług

04 sty 2011, 19:43
Fachowiec

POSTY        1023
mulek18                    

poz. 61 VAT-R - podatnik niepodlegający obowiązkowi rejestracji jako podatnik VAT czynny będzie świadczył lub świadczy usługi, do których stosuje się art.100 ust.1 pkt 4 ustawy, lub będzie nabywał lub nabywa usługi, do których stosuje się art.28b ustawy, jeżeli usługi te stanowiłyby u podatnika import usług

Uffff ... nie mam takich.

04 sty 2011, 19:44
Amator
Własny awatar

POSTY        28
Pinero                    

mulek18                    

Uffff ... nie mam takich.

czemu ufff?  :zeby:  oni są zupełnie nieszkodliwi  :P

04 sty 2011, 19:46
Fachowiec

POSTY        1023
mulek18                    

czemu ufff?  :zeby:  oni są zupełnie nieszkodliwi  :P

Ja ma swoich "nieszkodliwych". Nawet głowy sobie nie zawracają składaniem czegokolwiek, ale jak człowiek spojrzy na dane z komunikatów UE to myśli, że tamci kumulację szóstki pokazują :)

04 sty 2011, 19:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]