Nauka jazdy częściowo bez VAT
A mnie zastanawia podpięte pod fakturę VAT oświadczenie kursanta na kat. A, iż do zmiany stanowiska pracy/ objęcia nowej pracy wymagane jest posiadanie prawa jazdy kat A... Osoba prowadząca szkołę jazdy nie ma prawa/możliwości weryfikacji ww. czy nie jest to 'pikna" dziura... Bo przecież:
ad 1) no po oświadczeniu,
ad 2) no zdecydowanie są
A dalej do przejrzystość nowego art 43 1 pkt 29 lit. a) znowelizowanej ustawy o podatku od towarów i usług,
zwolnione od podatku są usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego prowadzone w formach i na zasadach przewidzianych w odrębnych przepisach
oraz świadczenie usług i dostawa towarów ściśle z tymi usługami związane. Po mojemu: osoba prowadząca kursy, dokonuję zakupu auta, które to służyć będzie ww. czynnością. Podpisuję z dilerem umowę na cenę NETTO, otrzymuje auto i fakturę, po czym prosi o korektę faktury, a dokładniej stawki podatku z 23% na zw. jednocześnie składając oświadczenie, iż zakupiony pojazd... I po co odliczać VAT skoro można go nie płacić hehe...
Wiem, wiem - chodzi o dostawę przez podatnika prowadzącego naukę jazdy, jednak wprost to z tego nie wynika a na szczęście nasze sądy często mają odmienne zdanie niż US/IS i stosują zasadę skoro można tak przepis zrozumieć to pewnie tak jest...
Taka ciekawostka jeszcze dla osób zajmujących się kasami rejestrujący. Czy z przepisów nowego rozporządzenia nie wynika, iż każdy kto ma stara kasę, i liczbę grup, którym można przyporządkować stawkę podatku mniej niż od A do G (do 7) nie musi literce A przyporządkowywać stawki podstawowej tj. 23%... Literalnie, literalnie niebanalnie.
Brawo, brawo dla ustawodawcy, pokornie prosimy o więcej...