Janusz Palikot sugeruje, że następuje "pisyzacja PO". I podaje przykłady, które mają świadczyć o tym, że partia Donalda Tuska coraz częściej używa "języka Jarosława Kaczyńskiego".
"1. Akcja Tuska i rządu z dopalaczami i akcja z pedofilami to były akcje w stylu Ziobry, w stylu IV RP! Bardzo niebezpieczne! Na granicy prawa, nie demokratyczne;
2. Wyrażony przez premiera zamiar sprowadzenia wraku TU 154 do cytadeli i kwestionowanie opinii MAK na temat przyczyn katastrofy to język Jarosława Kaczyńskiego" - pisze na blogu Palikot.
"Można to uznać za zwykłe zachowania na rzecz utrzymania większości w społeczeństwie, ale też jest to wielkie ryzyko utraty jakiejkolwiek zdolności do zmiany!" - dodaje polityk.
Palikot jako wzór do naśladowania przedstawia rządowi PO rządy "Buzka i Mazowieckiego z Balcerowiczem".
"Siłą historycznych rządów Buzka i Mazowieckiego z Balcerowiczem było to, że zmieniali Polaków dokonując ogromnego kroku w przyłączeniu nas do Zachodu, a to wymaga innego języka o rynku, samorządności, służbie zdrowia, emeryturach. I to zrobiły tamte rządy. Ale straciły władzę. Nie ma szans na zmianę, gdy się nie zmienia języka! W sprawie katastrofy smoleńskiej Tusk zrezygnował z wielkiej szansy unowocześnienia Polski! Nowego rozumienia patriotyzmu! Szkoda. Wielka szkoda!" - pisze Palikot.
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... iobry.html komentarz: - Miłosierdzie zaczynamy od nas samych, sprawiedliwość od innych (Dickens) - (...) W sprawie katastrofy smoleńskiej Tusk zrezygnował z wielkiej szansy unowocześnienia Polski! Nowego rozumienia patriotyzmu! (...)
Na kłamstwie żadnego patriotyzmu się nie zbuduje. "Nowego rozumienia patriotyzmu", czyli patriotyzmu wg PO, ma się rozumieć. Nie kapuję tylko tej "wielkiej szansy", o której tu mowa, w związku z katastrofą smoleńską. Coś mi tu brzydko pachnie !!! =================================================================================
2/ Poczta na plusie, ale prezes odwołany
Rada Nadzorcza Poczty Polskiej odwołała we wtorek prezesa zarządu Andrzeja Polakowskiego oraz członka zarządu Tomasza Malczewskiego - poinformowała Poczta.
Jak mówił na konferencji prasowej po wtorkowym posiedzeniu rządu premier Donald Tusk, minister infrastruktury Cezary Grabarczyk - któremu podlega poczta - poinformował go, że w związku z innego typu oczekiwaniami wobec menedżerów zarządzających spółką, również w kontekście perspektywy jej wejścia na giełdę, "potrzeba tam innych ludzi".
Jak informowała w ubiegłym tygodniu Poczta Polska, ze wstępnych danych wynika, że spółka wypracowała w ciągu 11 miesięcy tego roku około 112 mln zł zysku brutto, nie licząc zysku ze sprzedaży nieruchomości. Rok wcześniej firma miała 164 mln zł straty brutto.
W listopadzie kierownictwo spółki poinformowało, że strategia firmy zakłada zastąpienie około 3 tys. placówek pocztowych przez agencje tworzone m.in. w hipermarketach i na stacjach benzynowych. Pozostawiona ma zostać sieć ok. 1500-2000 urzędów. Przedstawiciele spółki szacowali wtedy, że dzięki wdrożeniu nowej strategii w całej Polsce Poczta może rocznie zaoszczędzić 150-200 mln zł. Ponadto spółka planuje ograniczenie zatrudnienia o blisko 8 tys. osób w ciągu kilku lat.
Poczta Polska SA jest jednoosobową spółką Skarbu Państwa. W firmie pracuje ok. 92 tys. pracowników. Jako samodzielne przedsiębiorstwo działa od 1 stycznia 1992 roku; wówczas podzielono przedsiębiorstwo Poczta Polska Telegraf i Telefon na Pocztę Polską i Telekomunikację Polską. Ma ponad 8 tys. placówek w całym kraju.
Ja nie mówię czy mają zasługi czy nie mają i nigdy rzeczowej krytykii się nie czepiałem bo mi też się niektóre postępowania tej partii nie podobają a dużą część "zasług" uważam za zwykły PR nie mający nic wspólnego z rzeczywistymi potrzebamy państwa, ale z tego powodu wyzywanie ich od komunistów i kondonów (zauważyłem różnicę ale chyba skoro jesteś taki inteligentny to przesłanie tej wypowiedzi zauważyłeś) to jest przesada i poziom babci od Rydzyka, dla których każdy kto nie jest namaszczony przez dyrektora, jest Żydem i komunistą.
Ale, że wy nie widzicie, że takim pluciem tylko znięchęcacie do jarka i jemu podobnych, niezdecydowaną część elektoratu to się dziwię.
"Rzeczpospolita": Poparcie dla partii Donalda Tuska osiągnęło nienotowane od dawna rozmiary - wynika z najnowszych badań GfK Polonia dla gazety.
Na PO zamierza głosować aż 54 procent badanych, co dałoby tej partii 261 mandatów w Sejmie. To najlepszy wynik PO w tym roku. Na drugim miejscu jest PiS z poparciem 26 procent badanych, o 1 procent większym niż w poprzednim badaniu. W przyszłym Sejmie PiS miałby 124 posłów.
SLD może liczyć na 10 procent poparcie (spadek o 1 procent), a PSL na 6 procent (bez zmian).
Na kogo teraz będdzie zwalać porażke o takiej skali?
Ostatnio edytowano 22 gru 2010, 07:29 przez jasfasola1981, łącznie edytowano 1 raz
22 gru 2010, 07:26
Kto głosował na PO
jasfasola1981
Ja nie mówię czy mają zasługi czy nie mają i nigdy rzeczowej krytykii się nie czepiałem bo mi też się niektóre postępowania tej partii nie podobają a dużą część "zasług" uważam za zwykły PR nie mający nic wspólnego z rzeczywistymi potrzebamy państwa, ale z tego powodu wyzywanie ich od komunistów i kondonów (zauważyłem różnicę ale chyba skoro jesteś taki inteligentny to przesłanie tej wypowiedzi zauważyłeś) to jest przesada i poziom babci od Rydzyka, dla których każdy kto nie jest namaszczony przez dyrektora, jest Żydem i komunistą.
Wymagasz szacunku dla polityków, a sam szacunku dla babci "od Rydzyka" nie masz. A może to również Twoja babcia
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
22 gru 2010, 07:29
Kto głosował na PO
jasfasola1981 Nie mamy (niestety) wpływu na całe społeczeństwo. Gdyby GfK Polonia (dla GW) przeprowadziło sondaż wśród SKARBOWCÓW wynik byłby z pewnością inny. Możesz mi wierzyć, choćby ze względu na ustawę o racjonalizacji Widać każdego OSOBIŚCIE musi dotknąć "sprawiedliwa ręka" WŁADZY, żeby zmądrzał Napisałem wcześniej, PO podlega takiej samej krytyce, jak jej poprzednicy, ani mniejszej, ani większej. Tylko tematów krytyki jest więcej (niestety), bo PO ma "urok i wdzięk" SLD i PiS razem wziętych
22 gru 2010, 07:44
Kto głosował na PO
Nie uważam tego wierszyku za jakąkolwiek krytykę a zwykle oszczerstwa, ale taki poziom dyskusji, przy przyklasku adminów i modów tu panuje już od jakiegoś czasu. I mogę się założyć, że jakbym wrzucił wierszyk przedstawiający, jak to powiedzieliście, prawdę i rzeczową krytykę, w którym bym wspominał o wykluwaniu się z czerwonego jaja kaczek, to ban by poleciał od razu
22 gru 2010, 07:48
Kto głosował na PO
jasfasola1981 Problem z Tobą jest taki, że Tobie nie tylko wierszyk nie pasuje, ale wszystko co się na tym portalu pisze. Mam więc pytanie zasadnicze - CO TY TUTAJ ROBISZ ?! =================================
Jak premier (nie) zwalnia ministrów
Opozycja chce głowy Grabarczyka. Fatalnie oceniani są m.in. Klich i Kopacz. Ale dymisje u Tuska mają inną logikę.
- Podejmę walkę z zarzutami, kiedy będę przedstawiał swoje dokonania w Sejmie ? mówi ?Rz? minister infrastruktury Cezary Grabarczyk. Po zamieszaniu na kolei SLD złożył żądanie jego dymisji.
Wiadomo, że ważni politycy PO, szczególnie marszałek Sejmu Grzegorz Schetyna, też chcieliby odwołania tego ministra. ? Ale nawet nie wszyscy posłowie opozycji podzielają wniosek SLD, skoro zająłem trzecie miejsce w rankingu ?Syfilisweeka? ? broni się Grabarczyk.
Tygodnik zapytał ponad 200 posłów, kogo uważają za najlepszego i najgorszego ministra. Grabarczyk mimo kłopotów PKP został oceniony dobrze nie tylko przez partyjnych kolegów.
Za to wśród najgorszych ministrów w tym zestawieniu znaleźli się szefowie resortów zdrowia i obrony ? Ewa Kopacz i Bogdan Klich.
Oni, podobnie jak Grabarczyk, od początku utworzenia gabinetu Donalda Tuska wymieniani są jako stali kandydaci do usunięcia. Jednak trwają. Dlaczego?
? Tusk odwołał Zbigniewa Ćwiąkalskiego, potem miał wpadkę z Andrzejem Czumą, a i obecny minister sprawiedliwości nie jest orłem. Po co mu więc powtórka z rozrywki? ? mówi ważny polityk PSL. ? Potulniejszych nie znajdzie. W czasie szukania oszczędności ścigali się, który więcej zaoszczędził. To niesłychane, bo normalnie ministrowie wykłócają się o każdy grosz.
W lutym 2008 r. członek władz PO zapowiadał w ?Dzienniku?, że nastąpi wiele dymisji. Wymienił m.in. Grabarczyka i Klicha. A także ministra środowiska Macieja Nowickiego. Odszedł z rządu tylko ten ostatni. Oficjalnie na emeryturę. Nieoficjalnie z powodu konfliktu z wiceministrem Stanisławem Gawłowskim. ? Był ekspertem z zewnątrz, nie miał partyjnych pleców ? mówi były współpracownik Nowickiego.
Jego przykład pokazuje, że partyjne plecy to najlepsze zabezpieczenie przed dymisją. ? Jeśli Grabarczyk zostanie zdymisjonowany, to wróci do Sejmu i tam zacznie wzmacniać swoje środowisko ? mówi informator ?Rz?. Stronnicy Grabarczyka to tzw. spółdzielnia ? pierwsza od lat grupa w PO, która rzuciła wyzwanie Schetynie.
Ale plecy Grabarczyka są niczym w porównaniu z poparciem, na jakie może liczyć Ewa Kopacz. Jej głowy żądały różne grupy zawodowe służby zdrowia. Także opozycja. ? Trzy lata zostały zmarnowane. Pani minister nie panuje nad systemem. Ale dziś, kilka miesięcy przed wyborami, zmiana nie ma już sensu ? uważa Marek Balicki (SLD), były szef tego resortu.
Posłowie PO bronią Kopacz, przypominając, że została oceniona jako jedna z najlepszych ministrów zdrowia UE, bo nie uległa naciskowi koncernów farmaceutycznych w sprawie zakupu szczepionki na świńską grypę. Choć po cichu dodają, że nie była to jej niezależna decyzja, ale samego Tuska.
Premier ulgowo traktuje minister zdrowia. Pamięta, jak pomogła mu wiele lat temu, gdy ciężko zachorowała jego siostra. Dziś Kopacz jest jego jednym z najwierniejszych współpracowników w partyjnych rozgrywkach.
A szef MON? ? Przez Klicha w armii nie będzie szeregowców. Zawalił system zakupów i modernizacji. A także szkolenia. Tylko dlatego, że czołgi i samochody nie latają, nie mamy codziennie katastrof takich jak Smoleńsk i CASA ? uzasadnia potrzebę jego odwołania poseł Ludwik Dorn.
Politycy PO bezradnie rozkładają ręce w odpowiedzi na to, dlaczego premier nie odwołuje Klicha. ? A kto dziś chciałby przyjść na jego stanowisko? ? pytają.
Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni.I jedyne, które ma za co. (Mark Twain)
22 gru 2010, 07:53
Kto głosował na PO
Tadeo74
jasfasola1981
Wymagasz szacunku dla polityków, a sam szacunku dla babci "od Rydzyka" nie masz. A może to również Twoja babcia
Widzisz Tadeo, niektóre babcie, co to znały jeszcze samego Stalina, spędzają jesień życia z emeryturą 8.000 za utrwalanie władzy ludowej. To te postępowe babcie, nie wszystkie są moherowe. Co zresztą słychać po telefonach do tfu.... "Szkła kontaktowego" na WSI24.
22 gru 2010, 09:24
Kto głosował na PO
Ale Bradley potrafisz mnie rozbawić Rozumiem, że PO jest odpowiedzialna za komunę w Polsce w latach 1945-1989 i za emerytury osób, które pracowały w tym okresie To może obciąć wszystkim, którzy przeszli na emeryturę przed 1990 rokiem świadczenia. Co za koleś masakra.
22 gru 2010, 11:05
Kto głosował na PO
Że się nie wypowiem publicznie o Twoim poziomie inteligencji bo jaki jest koń każdy widzi. Jak widać czytanie ze zrozumieniem przekracza możliwości "młodych wykształconych z dużych miast" ale cóż jacy wyborcy taki rząd, że dopowiem dziadowski. Pozdrawiam młodzieżówkę PO. PS a przed listopadem 2010 to jaki miałeś nick? Swieżak jesteś czy już walczyłeś na innym odcinku ideologicznym.
22 gru 2010, 11:19
Kto głosował na PO
Mnie rozkłada - bardziej niż grypa żołądkowa lub żołądkowa gorzka - nadużywanie ulubionych przez pokolenie neostrady i Onetu - ogólnie mówiąc tych Homo TVNusów (rzecz oczywista już nie "sapiens" samodzielnie) wyrazów np. "masakra". Kiedyś, dla pokolenia I czy II wojny światowej, czasów Bieruta, Gierka, Kani itd. masakra to była wrześniowa, marcowa, czechosłowacka - no bo się lała krew i ludzie ginęli za poglądy i obronę wartości (na tamte czasy wartości ważnych, a teraz uznawanych za "moherowe" od Rydzyka, czy "od Kaczora"). Teraz masakra jest jak się blacharze browar na kieckę wyleje, jak ziomowi uświadomi się, jego "poziom" lub jego ewentualny brak. Takie moje luźne przemyślenie nie w temacie.
22 gru 2010, 11:48
Kto głosował na PO
Bradley, to ty ?zgorzniały stary panie ze wsi? nie łapiesz ironii. Piszesz w temacie ?kto głosował na PO? o jakiś emeryturach, o komunie, o jakiejś telewizji WSI to pozwoliłem sobie na tak samo inteligentną i związaną z tematem odpowiedź. Cytując klasyka powinieneś jeszcze dorzucić gradobicie, trzęsienie ziemi i koklusz.
A co do mojego nicka pozwolisz, że nie będę ci się zwierzał. Zresztą patrząc na ilość warnów na twoim koncie niedługo będziemy mogli spytać jaki miałeś nick wcześniej.
22 gru 2010, 12:21
Kto głosował na PO
jasfasola1981 Coś w rodzaju DOBREJ RADY, z okazji Świat Bożego Narodzenia: Tolerancja jest to gotowość przyznania przedstawicielowi innego światopoglądu tej samej dozy inteligencji i dobrej woli, co sobie (Karl Rahner)
22 gru 2010, 12:37
Kto głosował na PO
Bradley (259 postów i 2 ostrzeżenia) vs. jasfasola1981 (14 postów i 1 ostrzeżenie). Bradley długo pracował na te 2 ostrzeżenia, jasfasola1981 nadrabia szybkością.
Który z nich "zwycięży" i pierwszy dostanie "3"?
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
22 gru 2010, 13:20
Kto głosował na PO
1/ Pilnował cen prądu. Stracił stanowisko
Urząd Regulacji Energetyki dba, by producenci energii nie złupili Polaków. Do tej pory szefem tej agencji był Mariusz Swora. Dziś premier przyjął jednak jego dymisję.
Premier przyjął dymisję prezesa Urzędu Regulacji Energetyki Mariusza Swory - powiedziała w środę PAP rzeczniczka URE Agnieszka Głośniewska. Nieoficjalną informację o odejściu Swory z URE podał we wtorek wieczorem portal wnp.pl.
Swora został prezesem Urzędu Regulacji Energetyki (URE) w listopadzie 2007 r. Ma 42 lata. Z zawodu jest adwokatem, doktorem nauk prawnych. Jest autorem licznych publikacji naukowych m.in. z zakresu prawa antymonopolowego oraz funkcjonowania niezależnych organów administracji.
Na stanowisku prezesa URE Swora zastąpił Adama Szafrańskiego. Do kompetencji prezesa URE należy regulacja gospodarki paliwami i energią oraz działalności przedsiębiorstw energetycznych oraz promocja konkurencji na tym rynku
~akara Pewnie Tusk szykuje ten stołek dla Chlebowskiego lub innego kumpla z aferki hazardowej. Brawo!!! Fachowcy na bruk, a kolesie do "korytka".
~dziad A popularność ugrupowania wzrasta, chyba lubimy jak z nas robią w "DZIADY"
~Tuska tez? Czy Tusk też poleci? Bo co ten frajer do tej pory zrobił? Nic, oprócz smrodu. ========================================================
2/ Polskie paliwa jedne z najdroższych w Europie
Paliwo jest potwornie drogie, a szans na obniżki cen nie ma. Nic więc dziwnego, że tankowanie samochodu w Polsce jest droższe niż na Zachodzie. Gorzej jest tylko w Rumunii, czy Bułgarii.
Fala gwałtownych wzrostów cen na stacjach benzynowych dobiegła końca, ale podwyżka podatku VAT po Nowym Roku może sprawić, że cena za litr Pb95 ponownie przekroczy 5 zł - informuje "Dziennik Polski".
Za średnią pensję Polacy mogą zatankować około 500 litrów paliwa. Pod tym względem jesteśmy w europejskim ogonie - czytamy w gazecie. Podobną do nas siłę nabywczą na stacjach paliwowych mają Estończycy. Z powodu wyższych zarobków i nieco wyższych pensji jesteśmy lepsi od Rumunów i Bułgarów. Mieszkaniec Bukaresztu za średnią rumuńską pensję wleje do baku niecałe 300 litrów; w Sofii będzie jeszcze gorzej (przy niskich bułgarskich dochodach można miesięcznie zatankować tylko ok. 200 litrów!).
Ponad 1,7 tys. litrów PB 95 mogą za swoją średnią pensję kupić Brytyjczycy, choć w Wielkiej Brytanii paliwo należy do najdroższych w Europie. Podobnie jest w Danii - choć cena litra benzyny należy tam do najwyższych, przeciętny Duńczyk za średnią duńską pensję naleje do baku ponad 1,5 tys. litrów.
Poza wszelką konkurencją są mieszkańcy Luksemburga. Benzyna tam jest relatywnie niedroga (jak na UE), a średnia pensja wysoka, toteż mieszkaniec Luksemburga może za nią zatankować ok. 2,3 tys. litrów