Teraz jest 06 wrz 2025, 19:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Czy są udzielane zgody na dodatkowe zarobkowanie? 
Autor Treść postu

REJESTRACJA24 lis 2006, 17:52

POSTY        23

DJ - czy to nie jest prowadzenie działalności??? Bo moim zdaniem jest.
Potem w swoim US będziesz się rozliczał i sam siebie kontrolował? ;)

A co w tym dziwnego? ;)
Są przecież osoby, które pracują i rozliczają się z prowadzonej działalności gospodarczej w tym samym urzędzie.
Jak ktoś ma układy, to wszystko może. :lol:

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 15:52 przez asia, łącznie edytowano 1 raz

03 lut 2007, 17:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:42

POSTY        26
U nas nawet zabroniono pracownikowi wykładania w szkole wyższej!

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 15:53 przez Bobi, łącznie edytowano 1 raz

03 lut 2007, 17:32
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

A u nas płytek, bo to "nie licuje z powagą :D..."!!!

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 15:53 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

03 lut 2007, 18:19

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Widzę, że temat przymarł, a ja mam pytanie dotyczące tego wątku - otóż w mojej sytuacji, przy dodatkowym zarobku, umowy o pracę nie będzie (ew. umowa zlecenie) i zgodnie z wyjaśnieniem USC nie muszę mieć żadnej zgody, o ile moje dodatkowe zajęcie nie jest sprzeczne z obowiązkami członków korpusu służby cywilnej wynikającymi z ustawy, ani nie podważa zaufania do służby cywilnej. Moim zdaniem tak nie będzie. Mimo to chciałbym zachować się w porządku i pójść na rozmowę do Naczelnika, czy jego zdaniem moje zajęcie nie będzie podważać zaufania do służby cywilnej. Zanim pójdę chciałbym was zapytać, czy to zajęcie może takie być (bo nie mam ochoty zostać wyśmianym). Zajmowałbym się oprawą muzyczną imprez (krótko mówiąc jestem DJ-em) - i co o tym sądzicie?

Temat "przymarł", bo chyba wszystkie możliwe stanowiska zostały zaprezentowane. Jak się cofniesz parę stron, to i znajdziesz chyba odpowiedź (jeśli nie jesteś urzędnikiem sc., to nie prawnych przeszkód byś sobie dorobił i to zarówno na podstawie umowy zlecenia, jak i prowadząc działalność gospodarczą).
Dla pewnej jawności relacji z szefem, ja bym pisemnie poinformował NUSa o tym fakcie. Natomiast nie szedłbym pytać czy mogę, bo takie prawo wynika wprost z ustawy.

Zasady wyłączenia pracownika z prowadzenia postępowań we własnych (najbliższych) sprawach są określone w OP, więc nie ma też żadnego problemu co do weryfikacji uzyskiwanych przychodów, dochodów. Nie jesteśmy podatnikami drugiej, czy też specjalnej kategorii. I nie możemy się do tej kategorii dać wepchnąć przez naszych przełożonych.

Pamiętaj tylko, by się na imprezach zachowywać godnie, bo i poza "służbą" masz taki obowiązek ustawowy.

Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 15:56 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

04 lut 2007, 13:52
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145

(jeśli nie jesteś urzędnikiem sc., to nie prawnych przeszkód byś sobie dorobił i to zarówno na podstawie umowy zlecenia, jak i prowadząc działalność gospodarczą).
Dla pewnej jawności relacji z szefem, ja bym pisemnie poinformował NUSa o tym fakcie. Natomiast nie szedłbym pytać czy mogę, bo takie prawo wynika wprost z ustawy.

No ja wiem, że takie prawo wynika z ustawy - tylko jest warunek, że nie może to podważać zaufania do służby cywilnej - dlatego nie chcę postępować samowolnie, żeby mnie szef wezwał na dywanik (bo jego zdaniem może takie zajęcie akurat by kolidowało) i dyscyplinarnie zrobił mi OUT z urzędu. A co gorsza, mam jeszcze (drugą z kolei) umowę na czas określony, więc nie chcę się narażać, bo może być tak, że termin upłynie i nowej umowy już nie zawrą. :P

I jeszcze jedno, jak bym miał ochotę taką działalność wykonywać charytatywnie - bo jest to np. moje hobby, to tym bardziej nie mogą mi tego zabronić?

Ostatnio edytowano 05 lut 2007, 21:21 przez balek, łącznie edytowano 1 raz

05 lut 2007, 15:52
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Nie chodziło o wykładanie plytek ?

05 lut 2007, 16:55
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska

<!--quoteo(post=5276:date=03. 02. 2007 g. 17:32:name=Bobi)--><div class='quotetop'>(Bobi @ 03. 02. 2007 g. 17:32) [snapback]5276[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A u nas płytek, bo to "nie licuje z powagą :D..."!!!
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nie pozwolili mu wykładać płytek, bo pewnie nie trzymał pionu.

Ostatnio edytowano 05 lut 2007, 21:22 przez melon, łącznie edytowano 1 raz

05 lut 2007, 20:27

REJESTRACJA24 lis 2006, 17:52

POSTY        23
"Art. 127. 1. Urzędnikowi skarbowemu, z zastrzeżeniem ust. 3, nie wolno podejmować dodatkowego zajęcia zarobkowego.

2. W stosunku do urzędnika skarbowego mają zastosowanie ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.

3. Kierujący jednostką organizacyjną KAS może zezwolić urzędnikowi skarbowemu na wykonywanie dodatkowego zajęcia zarobkowego, jeżeli nie koliduje to z wykonywanymi przez niego obowiązkami służbowymi oraz nie podważa zaufania do KAS."

Co sądzicie o tym nowym zapisie w projekcie ustawy o KAS?
Teraz bez układów...  :mur:

Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 11:07 przez asia, łącznie edytowano 1 raz

19 mar 2007, 09:23

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:18

POSTY        7

Teraz bez układów... :mur:

A co on zmieni?
I tak wszystko zależy od humoru NUS-a. <_<

Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 11:07 przez Marus1, łącznie edytowano 1 raz

19 mar 2007, 14:25
Amator

REJESTRACJA09 lis 2006, 18:55

POSTY        13
Po co wam dodatkowe zatrudnienie, przecież wszyscy będziemy "godziwie" zarabiać...

Ostatnio edytowano 23 mar 2007, 14:26 przez Modliszka, łącznie edytowano 1 raz

20 mar 2007, 00:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 22:50

POSTY        22

Po co wam dodatkowe zatrudnienie, przecież wszyscy będziemy "godziwie" zarabiać...

Wiesz, "godziwie" dla każdego oznacza inną kwotę.
A i z tym "wszyscy" bym polemizował...

Ostatnio edytowano 23 mar 2007, 14:27 przez Ostry, łącznie edytowano 1 raz

23 mar 2007, 13:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2006, 10:10

POSTY        26

"Art. 127. 1. Urzędnikowi skarbowemu, z zastrzeżeniem ust. 3, nie wolno podejmować dodatkowego zajęcia zarobkowego.

2. W stosunku do urzędnika skarbowego mają zastosowanie ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.

3. Kierujący jednostką organizacyjną KAS może zezwolić urzędnikowi skarbowemu na wykonywanie dodatkowego zajęcia zarobkowego, jeżeli nie koliduje to z wykonywanymi przez niego obowiązkami służbowymi oraz nie podważa zaufania do KAS."

Ciekawe, co Trybunał Konstytucyjny powiedziałby o takim ograniczeniu???

Ostatnio edytowano 25 mar 2007, 20:51 przez fizol35, łącznie edytowano 1 raz

23 mar 2007, 17:25

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=7346:date=19. 03. 2007 g. 09:23:name=asia)--><div class='quotetop'>(asia @ 19. 03. 2007 g. 09:23) [snapback]7346[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Ciekawe, co Trybunał Konstytucyjny powiedziałby o takim ograniczeniu???
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Podrzuć mu w takim razie i to (bo projektami się TK nie zajmuje):
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 51. ustawy o s.c.
1. Członek korpusu służby cywilnej nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu ani wykonywać czynności lub zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy lub podważających zaufanie do służby cywilnej.
2. Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 25 mar 2007, 20:52 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

23 mar 2007, 17:37

REJESTRACJA12 lis 2006, 13:48

POSTY        15
Czy wiadomo już coś o planowanej likwidacji zakładów budżetowych?
Niektórzy mogli sobie trochę tam dorobić.

26 mar 2007, 07:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona