Teraz jest 05 wrz 2025, 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Sprzedaż niefakturowana 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2006, 09:03

POSTY        11
Post Sprzedaż niefakturowana
Mam pytanie do kolegów z US. Prowadzę m.in. rozliczenia Vat w jst ( gmina). Część sprzedaży opodatkowanej VAT jest fakturowana  a część ( dla osób fizycznych) nie. Do rejestru Vat wprowadzam poszczególne faktury. A sprzedaż niefakturowaną wprowadzam jedną kwotą jako dowód wewnętrzny. Mam jeszcze raport fiskalny który też ujmuję na koniec miesiąca jedną kwotą.Nie jestem pewna czy dobrze robię. Jaki dokument należy tworzyć do rejestru VAT dla sprzedaży niefakturawanych aby było prawidłowo?

10 gru 2010, 11:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2006, 09:03

POSTY        11
Ponawiam prośbę....

13 gru 2010, 12:05
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Nie bardzo kumam w czym problem.
Sprzedaż niefakturowana to w 100% sprzedaż dla osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej (czyli obowiązek kasy jak w mordę). Skoro tak to do rejestru dajesz faktury + raport miesięczny z kasy i po sprawie. Jeżeli do niektórych faktur był wystawiony paragon, to jest problem ale czysto techniczny. Trzeba ich równowartość wyłączyć z podstawy opodatkowania, bo zapłacisz 2 x podatek.
Może coś pominąłem - nie siedzę w JST i nie znam specyfiki. Lepiej zadaj bardziej szczegółowe pytanie, najlepiej z przykładem. Polecam strony GOFIN-u  są nieźli w sprawach techniki rachunkowej :blush:

13 gru 2010, 18:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]