Teraz jest 08 wrz 2025, 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Kontrola faktur za paliwo 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2010, 08:22

POSTY        11
Post Kontrola faktur za paliwo
taxman
nie wiem taxman czy jesteś z branży ale jeśli tak to daruj sobie tą ironie, bo to co tu piszecie, zwłaszcza pracownicy skarbówki to zwykła obłuda. u mnie w urzędzie jak i w wielu innych są ludzie, którzy żerują tylko na tego typu kontrolach. kontrola, łatwa, czysta i przyjemna. zwłaszcza kiedy ma się jeszcze dowody z prokuratury. podatnik (choć ta nazwa w tym przypadku jest na wyrost) podpisuje nam wszystko co chcemy. on ma wszystko w d... bo i tak nic nie ma i niczego nie zapłaci. Ty zacierasz ręce bo ustaliłeś kilka milionów z pustych faktur i zaraz biegniesz do naczelnika, żeby już zaczął pisać wniosek o premię. premię dostajesz więc Ty, pracownik, który z Tobą brał udział w tej farsie, naczelnik i oczywiście dyrekcja. jak podliczyć robi się sumka, o której gdyby dowiedział się zwykły kowalski to by się przewrócił z wrażenia. Ale Tobie to się należy, bo uważasz, że zrobiłeś kawał dobrej roboty, a w tym przekonaniu utwierdzają cię Twoi przełożeni. budżet nie zyskuje nic, natomiast wydatki z tym związane jakie musi ponieść są kolosalne (pensje wszystkich ww. osób, premie, koszty dodatkowe związane z prowadzonym postępowaniem). powiedz mi w czym się różnimy w tym momencie od tych co wyłudzają pieniądze z budżetu? robimy dokładnie to samo, tylko ty uważasz, że uzdrawiasz państwo swoim działaniem. obudź się, stań przed lustrem, zobaczysz jak wygląda odbicie urzędniczej obłudy.
masz rację, że jestem oryginalny i z przykrością stwierdzam po tych wpisach, że takich jak ja jest niewielu w tym rutynowym działaniu.
trzymaj się dalej swoich "pustych" ustaleń.
...jeszcze Polska nie zginęła... no właśnie jeszcze  
:zygi:  mi się chce.

26 lis 2010, 08:45

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Mes                    

prawda jest taka, że jeśli chcemy coś zmienić w tym kraju na plus to wszyscy musimy tego chcieć. wszyscy poczynając od samej góry, a na zwykłym Kowalskim kończąc. jeżeli politycy będą nadal dbać tylko i wyłącznie o własny interes, a interes Państwa będzie na dalszym planie to zła sytuacja w naszym kraju będzie się coraz bardziej pogłębiać. niestety pomimo tego, że wiele przekrętów można szybko i prosto ukrócić nie widać woli politycznej do działania w tym temacie. to smutne, że każdy widzi tylko czubek swojego nosa i nic więcej go nie obchodzi. żądza pieniądza jest niesamowita i słowa głośnej niedawno piosenki "po trupach do celu" są jak najbardziej trafne. już tylko nieliczni w tym kraju mogą z czystym sumieniem powiedzieć, że NAJWAŻNIEJSZA JEST POLSKA!
póki co wszyscy nadal będziemy robić swoje:
mozeanglia będzie kombinował jak płacić minimalne podatki, a my po drugiej stronie barykady będziemy starali się mu to w miarę naszych możliwości utrudnić licząc, że doczekamy lepszych czasów.

Przekaż tę prawdę wierchuszce, która działa w sposób opisany w dokumencie pod nazwą  "Diagnoza sytuacji w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi w służbie cywilnej", a umieszczonym na samym dole po prawej, na stronce: http://www.dsc.kprm.gov.pl/strona.php?id=182

strona 2:

Słabością systemu zarządzania zasobami ludzkimi w służbie cywilnej jest brak spójności między systemem wynagrodzeń w korpusie służby cywilnej, a wynagrodzeniami osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, co skutkuje niejednokrotnie otrzymywaniem przez dyrektorów generalnych urzędów i niekiedy dyrektorów departamentów wyższych wynagrodzeń niż ministrowie, kierownicy urzędów centralnych i ich zastępcy. Przykładowo w 2008 r. przeciętne miesięczne wynagrodzenie dyrektorów generalnych ministerstw wynosiło 17.874 zł brutto wraz z dodatkowym wynagrodzeniem rocznym i nagrodami, natomiast przeciętne miesięczne wynagrodzenie osób zajmujących wysokie stanowiska państwowe wyniosło ogółem 11.172 zł brutto. Dla porównania przeciętne miesięczne wynagrodzenie osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe w tym samym okresie wynosiło 12.432 zł brutto (osoby te nie otrzymują dodatkowego wynagrodzenia rocznego, a nagrody w wyjątkowych sytuacjach). Dodatkowo, w latach 2008 - 2010 kwota bazowa dla osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe nie zmieniła się.

28 lis 2010, 17:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Mes                    

taxman
nie wiem taxman czy jesteś z branży ale jeśli tak to daruj sobie tą ironie, bo to co tu piszecie, zwłaszcza pracownicy skarbówki to zwykła obłuda. u mnie w urzędzie jak i w wielu innych są ludzie, którzy żerują tylko na tego typu kontrolach. kontrola, łatwa, czysta i przyjemna. zwłaszcza kiedy ma się jeszcze dowody z prokuratury. podatnik (choć ta nazwa w tym przypadku jest na wyrost) podpisuje nam wszystko co chcemy. on ma wszystko w d... bo i tak nic nie ma i niczego nie zapłaci. Ty zacierasz ręce bo ustaliłeś kilka milionów z pustych faktur i zaraz biegniesz do naczelnika, żeby już zaczął pisać wniosek o premię. premię dostajesz więc Ty, pracownik, który z Tobą brał udział w tej farsie, naczelnik i oczywiście dyrekcja. jak podliczyć robi się sumka, o której gdyby dowiedział się zwykły kowalski to by się przewrócił z wrażenia. Ale Tobie to się należy, bo uważasz, że zrobiłeś kawał dobrej roboty, a w tym przekonaniu utwierdzają cię Twoi przełożeni. budżet nie zyskuje nic, natomiast wydatki z tym związane jakie musi ponieść są kolosalne (pensje wszystkich ww. osób, premie, koszty dodatkowe związane z prowadzonym postępowaniem). powiedz mi w czym się różnimy w tym momencie od tych co wyłudzają pieniądze z budżetu? robimy dokładnie to samo, tylko ty uważasz, że uzdrawiasz państwo swoim działaniem. obudź się, stań przed lustrem, zobaczysz jak wygląda odbicie urzędniczej obłudy.
masz rację, że jestem oryginalny i z przykrością stwierdzam po tych wpisach, że takich jak ja jest niewielu w tym rutynowym działaniu.
trzymaj się dalej swoich "pustych" ustaleń.
...jeszcze Polska nie zginęła... no właśnie jeszcze  
:zygi:  mi się chce.

W tym długim wywodzie tylko jedno jest prawdziwe - często pozwalam sobie na ironię w postach. Pracuję w resorcie MF, nie robiłem nigdy kontroli dot. tzw. "pustych faktur", nie biegam do naczelnika z wnioskami o premię,. nie podczepiam pod to połowy urzędu, nie biorę udziału w farsie, nie zawsze uważam że zrobiłem kawał dobrej roboty, budżet dość często zyskuje na postępowaniach, które prowadzę (na ogół znacznie więcej niż pensja moja i współpracownika plus jeszcze działka na piony obsługi). Dawno pozbawiłem się złudzeń, że uzdrawiam państwo i zmieniam świat. Gdybyś poszukał w archiwum wiedziałbyś, że głównie "bawię się" w art. 20 ust. 3. I to tyle, bo nie chce mi się z Tobą gadać. Na drugi raz zanim skierujesz do kogoś personalnie bardzo ciężkie zarzuty zastanów się czy masz ku temu podstawy, bo w przeciwnym razie po prostu będziesz brzmiał śmiesznie.

28 lis 2010, 18:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 18:52

POSTY        47
Mes                    

prewencja ogólna???
człowieku skąd ty się urwałeś! prewencja słupów. dobre sobie. widać Ty z tej prewencji nieźle żyjesz. powiedz ile państwo zyskało na tej Twojej prewencji. rozbawiłeś mnie. rób dalej swoją prewencję Tylko w innym wątku. powiedz mi ile odzyskałeś kasy dla budżetu z tej swojej prewencji. podejrzewam, że mniej niż 10% tego co Ty dostałeś za te papierowe ustalenia. ten, który wyłudził te miliony jest poza twoim zasięgiem. zresztą wystarczy, że wynajmie znanego prawnika, a Ty już odpuszczasz sprawę, bo czujesz, że polegniesz. znam podejście Izby do spraw gdzie wchodzi w grę duża kasa i podatnik ma dobrego adwokata.
niech Polska prewencją ogólną stoi, a po swoją emeryturę ustaw się w kolejce do słupa.
po prostu witki opadają  <_<

Faktycznie opadają, nie znasz mnie, a oceniasz, mylisz się w każdym punkcie tej wypowiedzi. Jakbym miał dostać nie 10 razy tyle, ile odzyskałem, a 1/10 tego, to byłbym ustawiony do końca życia... A adwokatów lubię, a pewną dużą kancelarię szczególnie, bo jeszcze z nimi nigdy nie przegrałem w IS, zresztą nie mam pojęcia, jak właściwie to się ma do rzeczy...

28 lis 2010, 19:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2009, 13:26

POSTY        22
Oj Możeanglia ciężko z Tobą dyskutować merytorycznie. Czy ja gdzieś napisałem, że jeśli samochód jest wykorzystywany do celów prywatnych to już nie można odliczyć VAT? Ja tylko zacytowałem Twoją wypowiedź, w której stwierdzasz, że dlaczego ktoś zabrania odliczenia VAT od samochodu osobowego wykorzystywanego w 100% do celów Dz.G., a później sam sobie przeczysz pisząc, że jak nie jest jest 100% wykorzystywany do Dz.G. to też powinno się móc odliczać VAT. Więc zdecyduj się: albo jest w 100% wykorzystywany do Dz.G. i nikt nie ma żadnego problemu; albo nie jest w 100% wykorzystywany do Dz.G. i wtedy zastanawiamy się nad rozwiązaniem (np. doliczenie dla pracownika do wynagrodzenia kosztów używania samochodu przez niego w celach prywatnych i albo się na to godzi, albo odstawia samochód na parking po zakończeniu pracy).

a tych uczciwych co to z niewiedzy uwzględnili w kosztach coś, co nie powinni lub w złym terminie naliczyli czy odliczyli VAT to już nie tropisz

tak tak szczególnie jak z niewiedzy w kosztach firmy siedzą: prywatna biżuteria, zegarki, połowa kosztów budowy domu, sprzęt AGD RTV do całego domu. Ale przecież oni nie wiedzieli, że to nie można. Bo przecież księgowa pytała się czy to napewno dotyczy kosztów działalności? A prezes na to: oczywiście przecież w kosztach firmy nie mogą się znaleźć prywatne wydatki. A na koniec roku okazuje się że firma przynosi stratę i nagle zjawia się UKS lub US i następuje lament jaki to urzędnik niesprawiedliwy i zły. Znamy to wszystko na codzień więc nie wciskaj mi tu dyrdymałów o biednych uciskanych przedsiębiorcach. Większość posiadłości na obrzeżach mojego miasta postawili właściciele firm, które przynoszą straty, więc z skąd mieli kasę na postawienie tych domów? Zapewne kiedyś zarobili w USA i trzymali w skarpecie.

29 lis 2010, 08:19
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597

Większość posiadłości na obrzeżach mojego miasta postawili właściciele firm, które przynoszą straty, więc z skąd mieli kasę na postawienie tych domów?

to już nie do mnie pytanie... A może on po prostu jest pracownikiem na stanowisku prezesa a że firma przynosi straty...

Większość posiadłości na obrzeżach mojego miasta postawili właściciele firm, które przynoszą straty, więc z skąd mieli kasę na postawienie tych domów?

Czytając to coś, ciśnie mi się tym samym prosty wniosek. Kupując samochód osobowy na firmę, może LEGALNIE wykorzystywać go również do celów prywatnych. Nasz ustawodawca przewidział to w swej przenikliwości, i dlatego wprowadził ograniczenie odliczenie VAT - "ponieważ podatnicy wykorzystują samochody również do celów prywatnych..."

29 lis 2010, 09:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2010, 08:22

POSTY        11
taxman & izdebka
w takim razie nie pozostaje mi nic więcej jak tylko was przeprosić.
trafiłem na prawdziwe "asy wywiadu".
tak trzymać panowie!

29 lis 2010, 20:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3