Teraz jest 07 wrz 2025, 00:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Czy można zrobić zastaw na koniu? 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 21:38

POSTY        14
Post Czy można zrobić zastaw na koniu?
Witam.
Mam pytanie: czy dokonywaliście wpisu zastawu skarbowego na konia.
Czy Waszym zdaniem jest to możliwe?
Z góry dziękuję za informacje.

26 lis 2010, 17:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Hm teoretycznie to ja nie widzę przeciwwskazań o ile jego wartość jest powyżej 11,500zł (tylko nasuwa mi się pytanie czy konia można uznać za ruchomość zgodnie z kc) i druga kwestia gdyby doszło do sprzedaży w trybie przepisów egzekucji adm. (bo chyba chodzi o zastaw w związku z ewentualną zaległością) to czy ten jeden koń z mocy ustawy nie byłby zwolniony spod egzekucji (wyłączenia) o ile pamiętam jeżeli na gospodarstwo przypada jeden koń to nie można go zająć (ale teraz nie wiem czy nie pomyliło mi się z krową :blink:)

26 lis 2010, 17:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 21:38

POSTY        14
Koń, na którym byłby zastaw jest rasowy i nie służy do pracy na gospodarstwie. Więc myślę, że nie podlegałby wyłączeniu spod egzekucji.
Wartośc też by była odpowiednia.
Jeśli chodzi natomiast o kodeks cywilny - tak wyczytałam: w jego rozumieniu koń nie jest rzeczą, ale należy do zwierząt stosowac przepisy k.c. tak jak do rzeczy.
A więc wydaje się nam, że można zrobi ten zastaw.

26 lis 2010, 18:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Poczytałam :D Koń nie jest objęty wyłączeniem (krowa, owca, koza tak) a zgodnie z definicją:  Ruchomość - rzeczy ruchome. Kodeks cywilny nie zawiera definicji ruchomości. Jest ona definiowana w doktrynie w sposób negatywny jako wszystko to, co nie jest nieruchomością.
Wniosek - moim zdaniem można ustanowić zastaw na koniu. Tylko należy tak go opisać żeby później można było go łatwo zidentyfikować np. nr seryjny, nazwa, nr fabryczny :blush: (może trzeba by było jakoś oznakować ^_^ )

26 lis 2010, 18:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
ania_egz1                    

Poczytałam :D Koń nie jest objęty wyłączeniem (krowa, owca, koza tak) a zgodnie z definicją:  Ruchomość - rzeczy ruchome. Kodeks cywilny nie zawiera definicji ruchomości. Jest ona definiowana w doktrynie w sposób negatywny jako wszystko to, co nie jest nieruchomością.
Wniosek - moim zdaniem można ustanowić zastaw na koniu. Tylko należy tak go opisać żeby później można było go łatwo zidentyfikować np. nr seryjny, nazwa, nr fabryczny :blush: (może trzeba by było jakoś oznakować ^_^ )

i tu sie mylisz: kazdy koń posiada tzw "paszport" w którym są opisane znaki szczególne danego osobnika. do tego posiada numer ;) (do sprawdzenia w związku hodowców koni- w każdym mieście wojewódzkim)

26 lis 2010, 19:00
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
No to problem rozwiązany:) można zrobić zastaw na koniu a w danych potrzebnych do identyfikacji wpisać "paszport" czy też dane z "paszportu" :D
Człowiek całe życie się uczy a na koniec i tak  "marnie" kończy :blush:

26 lis 2010, 19:09
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Od kiedy Parafianowicz jest sekretarzem stanu wierzę, że można wszystko, nie tylko zrobić zastaw na koniu...

26 lis 2010, 19:42
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
ania_egz1                    

Poczytałam :D Koń nie jest objęty wyłączeniem (krowa, owca, koza tak) a zgodnie z definicją:  Ruchomość - rzeczy ruchome.

Zastawić konia, to żaden problem.
Zająć konia, to dopiero problem!!!  :wacko:

Bo to później karmić go trzeba i poić. A jak wyścigowy to i ujeżdżać.
A nie każda to potrafi. W dodatku dobrze.  :blush:

26 lis 2010, 20:49
Zaawansowany

REJESTRACJA01 cze 2009, 08:11

POSTY        74
Dobre z tym ujeżdżaniem. :D
Właściwe to nie za bardzo zrozumiałem o jakiego konia chodzi.
Może wszczynającemu temat chodziło o konie mechaniczne?
Zresztą to nie ważne, to pokolenie zajeździ nawet mechaniczne. :P

26 lis 2010, 21:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
zawsze na szkoleniach mnie uczono że zwierzęta należy traktować jako towary ;-) ( w rozumieniu ustawy o rachunkowości) a od 1 maja 2004r wszystkie "duże" zwierzęta (konie, krowy, owce i kozy) są oznakowane i posiadają tzw "paszport" w którym są opisane dane szczegółowe każdej sztuki. Obrót zwierzętami polega na przekazaniu zwierzęcia oraz paszportu. Każdą zmianę należy zgłosić do ARIMR. Tak więc bardzo łatwo ustalić jest do kogo należy dane zwierzę, ponieważ każdy rolnik ma zgłoszoną tzw. "siedzibę stada" do której wpisane są odpowiednie numery zwierząt.

27 lis 2010, 07:03
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Zed77                    

zawsze na szkoleniach mnie uczono że zwierzęta należy traktować jako towary ;) ( w rozumieniu ustawy o rachunkowości)

A jak zaksięgujesz taką operację:
w oborze ocieliła się krowa
?

Możesz pokazać to na "szubieniczce"

28 lis 2010, 11:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
byk - winien
krowa - ma

28 lis 2010, 12:07
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post kto Ma, a kto Winien?
krowa - Ma
byk - Winien

:brawa: Rozkoszna.
Ślicznie!

Drążąc dalej ten temat i sięgając do archiwów.
Jak to wygląda sprawa z tym koniem z punktu podatku od czynności cywilnoprawnych?

Sprzedaż konia tak jak sprzedaż rzeczy

Zwierzę to nie rzecz, ale umowa sprzedaży zwierząt jest opodatkowana podatkiem od czynności cywilnoprawnych tak jak sprzedaż rzeczy.
Tak przynajmniej uważa Ministerstwo Finansów.

W Dobrej Firmie z 7 września br. - powołując się na wyjaśnienia organów podatkowych - pisaliśmy, że sprzedaż zwierząt nie podlega temu podatkowi.
Z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych ( PCC) wynika, że objęte są nim wyłącznie umowy sprzedaży lub zamiany, których przedmiotem są rzeczy i prawa majątkowe.
Z kolei zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (tekst jedn. DzU z 2003 r. nr 106, poz. 1002 ze zm.) zwierzę, jako istota żyjąca zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Skoro tak, jego sprzedaż nie powinna podlegać PCC.

Dzień po tej publikacji Ministerstwo Finansów wydało pismo, w którym zajęło przeciwne stanowisko (pismo z 8 września 2006 r., PL-830-18/BG/06/265).
Powołało się na art. 1 ust. 2 ustawy o ochronie zwierząt. Wskazuje on, że w sprawach nieuregulowanych w ustawie do zwierząt stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące rzeczy. I to zdaniem MF przesądza sprawę.
 Jak czytamy w tym piśmie: "Ustawa o ochronie zwierząt nie reguluje kwestii obrotu zwierzętami, w tym umów sprzedaży zwierząt. W tym zakresie znajdą więc zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego. Mając na względzie fakt, iż (...) ustawa o PCC nie zawiera własnych definicji umowy sprzedaży, ocena, czy dana czynność stanowi taką umowę, winna być dokonywana przy uwzględnieniu odpowiednich przepisów kodeksu cywilnego. Przedstawiając powyższe, należy stwierdzić, iż w przypadku zawarcia umowy sprzedaży zwierząt, o których mowa w ustawie o ochronie zwierząt, czynność będzie podlegała PCC".

Choć argumentacja MF nie wszystkich przekonuje, interpretacja ta zapewne będzie stosowana przez organy podatkowe. Jak pisaliśmy w DF, do niedawna wiele z nich było odmiennego zdania (zob. pisma Drugiego Urzędu Skarbowego w Rzeszowie z 16 września 2004 r., II US.PB-I-415/52/04, i Urzędu Skarbowego Kraków-Prądnik z 1 lutego br., POI/43614/05/ BJ).
Anna Koleśnik

28 lis 2010, 12:28
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2009, 18:00

POSTY        7
...a co będzie jak koń padnie?

30 lis 2010, 14:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona