Ponieważ nie śledziłem od początku wszystkich stron być może zadanie to było wcześniej prezentowane za co przepraszam. W 120 ospbowym liceum, gdzie chłopców jest dwa razy więcej jak dziewczynek, przeprowadzono egzaminy z języka polskiego, angielskiego,niemieckiego. Do języka angielskiego przystąpiło 50% chłopców i 20 diewczyn, do polskiego 25% chłopców i 25% dziewczynek. Pozostałe osoby zdawały język niemiecki. Sporządź i uzupełnij tabelę. chłopcy dziewczynki uczniowie j. angielski j. polski j. niemiecki razem
angielski polski niemiecki suma chłopcy 40 20 20 80 dziewczynki 20 10 10 40 suma 60 30 30 120
22 lis 2010, 18:53
Gimnastyka umysłu
Brawo odpowiedź prawidłowa.
Dla porządku zamieszczam rozwiązanie: 2x=y x+y=120 x+2x=120 3x=120 x=40 40+y=120 y=120-40 y=80 80-chłopców 40-dziewczynek chłopcy dziewczynki uczniowie j.angielski 40 20 60 j. polski 20 10 30 j. niemiecki 20 10 30 razem 80 40 120
__________________________________________________ Dobrze, że tam nie ma sinusów, cosinusów, tangensów i cotangensów Nadir
Ostatnio edytowano 22 lis 2010, 20:48 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
2 posty w jeden
22 lis 2010, 19:04
Gimnastyka umysłu
mango
Witam serdecznie wszystkich i przyłaczam do współnej nauki Prawidłowa odpowiedź chyba atłas
Jestem poczatkująca i nie wiem jak mam podawać odpowiedzi z zaznaczonym tekstem zadanego pytania czy ktoś mógłby mi podpowiedzeć jak to się robi. Nie chcę czegoś namieszać.
Które z podanych słów ma znaczenie najbardziej zbliżone do znaczenia wyrazu INDYFERENTNY
ODMIENNY POBŁAŻLIWY OBOJĘTNY SŁABY NIEWŁAŚCIWY
Odpowiedź e środę
Moim zdaniem OBOJĘTNY
22 lis 2010, 20:40
Gimnastyka umysłu
krioterapia
Oj, nie wytrzymaliśmy do poniedziałku.Ok.Łamigłówki z książki L.Pijanowskiego "Rozkosze łamania głowy".
Adam i Barbara są rodzeństwem.Adam ma równie wielu braci, jak sióstr; Barbara zaś ma dwa razy więcej braci niż sióstr. Ile jest dzieci w tej rodzinie?
Odp. w środę.
7 dzieci.4 chłopców i 3 dziewczynki.
Podaję dzisiaj odpowiedź bo do środy to zadanie zginie.
22 lis 2010, 22:24
Gimnastyka umysłu
nadieea
KTÓRE SŁOWO MA ZNACZENIE PRZECIWNE DO 'WYMIJAJĄCY' A. GORLIWY B. KONKRETNY C. OTWARTY D. ZJADLIWY E. ODWAŻNY
KLATKA LASEK ATŁAS TOKARZ Które słowo stanowi kontynuację powyższego ciągu A. DOMEK B. OWCA C. JEDWAB D. SEN E. WDZIĘK
Odpowiedź : B. KONKRETNY
B. OWCA (następne słowo zaczyna się na drugą litere poprzedniego)
23 lis 2010, 08:07
Gimnastyka umysłu
Które z podanych słów ma znaczenie najbardziej zbliżone do znaczenia wyrazu INDYFERENTNY
ODMIENNY POBŁAŻLIWY OBOJĘTNY SŁABY NIEWŁAŚCIW
indyferentny - obojętny, oziębły, biernie ustosunkowany (do czegoś)
Dwa przykłady, jakiego typu zadania mogą się zdarzyć na egzaminie. W poprzednim roku takich zdań było chyba osiem.
Wskaż, w którym fragmencie popełniono błąd: A, B, C, D. Jeżeli zdanie jest poprawne - zaznacz "E".
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 lis 2010, 21:02
Gimnastyka umysłu
J; F; M; A; M;?;J; A; S;O; N; D
24 lis 2010, 08:21
Gimnastyka umysłu
Adaneta
J jak Juni ?
24 lis 2010, 14:45
Gimnastyka umysłu
Jakub11
Adaneta
J jak Juni ?
24 lis 2010, 15:18
Gimnastyka umysłu
mango
Witam serdecznie wszystkich i przyłaczam do współnej nauki Prawidłowa odpowiedź chyba atłas
Jestem poczatkująca i nie wiem jak mam podawać odpowiedzi z zaznaczonym tekstem zadanego pytania czy ktoś mógłby mi podpowiedzeć jak to się robi. Nie chcę czegoś namieszać.
Odpowiedzi: Odp.1 montaż (reszta to określenie figur retorycznych)
Odp. 2 pokłon
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
24 lis 2010, 17:55
Gimnastyka umysłu
Załącznik:
1289135598_by_runelord_500.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.