Teraz jest 10 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 77  Następna strona
Reorganizacja 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Post Reorganizacja
Kasia112                    

Adaneta                    

ślązak1                    

A gdzie u Was będą VZM-y? W OB czy PP? Chodzi mi o 98% VZM z poleceniem zwrotu, bez wydawania decyzji.

tak na 99% w całości w orzecznictwie, ale regulamin jeszcze nie jest zatwierdzony, cud się zdarzyć może ;)

średni us śląskie na 90% w OB, ale regulamin też jeszcze nie jest podpisany

W zasadzie to "notatki" wydawane w programie "Ewidencje" dotyczące zwrotów z wniosków VZM są wprowadzane do POLTAX jako decyzje; nie wiem czy są tak liczone do mierników.

19 lis 2010, 13:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Post Reorganizacja
Ivka                    

eles                    

Mam pytanie. Czy ktokolwiek z forumowiczów/administratorów orientuje się jakie prawa przysługują pracownikowi US, który nie zgodzi się na nowe (gorsze) warunki pracy i płacy? W PIPie nie wiedzą <_<  Czy np. przysługuje odprawa i w jakiej wysokości, czy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. Po przedstawieniu sprawy w PUPie też nie potrafili udzielić mi żadnych wiążących informacji :huh:

Z tego co się orientuję ( a raczej co podsłuchałam w kadrach :)), to nieprzyjęcie nowych warunków ma być traktowane jak wypowiedzenie przez pracownika umowy o pracę i pociąga konsekwencje jak w kodeksie pracy...

Raczej przez pracodawcę.
Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 22 maja 1975 roku (I PRN 9/75, OSNC 1976/3/51): ?Jeśli pracownik odmawia przyjęcia nowych warunków płacy, umowa o pracę ulega rozwiązaniu z upływem terminu okresu wypowiedzenia, przy czym rozwiązanie takie pociąga za sobą wszystkie skutki rozwiązania dokonanego przez zakład pracy?.

To jest wprawdzie b.stary wyrok, ale wszystkie aktualne komentarze i artykuły z tej materii go powołuja, więc chyba jest "obowiązujacy".
Zatem przysługiwałyby - odprawa i zasiłek dla bezrobotnych - jak przy zwykłym wypowiedzeniu przez pracodawcę.

19 lis 2010, 13:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 09:42

POSTY        39
Post Reorganizacja
mr hyde                    

Ivka                    

eles                    

Mam pytanie. Czy ktokolwiek z forumowiczów/administratorów orientuje się jakie prawa przysługują pracownikowi US, który nie zgodzi się na nowe (gorsze) warunki pracy i płacy? W PIPie nie wiedzą <_<  Czy np. przysługuje odprawa i w jakiej wysokości, czy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. Po przedstawieniu sprawy w PUPie też nie potrafili udzielić mi żadnych wiążących informacji :huh:

Z tego co się orientuję ( a raczej co podsłuchałam w kadrach :)), to nieprzyjęcie nowych warunków ma być traktowane jak wypowiedzenie przez pracownika umowy o pracę i pociąga konsekwencje jak w kodeksie pracy...

Z tego co ja wiem to:
"W wyroku z dnia 16 listopada 2000 r. (sygn. akt I PKN 79/00) sąd ten zajął stanowisko, iż: Rozwiązanie stosunku pracy wskutek wypowiedzenia warunków płacy, które prowadziłoby do radykalnego obniżenia wynagrodzenia pracownika (przy niezmienionych wymaganiach), jeżeli nastąpiło z przyczyn wskazanych w art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. z 1990 r. nr 4, poz. 19 ze zm.), może być uznane za dokonane wyłącznie z tych przyczyn (w pojęciu art. 10 ust. 1 tej ustawy) i uzasadniać jego roszczenie o odprawę pieniężną."

Ale powyższe jest moim zdaniem chyba już nieaktualne, więc:
Jeżeli proponowane pracownikowi w wypowiedzeniu zmieniającym nowe warunki zatrudnienia są wyraźnie dla niego niekorzystne lub niedogodne, to można przyjąć, że odmowa przyjęcia takich warunków nie stanowi współprzyczyny (obok przyczyny dokonania wypowiedzenia zmieniającego) rozwiązania umowy o pracę. To zaś oznacza, że pracownik zachowuje prawo do odprawy. Jeżeli natomiast "pracownikowi zaproponowano odpowiednią pracę, to odmowa jej przyjęcia może być w pewnym wypadku potraktowana jako współprzyczyna rozwiązania stosunku pracy. Będzie tak wtedy, gdy z uwagi na interes pracownika i zakładu pracy oraz rodzaj i charakter zaproponowanej pracy w zasadzie można oczekiwać, iż pracownik powinien przyjąć zaoferowane mu nowe warunki."
Wynika to z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 9 listopada 1990 r. (sygn. akt I PR 335/90). To zaś musi stanowić podstawę do odmowy przyznania pracownikowi odprawy.

Więc albo tak albo nie.

19 lis 2010, 13:48
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Post Reorganizacja
Asioka                    

W zasadzie to "notatki" wydawane w programie "Ewidencje" dotyczące zwrotów z wniosków VZM są wprowadzane do POLTAX jako decyzje; nie wiem czy są tak liczone do mierników.

Są wprowadzone nie wiem jak wszędzie ale u mnie jako zob-d na decyzjach.I mierniki liczą wszystko tylko zależy które co :rotfl: jako tako zob-d nie jest we wielu miernikach ale napewno mieści się w szybkości ewidencjonowania.

19 lis 2010, 14:56
Zaawansowany

REJESTRACJA12 mar 2010, 14:22

POSTY        39
Post Reorganizacja
Z0B-D , z tego co się orientuję, wchodzi tylko do miernika obciążenia pracą, który od 2010r. jest miernikiem pomocniczym. Ważne jest tak naprawdę co innego. Kazdy VZM wszczyna postępowanie bo jest to wniosek, a nie deklaracja. Ustawodawca aby ułatwić życie urzędom pozwolił  oddawać pieniądze bez wydawania decyzji administracyjnej, jeżeli są poprawne. Patrząc z tej strony VZM do PP ale... Większość wniosków jest załatwianych przez czynności sprawdzające bo tak jest szybciej i łatwiej, a czynności sprawdzające są w OB i stąd całe zamieszanie.
Pozdrawiam.

19 lis 2010, 16:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2010, 10:19

POSTY        20
Post Reorganizacja
Jak rozumieć zapis art. 62 ustawy o służbie cywilnej w sytuacji, gdy przeniesienie na niższe stanowisko nie jest uzasadnione obiektywnymi potrzebami urzędu a potrzebą zwolnienia stanowiska, osoba degradowana ma znacznie wyższe udokumentowane kwalifikacje niż jego następca

19 lis 2010, 19:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Post Reorganizacja
asiab                    

Jak rozumieć zapis art. 62 ustawy o służbie cywilnej w sytuacji, gdy przeniesienie na niższe stanowisko nie jest uzasadnione obiektywnymi potrzebami urzędu a potrzebą zwolnienia stanowiska, osoba degradowana ma znacznie wyższe udokumentowane kwalifikacje niż jego następca

Słuchajcie, a jak u Was wygląda kwestia wartościowania nowych stanowisk? Mówi się niższe/wyższe stanowisko, a czy w momencie jak otrzymacie nowe warunki będziecie już wiedzieć, na co się decydujecie? U nas na 100% opisy stanowisk dostaniemy jakieś 2 tygodnie po "starcie" w nowych komórkach. O wartościowaniu nie mówię, bo to będzie zrobione jeszcze dużo później. Jak zatem stwierdzić, że nowe stanowisko jest lepsze/gorsze? Nie mówię o tym co powszechnie wszystkim wiadomo, ale z prawnego punktu widzenia.

19 lis 2010, 19:58
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Reorganizacja
asiab                    

Aż się nie mogę powstrzymać od skopiowania wpisu w wątku obok:
Cóż nie zawsze przełożonym zostaje "lepszy" często w skarbówce "bardziej swój" :za2: (mam nadzieję, że mi autor wybaczy)

Asiub, ależ szef zawsze Ci udowodni, że istniały uzasadnione obiektywne potrzeby urzędu :glare:

19 lis 2010, 21:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sie 2009, 21:36

POSTY        27
Post Reorganizacja
Ivka                    

asiab                    

Słuchajcie, a jak u Was wygląda kwestia wartościowania nowych stanowisk? Mówi się niższe/wyższe stanowisko, a czy w momencie jak otrzymacie nowe warunki będziecie już wiedzieć, na co się decydujecie? U nas na 100% opisy stanowisk dostaniemy jakieś 2 tygodnie po "starcie" w nowych komórkach. O wartościowaniu nie mówię, bo to będzie zrobione jeszcze dużo później. Jak zatem stwierdzić, że nowe stanowisko jest lepsze/gorsze? Nie mówię o tym co powszechnie wszystkim wiadomo, ale z prawnego punktu widzenia.

U nas wartościowanie ma być zrobione przed ruchami kadrowymi. Pierwsze opisy, potem wartościowanie, a później propozycje dla pracowników. Dlatego regulamin musi być wprowadzony najpóźniej 1 grudnia.

20 lis 2010, 10:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
Post Reorganizacja
A ktoś wie, gdzie będzie karta podatkowa i duchowni?

20 lis 2010, 11:13
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post gdzie karta, a gdzie duchowni
Marikajs                    

A ktoś wie, gdzie będzie karta podatkowa i duchowni?

Duchowni - w kościele (albo w klasztorze).

A gdzie karta?
Bóg raczy wiedzieć :D

20 lis 2010, 11:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 18:44

POSTY        30
Post Reorganizacja
Wracamy z koleżanką z palarni i koleżanka pyta:
- Jak bym cię szturchnęła i spadłabyś ze schodów, to byłby wypadek w pracy, czy usiłowanie zabójstwa?
- Racjonalizacja.  :)

20 lis 2010, 11:48
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Reorganizacja
Wprowadzanie reorganizacji odgórnie w organizmach ,które już miały sprawną organizację dostosowaną do warunków w których pracują spowoduje tylko to, że zapoczątkuje kolejne reorganizacje. Znaleźliśmy się na ścieżce permanentnych reorganizacji i to należałoby wpisać jako normalny fakt związany z tym, że pracujemy. W tych warunkach nie będzie możliwe napisanie precyzyjnego zakresu obowiązków na danym stanowisku a często będzie wykorzystywany punkt "i wykonywanie innych zadań zleconych przez przełożonego". Przełożeni muszą jednak nauczyć się zarządzania zmianą by była efektywna i nie powodowała perturbacji w działaniu instytucji.

Jako przyczynę obecnej reorganizacji podaje się dostosowanie do PLANOWANEGO SYSTEMU KOMPUTEROWEGO e-Podatki. Pożyjemy i zobaczymy na ile to jest prawdą bo moim zdaniem NIE. Wszak tego systemu nie ma i nie będzie do 2014 roku.

Jak powinny wyglądać przygotowania do reorganizacji ?  Otóż powinny być już gotowe DOBRE kursy e-learningowe dla zdobycia nowych umiejętności dla pracowników zmieniających stanowiska pracy oparte na rzeczywistych problemach i godnych naśladowania wzorcach. Nie ma ? No to będzie dla wielu MASAKRA i będzie odczuwalny pewien okres wdrożenia jako trudny i dla urzędu i dla podatników.

20 lis 2010, 11:50
Amator

REJESTRACJA20 maja 2009, 16:42

POSTY        11
Post Reorganizacja
Jak u Was trafił VIES, czy wszędzie do Obsługi Bezpośredniej??w Zachodnopomorskim chyba w każdym US..za wyjątkiem urzędu do obsługi dużych podatników....myślę że osoby kontaktowe po zmianach zostały  :sex: ...w opisie stanowisk wskazywano ze na tym stanowisku wymagane jest wykształecenie wyższe, preferowane, znajomość co najmniej 1 jęz. obcego, podyplomowe, znajomość prawa UE...a zrównano to stanowisko z kancelarią i wprowadzaniem danych... dno!

20 lis 2010, 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 77  Następna strona