Ja mam tylko nadzieję (albo nie mam...) że zatwierdzając regulaminy Izba spojrzy na liczbowy skład poszczególnych komórek (realizujących te same zadania) w urzedach o podobnej liczbie pracowników, bo tu pewnie jest problem.
Nadzieję można mieć... Nawet trzeba
A gzdie u Was będą VZM-y? W OB czy PP? Chodzi mi o 98% VZM z poleceniem zwrotu, bez wydawania decyzji.
tak na 99% w całości w orzecznictwie, ale regulamin jeszcze nie jest zatwierdzony, cud się zdarzyć może
17 lis 2010, 19:31
Reorganizacja
A zwroty z deklaracji vatowskich u Was gdzie będą w czynnościach sprawdzających, czy PP, bo u nas (średni US) to na dzień dzisiejszy mają być wszystkie dekl. vatowskie łącznie w OB-4. Ale struktura prawdopodobnie jeszcze nie podpisana.
17 lis 2010, 19:50
Reorganizacja
średni us - zwroty z VAT w PP...
17 lis 2010, 20:06
Reorganizacja
Emla
A zwroty z deklaracji vatowskich u Was gdzie będą w czynnościach sprawdzających, czy PP, bo u nas (średni US) to na dzień dzisiejszy mają być wszystkie dekl. vatowskie łącznie w OB-4. Ale struktura prawdopodobnie jeszcze nie podpisana.
chcę do Emli, ale u nas chyba w PP...
17 lis 2010, 20:14
Reorganizacja
pozbawię złudzeń co do tego, że Izba nie zatwierdzi sruktury z działem liczącym np 60 osób ( bo w dużym urzędzie tak to się rozkłada).Ten argument był zgłaszany jako podstawa do odstępstw od struktury modelowej, ale wg Izby nie ma żadnego problemu-maksymalna liczba osób w dziale nie jest określona przepisami więc wszystko jest ok
18 lis 2010, 09:36
Reorganizacja
medea
pozbawię złudzeń co do tego, że Izba nie zatwierdzi sruktury z działem liczącym np 60 osób ( bo w dużym urzędzie tak to się rozkłada).Ten argument był zgłaszany jako podstawa do odstępstw od struktury modelowej, ale wg Izby nie ma żadnego problemu-maksymalna liczba osób w dziale nie jest określona przepisami więc wszystko jest ok
gdyby to nie było tak tragiczne, to byłoby prawie śmieszne...dział jak niektóre 2 urzędy...i ktoś tu marzył o jednolitości
18 lis 2010, 09:42
Reorganizacja
Przecież nie da się ujednolicić wszystkiego - i schematu organizacyjnego i zakresu wszystkich komórek. Jeżeli is stwierdzi, że w każdym us-ie (niezależnie od jego wielkości) ma być identyczna struktura, to okaże się, że w jednym będzie miało co robić 7 osób (bo to jest np. duże miasto), a w drugim nie będzie miało co robić dwie osoby (bo jest to powiat z terenami wiejskimi). Aby zatem sprostać wymaganiom is i wyodrębnić te komórki, to nacz musi albo tworzyć więcej kierowników, albo modyfikować zadania tych komórek, aby te pięc osób (np.) miało co robić. Ujednolicić tego się po prostu nie da ... czyba że is będzie to ujednolicała w poszczególnych kategoriach us-ów. Tak samo, ale w dużych, innaczej ale identycznie w średnich itd. Ale żyby było jasne - nie jestem zwolennikiem tej reorganizacji.
18 lis 2010, 09:57
Reorganizacja
tryton
Przecież nie da się ujednolicić wszystkiego - i schematu organizacyjnego i zakresu wszystkich komórek. Ale żyby było jasne - nie jestem zwolennikiem tej reorganizacji.
no wiem, że się nie da, dlatego mnie to tak wkurza, a pozostaje siedzieć za biurkiem, robić swoje, obserwować, absolutnie nie komentować i czekać, co będzie dalej
18 lis 2010, 10:02
Reorganizacja
Adaneta
ślązak1
Ja mam tylko nadzieję (albo nie mam...) że zatwierdzając regulaminy Izba spojrzy na liczbowy skład poszczególnych komórek (realizujących te same zadania) w urzedach o podobnej liczbie pracowników, bo tu pewnie jest problem.
Nadzieję można mieć... Nawet trzeba
A gdzie u Was będą VZM-y? W OB czy PP? Chodzi mi o 98% VZM z poleceniem zwrotu, bez wydawania decyzji.
tak na 99% w całości w orzecznictwie, ale regulamin jeszcze nie jest zatwierdzony, cud się zdarzyć może
średni us śląskie na 90% w OB, ale regulamin też jeszcze nie jest podpisany
18 lis 2010, 13:11
Reorganizacja
średni us śląskie na 90% w OB, ale regulamin też jeszcze nie jest podpisany
Nie wiem czy macie przed sobą te regulaminy Waszych US wstępne lub ten ogólny zarys zarządzenia Ministra bo wg tego do zadań Orzecznictwa podatkowego należy zwrot osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym(pierwszy podpunkt do zadań z PP).W moim niepodpisanym też jest w PP
18 lis 2010, 15:06
Reorganizacja
krakowski US w miarę spory, VZM-y w czynnościach sprawdzających - tak więc nie ekscytujcie się zarządzeniem bo będzie jak w powiedzeniu "każdy ch..j na swój strój" podobno są pomysły żeby w sytuacji gdy będzie mało decyzji w orzecznictwie, lub orzecznictwo będzie się wyjątkowo nudzić "robić" decyzje z VZM-ów (tzn podatnik nie poprawia wniosku tylko dostaje siedmiodniówkę a potem decyzje)
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
18 lis 2010, 17:23
Reorganizacja
W moim urzędzie dostrzegalny plus tej reorganizacji, to wyelininowanie dwóch kierowników w rezultacie spłaszczenie struktury. Osobiście uważam, że będzie wielki zamęt. Aktualnie przełożeni nie są w stanie efektywnie zarządzać swoimi wycinkami działań, a co dopiero po reorganizacji.
18 lis 2010, 18:57
Reorganizacja
Mam pytanie. Czy ktokolwiek z forumowiczów/administratorów orientuje się jakie prawa przysługują pracownikowi US, który nie zgodzi się na nowe (gorsze) warunki pracy i płacy? W PIPie nie wiedzą Czy np. przysługuje odprawa i w jakiej wysokości, czy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. Po przedstawieniu sprawy w PUPie też nie potrafili udzielić mi żadnych wiążących informacji
19 lis 2010, 12:17
Reorganizacja
eles
Mam pytanie. Czy ktokolwiek z forumowiczów/administratorów orientuje się jakie prawa przysługują pracownikowi US, który nie zgodzi się na nowe (gorsze) warunki pracy i płacy? W PIPie nie wiedzą Czy np. przysługuje odprawa i w jakiej wysokości, czy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. Po przedstawieniu sprawy w PUPie też nie potrafili udzielić mi żadnych wiążących informacji
Z tego co się orientuję ( a raczej co podsłuchałam w kadrach :)), to nieprzyjęcie nowych warunków ma być traktowane jak wypowiedzenie przez pracownika umowy o pracę i pociąga konsekwencje jak w kodeksie pracy...