Teraz jest 05 wrz 2025, 19:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Przesłuchanie świadka 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 15:23

POSTY        16
Post Przesłuchanie świadka
Kontrola została zakończona. Protokół doręczony. Termin ważności upoważnienia minął. Wniesiono zastrzeżenia do protokołu ( zachowując termin). Nie upłynął jeszcze termin odpowiedzi na zastrzeżenia. Czy można wezwać prezesa spółki na świadka? Taka sytuacja wystąpiła u moich znajomych. W wezwaniu nie podano numeru sprawy tylko zagadnienie, którego dotyczy przesłuchanie (nie do końca związane z zakresem kontroli).
Co o tym sądzicie?
Ja mam swoje zdanie, ale chciałabym dowiedzieć się opinii innych.

Ostatnio edytowano 16 lis 2010, 19:43 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

drobne korekty...

16 lis 2010, 09:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
A co pracujesz w doradztwie podatkowym? A może chcesz na urząd napisać skargę?

16 lis 2010, 19:30
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
sprawa                    

A co pracujesz w doradztwie podatkowym? A może chcesz na urząd napisać skargę?

To całkiem możliwe
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=2298#p2298

16 lis 2010, 19:33
Amator
Własny awatar

POSTY        16
Nie, nie pracuję jako doradca. Jestem na rencie, ale sentyment do skarbowców pozostał.Mało tego, żałuję że nie pracuję w skarbówce nadal.  A gdybym miała coś do ukrycia to nie byłoby problemu. Wystarczyłoby zmienić nick i nikt nie skojarzyłby mojej osoby.

16 lis 2010, 19:41
Amator
Własny awatar

POSTY        16
I jeszcze jedno. W dalszym ciągu utrzymuję kontakty z moimi koleżankami ze skarbówki i często poruszamy różne problemy związane z kontrolami.
Nie rozumiem też Waszego sarkazmu. Przecież to forum nie jest tylko dla skarbowców. A może tak? Wówczas obiecuję, że już nigdy nic tutaj nie napiszę. Pomimo wszystko pozdrawiam wszystkich skarbowców.

16 lis 2010, 19:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:18

POSTY        18
A jaka jest podstawa prawna wezwania, który artykuł ?

I jaka jest sankcja za niestawienie się ?

A poza tym, prezes jako świadek w sprawie swojej Spółki ?
Chyba raczej jako strona powinien ?

16 lis 2010, 19:47
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
może jako świadek i radośnie może odmówić zeznań... chyba?

16 lis 2010, 19:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:18

POSTY        18
Ale mnie i tak bardziej ciekawi podstawa prawna tego wezwania.

W ramach jakiego postępowania jest to ewentualne przesłuchanie w charakterze świadka ?

Skoro kontrola się już zakończyła, a postępowanie podatkowe (chyba ?) nie zostało jeszcze wszczęte...

16 lis 2010, 20:12
Amator
Własny awatar

POSTY        16
Jutro będę widziała się ze znajomymi to przytoczę przepisy. W tej chwili ich nie pamiętam, bo to była luźna rozmowa.

16 lis 2010, 20:32
Amator
Własny awatar

POSTY        16
Postępowanie nie zostało wszczęte. Nie ma jeszcze odpowiedzi na zastrzeżenia do protokołu.

16 lis 2010, 20:33
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
wydaje mi się że nie ma podstaw procesowych do uruchomienia takiego środka dowodowego. Bo w ramach jakiego postępowania go przesłuchasz? Kontrolnego?(zakończone), postępowania? (nie wszczęte). Potrzeba tutaj ewidentnie postanowienia o wszczęciu postępowania podatkowego jeśli kontrolowany odmawia złożenia korekt pokontrolnych i jest potrzeba przeprowadzenia dodatkowego dowodu. Chociaż nie widziałem jeszcze rozstrzygnięć sądów, gdzie podatnik składa korektą zgodną z protokołem który jest ewidentnie błędny i zostaje wszczęte postępowanie, na dodatek po 6 miesiącach. Myle sie czy nie mylę?;)...

16 lis 2010, 22:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
Gaju71, nie rozumiem Twojego niepokoju. Twoi znajomi w razie wątpliwości mają prawo udać się do wzywającego i prosić o wyjaśnienie. Pracownik, który wystosował wezwanie udzieli Twoim znajomym wszelkich informacji. Nie należy się bać i zawczasu szykować ripostę na wzywającego. Widać, że sporo upłynęło czasu od kiedy nie pracujesz w urzędzie skarbowym. Czasy się zmieniły i to na korzyść podatników. Teraz urzędy skarbowe są przyjazne dla podatników.

16 lis 2010, 23:09
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
sprawa                    

Gaju71, nie rozumiem Twojego niepokoju. Twoi znajomi w razie wątpliwości mają prawo udać się do wzywającego i prosić o wyjaśnienie. Pracownik, który wystosował wezwanie udzieli Twoim znajomym wszelkich informacji. Nie należy się bać i zawczasu szykować ripostę na wzywającego. Widać, że sporo upłynęło czasu od kiedy nie pracujesz w urzędzie skarbowym. Czasy się zmieniły i to na korzyść podatników. Teraz urzędy skarbowe są przyjazne dla podatników.

Prawdopodobnie ustalenia kontroli dały podstawę do wszczęcia postępowania wobec innego podatnika. Dlatego znajomi mają obowiązek stawić się na przesłuchanie w charakterze swiadka :D

16 lis 2010, 23:25
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
gaja71                    

Postępowanie nie zostało wszczęte. Nie ma jeszcze odpowiedzi na zastrzeżenia do protokołu.

Informacje są zbyt skąpe aby udzielić odpowiedzi. Spotkałem się ze stanowiskiem, iż można wykonać na tym etapie czynności niezbędne do udzielenia odpowiedzi na zastrzeżenia. Nie chcę dyskutować nad jego prawidłowością, bo pracuje w innej procedurze ale wydaje się logiczne.

17 lis 2010, 07:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona