Fotografia - prezentacje prac, spotkania, plenery, itp.
bkip
kika13
ale mądrale, fotograf oczywiście, ale przecież dziurkaczem zdjęcia nie zrobię? nie bądźcie zazdrośni i proszę polecić jakiś aparat, a zobaczycie jakie będą fotki
a jakie masz doświadczenia, czym do tej pory robiłaś zdjęcia - łatwiej będzie coś poradzić. Podstawa to umiejętność znajdowania ciekawych kadrów i ciekawa kompozycja. Do tego można mieć kompakcic. Jak wiesz że to ci wychodzi to warto pójść krok dalej kupić jakieś lustro - odkrywać nowe możliwości i wykorzystywać je - uczyć się aparatu i obiektywów.
BKIP , bardzo proszę, mów do mnie jak do dziecka we mgle w tej dziedzinie amatorsko, sto lat temu, Panasonic było nie najgorzej, ale od lat nic nie robię, na początek coś prostego i z nie najwyższej półki, 1500 czy 2000 nie wchodzi w rachubę-niestety
18 paź 2010, 21:24
kika13
bkip
kika13
ale mądrale, fotograf oczywiście, ale przecież dziurkaczem zdjęcia nie zrobię? nie bądźcie zazdrośni i proszę polecić jakiś aparat, a zobaczycie jakie będą fotki
a jakie masz doświadczenia, czym do tej pory robiłaś zdjęcia - łatwiej będzie coś poradzić. Podstawa to umiejętność znajdowania ciekawych kadrów i ciekawa kompozycja. Do tego można mieć kompakcic. Jak wiesz że to ci wychodzi to warto pójść krok dalej kupić jakieś lustro - odkrywać nowe możliwości i wykorzystywać je - uczyć się aparatu i obiektywów.
BKIP , bardzo proszę, mów do mnie jak do dziecka we mgle w tej dziedzinie amatorsko, sto lat temu, Panasonic było nie najgorzej, ale od lat nic nie robię, na początek coś prostego i z nie najwyższej półki, 1500 czy 2000 nie wchodzi w rachubę-niestety
Nie da rady aby za małe pieniądze się pobawić fotografią. Jak zakupisz tani kompakt możesz szybko zapragnąć coś lepszego. Jesli dziś wydasz małe pieniądze jutro wydasz większe. Trudno o złoty środek. Jak odkryjesz jakie możliwości ma lustrzanka z wymienną optyką poczujesz się ograniczona swoim sprzętem i zechcesz wykorzystać nowe możliwości. Zazwyczaj właściciele kompaktów po pewnym czasie patrząc na zdjęcia mówią sobie "ja też chce uzyskać taki efekt, dlaczego mój aparat tak nie może". Nie mam pojęcia na ile jesteś zafascynowana fotografia i jak bardzo cie pociąga. Byc może dobry kompakt cie zadowoli. Ja wiem jedno - lustro z wymienna optyka to jest to. Jeśli jestes zielona i nie wiesz co to przysłona, czas otwarcia migawki, głębia ostrości, ogniskowa, czułość, jakie efekty uzyskujemy przy zmianie tych wartości to trudno będzie wystartować z lustrzanką. Jeśli chcesz się tego nauczyć i nie boisz się pstrykać świadomie ustawiając parametry a nie wykorzystując zielony program (pełna automatyka) to lustrzanka będzie dobrym startem. Najważniejsze to wybrać system na start bo potem się w nim już tkwi dość długo. - Ja polecam wybór miedzy canonen i nikonem - obydwa to dobry wybór. pentax, sony, samsung, sigma nie polecam z różnych względów co nie znaczy ze nie ma dobrych aparatów tych marek. Używana lustrzanka może kosztować koło 1000zł. Powolutku możesz kompletować obiektywy do niej. Gdy zapragniesz modelu bardziej rozbudowanego, wyższej jakości to szkła ci zostają a wymieniasz jedynie puszkę. Jeżeli wiesz, że w przyszłości nie będziesz mieć lustrzanki to moje wywody są na nic. Wiem, że z czasem większość użytkowników kompaktów zaczyna czuć potrzebę przejścia na lustro. Jak jest, będzie z tobą nie mam pojęcia. Moja zona nie cierpi mojego aparatu, bo duży ciężki i nie umie się nim posługiwać. Nigdzie go nie weźmie bo się nie mieści w torebkę itd Każdy ma inne priorytety.
19 paź 2010, 07:48
Serdeczne dzięki za poświęcony czas masz rację, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, zobaczę, czy mnie zracjonalizują czy nie? i kupię coś dobrego,bo ludzi biednych nie stać na "szajs", a wtedy raz jeszcze poproszę o pomoc, i dzięki bardzo
19 paź 2010, 16:59
inspektor
o psach nie wspominając (wiem, zdjęcie nieostre, źle skadrowane, ale dla mnie ma wartość tzw. sentymentalną...)
Załącznik:
ScreenShot026.jpg
o...podobny nawet
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
19 paź 2010, 18:26
kika13
... BKIP , bardzo proszę, mów do mnie jak do dziecka we mgle w tej dziedzinie amatorsko, sto lat temu, Panasonic było nie najgorzej, ale od lat nic nie robię, na początek coś prostego i z nie najwyższej półki, 1500 czy 2000 nie wchodzi w rachubę-niestety
Osobiście a nieco tańszych aparatów polecam Sony Cyber-Shot seria H lub pseudo-lustrzanki Sony. Aparaty całkiem niezłej jakości, jak na kompakty, szczególnie optyka Karl Zeiss. Wiele ma również nieźle rozbudowane tryby manualne. Mój syn w ubiegłym roku otrzymał na komunię model DSC-H10. Z czystym sumieniem mogę go polecić. Zoom wystarczający, fotki niezłe, powiększenie do rozmiarów A4 też bardzo przyzwoite (zasługa obiektywu Zeiss). Przydatne funkcje to stabilizacja i makro. Nagrywanie filmów też jest. Dodatkowo nabywca otrzymuje przyjazne oprogramowanie do katalogowania zdjęć (w Nikonie o tym można pomarzyć). Nie wiem czy ten model nadal jest w sprzedaży, ale nie można wykluczyć jakiś starych zapasów lub ciekawego następcy. Co do "używki" to jednak polecam ostrożność - szczególnie przy matrycach CCD. Nie wiem na ile to cecha tej technologii ale miałem do czynienia z "wypalonymi" matrycami CCD, które wprowadzały dużo szumów i źle oddawały kolory. O wiele lepsze są matryce CMOS (używane w sprzęcie lepszej klasy). Niestety cena wówczas też idzie w górę i to dość ostro. Dla amatora polecam kompakt z dobrym obiektywem (Karl Zeiss, Nikkor itp.), zoomem optycznym max 10x (jeśli więcej to znaczy że jest kiepski) i stabilizacją obrazu. Ważne aby "dobrze leżał w dłoni". Aparat z którym trzeba "walczyć" przy fotografowaniu, odbiera całą radość z zabawy - więc po co go kupować? Nie należy ulegać chorobie zwanej "pixelozą". Matryca 8 lub 10 Mpx, ma i tak lepszą rozdzielczość niż obiektyw w kompakcie. Nawet takim "amatorskim" sprzętem można zrobić fotki, na które zazdrośnie będą patrzyć koleżanki i koledzy oraz forumowicze
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
19 paź 2010, 19:46
Tobie SUPERSAPER też dzięki bardzo, za konkrety, zapewne skorzystam z wszystkich rad
20 paź 2010, 15:25
Jak twierdzi Rick Sammon (kto nie zna, niech wrzuci w wyszukiwarkę) - przepis na wyśmienite zdjęcie to: -interesujący temat, -dobra kompozycja, -kreatywne kadrowanie, -staranne ustawienie ostrości, -dobra ocena światła, -właściwa korekcja ekspozycji, -kontrola oświetlenia, -kontrola ustawień aparatu. Proste - nie?
Załącznik:
ScreenShot041.jpg
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
21 paź 2010, 19:30
Trochę fajnych fotek jest. Myślę jednak, że na stronie WUWUWU SKARBOWCY PEEL najwyższa pora na artystyczne zdjęcia urzędów skarbowych i innych gmachów "ucisku obywatelskiego".
23 paź 2010, 17:40
Beemwu
Trochę fajnych fotek jest. Myślę jednak, że na stronie WUWUWU SKARBOWCY PEEL najwyższa pora na artystyczne zdjęcia urzędów skarbowych i innych gmachów "ucisku obywatelskiego".
a może urzędniczek?
23 paź 2010, 21:19
o tak! urzędniczek
23 paź 2010, 21:35
Zacząć należy od zdjęcia (nie wiem, kto robił) gmachu MF. Najważniejszego przecie? Jest o tyle ciekawe, że pokazuje fragment gmachu w czasie demonstracji 22 września br. Nasi najmądrzejsi stali co prawda (pewnie dla bezpieczeństwa, bo demonstrująca swołocz mogłaby na przykład rzucać kamieniami...) nieco z tyłu, ale w programie graficznym udało mi się wydobyć ich światłe i pełne troski o losy skarbówki twarze. Może nowy Dyrektor Generalny zainteresuje się, kto to w godzinach pracy zajmował się gapieniem na demonstrujących zamiast tworzyć kolejne wnioski o dane dla ministerstwa lub zarządzenia reorganizacyjne? My byliśmy usprawiedliwieni Oni nie?
Załącznik:
ScreenShot042_e.jpg
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
24 paź 2010, 09:38
Beemwu
To zaczynamy.
Załącznik:
US-Wysokie_Mazowieckie.JPG
Budynek Urzędu Skarbowego w Wysokiem Mazowieckiem w woj. podlaskim. Nie wiem czy artystyczne, ale budynek bardzo mi się spodobał. Zdjęcie zrobiłem w maju 2006 roku.
To z tego miasteczka pochodzą produkty "Mlekowity".
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
24 paź 2010, 14:42
28 paź 2010, 21:20
Ciekawa kolorystyka i gra ostrością Znalazłem coś takiego wczoraj w necie.
Załącznik:
city.jpg
Nie moje ale pomysł był tak szalony, że uznałem za godny prezentacji. Gostek wykorzystał ok. 30 000 lamp błyskowych! Pomagało mu 50 osób. Efekt niezwykły. Marzę o czymś równie szalonym. Może fragment ulicy Świętokrzyskiej w Warszawie, ten od strony Traktu Królewskiego, oświetlony płomieniami http://www.caborian.com/20101022/pintando-con-luz-toda-una-ciudad/
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.