Teraz jest 09 wrz 2025, 00:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 77  Następna strona
Reorganizacja 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Reorganizacja
Emla                    

Mam pytanie, czy wiecie już gdzie w Waszych urzędach będą zwroty VAT-7 i PIT w komórce czynności sprawdzających czy postępowań? Tzn. fizycznie rozliczane deklaracje?

przecież w postępowaniach mają być tylko postępowania

27 wrz 2010, 15:15

REJESTRACJA06 mar 2008, 20:02

POSTY        31
Post Reorganizacja
Ale jest w części a) orzecznictwa wymienione jest badanie zasadności zwrotu, postanowienia o przedłużeniu...? Określanie kwoty zwrotu różnicy podatku decyzją jest wymienione w myślniku powyżej.

27 wrz 2010, 15:34
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Reorganizacja
Emla                    

Ale jest w części a) orzecznictwa wymienione jest badanie zasadności zwrotu, postanowienia o przedłużeniu...? Określanie kwoty zwrotu różnicy podatku decyzją jest wymienione w myślniku powyżej.

Myślę, że badanie zasadności zwrotu wsadzą do sprawdzających, a jak sprawdzające odwalą całą czarną robotę to przekażą materiał dowodowy do postępowań i ten wyda decyzję :D

27 wrz 2010, 15:40

REJESTRACJA06 mar 2008, 20:02

POSTY        31
Post Reorganizacja
No właśnie tego się obawiam, bo to oznacza, że wszystkie zwroty PIT, VAT będą teraz w jednej komórce razem pod jednym kierownikiem, gdzie dotychczas było przynajmniej dwóch w dochodowym i vacie. Nie dość, że vat w większości co miesiąc, do tego zmiana ustawy (stawki) to zaraz akcja PIT. Niezły sajgon. Miałam nadzieję, że u kogoś słychać coś, że zwroty PIT, VAT będą w orzecznictwie, a pozostałe (wpłaty,przeniesienia) w czynnościach sprawdzających.

27 wrz 2010, 15:56
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Reorganizacja
Emla                    

No właśnie tego się obawiam, bo to oznacza, że wszystkie zwroty PIT, VAT będą teraz w jednej komórce razem pod jednym kierownikiem, gdzie dotychczas było przynajmniej dwóch w dochodowym i vacie. Nie dość, że vat w większości co miesiąc, do tego zmiana ustawy (stawki) to zaraz akcja PIT. Niezły sajgon. Miałam nadzieję, że u kogoś słychać coś, że zwroty PIT, VAT będą w orzecznictwie, a pozostałe (wpłaty,przeniesienia) w czynnościach sprawdzających.

he, he, ja nie wiem na pewno, ale spekuluję (chyba słusznie) po zachwycającej lekturze zarządzenia :(
a brakiem kierowników się nie martw, z tego co widzę, to może się nawet cudownie rozmnożą :P

27 wrz 2010, 16:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Reorganizacja
Adaneta                    

Emla                    

Myślę, że badanie zasadności zwrotu wsadzą do sprawdzających, a jak sprawdzające odwalą całą czarną robotę to przekażą materiał dowodowy do postępowań i ten wyda decyzję :D

takie rozwiązanie zasługuje na aprobatę

27 wrz 2010, 16:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 lip 2009, 13:02

POSTY        28
Post Reorganizacja
tranqilo                    

Do wyborów powstanie jeszcze z pół setki nowych partii i każdy będzie miał wybór.  Czy PO się rozpadnie czy nie u mnie nie ma szans. Za dużo naobiecywali.

Teraz mamy reorganizację. CO spowoduje ? Na pewno będzie przyczyną bałaganu przez jakiś czas i będzie trzeba pisać nowe regulaminy i opisy stanowisk, procedur do SZJ. ( SZJ to 2 punkt zadań).

Potem będzie już normalnie bo każdy będzie robił to co poprzednio poza kilkoma osobami, które być może stracą kierownicze  stanowiska i (?) będą musiały się zastanowić czy zgadzają się na obniżenie/podwyższenie pensji.

Gorzej będzie na drodze komunikacji Nacz - informatyk i Nacz-Kadry jako, że będzie pośrednie ogniwo, które może się nie znać na tych zagadnieniach. Być może załatwią to strukturami nieformalnymi - jest coś takiego w teorii zarządzania.

Generalnie będzie lżejsza praca bo w porównaniu z poprzednim zarządzeniem ubyło jedno poważne zadanie: zapewnienie wpływów do budżetu państwa.

W stosunku do projektu najistotniesza zmiana to nowy pkt 2 w 1 paragrafie zezwalający na utworzenie komórki informatyki (IF) poza ramami logistyki. To chyba wyjscie bezpieczeństwa dla tych urzędów, które nie mają informatyka, który by chciał lub mógł pokierować komórka organizacji i logistyki. Rozsądne.

27 wrz 2010, 19:40
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Post Reorganizacja
zyzia                    

tranqilo                    

Do wyborów powstanie jeszcze z pół setki nowych partii i każdy będzie miał wybór.  Czy PO się rozpadnie czy nie u mnie nie ma szans. Za dużo naobiecywali.

Teraz mamy reorganizację. CO spowoduje ? Na pewno będzie przyczyną bałaganu przez jakiś czas i będzie trzeba pisać nowe regulaminy i opisy stanowisk, procedur do SZJ. ( SZJ to 2 punkt zadań).

Potem będzie już normalnie bo każdy będzie robił to co poprzednio poza kilkoma osobami, które być może stracą kierownicze  stanowiska i (?) będą musiały się zastanowić czy zgadzają się na obniżenie/podwyższenie pensji.

Gorzej będzie na drodze komunikacji Nacz - informatyk i Nacz-Kadry jako, że będzie pośrednie ogniwo, które może się nie znać na tych zagadnieniach. Być może załatwią to strukturami nieformalnymi - jest coś takiego w teorii zarządzania.

Generalnie będzie lżejsza praca bo w porównaniu z poprzednim zarządzeniem ubyło jedno poważne zadanie: zapewnienie wpływów do budżetu państwa.

W stosunku do projektu najistotniesza zmiana to nowy pkt 2 w 1 paragrafie zezwalający na utworzenie komórki informatyki (IF) poza ramami logistyki. To chyba wyjscie bezpieczeństwa dla tych urzędów, które nie mają informatyka, który by chciał lub mógł pokierować komórka organizacji i logistyki. Rozsądne.

Albo kierownik logistyki jest dyletantem w kwestiach informatycznych  ;)

27 wrz 2010, 19:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
Post Reorganizacja
Ja mnie uczono (ale już stary jestem :()
Marny to kierownik który nie wie jak i co robią jego ludzie.
I to podstawowy dylemat

27 wrz 2010, 20:41
Znawca

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Post Reorganizacja
A będzie kadencyjność naczelników i reszty kierowników. Pytam bo też bym się chciał załapać na jakiś czas na te 9000 zeta lub więcej netto.  :rolleyes: Siedzą na tych stołkach i do śmierci ich nie wypchasz  :za2:

27 wrz 2010, 21:14
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Reorganizacja
BITNOVA muszę Cię zmartwić. W najbliższym czasie nie będzie reorganizacji na stanowiskach naczelników :rolleyes:

27 wrz 2010, 21:36
Znawca

REJESTRACJA24 sie 2007, 09:05

POSTY        142

LOKALIZACJASto(L)yca
Post Reorganizacja
Bitnova                    

A będzie kadencyjność naczelników i reszty kierowników. Pytam bo też bym się chciał załapać na jakiś czas na te 9000 zeta lub więcej netto.  :rolleyes: Siedzą na tych stołkach i do śmierci ich nie wypchasz  :za2:

W 9.000 zł netto NUSa wierzę, zastępcy już mniej, choć niektórzy mogą też tyle mieć.

Ale gdzieś Ty widział w resorcie kierowników zarabiających 9.000 zł nawet brutto że nie wspomnę o netto?

Daj namiary na taki urząd, też chcę tam zostać kierownikiem!  :wub:

27 wrz 2010, 21:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 18:11

POSTY        39
Post Reorganizacja
A czy coś się mówi w Waszych urzędach odnośnie umiejscowienia spraw karnych skarbowych? Co prawda zarządzenie zakłada istnienie komórki spraw karnych skarbowych, jednak trzeba pamiętać, że NUS może za zgodą DIS-a komórki łączyć.
U mnie, podobnie jak w kilku innych znanych mi urzędach, obecnie karnista (jedyny w urzędzie) kieruje jednocześnie komórką podatków majątkowych. Na ile szczęśliwe jest to rozwiązanie wiedzą doskonale Ci, którzy znaleźli się w w takiej sytuacji. Ale cóż zrobić, skoro przekoanie było takie: w majątkach prawie nic się nie robi i na kks-ie prawie nic się nie robi to razem będzie już choć trochę roboty. Tyle tylko, że "prawie robi różnicę ...".
Ponieważ od 01.01.2011r. nie będzie już komórki podatków majątkowych, a jej zadania zostaną rozdzielone między obsługę bezpośrednią a postępowania podatkowe, bardzo jestem ciekaw, do czego będą "doczepiane" sprawy karne skarbowe - moim zdaniem ze względu na specyfikę zadań i sposobu ich realizacji powinna to być zawsze odrębna komórka. Przemawia za tym również wpisanie w statucie jako zadania wspólnego dla wszystkich komórek organizacyjnych informowania właściwej komórki organizacyjnej o stwierdzonych naruszeniach prawa podatkowego, czego dotychczas nie było, a co świadczy o położeniu na tę sferę działalnia urzędów większego nacisku. Nie wyobrażam sobie natomiast połączenia komórki spraw karnych skarbowych z postępowaniami podatkowymi czy obsługą beżpośrednią, w sytuacji kiedy karnista (znów jedyny w Urzędzie) miałby kierować taką komórką.

28 wrz 2010, 16:30
Znawca

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Post Reorganizacja
Słoniu                    

Bitnova                    

W 9.000 zł netto NUSa wierzę, zastępcy już mniej, choć niektórzy mogą też tyle mieć.

Ale gdzieś Ty widział w resorcie kierowników zarabiających 9.000 zł nawet brutto że nie wspomnę o netto?

Daj namiary na taki urząd, też chcę tam zostać kierownikiem!  :wub:

Myślałem o ciepłej posadce naczelnika za 9000 zeta plus ostatnia nagroda ponad 5000 i fajnie bym się miał. Skoczyłbym na zakupy albo basen lub do kumpla nus w okolicy a o 13 pędziłbym na obiadek do domu./selavi/ A co do kierownika to możesz podać jakąś kwotę /bo wyczuwam że znasz te tematy/ zobaczymy może też pomyślę :piwo:-albo nie bo się trzeba zwalniać i odrabiać i trzeba nus dawać  :sex: co by w łaskach bywać.

28 wrz 2010, 21:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 77  Następna strona