maksi Chodził mi o konkrety dotyczące D. Tuska, w sprawie tego, co dzieje się w PO, nie o konkrety dotyczące silniczka dotyczące tego, co dzieje się na portalu Skarbowcy. Mojej osoby nie musisz mi reklamować, znam się doskonale. Proszę maksiu te konkrety, bo ogólnikami rozmawiać nie będziemy. Powiedziałeś, że Tusk w tej sprawie jest lepszy od Kaczyńskiego, więc konkrety poproszę.
16 wrz 2010, 09:15
Zgoda buduje (niezgoda rujnuje)
Panowie ? Silniczek, Maksiu ? Wasze podejście do oceny zachowań głównych polityków opozycji i rządu jest zbyt emocjonalne. Po co się niepotrzebnie denerwować, skoro przerzucanie się argumentami, który polityk zachowuje się lepiej nie poprawi komfortu Waszego życia i zadowolenia z funkcjonowania RP. Ci sami politycy zmieniają się u władzy od kilku lat ? czy wykorzystują swoją szansę na sprawienie by żyło się Nam lepiej ? moim zdaniem nie. Zarzuty, że PO ma pełnię władzy są śmieszne, bo PIS też ją miało, SLD również (lub przynajmniej do niej dążyły). Obecnym w Parlamencie partiom zależy chyba tylko na uzyskaniu władzy (PIS, SLD) lub jej podtrzymaniu (PO, PSL) a nie dobru ogółu społeczeństwa. Rozumiem, że wyjaśnienie przyczyn katastrofy smoleńskiej jest bardzo ważne ale czy istotniejsze od prawidłowego funkcjonowania organów państwowych. PO ? skupia się na najprostszych rozwiązaniach (podniesienie podatków, szukanie oszczędności w adm.), SLD ? walczy z religią w szkołach, PIS skupia się na wyjaśnianiu przyczyn tragedii z 10.04.2010 r., a PSL czeka na to co się stanie ... To, że jesteś partią rządzącą (lub koalicjantem) nie pozwala Tobie na mówienie, że opozycja Ci przeszkadza, że nie może czegoś zrobić, bo poprzednia ekipa coś zepsuła (itp.) ? szukaj nowych rozwiązań, działaj. Adekwatnie to, że jesteś opozycją, nie zwalnia Ciebie z obowiązku aktywnego życia politycznego (tworzenia projektów ustaw, uczestniczenia w komisjach, szukania dialogu z wyborcami), a nie czekania tylko na potknięcie ?wroga?, wygranie najbliższych wyborów i dopiero podejmowania prób wprowadzania własnych pomysłów w życie. Żadna z tych opcji nie dba o to jaki będzie poziom naszego życia. Każdy rząd w tym kraju był i niestety chyba będzie fatalny, bo władza deprawuje. Chciałbym abyśmy czerpali wzory demokracji ze Szwajcarii ? (ogromne znaczenie referendum lokalnego, zajmowanie wysokich stanowisk państwowych odbierane jako nobilitacja, bo uposażenie jest tam bardzo niskie i nie można tam na działaniu na rzecz kraju dorobić majątku) ? ale pewnie minie jeszcze kilkanaście lat zanim, wszyscy mający wpływ na funkcjonowanie tego państwa zrozumieją, że osiągnąć jakąś poprawę mogą tylko wspólnym wysiłkiem i porozumieniem. Czy nie jest absurdalna wypowiedź Pani N.R., że w jej partii jest wolność słowa, nie tak jak w PO gdzie nikt nie wypowiada się o trudnych tematach w mediach (tylko we własnych gronie po cichutku) i późniejsza wypowiedz Pani E.J. po rozmowie z Panem J.K., że powinni brać przykład w tej kwestii właśnie z - krytykowanego wcześniej za to ? PO? Nie uwierzę, w to że wśród polityków można znaleźć osoby, które są nieskazitelne i nigdy nie kłamały lub nie kłamią ... co najwyżej mijają się z prawdą, tak? Panowie, życzę Wam więcej luzu i patrzenia na to wyprawiają nasi wybrańcy na scenie politycznej z lekką rezerwą, a może nawet poczuciem humoru, bo inaczej to forum również stanie się areną walki politycznej czego ja bym nie chciał.
16 wrz 2010, 11:05
silniczek
maksi Chodził mi o konkrety dotyczące D. Tuska, w sprawie tego, co dzieje się w PO, nie o konkrety dotyczące silniczka dotyczące tego, co dzieje się na portalu Skarbowcy. Mojej osoby nie musisz mi reklamować, znam się doskonale.
No tu trochę zamotałeś...... już nie wiem co czego ma dotyczyć
silniczek
Proszę maksiu te konkrety, bo ogólnikami rozmawiać nie będziemy. Powiedziałeś, że Tusk w tej sprawie jest lepszy od Kaczyńskiego, więc konkrety poproszę.
Konkret: Tusk nikogo nie wywalił, nie zawiesił czy też "nie zdjął z członka". A to co mówią w radio, piszą w gazetach, czy w Twoim PARDON'ie lub FAKT'cie, cóż dziannikarze różne ciekawostki wypisują.
16 wrz 2010, 14:19
Maksiu
Konkret: Tusk nikogo nie wywalił, nie zawiesił czy też "nie zdjął z członka". A to co mówią w radio, piszą w gazetach, czy w Twoim PARDON'ie lub FAKT'cie, cóż dziannikarze różne ciekawostki wypisują.
Kłamiesz, kłamiesz. Misiak. Mówi ci to coś? Gilowska. Mówi ci to coś? Chociaż ten pierwszy jak się okazuje już zdążył powrócić na "łono platformy". Nikogo nie zawiesił czy też "nie zdjął z członka". A to taka zaleta?! To że tyle razy już obiecał zrobić porządek z Palikotem to też w porządku? "zdymisjonuję ministra Grada jeśli sprzedaż stoczni nie zakończy się sukcesem". Kto to obiecał? I kto nie dotrzymał słowa? "jeśli któryś z moich ministrów będzie chciał podnieść podatki to natychmiast go zwolnię". Kto to obiecał? I kto nie dotrzymał słowa?
Trzeba być ślepym i głuchym żeby nie widzieć jak Tusk robi idiotów z ludzi. Na szczęście są tacy jak m.in. Silniczek, Bradley, Badman, Tadeo47 i wielu innych na tym forum z których nie udało mu się zrobić idiotów.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
16 wrz 2010, 14:32
Maksiu=
Konkret: Tusk nikogo nie wywalił, nie zawiesił czy też "nie zdjął z członka".
maksiu Jesteś pewien?! - Płażyński - Olechowski - Rokita - Gilowska - Piskorski i z nim ze 2 posłów, nazwisk nie pamiętam. na pewno nie wszystkich wymieniłem - Nowak przeszedł do Kancelarii (nie wiadomo, w nagrodę czy za karę) Wokół Palikota i Drzewieckiego teraz chodzi CBA, kontrowersyjna jest też sprawa Schetyny. Zobaczymy, co się wydarzy Nie to, żebym żałował tych Panów, ale lepiej było zawiesić ich wtedy, kiedy należało, a nie atakować od tyłu. Czytałeś wywiad z Piskorskim? Dlaczego pytasz o media, podałem artykuły na temat tego, co dzieje się w PO. Lenistwa nie możesz mi zarzucić. Kaczyński myśli to co mówi, i robi to co mówi i myśli. U polityka to rzadkość, bowiem politycy przeważnie myślą co innego niż mówią, i robią co innego, niż mówią. Należy korzystać z różnych przekazów medialnych, ale oprócz tego należy korzystać jeszcze z własnego rozumu. Polecam Ci poniższy artykuł:
W co grają z nami politycy?
Media pilnowały demokracji, ale zerwały się z łańcucha i rozrywają polityków na strzępy. Politycy próbują je oswoić i robią wszystko, byśmy stali się ich kibicami. Cała nadzieja w aktywności obywateli - mówi w rozmowie z INTERIA.PL dr Jarosław Flis, socjolog, pracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Każdy dzień w polskich mediach pozostawia po sobie jakiś przekaz lub kilka przekazów, które za pomocą wielokrotnego powtarzania, głównie w telewizji, utrwalają się w społecznym odbiorze. Są to jednak newsy dość odległe od spraw ważnych. Można powiedzieć, że czasem wręcz rozrywkowe? Czy to jest jakaś metoda kształtowania opinii publicznej?
Dr Jarosław Flis: - To, że informacja o polityce staje się rozrywką, zostało już wielokrotnie opisane, m.in. w słynnej książce niemieckiego badacza Hansa Mathiasa Kepplingera o demontażu polityki w społeczeństwie informacyjnym. Rzeczywiście, dla mediów ważniejsze od naprawdę kluczowych problemów stają się przekazy zupełnie powierzchowne - kłótnie, skandale z udziałem polityków czy ich wzajemne wycieczki osobiste. Ma to swoją dobrą i złą stronę. (...) czytaj dalej, artykuł ciekawy http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/new ... 31606,3439 ------------------------------
kominiarz Takich osób, jak wymieniłeś, jest więcej zalogowanych na tym portalu, tylko niektórzy boją się wypowiadać (bo to nie politycznie), innym się nie chce wypowiadać, a jeszcze inni wypowiadają się czasami.
PO jako partia rządząca podlega standardowej krytyce, bo i chwalić nie ma jej za co. Jak rządził PiS też podlegał standardowej krytyce na tym portalu. Takie są reguły wolnego rynku i demokracji. Szkoda tylko, że większość mediów o tym zapomniała i jedzie dalej po PiS-ie jak po łysej kobyle. Chyba z rozpędu. Dzięki temu PO robi co chce, a efekty rządów PO-PSL mamy takie jakie mamy. I nie jest to wina PiS-u, ani nawet SLD. Jest to ewidentna wina mediów, o czym mówi właśnie powyższy artykuł. Polecam.
Mało kto rozumie też, że polityków powinno się oceniać wg miary ilości kłamstw jakich się dorobili. Im polityk więcej kłamie, tym mniej powinien być dla nas wiarygodny. I nie chodzi mi konkretnie o polityków PO, bo w tej dziedzinie wszyscy są dobrzy, jedni bardziej, drudzy mniej. Dlatego uważam, że jest to dla polityka bardzo dobra miara.
Ostatnio edytowano 16 wrz 2010, 15:51 przez silniczek, łącznie edytowano 1 raz
16 wrz 2010, 15:27
Maksiu
A o swojej przemianie po 10.04 to Yaro prawdę mówił? No ciekawe. Kłamca, kłamca.....
A mówił? Pierwszy raz słyszę! Podaj linka do źródla. Słyszałem natomiast co mówił Donek.
Z programu PO : 1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy 2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty 3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic 4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ 5. Uprościmy podatki - wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych 6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012 7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku 8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce 9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy internet 10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.
Z expose premiera Tuska: 1. Obrona praw pracowników 2. Wspieranie przedsiębiorczości i zmiana prawa na korzystniejsze dla pracowników i pracodawców 3. Obniżenie podatków i danin publicznych 4. Wzrost płac pracowników sektora publicznego 5. Pomoc ze strony państwa dla najsłabszych 6. Ograniczenie deficytu 7. Bezpieczne wprowadzenie Euro 8. Zahamowanie wzrostu inflacji 9. Większe środki na rozwój i edukacje 10. Radykalne uproszczenie prawa podatkowego, gospodarczego i trybu poboru ZUS 11. Uproszczenie procedur zakładania firm 12. Prywatyzacja kluczowych firm polskiej gospodarki 13. W przypadku firm należących do Skarbu Państwa - rzetelne wybierania zarządów i rad nadzorczych 14. Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego 15. Wsparcie projektów infrastrukturalnych UE dot. bezpieczeństwa energetycznego 16. Przyśpieszenie budowy obwodnic i autostrad 17. Wyeliminowanie barier prawnych blokujących szybki rozwój infrastruktury 18. Modernizacja PKP 19. Powszechny dostęp do szerokopasmowego Internetu 20. Wprowadzenie możliwości załatwiania spraw państwowych przez internet 21. Gospodarczy powrót Polski nad morze 22. Mądre wykorzystywanie funduszy europejskich 23. Decentralizacja władzy 24. Wsparcie rozwoju regionalnego 25. Modernizacja wsi i rolnictwa 26. Usprawnienie procesu składania wniosków o dotacje unijne 27. Reforma instytucji publicznych obsługujących rolnictwo 28. Ekologiczna produkcja żywności 29. Wytwarzanie biopaliw i biogazów 30. Reforma systemu ubezpieczeniowego rolników 31. Rozwój rybołówstwa 32. Ochrona środowiska 33. Wdrożenie programu Natura2000 34. Wprowadzenie polityki solidarnego państwa 35. Ułatwienie młodym startu zawodowego 36. Obniżenie bezrobocia 37. Długoterminowe uniknięcie zagrożeń demograficznych 38. Rozwój edukacji przedszkolnej na terenach wiejskich 39. Oddanie sprawy edukacji dzieci rodzicom 40. Podniesienie pensji nauczycielom 41. Zmiana mechanizmów finansowania edukacji 42. Zwiększenie miejsc pracy dla ludzi powyżej 50 roku życia 43. Reforma emerytalna 44. Poprawa jakości służby zdrowia 45. Zwiększenie powszechnego dostępu do służby zdrowia 46. Podwyższenie pensji pracownikom służby zdrowia 47. Podział NFZ na kilka konkurencyjnych zakładów ubezpieczeniowych 48. Reformacja polityki refundacji leków 49. Ułatwienie zdobywania specjalizacji lekarzom. 50. Ułatwienie osobom niepełnosprawnym zdobycie wykształcenia i pracy 51. Rozwój społeczeństwa obywatelskiego 52. Zmiana ustawy o organizacjach pożytku publicznego i wolontariacie 53. Stabilizacja finansowa sektora kultury 54. Organizacja Euro 2012 55. Program Boisko w każdej gminie 56. Wsparcie sportu wyczynowego 57. Odbudowa zaufania obywateli do władzy 58. Ograniczenie przywilejów władzy 59. Likwidacja zagrożeń korupcyjnych 60. Zmiany w prokuraturze 61. Reforma prawa karnego 62. Zmiana systemu odbywania kar 63. Prowadzenie walki z przestępczością 64. Zapewnienie bezpieczeństwa i praworządności w Polsce 65. Budowa systemu ochrony i ratownictwa ludności. 66. Dokończenie reformy administracji publicznej 67. Wprowadzenie e-dowodu osobistego 68. Zmiana sposobu prowadzenie polityki zagraniczne 69. Dbanie o interesy Polski w UE 70. Udział Polski w dbaniu o bezpieczeństwo światowe 71. Realizacja polityki historycznej 72. Uzawodowienie wojska 73. Zakończenie misji w Iraku w 2008 roku (w rzeczywistości zamiana na Afganistan) 74. zdymisjonuję ministra Grada 75.... 131. wyjaśnimy aferę hazardową 172....
Kłamca, kłamca.....
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
16 wrz 2010, 15:46
Kominiarz, maksiu Proszę zauważyć uprzejmie, że to nie Jarek mówił o swojej przemianie. To inni mówili o przemianie Jarka, a to różnica. Nie Jarek kłamał !!! Osobiście uważam, że Kaczyński nie powinien odstawiać tematu katastrofy smoleńskiej na bok w trakcie kampanii wyborczej. Zgadzam się w tym temacie z Krasnodębskim. I nie powinien wyciągać do PO reki do zgody, w kampanii wyborczej zgody nie ma.
16 wrz 2010, 16:01
silniczek
Kominiarz, maksiu Proszę zauważyć uprzejmie, że to nie Jarek mówił o swojej przemianie. To inni mówili o przemianie Jarka, a to różnica. Nie Jarek kłamał !!!
Silniczku. A co ja innego napisałem?!
A mówił? Pierwszy raz słyszę! Podaj linka do źródla. Słyszałem natomiast co mówił Donek.
16 wrz 2010, 16:34
Kominiarz, masz rację, nie doczytałem, sory
16 wrz 2010, 16:55
maksiu, jeszcze na deser zacytuję Ci fragment pewnego artykułu:
(...) oprócz PO, żadna inny partia nie używała CBA do wewnętrznej rozgrywki politycznej. PiS użył CBA, ale nie po to, żeby Kaczyński utrzymał się na stołku, bo Kaczmarek, czy Lipiec zagrażał pozycji prezesa. PiS użył CBA ideowo, odstrzelił płocie na pokaz, fajerwerk jak z nadmuchaną żabą. Pan Donald Palikot poszedł dalej, czyści sobie PO przy pomocy CBA, na razie w wersji ?łagodnego komunikatu?. Oczywistym jest, że wywalenie Kamińskiego, które się zbiegło z nalotem na przygłupa z Biłgoraja i teraz Drzewieckiego, to żaden przypadek. Chociaż nie jest to taka prosta rozgrywka jak odstrzelenie trockistów, tu jest operacja bardziej skomplikowana.
Głupek z Biłgoraja dostał sygnał z powodu własnych zamiarów, ja akurat nie wierzę w koronkową akcję pod tytułem robimy lewe skrzydło PO, kosimy SLD w układzie Tusk-przygłup. Polska polityka to topór, zatem takie akcje, które wymagają wysiłku i ryzyka są li tylko sferą publicystycznych analiz. Tusk jest za dużym tchórzem, aby się bawić w takie misteria. Zatem przygłup dostał sygnał za swoje, a Miro Drzewiecki za Schetynę. I ni wykluczone, że przygłupa ściga Schetyna swoimi ludźmi z CBA, a Mira Tusk ze swoimi ludźmi. Plotka niesie, że po spotkaniu w Zakopanem, Schetynę należy odstrzelić, to znaczy takie są zapędy, tylko jeszcze nie wiadomo jak to zrobić. Tusk jest bardziej sprytnym intrygantem niż Kaczyński, Kaczor rzuciłby się od razu na Schetynę, tak jak sponiewierał Dorna. Tusk to talent leninowski, on zaczyna od odstrzelenia pomniejszych wrogów partii, aby na końcu osamotnionego lidera buntu kopać sobie dla zabawy, na przykład tak poszedł Rokita. Dzieje się w PO jak radzieckiej przewodniej sile narodu, ale odzew jest praktycznie żaden. Oficjalne odstrzelenie Jakubiak wypełniło czołówki na trzy dni, numer jaki kreci Tusk, numer poniżej najbardziej politycznych i policyjnych standardów PiS, jak zwykle przedstawiany jest jako ciekawostka. Owszem telewizje podjęły temat, ale bez żadnych metafor, bez hiperboli, ot po prostu, korek na Marszałkowskiej, garncarz z Malborka, no i CBA u Drzewieckiego.
Tymczasem moi Rodacy, to jest naprawdę jazda bez trzymanki, to pokazuje jak silnie jest zakorzeniony w polskiej polityce rdzeń peerelowski. To jest szkoła dawnej epoki, zmienia się tylko oprawa medialna, natomiast technika pozostaje ta sama. I o paradoksie, takiego przygłupa z Biłgoraja, czy Drzewieckiego oczywiście jest z czego trzepać, ja wiem, że wielu nie lubi takich rzucanych na wiatr oskarżeń, ale Drzewiecki i przygłup to ścisła złodziejska czołówka w PO. Myk polega na tym kiedy się ich trzepie? Wtedy gdy się ich wydoiło i oni upomnieli się o swoje. Nie wtedy gdy kradli i dzielili się z partią. Cóż z tego, że każdy wie o co chodzi, skoro niewielu się chce odzywać. Część zaraz zacznie narzekać, że znowu o tym samym, druga część, że chociaż ?dają pracę i płacą podatki? ostatnia, że i tak nie ma alternatywy. Kilkadziesiąt razy zadawałem pytanie, gdzie jest granica bezczelności, złodziejstwa, przekrętu i bumelanctwa Donalda Palikota, za którą wyborca powie: ?dość?? (...) polecam całość Artykuł jest na stronie głównej, i nosi tytuł: A jednak za Albanią. O tym jak właściwie i demokratycznie używać CBA! http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... le_id=4671
16 wrz 2010, 19:35
no to może to 2006 rok (dla przypomnienia):
1. Nie będę premierem, gdy mój brat będzie prezydentem 2. Nie będzie koalicji z Samoobroną 3. Cieszę się, ze będę na pierwszej linii walki z Samoobroną. 4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do władzy w Polsce uczestniczyć nie będziemy 5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lub przeciwko komu toczą się sprawy sadowe. To jest sprzeczne z ideałami PIS 6. V-ce minister sprawiedliwości nie ścigał i nie osadzał w więzieniu działaczy opozycji w latach 70 7. Wybudujemy trzy miliony mieszkań. 8. Wprowadzimy szybko niższe podatki. 9. Wycofamy wojsko polskie z Iraku. 10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasługa. 11. Tylko 6 km autostrad w 2007, to wina SLD. 12. Marcinkiewicz, to premier na całą kadencje. 13. Pomożemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld). 14. Zredukujemy administrację państwową 15. W rządzie nie będzie byłych członków PZPR. 16. Dla mnie, raz dane słowo, jest święte...
Komentarz: Kłamca, kłamca I teraz go tłumaczcie...
16 wrz 2010, 19:38
Maksiu
no to może to 2006 rok (dla przypomnienia): 15. W rządzie nie będzie byłych członków PZPR. 16. Dla mnie, raz dane słowo, jest święte... Komentarz: Kłamca, kłamca I teraz go tłumaczcie...
Mamy 16 września 2010 - gdzie byłeś przez te 4 lata, skoro nadal zajmujesz się tylko tym co w 2006 roku mówiono i pisano? Rząd się zmienił, premier i prezydent, że o koalicji nie wspomnę. Tyle w telegraficznym skrócie, reszta w Wikipedii.
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
16 wrz 2010, 19:42
maksiu Jak widać czarno na białym lista D. Tuska jest dłuższa, a jak chcesz, to ja jeszcze sporo dołożę do tego, co podał kominiarz.
16 wrz 2010, 19:52
Maksiu
no to może to 2006 rok (dla przypomnienia): 16. Dla mnie, raz dane słowo, jest święte... I teraz go tłumaczcie...
kominiarz
co mówił Donek. Z programu PO : 1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy .................. Z expose premiera Tuska: 1. Obrona praw pracowników ..................... 74. zdymisjonuję ministra Grada 75.... 131. wyjaśnimy aferę hazardową 172....
Z czym do ludzi? 16:172
Cofnij sie jeszcze do Buzka, Millera, Oleksego, Mazowieckiego, Gierka, Gomułki, Bieruta.
1. Obrona praw pracowników Tusk i obrona praw pracowników
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/