ale się wszyscy buntują przed ta reorganizacja a może chociaż raz zdarzy się tak, że Ministerstwo ma racje pozdrawiam
Jeśli chodzi o reorganizację to jeszcze nie było takowego objawienia w głowach zarządu ministerstwa w odniesieniu do urzędów. Ta reorganizacja być może się sprawdzi w dużych urzędach ale w średnich i mniejszych bedzie przekleństwem. A czy coś poprawi ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
06 wrz 2010, 06:50
Reorganizacja
czy wiadomo co dzieje się z tym zarządzeniem MF? z lokalnego podwórka 9 września ma się odbyć w krakowskiej IS spęd naczelników w przedmiotowej materii. A na 20-go spotkania kierowników podatku dochodowego. Po raz pierwszy wszystkie podatki dochodowe razem do kupy
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
06 wrz 2010, 07:19
Reorganizacja
Jaka reorganizacja? Najpierw nie przedłużą umów zawartych na czas określony nowym pracownikom. Niech najpierw związki zapytają ministerstwo ilu pracuje w skarbowości osób, które jednocześnie pobierają emerytury. Może tu będzie jakaś oszczędność w skali roku.
06 wrz 2010, 08:32
Reorganizacja
shoto
Jaka reorganizacja? Najpierw nie przedłużą umów zawartych na czas określony nowym pracownikom. Niech najpierw związki zapytają ministerstwo ilu pracuje w skarbowości osób, które jednocześnie pobierają emerytury. Może tu będzie jakaś oszczędność w skali roku.
Shoto sam się dzisiaj złapałem, że mylą mi się pojęcia stosowane przez naszych rządzących. REORGANIZACJA - ma zmienić schemat organizacyjny Urzędów i Izb Skarbowych. RACJONALIZACJA - ma wyrzucić na bruk 50-60 tyś pracowników... Na ten drugi temat jest inny wątek - a wydaje mi się, że Twój post tego właśnie dotyczy. Przypuszczam, że prawidłowa odpowiedź na Twoją propozycję - dotyczącą emerytów brzmi - "nie możemy nikogo zmusić, żeby odszedł z pracy na emeryturę". Zupełnie inną sprawą jest zwolnienie zwykłego pracownika.... To mogą zawsze!
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
06 wrz 2010, 09:11
Reorganizacja
"nie możemy nikogo zmusić, żeby odszedł z pracy na emeryturę". Zupełnie inną sprawą jest zwolnienie zwykłego pracownika.... To mogą zawsze!
No niby racja, ale ... "zrestrukturyzują" pracownika, któremu daleko do emerytury, a po kilku miesiącach inny - z prawem do emerytury - powie "dość" i odejdzie. Etaty będą "zamrożone", i na miejsce emeryta NUS nie będzie mógł nikogo przyjąć. W ten sposób odejdą dwie osoby, zamiast jednej. A to ci dylematy
06 wrz 2010, 12:40
Reorganizacja
Harakiri
REORGANIZACJA - ma zmienić schemat organizacyjny Urzędów i Izb Skarbowych. RACJONALIZACJA - ma wyrzucić na bruk 50-60 tyś pracowników...
Pierwsze ma na celu dowalenie ludziom (za mniejsze pieniądze) obowiązków. Drugie - podzielić te zwiększone obowiązki (za mniejsze pieniądze) na mniejszą liczbę tych ludzi. Macchiavelli się kłania
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
06 wrz 2010, 13:05
Reorganizacja
tranqilo
Chinczyczek
ale się wszyscy buntują przed ta reorganizacja a może chociaż raz zdarzy się tak, że Ministerstwo ma racje pozdrawiam
Jeśli chodzi o reorganizację to jeszcze nie było takowego objawienia w głowach zarządu ministerstwa w odniesieniu do urzędów. Ta reorganizacja być może się sprawdzi w dużych urzędach ale w średnich i mniejszych będzie przekleństwem. A czy coś poprawi ?
Jak to nie było mowy o urzędach? Reorganizacja ma dotyczyć US i Izb... To prawda, że w małych Urzędach reorganizacja nie pomoże, ale może wtedy Urzędnicy wezmą się do pracy i nie będą całej pracy zwalać na stażystów. Oczywiście mowa tutaj nie o wszystkich pracownikach, ale niestety o większości.
06 wrz 2010, 13:09
Reorganizacja
Chinczyczek
Jak to nie było mowy o urzędach? Reorganizacja ma dotyczyć US i Izb... To prawda, że w małych Urzędach reorganizacja nie pomoże, ale może wtedy Urzędnicy wezmą się do pracy i nie będą całej pracy zwalać na stażystów. Oczywiście mowa tutaj nie o wszystkich pracownikach, ale niestety o większości.
Ciekawy post..rozumiem że w czasie "pitowania" w urzędach są stażyści, ale teraz? Poza tym co można zwalać na kogoś kto nic nie umie i za nic nie odpowiada, po kim trzeba przeglądać po kilka razy, żeby knota nie było.. myślę więc, że albo pracujesz w MF i widzisz świat z innej perspektywy - "typowe podejście urzędy nic nie robią - wiadomo" albo jeszcze nie wytrzeźwiałeś po weekendzie. Spróbuj pomyśleć chwilkę przed następnym postem zamiast wpieniać tych co wiedzą jak wygląda praca w urzędach i są podenerwowani nowymi genialnościami półgłówków z AP.
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
07 wrz 2010, 08:01
Reorganizacja
Ciekawy post..rozumiem że w czasie "pitowania" w urzędach są stażyści, ale teraz? Poza tym co można zwalać na kogoś kto nic nie umie i za nic nie odpowiada, po kim trzeba przeglądać po kilka razy, żeby knota nie było.. myślę więc, że albo pracujesz w MF i widzisz świat z innej perspektywy - "typowe podejście urzędy nic nie robią - wiadomo" albo jeszcze nie wytrzeźwiałeś po weekendzie. Spróbuj pomyśleć chwilkę przed następnym postem zamiast wpieniać tych co wiedzą jak wygląda praca w urzędach i są podenerwowani nowymi genialnościami półgłówków z AP.
Może Ty pracujesz w dużym Urzędzie gdzie o tej porze nie ma stażystów, u mnie jest ich bardzo dużo i robią nie tylko wprowadzanie PIT-11 czy innych zeznań. Brakuje u nas kasy na nowe etaty i stażyści są nauczeni robić w sumie większość, jest to sprawdzane ale są zaufani stażyści.
Nie wiem po co ten bulwers od razu...
08 wrz 2010, 06:47
Reorganizacja
Polokokta
czy wiadomo co dzieje się z tym zarządzeniem MF? z lokalnego podwórka 9 września ma się odbyć w krakowskiej IS spęd naczelników w przedmiotowej materii. A na 20-go spotkania kierowników podatku dochodowego. Po raz pierwszy wszystkie podatki dochodowe razem do kupy
Na 20-go września - z tego co mi wiadomo - zaplanowano w IS Kraków spotkanie dyr. - czy też z-ców dyr. - IS z całego kraju (?). Z IS Katowice jedzie z-ca dyr. Pozdrawiamy Możliwe, że jutro (09.09.) odbędzie się zjazd NUS-ów podelgłych IS Kraków, a potem - 20.09 kierowników US również podległych IS w Krakowie.
08 wrz 2010, 15:44
Reorganizacja
Jeśli wysyłają zastepcę to nic się nie będzie działo.
08 wrz 2010, 16:06
Reorganizacja
Ronin123
Moja obserwacja działań doradców podatkowych, która skupia się na łupieniu i złożeniu podpisu pod deklaracją pozwala mi na wiarę , nie złe słowo - pewność, że będzie suuuper Średnia wykazywanych dochodów przez 8 doradców za 2009r to 170.000 zł netto. Jest masę tortu do podziału.
Boże ale bełkot...... Zastanów się co piszesz bo cała Polska to czyta.