Załączam pytania z wiedzy w 2010 r. Jest to jedynie rekonstrukcja ze wspólnej pamięci uczestników tegorocznego postępowania. Wydaje mi się jednak całkiem wierna (o tyle ile sam zapamiętałem).
W styczniu KSAP zapewne sam opublikuje test z 2010 r. a wykasuje z serwera pytania z 2009 r. Od lat tak się dzieje
O ile ja pamiętam, to ta rekonstrukcja "ze wspólnej pamięci" jest autorstwa mojego i kilku innych osób z wątku "Gimnastycznego" nic nowego, Bamboloo..... a poza tym Jaask ma rację, jest odrębny wątek i tego się trzymajmy Pozdrawiam
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
20 sie 2010, 22:49
Gimnastyka umysłu
może poćwiczymy szare komórki czasem? Zadanie: Kupiłam talerze na wyprzedaży. W domu okazało się, że 2/3 wszystkich talerzy było wyszczerbionych, połowa popękanych, a 1/4 zarówno wyszczerbionych, jak i popękanych. Jedynie dwa talerze nie miały żadnych pęknięć ani wyszczerbień. Ile talerzy kupiłam?
25 sie 2010, 13:25
Gimnastyka umysłu
24
25 sie 2010, 14:22
Gimnastyka umysłu
Dla chętnych:
Który z poniższych obrazów, ponumerowanych od 1 do 4, należy wstawić w puste miejsce?
Załącznik:
domki.doc
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
25 sie 2010, 16:56
Gimnastyka umysłu
buster
może poćwiczymy szare komórki czasem? Zadanie: Kupiłam talerze na wyprzedaży. W domu okazało się, że 2/3 wszystkich talerzy było wyszczerbionych, połowa popękanych, a 1/4 zarówno wyszczerbionych, jak i popękanych. Jedynie dwa talerze nie miały żadnych pęknięć ani wyszczerbień. Ile talerzy kupiłam?
wyszło mi 59, ale nie jestem przekonana do tej odpowiedzi... coś chyba namieszałam
25 sie 2010, 17:42
Gimnastyka umysłu
buster
Nawiasy są niepotrzebne, wstawiłam tylko dla przejrzystości (talerze tylko wyszczerbione) + (talerze tylko popękane) + (talerze wyszczerbione i popękane) + (dwa nieuszkodzone) = wszystkie talerze (2/3*x -1/4*x) + (1/2*x - 1/4*x) + (1/4*x) + 2 = x, gdzie x - ilość wszystkich talerzy
Po policzeniu wychodzi 24 talerze
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
25 sie 2010, 17:46
Gimnastyka umysłu
domek nr 3?
25 sie 2010, 18:34
Gimnastyka umysłu
E nie! pardon nr 1.
belka pozioma tylko raz ciemna, w wierszu, okienko musi byc u gory ciemne.
25 sie 2010, 18:38
Gimnastyka umysłu
Vedel1
E nie! pardon nr 1.
belka pozioma tylko raz ciemna, w wierszu, okienko musi byc u gory ciemne.
Błędna odpowiedź. Prawidłową podam w piątek, bo może ktoś jeszcze będzie chciał pobawić się w zgadywanie ;-).
25 sie 2010, 19:33
Gimnastyka umysłu
czyżby domek nr 2?
25 sie 2010, 20:21
Gimnastyka umysłu
A może domek nr 4 ?
25 sie 2010, 20:34
Gimnastyka umysłu
Stawiam na domek nr 2. Dlaczego dopiero w piątek podasz prawidłowy wynik?
26 sie 2010, 06:29
Gimnastyka umysłu
nowa
buster
Nawiasy są niepotrzebne, wstawiłam tylko dla przejrzystości (talerze tylko wyszczerbione) + (talerze tylko popękane) + (talerze wyszczerbione i popękane) + (dwa nieuszkodzone) = wszystkie talerze (2/3*x -1/4*x) + (1/2*x - 1/4*x) + (1/4*x) + 2 = x, gdzie x - ilość wszystkich talerzy
Po policzeniu wychodzi 24 talerze
odpowiedź 24 - prawidłowa, ale wyliczenie zapisałabym nieco inaczej: (2/3x + 1/2x) - 1/4x + 2 = x
26 sie 2010, 09:09
Gimnastyka umysłu
stawiam na domek nr 4 belka poprzeczna może być biała lub czarna i takie same są szczyty wież, a okienko środkowe w części dolnej ma odwrotną barwę.
jakie trzyliterowe słowo mozna poprzedzić kazdym z podanych zestawów liter, aby utworzyc nowe słowa? za - fe - ak - mo - au - nes - kan -