Moja plotka o podkarpaciu nic nie mówi, ale mówi że cała reorganizacja została wstrzymana z uwagi na brak środków finasowych na jej wdrożenie. Podobno nie ma kasy na nowe tabliczki na drzwiach, nowe pieczątki, nowe identyfikatory, nowe broszury, przeprowadzki i przemeblowania, itd.
Dobre i to Skoro nikt z góry nie zamierza pójść po rozum do głowy, to dobrze, że chociaż kryzys nam sprzyja
____________________________________ Różnica między człowiekiem mądrym i głupim jest taka, że mądry wie, że nie jest mędrcem, a głupi nie wie, że jest głupcem.
19 sie 2010, 06:25
Reorganizacja
madzikk
Słoniu
Moja plotka o podkarpaciu nic nie mówi, ale mówi że cała reorganizacja została wstrzymana z uwagi na brak środków finasowych na jej wdrożenie. Podobno nie ma kasy na nowe tabliczki na drzwiach, nowe pieczątki, nowe identyfikatory, nowe broszury, przeprowadzki i przemeblowania, itd.
Dobre i to Skoro nikt z góry nie zamierza pójść po rozum do głowy, to dobrze, że chociaż kryzys nam sprzyja
Reorganizacja wchodzi na 100% - przyszło pismo z MF że można zawiesić do końca roku wdrażanie SZJ - WŁAŚNIE Z UWAGI wdrażanie REORGANIZACJI. Zapytajcie swoich pełnomocników SZJ
19 sie 2010, 07:12
Reorganizacja
Najpierw zostało zawieszone wdrożenie SZJ z uwagi na reorganizację. A dopiero teraz została "zawieszona" reorganizacja, tzn. nie podpisana została jeszcze 13 i nie wiadomo czy i kiedy ją podpiszą.
____________________________________ "Kto cały czas ciężko pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy" - J. D. Rockefeller
19 sie 2010, 09:50
Reorganizacja
W piątek 13 sierpnia Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu Pan Bernard Trzebniak poinformował, że kierownictwo Ministerstwa Finansów podjęło decyzję o likwidacji Urzędu Skarbowego Poznań ? Śródmieście. Teren objęty właściwością likwidowanego urzędu (centrum Poznania) przejąć ma Urząd Skarbowy Poznań ? Wilda. Dodatkowo urząd Wilda obsługiwać ma Gminy Luboń i Puszczykowo. Pracownicy US Poznań ? Śródmieście mają zostać zatrudnieni w US Poznań Wilda. Oficjalnej decyzji jeszcze nie ma, ale jest wstępna akceptacja. Zmiana ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2011r. Tyle konkretów. Władza zdecydowała o likwidacji, nie potrafi jednak podać żadnych konkretów dotyczących technicznej i prawnej strony takiej operacji, takich jak kwestia umów o pracę, siedziby urzędu, warunków lokalowych. Samo uzasadnienie decyzji o likwidacji (podobno lepsze warunki lokalowe US Wilda, pojemność serwerów) jest delikatnie mówiąc mało konkretne. Tak jak napisałem wcześniej wstępna decyzja zapadła a dopiero teraz powołane mają zostać zespoły, które zastanowią się jak ten ?świetny? pomysł zrealizować. Ale cóż stare przysłowie mówi ?Pan karze sługa musi?
21 sie 2010, 13:08
Reorganizacja
Tytus
W piątek 13 sierpnia Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu Pan Bernard Trzebniak poinformował, że kierownictwo Ministerstwa Finansów podjęło decyzję o likwidacji Urzędu Skarbowego Poznań ? Śródmieście. Teren objęty właściwością likwidowanego urzędu (centrum Poznania) przejąć ma Urząd Skarbowy Poznań ? Wilda. Dodatkowo urząd Wilda obsługiwać ma Gminy Luboń i Puszczykowo. Pracownicy US Poznań ? Śródmieście mają zostać zatrudnieni w US Poznań Wilda. Oficjalnej decyzji jeszcze nie ma, ale jest wstępna akceptacja. Zmiana ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2011r. Tyle konkretów. Władza zdecydowała o likwidacji, nie potrafi jednak podać żadnych konkretów dotyczących technicznej i prawnej strony takiej operacji, takich jak kwestia umów o pracę, siedziby urzędu, warunków lokalowych. Samo uzasadnienie decyzji o likwidacji (podobno lepsze warunki lokalowe US Wilda, pojemność serwerów) jest delikatnie mówiąc mało konkretne. Tak jak napisałem wcześniej wstępna decyzja zapadła a dopiero teraz powołane mają zostać zespoły, które zastanowią się jak ten ?świetny? pomysł zrealizować. Ale cóż stare przysłowie mówi ?Pan karze sługa musi?
współczuję bałaganu...
22 sie 2010, 10:36
Reorganizacja
No i mamy pierwsze jaskólki racjonalizacji zatrudnienia
22 sie 2010, 12:03
Reorganizacja
Ale bałagan!
Sam jestem w zespole SZJ mojego US i już widzę sromotną porażkę. Trzeba z pokorą przyznać że idee SZJ są dobre, ale ich wdrażanie nie jest skrojone na niską jakość obecnej kadry Urzędów Skarbowych. Za słabi są wszyscy: szeregowi, kierownicy i Naczelnicy. Taka gorzka o Nas prawda! Reorganizacja tylko powiększy zamęt, bo jak to mawiają: "Od samego mieszania herbata słodsza nie będzie". Chęci są, ale nimi przecież piekło wybrukowano...
Marzy mi się administracja skarbowa gdzie dobrze się zarabia i stale inwestuje w doszkalanie pracowników, a dobre warunki płacy i pracy przyciągają i utrzymują w Urzędach zdolnych ludzi. Słabi, mierni i leniwi zostaliby stopniowo wygryzieni z pracy. Wtedy dopiero wdrażanie SZJ, reorganizacje wzorowane na najlepszych teoriach zarządzania miałyby szanse na sukces!
Gorzko.
22 sie 2010, 13:08
Reorganizacja
A ja sobie tak myślę, że SZJ to bałagan , bo każdy US i IS opracowuje swoje procesy (gdzie tu logika???). Chyba należałoby zrobić z tym porządek: 1. na poziomie kraju należy opracować jednolite Instrukcje. 2. na poziomie kraju jednolita struktura w US i IS (wg zasady wynikającej np. z liczby podatników) 3. liczba pracowników w każdej komórce (IS i US) jednolita w kraju (wg zasady wynikającej np. z liczby podatników)
22 sie 2010, 14:17
Reorganizacja
Uważam że ujednolicanie struktur i liczby pracowników poszczególnych części struktur US i IS w skali kraju nie jest dobre. Co Urząd to inny teren, specyfika lokalnej gospodarki, poziom szarej strefy, jakość kadry danego US etc. Uważam że każdy Naczelnik winien być w 100% odpowiedzialny za realizację zadań Jego US (mierzone tzw. miernikami, "kontrola zarządcza" etc.) i dlatego powinien móc dowolnie zorganizować w tym celu Urząd w ramach dostępnych mu zasobów i możliwości prawnych, rynkowych, technologicznych etc. etc.. Dlaczego US/IS szerzej nie outsource-ują potrzebnych im usług wzorem firm prywatnych? Czemu by np. nie zatrudnić pracowników kontroli podatkowej w systemie telepracy? Szybko byłoby widać kto się nadaje na Naczelnika, a kto nie. Dobre pomysły racjonalizujące pracę US byłyby naśladowane a złe na odwrót. A tak swoją nieudolność Naczelnik będzie tłumaczyć: "no bo taka struktura ma być" "no bo w komórce egzekucji mogę mieć X pracowników a nie Y" "kontrola nie zrobiona bo kontrolerzy pracują do 15:30 i mają limit dni na kontrolę" itd.
22 sie 2010, 15:04
Reorganizacja
Za słabi są wszyscy: szeregowi, kierownicy i Naczelnicy. Taka gorzka o Nas prawda!
Bambolo82
Uważam że ujednolicanie struktur i liczby pracowników poszczególnych części struktur US i IS w skali kraju nie jest dobre.... Dlaczego US/IS szerzej nie outsource-ują potrzebnych im usług wzorem firm prywatnych?Czemu by np. nie zatrudnić pracowników kontroli podatkowej w systemie telepracy? Szybko byłoby widać kto się nadaje na Naczelnika, a kto nie. Dobre pomysły racjonalizujące pracę US byłyby naśladowane a złe na odwrót. A tak swoją nieudolność Naczelnik będzie tłumaczyć: "no bo taka struktura ma być" "no bo w komórce egzekucji mogę mieć X pracowników a nie Y" "kontrola nie zrobiona bo kontrolerzy pracują do 15:30 i mają limit dni na kontrolę" itd.
Bambolo82, czyżbyś marnował się w skarbówce Chłopie, Ty w te pędy melduj się w biznesie i outsource-ie
22 sie 2010, 15:17
Reorganizacja
Oktan, lubię swoją pracę w Skarbówce i nigdzie się nie wybieram. Nie przeszkadza mi to jednak widzieć problem ze Skarbówką.
22 sie 2010, 15:59
Rocznik '54
Bambolo82
(... ) Marzy mi się administracja skarbowa gdzie dobrze się zarabia i stale inwestuje w doszkalanie pracowników, a dobre warunki płacy i pracy przyciągają i utrzymują w Urzędach zdolnych ludzi. Słabi, mierni i leniwi zostaliby stopniowo wygryzieni z pracy. Wtedy dopiero wdrażanie SZJ, reorganizacje wzorowane na najlepszych teoriach zarządzania miałyby szanse na sukces! Gorzko.
Wiara czyni cuda. Więc wierzę, że Ty (rocznik '82) jeszcze doczekasz tych czasów...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 sie 2010, 18:54
Rocznik '54
Nadir
Bambolo82
(... ) Marzy mi się administracja skarbowa gdzie dobrze się zarabia i stale inwestuje w doszkalanie pracowników, a dobre warunki płacy i pracy przyciągają i utrzymują w Urzędach zdolnych ludzi. Słabi, mierni i leniwi zostaliby stopniowo wygryzieni z pracy. Wtedy dopiero wdrażanie SZJ, reorganizacje wzorowane na najlepszych teoriach zarządzania miałyby szanse na sukces! Gorzko.
Wiara czyni cuda. Więc wierzę, że Ty (rocznik '82) jeszcze doczekasz tych czasów...
I Have a Dream... (M. L. King)
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
22 sie 2010, 19:20
Reorganizacja
Bambolo82
Ale bałagan!
Sam jestem w zespole SZJ mojego US i już widzę sromotną porażkę. Trzeba z pokorą przyznać że idee SZJ są dobre, ale ich wdrażanie nie jest skrojone na niską jakość obecnej kadry Urzędów Skarbowych. Za słabi są wszyscy: szeregowi, kierownicy i Naczelnicy. Taka gorzka o Nas prawda! Reorganizacja tylko powiększy zamęt, bo jak to mawiają: "Od samego mieszania herbata słodsza nie będzie". Chęci są, ale nimi przecież piekło wybrukowano...
Marzy mi się administracja skarbowa gdzie dobrze się zarabia i stale inwestuje w doszkalanie pracowników, a dobre warunki płacy i pracy przyciągają i utrzymują w Urzędach zdolnych ludzi. Słabi, mierni i leniwi zostaliby stopniowo wygryzieni z pracy. Wtedy dopiero wdrażanie SZJ, reorganizacje wzorowane na najlepszych teoriach zarządzania miałyby szanse na sukces!
Gorzko.
W moim US jest tyle roboty, że wszyscy leniwi już dawno uciekli.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę