Na liście jest ... w pierwszej setce. Ba! W pierwszej 50-tce!...
jestem ciekaw jak terytorialnie wygląda pierwsza 10, 50 i 100. Znam osoby ze wszystkich tych przedziałów i..., jak by to powiedzieć, wszystkie z matecznika PO.
Mój kolega jest, jakby to powiedzieć... wprost przeciwnie! Moher z dziada pradziada
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 sie 2010, 08:02
Postępowanie kwalifikacyjne
Bonifacy
Nadir
Na liście jest ... w pierwszej setce. Ba! W pierwszej 50-tce!...
jestem ciekaw jak terytorialnie wygląda pierwsza 10, 50 i 100. Znam osoby ze wszystkich tych przedziałów i..., jak by to powiedzieć, wszystkie z matecznika PO.
wypraszam sobie
21 sie 2010, 08:48
nie róbcie tu polityki, bo się zaczniemy kłócić, hihihi
21 sie 2010, 10:27
Bonifacy
Znam osoby ze wszystkich tych przedziałów i..., jak by to powiedzieć, wszystkie z matecznika PO.
Pkt 7 Regulaminu: "Zabrania się obrażania innych Użytkowników..."
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
21 sie 2010, 21:04
Annn30
Jeszcze raz w sprawie punktowania testu umiejętności. Ze zdziwnieniem czytam, jak ktoś wypełnił wszystkie tabele i otrzymał tylko 50 pkt z tego testu. Ja byłam załamana, robiłam wszystko po kolei, więc na tabele zabrakło mi czasu. Zrobiłam 5 i w pośpiechu wielkim 6, skopałam pewnie ją równo, 2 tabel nawet nie zaczęłam... a wynik z testu umiejętności: 60
Witam jeżeli chodzi o test umijęytności i ""tabelki" ja zrbiłem 1 (jedną) tabelkę niewem nawet czy dobrze a z tej częsci mialem ponad 40 pktó na 60 możliwych sugeruje to ze tabelki nie byly najwazniesze a moze nawet byly podpuchą
21 sie 2010, 22:45
zrobiłeś jedną tabelkę i zaliczyłeś tę część testu? No to zupełnie nie rozumiem jak oceniano umiejętności!?
22 sie 2010, 09:26
Ja zrobiłem bodajże 6 na 8 tabelek. Nie mam pojęcia czy dobrze. Starałem się je czytelnie opisać. Zdobyłem ok. 50 pkt na 60 pkt z umiejętności.
Strategię rozwiązywania testu umiejętności miałem taką: dostępny czas (90 min.) kontrolowałem i z góry sobie narzuciłem że cokolwiek będzie na teście to zacznę od zadań których rozwiązań nie da się strzelać (czyli "klasy" i "tabelki"); po otwarciu koperty wypadło zatem na to że zacznę od "tabelek" (okazało się bowiem że w tym roku zabrakło tradycyjnego zadania czyli "klas"); w pierwszym kwadransie testu miałem trochę problemów koncentracją i tabelki matematyczne wolno mi szły (stres i lekkie niewyspanie), potem jednak się rozkręciłem; po 40 minutach miałem zrobionych 6 tabelek i postanowiłem reszty nie robić ponieważ pomyślałem że skoro jest w pozostałej części testu po 28 zadań słownych i 28 zadań na spostrzegawczość to warto byłoby mieć co najmniej minutę na każde z nich (pozostało mi ok. 50 minut); zdążyłem zastanowić się i zaznaczyć odpowiedz w każdym z 28 zadań słownych i zabrałem się za zadania na spostrzegawczość (tablice Ravena), gdzie zdążyłem dojechać przed upływem 89 minuty testu do bodajże 20. zadania z 28; w ostatnich 60 sekundach po prostu strzeliłem pozostałe 8 i oddałem test
Dużo się uczyłem do testu wiedzy (i jak się okazało słusznie bo test wiedzy był w tym roku MASAKRYCZNY i duuuuużo trudniejszy niż w 2009 r.). Do testu umiejętności dużo się nie przygotowywałem. Bazowałem raczej na doświadczeniach z nieudanego zeszłorocznego podejścia. W domu porobiłem tylko trochę tablic Ravena dla wprawy i przestudiowałem pobieżnie kilka przykładowych "tabelek" matematycznych z tego forum (ale na egzaminie były inne).
Dało to w efekcie około 50 pkt z umiejętności co przy bardzo solidnym przygotowaniu z wiedzy (zdobyłem 71 pkt bo sumiennie naczytałem się ustaw) dało PEWNE ZWYCIĘSTWO i UPRAGNIONE MIANOWANIE W CUGLACH (wysokie miejsce w połowie 2 setki na 25 setek wszystkich zdających )
Wszystkim którym zależy radzę się przyłożyć, bo w 2011 r. zdających będzie z 3500-5000 moim zdaniem, a limit pewnie będzie na 1000 mianowań.
22 sie 2010, 10:06
tak na zdrowy rozsądek - test składał się z 3 części, każda mogła dawać po 20 pkt.
Z drugiej strony, z tego co pamiętam najwięcej kratek do oznaczenia było przy ravenkach. W arkuszu odpowiedzi w części dotyczącej tabelek było perę kratek - który się nie wypełniało, w sumie niewiele, tyle co przy słowach - jeśli dobrze pamiętam.
Jak to zobaczyłem zdecydowałem się wszystko robić po kolei - wszyscy, którzy uczynili podobnie wypadli bardzo dobrze.
co do koncepcji z rozkładem Gausa - nie wydaje mi się. To nieco zbyt ryzykowne, w skrajnym wypadku osoba mające 3 zadanie zrobione dobrze dostaje 60 pkt. To trochę zbyt szalone, nawet jak na administracje państwową.
Bambolo82
dało PEWNE ZWYCIĘSTWO i UPRAGNIONE MIANOWANIE W CUGLACH (wysokie miejsce w połowie 2 setki na 25 setek wszystkich zdających )
ja bym tam mimo wszystko nie chwalił dnia przed zachodem. z uwagi na trudną sytuację budżetu, można ograniczyć liczbę mianowań do 100, albo do 50.
22 sie 2010, 10:31
Jasne, że może się zebrać Sejm i znowelizować ustawę budżetową gdzie 1000 zmieni się na 1.
22 sie 2010, 10:42
A ja mam takie pytanko, czy w grudniu po mianowaniu przysługują nam już jakieś przywileje za 2010 rok?
22 sie 2010, 11:09
RyszardOchódzki
A ja mam takie pytanko, czy w grudniu po mianowaniu przysługują nam już jakieś przywileje za 2010 rok?
He? Co miesiąc dodatek za I stopień urzędniczy 880 zł brutto poczynając od grudnia (nasze wynagrodzenie będzie już zatem 3-składnikowe: wynagrodzenie zasadnicze + dodatek urzędnika SC wedle stopnia + stażowe). Jeżeli nabędziesz w grudniu 2010 r. lub już wcześniej nabyłeś 5 lat stażu w administracji publicznej to również pierwszy ekstra 1 dzień urlopu (miałbyś wtedy łącznie w 2009 r. 27 dni urlopu). Po trzecie wreszcie od dnia mianowania będzie przysługiwać tzw. wzmożona ochrona stosunku pracy w SC (brak możliwości wręczenia wypowiedzenia w trybie Kodeksu Pracy, a jedynie możliwość rozwiązania stosunku pracy tylko w przypadkach enumeratywnie wymienionych w ustawie o SC np. dwie pod rząd negatywne oceny okresowe, utrata nieposzlakowanej opinii etc.). Po czwarte, prawo do zatrudnienia w SC w innym Urzędzie w przypadku reorganizacji i likwidacji dotychczasowego Urzędu (Szef SC powinien wskazać nową pracę), a jeżeli będzie to niemożliwe (i to obiektywnie!) to przez 6 miesięcy prawo do pełnego wynagrodzenia (aż do czasu uzyskania jakiegokolwiek zatrudnienia czy to w SC czy poza korpusem rządowym, czy to rozpoczęcia dział. gosp.). Pewnym przywilejem jest też to że w przypadku pracowania w niedzielę lub w porze nocnej Urzędnikowi SC nie przysługuje czas wolny w wymiarze odbytej w tym dniu pracy (ja pracownikowi SC), a od razu, nie jako z góry cały dzień wolny! Każde przeniesienie urzędnika SC na gorzej płatną niż dotychczas posadę powoduje konieczność wypłacania przez 3 miesiące dotychczasowej, wyższej pensji. Jest jeszcze parę innych przywilejów np. to że kierownik Urzędu może co prawda w każdym czasie przenieść urzędnika na inny stołek w urzędzie, ale powinien przy tym kierować się osobistymi kwalifikacjami Urzędnika (w przypadku zwykłego pracownika SC szef ma tu w zasadzie pełną dowolność wypowiedzenia rodzaju pracy na inny).
Poza tym mogą też nas czekać ekstra obowiązki np. praca w sobotę za którą nie służy czas wolny, czasowe przeniesienie do innego urzędu nawet w innej miejscowości bez naszej woli, nie będzie można kandydować do Sejmu, trzeba będzie złożyć oświadczenie majątkowe do 31 marca w trybie ustawy o ograniczeniu działalności gosp. osób pełniących funkcje publiczne etc.
22 sie 2010, 11:20
a ja z innym pytaniem: czy powinien nus dać delegacje na mianowanie? W zeszłym roku na tym forum była dyskusja i różnie to bywało. Dzień wolny i zwrot za pociąg może być bowiem "rujnujący"
22 sie 2010, 16:32
nus nus'owi nierówny
buster
czy powinien nus dać delegacje na mianowanie
Powinien. Jak jest "w porzo". Ale jak nie da, to nic nie poradzisz. Ja w tamtym roku dostałem Będziesz miała okazję sprawdzić swojego nus'a jaki jest
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.