Brak możliwości odliczenia VAT - oddział firmy zagranicznej w Polsce
Autor
Treść postu
1) Oddział wykonuje jedynie czynności na rzecz matki (np. usługi informatyczne) - nie jest to świadczenie usług niepodlegające opodatkowaniu w PL (poz. 21 VAT-7) 2) Dokonuje zakupów w PL związanych z tymi czynnościami (koszty ogólne, itp.) 3) Otrzymuje od matki środki na działalność 4) Zarejestrowany jest do VAT (np. z uwagi, że występuje u niego WNT) bo chce odliczać naliczony VAT. 5) Zwrócił się o zwrot VAT (0 sprzedaży- bo rozliczenie z matką notami, tylko naliczony zbierany przez kilka miesięcy)
Oddziałowi przedsiębiorcy zagranicznego nie przysługuje prawo do odliczenia kwoty podatku naliczonego wynikającego z zakupów towarów i usług wykorzystywanych do wykonywania tzw. czynności wewnątrzzakładowych, realizowanych na rzecz jednostki macierzystej (IBPP2/443-677/09/BW z dn. 17.11.09)
Czyli odmawiamy zwrotu VAT naliczonego, o który się upomniał oddział!
ale.. Matce też nie przysługuje zwrot VAT, gdyż § 3. ust 1 pkt 2 (w sprawie zwrotu podatku od towarów i usług niektórym podmiotom) Zwrot podatku przysługuje podmiotowi uprawnionemu z państw członkowskich Wspólnoty Europejskiej lub podmiotowi uprawnionemu z państw trzecich pod warunkiem, że podmiot ten nie jest zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług na terytorium kraju.
No i gdzie tu "neutralność" VAT? Ciekawy jestem waszych opinii.
19 sie 2010, 10:49
Neutralność VAT to mit. Kiedys, "na początku" - oczywiście ale nie teraz. Zresztą - jeśli się weżmie jakieś opracowania nt. VAT (ogólne, opisowe), to "zadziwiające" jest, że autorzy używają fraz typu "w teorii VAT ...". Jak widać jest przepaść między "teorią" a "praktyką". Polacy juz teraz rejestrują firmy poza granicami. Zastanawiam się kiedy ich liczba przekroczy ilość rejstrowanych w tym kraju.
19 sie 2010, 21:31
Nie wiem jaie były losy tej interpretacji, ale moim zdaniem w WSA ją uwalą. Na podstawie art. 86 przysługuje takie prawo KAŻDEMU, bo podatnikiem, w rozumieniu art. 15 jest każdy podmiot, który wykonuje działalnośc gospodarcza, chocby miał siedzibę na księżycu. Jeżeli taki podmiot wykonuje gdzieś czynności podlegające opodatkowaniu, choćby poza terytorium kraju (86.8) to taki podatek jest dla niego należnym.
Uzasadnienie tej interpretacji jest durne. Idąc tym torem żaden koszt pośredni nie byłby podstawą do odliczenia naliczonego...
20 sie 2010, 10:11
Gdybym był pewien jak orzekają sądy z pewnością nie pytałbym się Was o zdanie! Czy Wasze Izby nie mają odmiennego stanowiska do Waszych rozstrzygnięć? Czy tylko patrzycie na mierniki by nie było odchyleń i Wasz Urząd i Wasza Izba wypadły w rankingu OK!
Mój problem polega na tym, że: 1) będąc w Oddziale nie widzę żadnych czynności czy to: - opodatkowanych, - czy których miejscem opodatkowania jest poza RP, lecz widzę jedynie zwrot kosztów za to co oddział robi dla matki w EU. (to tak jakby oddział w Warszawie zatrudniający parę osób pisał oprogramowanie dla siedziby w Gdańsku). 2) matka może wykonuje czynności opodatkowane - ale nie mam możliwości tego sprawdzić (jej siedziba, rachunkowość położona jest w innym kraju UE) 3) Oddział (a tak naprawdę to Matka) jest zarejestrowany do VAT (bo musiał - zgodnie z przepisami gdy miał WNT to przemieszczenie należało tak rozpoznać) 4) Oddział nie jest samodzielnym podmiotem, prowadzi działalność zgodnie z USDG. 5) Podatnikiem jest Matka, bo to ona ma NIP i jest zarejestrowana do VAT w Polsce (nasze komórki NIP pytają, czy czasami Matka nie jest zarejestrowana W PL bo tak nadałyby 2 nipy, dla oddziału i dla matki) 6) Gdyby faktury wystawiane były na Matkę - to i tak nie otrzyma zwrotu VAT w II US W-Wa bo jest zarejestrowana do VAT w Polsce i ma stałe miejsce prowadzenia dział.gosp. 7) Jeśli są wystawiane na Oddział - to ja nie widzę (gdybym kontrolował Matkę to bym może widział) związku z czynnościami opodatkowanymi, ew. poza, dla których przysługuje prawo do odliczenia.
Konkluzja: 1) Ja, świadom przepisów o ptu niestety kwestionuje VAT naliczony 2) co sąd - nie moja w tym sprawa (MF nie widzi jak na razie w tym problemu, chociaż już to raz przerabialiśmy - i MF potwierdził stanowisko z w/w interpretacji - jego błędem było, że nie zauważył braku możliwości odliczenia VAT przez Matkę w II US W-wa) 3) Izba - choć z bólem serca (próbowała nam to na wszelki możliwy sposób uwalić) potwierdziła nasze zdanie.
Ja widzę tylko jedno - to nie my żle inerpretujemy przepisy - tylko dobrze odczytujemy złe przepisy - a co na to sądy - na dwoje babka wróżyła.
20 sie 2010, 15:24
Ale skąd założenie, że posiadanie oddziału równa się wykonywaniu działalności gospodarczej w Polsce?
20 sie 2010, 20:31
Art. 87 ust. 5a W przypadku gdy podatnik nie wykonał w okresie rozliczeniowym czynności opodatkowanych na terytorium kraju oraz czynności wymienionych w art. 86 ust. 8 pkt 1, podatnikowi przysługuje, na jego umotywowany wniosek złożony wraz z deklaracją podatkową, zwrot kwoty podatku naliczonego, podlegającego odliczeniu od podatku należnego w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą na terytorium kraju lub poza tym terytorium, w terminie 180 dni od dnia złożenia rozliczenia, z zastrzeżeniem art. 86 ust. 19. Na pisemny wniosek podatnika urząd skarbowy dokonuje zwrotu, o którym mowa w zdaniu pierwszym, w terminie 60 dni, jeżeli podatnik złoży w urzędzie skarbowym zabezpieczenie majątkowe. Przepisy ust. 2 zdanie drugie i trzecie, ust. 2a i ust. 4a-4f stosuje się odpowiednio.