<!--quoteo(post=6900:date=10. 03. 2007 g. 19:46:name=Starzec)--><div class='quotetop'>(Starzec @ 10. 03. 2007 g. 19:46) [snapback]6900[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Odwołują DIS-a z Warszawy, a kto ruszy niezatapialnych NUS-ów z Woli, Mokotowa, Piaseczna? Te zażywne panie są chyba przyśrubowane do stołków. Urzędy się rozlatują (dosłownie i w przenośni), a one ciągle trwają na stanowiskach z poczuciem nieogarnionego zadowolenia. W województwie mazowieckim są jeszcze niektórzy naczelnicy co tworzyli te urzędy. Oj przydała by się miotła, żeby zrobić z tym towarzystwem porządek. :za2:
Starzec
....A kto się tym będzie przejmował? Najważniejsze, że będziemy mieli ładnie wyglądających chłopców i dziewczynki przyjaźnie uśmiechających się do niejednokrotnie mądrzejszych od nich podatników (wizja przyjaznej administracji podatkowej). Profesjonalizm będzie za 3 - 5 lat (bo tyle trzeba czasu, żeby adept sztuki zaczął kumać o co chodzi w tej naszej dżungli podatkowej).
Twe dwie wypowiedzi Starzec umieścił w odstępie 8-miu minut. Do tej pory byłem przeciwny Eutanazji, teraz mam wątpliwości. Ponoć mądrych ludzi Pan Bóg stworzył, a stare osły same rosły. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A co tak Pana rozzłościło Panie Naczelniku? Prawda w oczy kole?
11 mar 2007, 20:14
Starzec
Do Zielonki: mam takie same uczucia jat Ty po przeczytanu 2-ch wypowiedzi Starca, więc nie możesz chyba się mylić. :brawa:
Ostatnio edytowano 11 mar 2007, 21:18 przez ronin0767, łącznie edytowano 1 raz
11 mar 2007, 20:54
Starzec
Zielonka, awans dostałeś :czytaj: . Bez wychodzenia z domu. Cieszysz się? :piwo:
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
Ostatnio edytowano 11 mar 2007, 21:18 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
11 mar 2007, 21:07
ronin0767
<!--quoteo(post=6940:date=11. 03. 2007 g. 20:14:name=Starzec)--><div class='quotetop'>(Starzec @ 11. 03. 2007 g. 20:14) [snapback]6940[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> A co tak Pana rozzłościło Panie Naczelniku? Prawda w oczy kole?
Drago
Zielonka, awans dostałeś :czytaj: . Bez wychodzenia z domu. Cieszysz się? :piwo:
Do Zielonki: mam takie same uczucia jat Ty po przeczytanu 2-ch wypowiedzi Starca, więc nie możesz chyba się mylić. :brawa: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Tego Naczelnika to dostałem za projekt rozporządzenia o prowizjach dla egzekutorów. Za projekt Ustawy o postępowaniu egzekucyjnym mam dostać Dyrektora Izby. Po zatwierdzeniu (też mój projekt) KAS, wymiatam Zytę, no a potem, potem to… „klękojta narody”. O wszystkich, co mi czadzą nie zapomnę i odwdzięczę się tym samym, to znaczy tlenkiem węgla (CO). A dla starców eutanazja. :piwo:
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
Ostatnio edytowano 12 mar 2007, 08:08 przez zielonka, łącznie edytowano 1 raz
11 mar 2007, 23:52
Co Twórcy ustawy mieli na myśli pisząc o naczelniku urzędu finansowego??? Art. 13. 1. W ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2005 r. Nr 8,poz.60 z póżn. zm.[3] ) wprowadza następujące zmiany: „§ 1 Organem podatkowym stosownie do swojej właściwości jest: 1) naczelnik urzędu administracji skarbowej, wójt, burmistrz (prezydent miasta), starosta albo marszałek – jako organ pierwszej instancji; 2) dyrektor izby administracji skarbowej jako: a) organ odwoławczy od decyzji naczelnika urzędu finansowego,
Być może już o tym pisano a ja coś przeoczyłem, ale o kogo tutaj chodzi - nie przypadkiem o dzisiejszego Dyrektora UKS?
Ostatnio edytowano 12 mar 2007, 12:08 przez lanos, łącznie edytowano 1 raz
12 mar 2007, 11:31
Nic dziwnego, że ministrowie nie przybyli na spotkanie ws. projektu nowych służb skarbowych - mieli w tym czasie inne, d a l e k o ważniejsze zadania np: <a href="http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=153&id=68674&typ=news" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&...=68674&typ=news</a>
Ostatnio edytowano 12 mar 2007, 20:47 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
12 mar 2007, 18:58
Drago
Nic dziwnego, że ministrowie nie przybyli na spotkanie ws projektu nowych służb skarbowych - mieli w tym czasie inne, d a l e k o ważniejsze zadania np: <a href="http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=153&id=68674&typ=news" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&...=68674&typ=news</a>
Może szukali już naszych następców?
Ostatnio edytowano 12 mar 2007, 20:47 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
12 mar 2007, 19:01
W ramach akcji wypowiedzeń warunków pracy i płacy oraz nowych angaży do KAS zastosowany ma zostać ponoć model brytyjski:
Z podanych wyliczeń wynika, że na państwowowych i samorządowych posadach jest w Wlk. Brytanii ok 20% mężczyzn, którym obetnie się ok. 40 procent zarobków. Być może chodzi o to, by było ich jeszcze mniej!
W naszych urzędach przewaga kobiet jest znacząca i sprawa zarobków oraz WARTOŚCIOWANIA stanowisk pracy jest warta zauważenia. Płaca powinna jeszcze odzwierciedlać właściwe przygotowanie zawodowe i doświadczenie w pracy na takim stanowisku.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 13 mar 2007, 14:44 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
13 mar 2007, 13:50
A co z urlopem wypoczynkowym niewykorzystanym do końca 2007r. Przepada czy należy się ekwiwalent za niewykorzystany urlop? Jaka będzie sytuacja pracownika, który nie otrzyma propozycji zatrudnienia? A jak dostanie propozycję i ją przyjmie? A właściwie to do kiedy musi otrzymać propozycję, żeby można było stosować te przepisy? Stek niewyjaśnionych sytuacji. Aż się prosi o uregulowanie przepisów przejściowych. Jeżeli te sytuacje mają być rozstrzygnięte w przepisach wykonawczych, to gdzie są ich projekty. :mur:
____________________________________ Akacja
13 mar 2007, 14:40
holala
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Dyrektorzy izb celnych i skarbowych otrzymali w dniu dzisiejszym projekty ustaw o Krajowej Administracji Skarbowej.
Należy podkreślić, że resort finansów bardzo poważnie podszedł do sprawy tzw. konsultacji, ponieważ dyrektorzy izb celnych i skarbowych dostali aż 7 dni (!) na zgłoszenie uwag do projektów ustaw rysujących kształt administracji skarbowej i decydujących o losach ponad 60 000 celników i skarbowców. <pismo>.
Materiały - projekty przesłane do konsultacji:
- USTAWA – przepisy wprowadzające ustawę o KAS, - uzasadnienie ww., - USTAWA o Krajowej Administracji Skarbowej, - uzasadnienie do ww.
Myślę, że uzasadnienia możemy sobie darować – nie ma w nich nic odkrywczego. Można te kilkunastostronicowe opracowania streścić w kilku wybranych zdaniach:
- obecnie funkcjonujące obie administracje: celna oraz podatkowa nie odpowiadają wymaganiom stawianym tym służbom przez społeczeństwo obywatelskie w demokratycznym państwie prawa o gospodarce rynkowej oraz w warunkach zjednoczonej Europy, - urzędnicy są mało wydajni, nieudolni, nieuczciwi, nieżyczliwi dla przedsiębiorców oraz słabo wykształceni i zmotywowani, - zasadniczym celem konsolidacji służb podatkowych i celnych jest utworzenie nowej jakościowo skonsolidowanej jednolitej administracji celno-podatkowej, spełniającej wymagania dobrej administracji skarbowej, a więc administracji nowoczesnej, efektywnej oraz przyjaznej, spodziewać się należy globalnego zmniejszenia liczby nowych skonsolidowanych izb administracji skarbowej oraz urzędów administracji skarbowej… by wszystkim żyło się lepiej i dostatniej .
Czytając uzasadnienia odniesiecie wrażenie, że to program wyborczy jakiejś partii.
Podsumowując ten wątek zauważam, że projektodawcy kształtują przyszłość w myśl zasady, „że po wprowadzeniu proponowanych rozwiązań będzie tak dobrze, że nie będzie nadziei na dalszą poprawę”.
Tak jak to było wcześniej obiecane przewiduje się tzw. „opcję zerową ” - likwiduje się:
1) izby skarbowe - urzędy obsługujące dyrektora izby skarbowej, 2) izby celne - urzędy obsługujące dyrektora izby celnej, 3) urzędy skarbowe – urzędy obsługujące naczelnika urzędu skarbowego, 4) urzędy celne – urzędy obsługujące naczelnika urzędu celnego.
Stosunki pracy i stosunki służbowe osób zatrudnionych w urzędach wygasają z mocy prawa w dniu wejścia w życie ustawy o KAS.
Projekty przewidują, że minister właściwy do spraw finansów publicznych, w drodze zarządzenia, powoła bliżej nieokreśloną personę zwaną w ustawie "Pełnomocnikiem" do spraw KAS, określając zakres jego zadań i środki niezbędne do ich realizacji, w tym zatrudnianie urzędników skarbowych i pracowników.
Po pierwszym czytaniu nie dostrzegam w projektach zmian korzystnych dla funkcjonariuszy Służby Celnej z wyjątkiem art. 135 ustawy o KAS (Mobilne Grupy Kontrolne – uprawnienia emerytalne po 15 latach służby) – ale znając realia w tym zakresie wątpię, by Sejm to zaakceptował. Związkowcom polecam lekturę art.129, z którego wynika, że w KAS może działać tylko jeden związek zawodowy. Moja propozycja pozostaje aktualna: przeczytać iiiiiiiii… do kosza!
Witam wszystkich! Powyższy projekt i cały szum wokół tego, to po prostu niehumanitarne podejście do wszystkich pracowników urzędów. Przez pół roku takiej nerwowej atmosfery pracownicy nie będą w stanie dalej pracować. Bo nie chodzi tu o wykształcenie, ani inne walory, zostanie ten, kto ma zostać. Nie wiadomo tylko, co z kobietami przebywającymi w tym okresie na urlopie macierzyńskim lub osobami, którym zostało kilka lat do emerytury. Byłabym wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi.
Ostatnio edytowano 13 mar 2007, 21:55 przez Ren01, łącznie edytowano 1 raz
13 mar 2007, 15:32
REN01
Witam wszystkich! Powyższy projekt i cały szum wokół tego, to po prostu niehumanitarne podejście do wszystkich pracowników urzędów. Przez pół roku takiej nerwowej atmosfery pracownicy nie będą w stanie dalej pracować. Bo nie chodzi tu o wykształcenie, ani inne walory, zostanie ten, kto ma zostać. Nie wiadomo tylko, co z kobietami przebywającymi w tym okresie na urlopie macierzyńskim lub osobami, którym zostało kilka lat do emerytury. Byłabym wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi.
Odpowiedź na te pytania (zwłaszcza w chwili obecnej) zna chyba tylko Stwórca...
Ostatnio edytowano 13 mar 2007, 21:56 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
13 mar 2007, 15:48
helvet
<!--quoteo(post=6972:date=12. 03. 2007 g. 18:58:name=Drago)--><div class='quotetop'>(Drago @ 12. 03. 2007 g. 18:58) [snapback]6972[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Nic dziwnego, że ministrowie nie przybyli na spotkanie ws projektu nowych służb skarbowych - mieli w tym czasie inne, d a l e k o ważniejsze zadania np: <a href="http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=153&id=68674&typ=news" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&...=68674&typ=news</a>
Może szukali już naszych następców? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Albo nowych szefów?
13 mar 2007, 15:57
Na przekór wszystkim oszołomom, natchnionych „reformatorskim zapałem”, z fanatycznym uporem eksponują w swoim życiorysie skrót „KUL”, fragment wiersza ks. J. Twardowskiego
„ Nie płacz w liście nie pisz że los ciebie kopnął nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno”.
____________________________________ idź wyprostowany wśród tych co na kolanach