Teraz jest 06 wrz 2025, 15:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1916 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 137  Następna strona
Etyka, moralność, obyczaje 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Post Etyka, moralność, obyczaje
Bardzo interesujący komentarz prof. dr hab. Jaroszyńskiego (KUL) na temat obrony krzyża.
http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2010/ ... .akt02.mp3

04 sie 2010, 20:01
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
silniczek                    

Cejrowski porównał ugodę ws. krzyża do Jaruzelskiego
- Państwo jest dla Narodu, władza jest dla Narodu, ulice są dla Narodu, symbole są dla Narodu.
A nie na odwrót!
A zatem to Naród ma rządzić władzą i nigdy na odwrót.
Władza jedynie wykonuje USŁUGI dla Narodu - taki jest prawidłowy porządek rzeczy.
Amen

- kończy Cejrowski.

Dokładnie tak!!!

04 sie 2010, 20:07
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
Badman
A kto ma o tym pamiętać, skoro my sami o tym zapominamy ?!  ;)

04 sie 2010, 20:14
Fachowiec

POSTY        1667
silniczek                    

Badman
A kto ma o tym pamiętać, skoro my sami o tym zapominamy ?!  ;)

Wiele osób wyłączyło myślenie i łyka tą medialną papkę

04 sie 2010, 20:22
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2008, 14:33

POSTY        35
Tadeo74                    

Bardzo interesujący komentarz prof. dr hab. Jaroszyńskiego (KUL) na temat obrony krzyża.

Brzydzi mnie wszystko co ma jakikolwiek związek z radiem z twarzą. Podziwiam Cię że nie wstydzisz się przyznać, że tego słuchasz, chociaż jako człowiekowi z tej samej grupy zawodowej, wstyd mi że jest tam coś co możesz uznać za :"interesujący komentarz". Myślę, że byłbym tak samo zażenowany gdyby przy wejściu do mojego urzędu wisiał na ścianie lanszaft z jeleniem na rykowisku.
Czy mógłbyś przybliżyć główne tezy powołanego przez Ciebie komentarza?

04 sie 2010, 20:56
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
takton                    

Brzydzi mnie wszystko co ma jakikolwiek związek z radiem z twarzą. Podziwiam Cię że nie wstydzisz się przyznać, że tego słuchasz, chociaż jako człowiekowi z tej samej grupy zawodowej, wstyd mi że jest tam coś co możesz uznać za :"interesujący komentarz". Myślę, że byłbym tak samo zażenowany gdyby przy wejściu do mojego urzędu wisiał na ścianie lanszaft z jeleniem na rykowisku.

Ale Ty nietolerancyjny.
Niby "wykształcony" (bo czy młody i czy z dużego miasta to nie wiem) a taki nie proplatformerski.
Wstyd mi za Ciebie.  :(

I brzydzi mnie to co czytasz i oglądasz  :zygi:

04 sie 2010, 21:28
Fachowiec

POSTY        1667
takton                    

Tadeo74                    

Czy mógłbyś przybliżyć główne tezy powołanego przez Ciebie komentarza?

Komentarz mówi o hierarchii wartości w życiu człowieka. Że jest coś więcej niż matriks w którym żyjemy (z grilami, piwem, durnymi serialami, politykami i zbiorem literek na papierze zwanymi prawem).
Żeby wyrobić sobie zdanie w danej kwestii trzeba temat poznać i zgłębić osobiście, a nie powtarzać jak papuga teksty pseudodziennikarzy (pseudoautorytetów).

05 sie 2010, 08:29
Zawodowiec

POSTY        3598

Komentarz mówi o hierarchii wartości w życiu człowieka

Tadeo74, portale Ci się pomyliły, tutaj takimi pierdołami nikt się nie zajmuje, szkoda czasu  ;)

05 sie 2010, 08:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 lip 2010, 13:43

POSTY        22
Badman                    

silniczek                    

Cejrowski porównał ugodę ws. krzyża do Jaruzelskiego
- Państwo jest dla Narodu, władza jest dla Narodu, ulice są dla Narodu, symbole są dla Narodu.
A nie na odwrót!
A zatem to Naród ma rządzić władzą i nigdy na odwrót.
Władza jedynie wykonuje USŁUGI dla Narodu - taki jest prawidłowy porządek rzeczy.
Amen

- kończy Cejrowski.

Dokładnie tak!!!

Nagle Cejrowski to bohater skarbowców. Poczytaj także inne rzeczy, które pisze, np. te o rozpędzeniu darmozjadów -  urzędników, zwłaszcza skarbowych, i o przeniesieniu wszystkich swoich firm do Ameryki Południowej żeby uniknąć złodziejskich podatków w Polsce. Ale jak rozumiem, wróg mojego wroga jest (chwilowo) moim przyjacielem...

Poza tym kocham takich samozwańczych reprezentantów NARODU. Zwłaszcza w sytuacji, gdy partie prezentujące takie poglądy po raz czwarty z rzędu dostały od NARODU kopa w zad i przegrały wybory...

05 sie 2010, 09:44
Zawodowiec

POSTY        3598

Komentarz mówi o hierarchii wartości w życiu człowieka

Tadeo74, portale Ci się pomyliły, tutaj takimi pierdołami nikt się nie zajmuje, szkoda czasu

długo nie trzeba było czekać - mamy pierwszy przykład :D

w tym kraju nie ma autorytetów ogólnych, czasami tylko ktoś ma rację

Aktualna sonda FAKTU
Zgadzasz się z Cejrowskim?
TAK - 68%
NIE - 32%
Liczba ankietowanych: 1951

05 sie 2010, 09:49
Fachowiec

POSTY        1667
- Obraz obrony krzyża serwowany przez większość mediów jest nieprawdziwy. Podchmielona młodzież prowokuje i ubliża modlącym się tam starszym paniom - mówi portalowi Fronda.pl poseł PiS Stanisław Pięta.

Fronda.pl: Wczoraj wieczorem przyszedł Pan pod krzyż pod Pałacem Prezydenckim. Jaki obraz Pan zastał?

Stanisław Pięta*: Niestety, to było bardzo przykre przeżycie. Spokojnie modlący się ludzie są zaczepiani, prowokowani przez podchmieloną młodzież, deklarującą się jako zwolennicy Bronisława Komorowskiego. Ci ludzie przeszkadzają w modlitwie, ubliżają starszym paniom, które stoją pod krzyżem. Gdy zgromadzeni intonują pieśni religijne, oni wznoszą głupawe okrzyki.

Jakie?

Nie potrafię przytoczyć. Wśród zebranych widziałem transparent z napisem ?Precz z Krzyżakami!?. Moim zdaniem jest to zorganizowana akcja dążąca do wywarcia presji psychicznej na obrońcach krzyża. Chodzi o to, żeby ich zniechęcić do czuwania pod krzyżem i zastraszyć. Dochodzi do przepychanek, padają wulgarne słowa.

Jak reagują na te wybryki zebrani pod krzyżem?

Większość reaguje spokojnie, jednak czasem ktoś daje się sprowokować i wtedy dochodzi do spięć.

Co w tym czasie robi policja?

Najgorsze jest to, że wszystko dzieje się przy jej kompletnym braku reakcji. To zdumiewające, że w czasie, gdy chciano zabrać krzyż, pod Pałacem Prezydenckim policjantów było bardzo dużo, a teraz ich tam prawie nie ma.

Ale jednak są.

Tak, ale gdy byłem pod Pałacem, policjanci stali na ulicy. Nie odgradzali obrońców krzyża od ich przeciwników, nie reagowali na ataki. Byłem kilkakrotnie świadkiem, jak w kierunku starszych pań leciały wiązanki nieprzyzwoitych słów. A to przecież łamie art. 141 kodeksu wykroczeń.
http://www.fronda.pl/news/czytaj/pieta_ ... cow_krzyza

"Młodzi, dobrze wykształceni z dużych miast".
Pogratulować elektoratu - nie będę obrażał wołowiny  :stop:

- Krzyż i wyznawanie wiary nigdy nie było, nie jest i nie będzie sprawą prywatną.
Jest to sprawa osobista człowieka, a to zupełnie co innego. W momencie, kiedy dokonałem wyboru Chrystusa, wyboru Boga, to mam obowiązek wiernego o Nim świadczenia. I jednym ze znaków tego świadectwa jest także obecność krzyża. Oczywiście krzyżem nie można ani szafować, ani krzyża używać przeciwko komukolwiek, to byłoby niegodne ducha Chrystusowego Krzyża, Jego męki i śmierci na krzyżu, ale z drugiej strony nie można powiedzieć, że krzyż jest tylko sprawą zakrystii, kościołów, kapliczek, zepchniętych gdzieś poza nawias społecznej świadomości.
Tego zrobić nie wolno, bo nie było do tej pory Polski innej niż Polska chrześcijańska. (...)

Fragment wywiadu z ks. prof. Chrostowskim
http://forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&id=3591483
http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2010/ ... 04.ppw.mp3

Ostatnio edytowano 05 sie 2010, 20:16 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

z 2 postów jeden

05 sie 2010, 17:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 lip 2010, 13:43

POSTY        22
Tadeo74                    

Pogratulować elektoratu - nie będę obrażał wołowiny

Przyganiał kocioł garnkowi...

05 sie 2010, 19:40
Fachowiec

POSTY        1667
Porebski                    

Tadeo74                    

Pogratulować elektoratu - nie będę obrażał wołowiny

Przyganiał kocioł garnkowi...

Czyżbym uraził?

05 sie 2010, 20:26
Zawodowiec

POSTY        3598
Zdzisław Krasnodębski: Germański kult śmierci

Niestety, zaraza się szerzy. Nekrofilia i kult Tanatosa dotarły do Niemiec. Po tym, jak w Duisburgu w czasie Parady Miłości zatratowano 21 osób, kraj pogrążył się w niepotrzebnej, niezrozumiałej dla cywilizowanego świata zachodniego, żałobie

Uderza fakt, że żaden z czołowych niemieckich pisarzy nie opublikował na łamach polskiej lub amerykańskiej prasy wnikliwej analizy swoistego niemieckiego przywiązania do klęski i śmierci. Żadna filozofka nie zastanawia się nad tym kuriozalnym zjawiskiem, żaden polityk nie krzyczy, że nie wolno grać trumnami, żaden minister z Urzędu Kanclerskiego nie potępił nekrofilii w austriackim tabloidzie. Nikt nawet nie wyśmiewa się z ofiar w swoim blogu.

I niestety także w Niemczech natychmiast pojawił się chrześcijański fundamentalizm. Nie zważając na rozdział Kościoła od państwa, kanclerz, prezydent i premier Nadrenii Północnej-Westfalii wzięli udział w nabożeństwie żałobnym. Władze nie nakazały usuwania kwiatów, zniczy ani nawet krzyży położonych w miejscu tragedii przez miejscowych nieoświeconych.
Burmistrz Duisburga Adolf Sauerland nie miał niestety odwagi naszego prezydenta elekta. Nierozsądnie stawia się natomiast pytanie o odpowiedzialność, także odpowiedzialność polityczną. Demonstranci domagają się ustąpienia burmistrza Sauerlanda. A przecież jest oczywiste, że winni są ci, którzy się tam niepotrzebnie pchali. Gdyby zostali w domu, nic by się im nie stało. Niestety, nie ma w Bundestagu nikogo, kto by to tak przekonująco wytłumaczył, jak czynią to u nas prominentni posłowie PO ze Stefanem Niesiołowskim na czele. Odwołanie burmistrza jest więc tylko kwestią czasu, bo ? jak mówiła w swym przemówieniu premier Nadrenii Północnej-Westfalii ? ta tragedia nie zdarzyła się w przestrzeni, w której zawieszona została odpowiedzialność. Tunel w Duisburgu to przecież nie lotnisko w Smoleńsku.

Wszystkie te niepokojące fakty zdarzyły się zapewne dlatego, że Niemcy nie mają swoich prawdziwych autorytetów i kompetentnych filozofek i politolożek. Brakuje im Wajdy, Bartoszewskiego, nie mówiąc już o Kutzu, Palikocie i Niesiołowskim. Proponuję więc, by w ramach sąsiedzkiej pomocy wysłać do Duisburga i Berlina komisję złożoną z tych ekspertów, wspartą wybitnymi polskimi intelektualistami i intelektualistkami, by pomogli uchronić zaprzyjaźniony kraj od fali irracjonalnego fanatyzmu. Wszak pokazaliśmy wszem i wobec, co należy czynić, by państwo zdało egzamin.

Autor jest filozofem społecznym, profesorem Uniwersytetu w Bremie i Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie oraz współpracownikiem ?Rzeczpospolitej"

http://blog.rp.pl/blog/2010/08/05/zdzis ... t-smierci/

05 sie 2010, 20:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1916 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 137  Następna strona