Teraz jest 06 wrz 2025, 19:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
Podwyżki dla nauczycieli 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 22:27

POSTY        4
Post Podwyżki dla nauczycieli
A czy Tusk i Komorowski to z wykształcenia nie  historycy i nauczyciele?!
Proponuję POpierać PO i harować na śmieszne mediany i wskaźniki Parafianowicza nadal, to za niedługo urzędnik będzie jeszcze głupszy niż jest, gdyż pracuje się dla pieniędzy, a nie dla idei. Niestety.

Orwell wprost przewraca się ze śmiechu jak na to wszytko patrzę :brawa:

14 lip 2010, 04:45
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
starwars                    

1. Kto komu broni być nauczycielem, 18 godzin w tygodniu po 45 minut 3 miesiące wakacji zamiast przeglądania w lusterku w us
2. Nigdy nie brałem korepetycji, nikt z którymi ukończyłem studia nie brali korepetycji, może czasami wystarczy się uczyć
PS nie oceniajcie bo sami jesteśmy oceniani :mur:

Nie każdy ma zdrowie żeby przez 20 lat powtarzać codziennie w kółko to samo! Można kota dostać!
Ps. W moim USie byli nauczyciele (mamy takich!) to najsłabsi i najbardziej leniwi pracownicy! I jakoś nie chcą wracać. Może praca przy biurku ich nobilituje?

14 lip 2010, 06:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2009, 20:26

POSTY        54
mozeanglia                    

Na tym właśnie polega średnia... Ogólnie urzędnik kosztuje nas 4,5tyś sztuka - średnio... Wzrost gospodarczy ustala się średnio, inflację, i kupę innych wskaźników a ludzie na tych danych budują strategie inwestycyjną warto a biliony bilionów w skali światowej ;) Zakładam, że należysz  do tych, któzy zarabiają 1500zł - i jest takich jak Ty np 100tyś więc z drugiej strony jest 100tyś zarabiających 7500zł... Pomocnik na budowei zarabia powiedzmy 7zł na godzinę a kierownik budowy zarabia 30zł... Zawsze tak było, jest i będzie.

mozeanglia chyba nie zrozumiałeś puenty... Chodziło mi o to, że średnie zarobki nauczycieli to zarobki WIĘKSZOŚCI z nich, więc wcale nie jest tak źle jeśli powiedzmy 95% nauczycieli zarabia tą "średnią", w przeciwieństwie do np urzędników, bo głównie o nich mowa, gdzie 95% zarabia poniżej średniej a pozostałe 5% dużo powyżej więc WIĘKSZOŚĆ z nich ma prawo być niezadowolona z poborów i ich uśredniania  :blush:
A jak jesteś takim fanem uśredniania to chętnie zobaczę średnie zarobki na godzinę, który to wskaźnik powinien być kluczowym do ustalania wynagrodzenia - przynajmniej tak jest "na zachodzie", w przypadku nauczycieli i innych grup zawodowych. Tak na oko widzę, że będzie to jakieś 1:4.

14 lip 2010, 06:56
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Jakie to typowe... Nie możemy pomóc sobie - to chociaż zaszkodźmy innym. Większość z tu wypowiadających się (uogólniam) chciałaby rządzić zarobkami nauczycieli - ze względu na brak wpływu na własne zarobki. A odczepcie się wreszcie. Wiecie o statystykach zarobków nauczycieli mniej więcej tyle samo co większość społeczeństwa o naszych! Po to by zarabiać u nas więcej wystarczy zdać jeden egzamin. Może i trudny ale co to dla nas fachowców! Każdy stopień awansu nauczyciela to 2-3 lata pracy. I podwyżka z tym związana jest niższa.
Weźcie pod uwagę, że - jak to niektórzy piszą - skłócanie grup społecznych jest na rękę rządzącym! Jeśli chcecie coś uzyskać to walczcie o to - a nie próbujcie usr..ć innych. To dopiero świetnie świadczy o nas.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

14 lip 2010, 07:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2009, 20:26

POSTY        54
Harakiri nie chcę Cię wyprowadzać z błędu ale żeby zdać ten jeden egzamin wymagany jest wpierw 3letni staż czyli podobnie jak wskazałeś u nauczycieli, do tego poświadczony język obcy, chyba nie ma tego wymogu np dla nauczyciela w-f?  :zeby:
No i kolejny awans zakładając przychylność przełożonych (bo słyszałem plotki, że z uwagi na brak kasy wystawia się ocenę 3) raz na 4 lata, nie raz na 2-3. To tak tylko uściślając ten jeden egzamin.
Gwoli ścisłości nie mam nic do zarobków nauczycieli dla mnie moga zarabiać i 100k na godzinę, mam pretensje o nierówne traktowanie różnych budżetowych grup zawodowych, w którym jedynym kryterium przyznawania jakiś podwyżek jest to czy dana grupa pójdzie pokrzyczeć pod Sejm lub zastrajkuje. A już całkiem niezrozumiałe jest jak można obniżać pensje ludziom, którzy de facto zbierają te pieniądze dla budżetu, bo tu zależność jest dla każdego oczywista, mniejsza pensja - słabsze zaangażowanie - "słabszy pracownik" - słabsze decyzje - mniej kasy a w konsekwencji brak kasy na podwyżki dla nauczycieli  ;)

14 lip 2010, 07:23
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
piwolech                    

....A już całkiem niezrozumiałe jest jak można obniżać pensje ludziom, którzy de facto zbierają te pieniądze dla budżetu, bo tu zależność jest dla każdego oczywista, mniejsza pensja - słabsze zaangażowanie - "słabszy pracownik" - słabsze decyzje - mniej kasy a w konsekwencji brak kasy na podwyżki dla nauczycieli  ;)

Piwolech, masz u mnie  :piwo: "Lech"

14 lip 2010, 07:27
Site Admin

POSTY        705
piwolech                    

Harakiri nie chcę Cię wyprowadzać z błędu ale żeby zdać ten jeden egzamin wymagany jest wpierw 3letni staż czyli podobnie jak wskazałeś u nauczycieli, do tego poświadczony język obcy, chyba nie ma tego wymogu np dla nauczyciela w-f?  :zeby:

No biorąc pod uwagę te tak podnoszone przez niektórych na forum KOREPETYCJE - wskaż mi nauczyciela WF, który udziela korepetycji...  :wysmiewacz:
Do egzaminu u nas możesz przystąpić normalnie pracując przez min. 3 lata.  Nauczyciel przez dwa lata ROBI awans zawodowy. Wiem, że niejasno to napisałem - ale nie jestem nauczycielem  :D  więc jasno wypowiadać się nie muszę!

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

14 lip 2010, 08:32
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
A miałam już się nie odzywać w tej kwestii :)
Harakiri                    

Jakie to typowe... Nie możemy pomóc sobie - to chociaż zaszkodźmy innym.  

A czy nami nauczyciele się przejmują? Chyba nigdy nie słyszałeś o tym co mówią o urzędnikach.
Harakiri                    

Większość z tu wypowiadających się (uogólniam) chciałaby rządzić zarobkami nauczycieli - ze względu na brak wpływu na własne zarobki.  

OK. Mogę nie dostawać podwyżek, bo kryzys, powódź, susza. Ale dlaczego oszczędności robi się tylko naszym kosztem?! Jak nikt w budżetówce to nikt! bez wyjątków.
Harakiri                    

A odczepcie się wreszcie. Wiecie o statystykach zarobków nauczycieli mniej więcej tyle samo co większość społeczeństwa o naszych! Po to by zarabiać u nas więcej wystarczy zdać jeden egzamin. Może i trudny ale co to dla nas fachowców!

Wiem o pensjach nauczycieli, bo naliczałam im je przez kilka lat. Mało (za pół etatu przypominam) zarabiają stażyści. Ale dostają za to dodatek na zagospodarowanie przydzielany przy podejmowaniu pierwszej pracy (wówczas 6 tys.).
Do nas stażysta przychodzi za kasę z urzędu pracy, a jak nawet uda mu się załapać na etat to ma niewiele więcej niż minimalną.
Kontraktowi i mianowani to już nie mają prawa narzekać. Tym bardziej, że:
1) zarabiają za pół etatu tyle co ma za cały,
2) mają płatne nadgodziny, a my nie.
3) wakacje!
A o dyplomowanych nawet nie wspomnę. To już jest raj.
Harakiri                    

Każdy stopień awansu nauczyciela to 2-3 lata pracy. I podwyżka z tym związana jest niższa.

Widziałam co robią i jak wyglądają te ?materiały? na dyplomowanego. Uwierz mi nasz egzamin na urzędnika jest o niebo trudniejszy i wymaga więcej pracy i wiedzy.
Harakiri                    

Weźcie pod uwagę, że - jak to niektórzy piszą - skłócanie grup społecznych jest na rękę rządzącym! Jeśli chcecie coś uzyskać to walczcie o to - a nie próbujcie usr..ć innych. To dopiero świetnie świadczy o nas.

Nawet jak nas nikt nie skłóci to i tak nam nic nie dadzą, więc przynajmniej nie dajmy sobie wmawiać jak to nauczyciele ciężko pracują za nędzne grosze. A słyszałeś o pensjach pielęgniarek?
Dziadami w budżetówce to jesteśmy MY!

14 lip 2010, 18:10
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Małe dzieci na drodze interesów związkowców  

Związek Nauczycielstwa Polskiego zbiera podpisy pod inicjatywą obywatelską w sprawie zmiany finansowania oświaty. Żąda, aby to budżet centralny, a nie samorządy gminne, finansował przedszkola. Do tych placówek rodzice mieliby obowiązek posyłać dzieci w wieku już od drugiego roku życia!

Motyw działania ZNP jest łatwy do odgadnięcia. Obowiązek utrzymania placówek przedszkolnych przez budżet państwa spowoduje, że pracownicy będą mieli niemal zapewnione miejsca pracy. Obecnie, gdy obniża się liczba uczniów, dodatkowe etaty w przedszkolach staną się dla nich wybawieniem.

http://www.upr.org.pl/main/artykul.php? ... 6&aid=8987

I znów zechcą podwyżek!

15 lip 2010, 07:32
Site Admin

POSTY        705
Pinero                    

A miałam już się nie odzywać w tej kwestii :)
[...kłamstwa, bzdury, prawdy medialne...]
Dziadami w budżetówce to jesteśmy MY!

Jak widać nie tylko dziadami, ale też zawistnymi dziadami.
A tak poza tym moim zdaniem kłamiesz. Jeśli zaś nie kłamiesz to dajesz sobą manipulować. Co do naliczania wynagrodzeń nauczycielom - czyli jesteś byłą zawistną księgową ze szkoły? Trzeba było uczyć - najpierw siebie - potem kochane dzieciaczki i brać kasę do łapki. I do raju zdążać nauczycielskiego...
I nie chce mi się już komentować tych wypocin.

15 lip 2010, 08:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2009, 14:04

POSTY        13
każdy ma tu swoje racje i nauczyciele może też  mało zarabiają ale jesli się mówi o oszczędnościach w budżecie to niech to dot. całości a nie wybiórczo ,ani nauczyciele ani urzędnicy nie mają łatwej pracy a są wynagradzani byle jak ,jestem z 25 letnim stażem ,po studiach
i mam brutto 3000zł i tak średno u nas zarabiają w urzedzie ludzie chociaz są i wybrańcy co robia  nam średnią 4500

15 lip 2010, 11:15
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Harakiri                    

Jak widać nie tylko dziadami, ale też zawistnymi dziadami.
A tak poza tym moim zdaniem kłamiesz. Jeśli zaś nie kłamiesz to dajesz sobą manipulować. Co do naliczania wynagrodzeń nauczycielom - czyli jesteś byłą zawistną księgową ze szkoły? Trzeba było uczyć - najpierw siebie - potem kochane dzieciaczki i brać kasę do łapki. I do raju zdążać nauczycielskiego...
I nie chce mi się już komentować tych wypocin.

A Ty harakiri nadal nic nie kumasz. Jeśli nie kłamiesz to dajesz sobą manipulować.
Powtórzę za innymi: nikt nie zazdrości nauczycielom - każdy zawód , cytując klasyka , ma swoje plusy dodatnie i ujemne , tylko pytanie: dlaczego jednym się podnosi płace, a innym je zamraża? Skoro jest kryzys finansów to dlaczego jego kosztu nie ponoszą wszyscy równomiernie?
Dlaczego?????
Cooooo????

15 lip 2010, 11:46
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Napisałem na pierwszej stronie ;) Po za tym Was nikt nie lubi... A protesty nauczycieli wzbudzą żal w wyborcach, co może się przełożyć na wyniki wyborów.

15 lip 2010, 13:03
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 14:28

POSTY        1
Jest to działanie zgodne z konstytucją???
Gdzie równość obywateli i prawo do godnego życia?!

Pozostaje tylko złożyć zawiadomienie do rzecznika praw obywatelskich !

15 lip 2010, 13:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 159 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona