Teraz jest 11 wrz 2025, 18:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Post Gimnastyka umysłu
Chciałbym trochę uzupełnić pytanie 87.
Brzmiało to mniej wiecej tak:

87. Indeks WIG dotyczy:
A. wszystkich spółek handlowych w Polsce zarejestrowanych w KRS
B. wszystkich spółek notowanych na Warsz. Giełdzie Papierów Wartościowych, ale "bez udziału kapitału zagranicznego" (albo - "tylko Krajowych") - dokładnie nie pamiętam jak to brzmiało, ale taki był sesn tej odpowiedzi
C. wszystkich Spółek notowanych na WGPW, spełniajacych jakiś tam warunek ? nie pamiętam jak to dokładnie brzmiało
D. największych spółek notowanych na WGPW

A ten warunek dla tych Spółek jest tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Warszawski ... %C5%82dowy

?Indeks WIG obejmuje wszystkie spółki giełdowe spełniające minimalne kryteria co do procentu i wartości akcji w wolnym obrocie, zarówno krajowe jak i zagraniczne?

08 lip 2010, 10:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Dla przewietrzenia szarych komórek... nie na dworze :blush:  
Załącznik:
policzone gwiazdy.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

08 lip 2010, 11:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
Na pierwszy rzut daję A, ale bez liczenia - tylko "obkręcając i przekładając".

08 lip 2010, 12:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2007, 12:51

POSTY        139
Post Gimnastyka umysłu
żadnych korelacji nie widzę na pierwszy rzut oka, a na teście niestety jest zbyt mało czasu na długie analizowanie

08 lip 2010, 12:10
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Troszkę podpowiem.. Nic nie liczymy :) a na coś innego patrzymy :)

08 lip 2010, 13:35
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka, ja już bardziej otworzyć oczu nie mogę :lol:  nie dam rady :D
i trójkąty i prostokąty rozłożyłam  na czynniki pierwsze...i nic
gdyby miało być bardzo prosto to powiedziałabym, że a lub b
nie wiem
nie można trochę policzyć?

08 lip 2010, 14:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 cze 2009, 07:15

POSTY        7
Post Gimnastyka umysłu
A ja stawiam na B - na razie nie widze innej możliwości

08 lip 2010, 15:07
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2010, 16:44

POSTY        1
Post Gimnastyka umysłu
Zgadzam się z Tobą. W pierwszym skrzyżowaniu trójkątów równobocznych podanych jako wzór, różnica w pierwszym trójkącie równobocznym pomiędzy cyframi wpisanymi po przeciwnych stronach u podstawy trójkąta, który jest u góry (intuicyjnie "do góry nogami" wynosi 6-2, czyli tyle  co w lewym górnym rogu krzyża na prawo od przecinających się trójkątów (jest to 4).We wzorze różnica pomiędzy cyframi w kątach u podstawy, w trójkącie z podstawą u dołu (intuicyjnie w "normalnym trójkącie"), wynosi 5-3, tyle co w prawym górnym rogu krzyża po prawej stronie (czyli 2). Jeśli zastosować ten sam schemat do pary trójkątów poniżej wzoru, pasuje odpowiedź B.Wydaje mi się, że należy intuicyjne odejmować cyfry mniejszych od większych, bądź też wyciągnąć z nich wartość bezwzględną. Pozdrawiam :)

08 lip 2010, 15:45
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Tom3yk                    

Zgadzam się z Tobą. W pierwszym skrzyżowaniu trójkątów równobocznych podanych jako wzór, różnica w pierwszym trójkącie równobocznym pomiędzy cyframi wpisanymi po przeciwnych stronach u podstawy trójkąta, który jest u góry (intuicyjnie "do góry nogami" wynosi 6-2, czyli tyle  co w lewym górnym rogu krzyża na prawo od przecinających się trójkątów (jest to 4).We wzorze różnica pomiędzy cyframi w kątach u podstawy, w trójkącie z podstawą u dołu (intuicyjnie w "normalnym trójkącie"), wynosi 5-3, tyle co w prawym górnym rogu krzyża po prawej stronie (czyli 2). Jeśli zastosować ten sam schemat do pary trójkątów poniżej wzoru, pasuje odpowiedź B.Wydaje mi się, że należy intuicyjne odejmować cyfry mniejszych od większych, bądź też wyciągnąć z nich wartość bezwzględną. Pozdrawiam :)

Nie wiedziałam, że taka mądra jestem  :D  :D  :D  Tą zagadkę układałam sama... w 5 minut :) Uwierzcie, że jest prostrze rozwiązanie!!! Nie chcę już podawać wyniku, bo może jeszcze ktoś popatrzy :)

Jeszcze taka mała podpowiedź. Czasami trzeba popatrzeć inaczej. Np. przy figurach często znaczenie ma nie ich kształt, a np. z ilu kresek jest wyrysowana, z ilu kątów itp. Przy liczbach, zwłaszcza kiedy na pierwszy rzut oka widać, że wymaga to zbyt skomplikowanych obliczeń, albo jest ich zbyt dużo warto zmienić "sposób patrzenia".. i do cyfr podejść niestandardowo :)

08 lip 2010, 15:58
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

Tom3yk                    

W pierwszym skrzyżowaniu trójkątów równobocznych podanych jako wzór, różnica w pierwszym trójkącie równobocznym pomiędzy cyframi wpisanymi po przeciwnych stronach u podstawy trójkąta, który jest u góry (intuicyjnie "do góry nogami" wynosi 6-2, czyli tyle  co w lewym górnym rogu krzyża na prawo od przecinających się trójkątów.....
Jeśli zastosować ten sam schemat do pary trójkątów poniżej wzoru, pasuje odpowiedź B. Wydaje mi się, że należy intuicyjne odejmować cyfry mniejszych od większych, bądź też wyciągnąć z nich wartość bezwzględną. Pozdrawiam :)

Nie wiedziałam, że taka mądra jestem  :D  Tą zagadkę układałam sama... w 5 minut :) Uwierzcie, że jest prostsze rozwiązanie!!! Nie chcę już podawać wyniku, bo może jeszcze ktoś popatrzy :)
Przy liczbach, zwłaszcza kiedy na pierwszy rzut oka widać, że wymaga to zbyt skomplikowanych obliczeń, albo jest ich zbyt dużo warto zmienić "sposób patrzenia".. i do cyfr podejść niestandardowo :)

To gratuluję takich pomysłów!   :brawa:
Przyznam, że prosta nie jest. Na egzaminie stawiałbym na "A". Bo takie mam skojarzenie po minutowej analizie, a na egzaminie nie ma czasu na dłuższe analizy.

W tym układzie rzucają się w oczy:
1) w górnej gwieździe cyfry są od 1 do 6
2) w obu gwiazdach 5-tka i 3-ka są w tym samych miejscach
3) 9-tka w środku dolnej gwiazdy to... odwrócona 6-tka w środku górnej gwiazdy.
4) w dolnej gwieździe sumy sąsiednich cyfr dają 9-tkę (6+3, 8+1, 4+5)
Skojarzenie mam z "A", bo 8-ka w środku jest lustrzanym odbiciem (jak z 6-tki 9-tka), a 9-tka i 7-ka są też lustrzanie.
Natomiast  2 z 3 i 4 z 6 nie stosują się niestety do tej zasady....
Jak widać każdy patrząc na to samo widzi co innego :D

08 lip 2010, 16:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:31

POSTY        22
Post Gimnastyka umysłu
A ja stawiam na A. Skupiłam się tylko na środkowej cyfrze. 6 obrócona o 180' daje 9, a 8 obrócona o 180' daje nam 8 (w pionie) i w tym przypadku w grę wchodzi tylko odpowiedź A. Zgadłam??? :)

08 lip 2010, 16:25
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

To gratuluję takich pomysłów!   :brawa:
Przyznam, że prosta nie jest. Na egzaminie stawiałbym na "A". Bo takie mam skojarzenie po minutowej analizie, a na egzaminie nie ma czasu na dłuższe analizy.

Na szczęście takich nie było :)
Ostatnia moja podpowiedź. Parzystość i nieparzystość liczb jest tu kluczem.

08 lip 2010, 16:30
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

Jeśli kluczem jest parzystość i nieparzystość, to wtedy "B", ale... ta "przewrócona 8-ka" nie pasuje. Więc zostałoby "D". Bo w "D' środek jest nieparzysty (w górnej figurze parzysta 8-ka), dolne cyfry 7 i 9 nieparzyste, a górne 4 i 8 parzyste.  
PS
Dobrze, że to nie Ty układałaś testy egzaminacyjne :lol:

08 lip 2010, 16:35
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

skarbenka                    

Jeśli kluczem jest parzystość i nieparzystość, to wtedy "B", ale... ta "przewrócona 8-ka" nie pasuje. Więc zostałoby "D".

:brawa:  :brawa:  :brawa:
Dokładnie D Parzyste zamieniają się w nieparzyste i odwrotnie. Zainspirowała mnie zagadka z robocikami, w której kluczem była podobna zamiana, tylko dotycząca figur.

Dodam jeszcze, że A była dla podpuchy :) i za to przepraszam.

08 lip 2010, 16:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 793  Następna strona