Przesłuchanie świadków - nieujawnione źródła dochodów
Autor
Treść postu
Witam! bardzo proszę o podzielenie się waszymi doświadczeniami na temat przesłuchań świadków w postępowaniu z nieujawnionych źródeł; czy ujawniacie stronie postępowania nazwiska osób wezwanych w charakterze świadków; ja do tej pory wezwania wpinałam do akt sprawy, ale obecnie prowadzę postępowanie ( a chodzi naprawdę o duże pieniądze ) w którym za każdym razem kiedy strona jest zawiadomiona o przesłuchaniu przychodzi do urzędu przegląda akta i spisuje dane wezwanych świadków, po czym ( dowiedziałam się nioficjalnie od wezwanego ) wydaje im instrukcje co mają mówić na przesłuchaniu. Druga kwestia to telefon komórkowy; prawdopodobnie miała miejsce taka sytuacja, że w trakcie przesłuchania męża ( strony postępowania ) ten miał włączony telefon i żona ( też strona postepowania ) która czekała na swoje przesłuchanie wszystko sałyszała.... Czy macie takie doświadczenia, proszę o wskazówki. Bedę bardzo wdzięczna!!! Pozdrawiam wszystkich przesłuchujących!
07 lip 2010, 12:48
Po co w ogóle żona składa zeznania...
07 lip 2010, 12:52
Witam, ja w zawiadomieniach nie informuję, który ze świadków będzie przesłuchiwany, art. 190 OP mówi tylko o zawiadomieniu strony o miejscu i terminie przeprowadzenia dowodu:-)
07 lip 2010, 13:04
Ja też w zawiadomieniu nie piszę kto jest wezwany na świadka ale tak jak wcześniej pisałam strona po otrzymaniu takiego zawiadomienia przychodzi, zagląda w akta i już wie kto jest wezwany!
07 lip 2010, 13:07
mozeanglia
Po co w ogóle żona składa zeznania...
Żona jest też stroną postępowania, a została dlatego przesłuchana że wspólnie z mężem powołali się na otrzymaną darowiznę rzekomo na spotkaniu rodzinnym; celem ich wspólnego przesłuchania było udowodnienie że takiego spotkania rodzinnego nie było, myślałam że zeznania będą sprzeczne, no ale w takiej sytuacji ...
07 lip 2010, 13:09
ojjj, to na to już nic nie poradzisz. ma prawo do wglądu w akta i tyle. to na niezłego agenta trafiłaś:-)
07 lip 2010, 13:28
Na następne przesłuchanie zaskocz ich i zakup zagłuszacz do telefonów, to wprowadzi dodatkowy element stresogenny
07 lip 2010, 13:45
z tym telefonem to jest problem ale skoro żona jest stroną postępowania to po co jej telefon ma prawo uczestniczyć w przeprowadzeniu dowodu i może siedzieć obok może też odmówić skłądania zeznań
też nie piszę w zawiadomieniu kogo będę przesłuchiwał, ale niestety dla chcącego nic trudnego jak napisałaś zajrzy w akta i po zawodach
na dodatek strona ma prawo kłamać do woli, nie może być zmuszana do samoobciążania i ma prawo do obrony
więc jest jedynie wprowadzana w błąd i to zgodnie z prawem, bo wbrew temu co mi każą stronie przed przesłuchanie powiedzieć, odpowiedzialności z art. 233 k.k. nie ponosi
07 lip 2010, 13:55
dyziek
na dodatek strona ma prawo kłamać do woli, nie może być zmuszana do samoobciążania i ma prawo do obrony
więc jest jedynie wprowadzana w błąd i to zgodnie z prawem, bo wbrew temu co mi każą stronie przed przesłuchanie powiedzieć, odpowiedzialności z art. 233 k.k. nie ponosi
Chciałam przypomnieć, że zaglądają tu różne osobniki, niekoniecznie z "naszej strony barykady"
07 lip 2010, 15:25
To jest jeszcze ktoś, kto tego nie wie...?
07 lip 2010, 15:29
Wezwanie do świadka można wyłączyć postanowieniem. A co do przesłuchania małżonków - proszę zaryzykować jednoczesne przesłuchanie obu małżonków w oddzielnych pokojach. Po zadaniu pytania mężowi i spisaniu jego zeznań, idziemy do pokoju, w którym czeka żona, i tak na zmianę. Kiedyś sama chciałam to przetestować, ale strony wogóle nie pojawiły się na przesłuchaniu.
08 lip 2010, 21:34
Ruda4774
A co do przesłuchania małżonków - proszę zaryzykować jednoczesne przesłuchanie obu małżonków w oddzielnych pokojach. Po zadaniu pytania mężowi i spisaniu jego zeznań, idziemy do pokoju, w którym czeka żona, i tak na zmianę. Kiedyś sama chciałam to przetestować, ale strony wogóle nie pojawiły się na przesłuchaniu.
A jak to się ma do faktu, że strona ma prawo brać udział w przesłuchaniu, zadawać pytania itd.itd?. Bo rozumiem, że zarówno mąż jak i żona byli w tym przypadku stronami...No chyba, że nie mówimy o przesłuchaniu świadków, tylko strony. Wtedy nie wiem
09 lip 2010, 05:36
Jeżeli posiadasz dobre papiery to świadkowie dla wszczecia postępowania raczej nie występują.To podatnik chce sie wywinąć i powołuje świadków.Przygotuj pytania których podatnik nie jest w stanie przewidzieć.Nakłanianie do fałszywych zeznań jest karalne.
16 lip 2010, 11:48
Ivka
Ruda4774
A co do przesłuchania małżonków - proszę zaryzykować jednoczesne przesłuchanie obu małżonków w oddzielnych pokojach. Po zadaniu pytania mężowi i spisaniu jego zeznań, idziemy do pokoju, w którym czeka żona, i tak na zmianę. Kiedyś sama chciałam to przetestować, ale strony wogóle nie pojawiły się na przesłuchaniu.
A jak to się ma do faktu, że strona ma prawo brać udział w przesłuchaniu, zadawać pytania itd.itd?. Bo rozumiem, że zarówno mąż jak i żona byli w tym przypadku stronami...No chyba, że nie mówimy o przesłuchaniu świadków, tylko strony. Wtedy nie wiem
Postępowanie dotyczące nieujawnionych źródeł prowadzimy wobec każdego małżonka oddzielnie. Wobec tego każde z małżonków jest stroną, ale w postępowaniu które jego bezpośrednio dotyczy. Nie widzę więc przeszkód by w takiej sytuacji małżonkowie byli przesłuchiwani równocześnie w oddzielnych pokojach przez dwóch pracowników. Chyba, że jedno z nich ma być przesłuchiwane w charakterze świadka w postępowaniu dotyczącym współmałżonka... Wtedy chyba korzystniej jest przesłuchać współmałżonka w charakterze strony w jego postępowaniu i zadać mu pytania dotyczące również współmałżonka. Przecież tak naprawdę możemy pytać o co chcemy. Potem postanowieniem włączyć wyciąg z protokołu przesłuchania i ewentualnie na prośbę strony przesłuchanie powtórzyć bądź poinformować stronę - drugiego współmałżonka o faktach znanych organowi z przesłuchania.