Zarówno w temacie "Postępowanie kwalifikacyjne", jak i w "Gimnastyce umysłu" toczą się równolegle wątki dotyczące tegorocznego egzaminu w zakresie przypominania pytań i zadań, udzielania na nie odpowiedzi itp. Może lepiej byłoby to jednak skupić w jednym temacie, czyli raczej w "Postępowaniu kwalifikacyjnym" (tam chyba jednak przybrało to szerszy wymiar). Taka dwutorowość tej samej kwestii wprowadza niepotrzebny zamęt. A biorąc pod uwagę odczucia większości z Nas po egzaminie, jak i aspekt efektywności (a co za tym idzie i pomocy uzyskiwanej na Forum) nie ma chyba sensu tego dzielić. Choć to oczywiście tylko moja propozycja...
Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 23:49 przez jaask, łącznie edytowano 2 razy
04 lip 2010, 23:43
Gimnastyka umysłu
Zaznaczyłam odpowiedź ,,wszystkie spółki notowane na giełdzie'' Robaczek -skąd Ty bierzesz takie fajne wykresy? Że też ja tego przed egz. nie namierzyłam!
Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 23:48 przez rzepka, łącznie edytowano 1 raz
04 lip 2010, 23:44
Gimnastyka umysłu
rzepka
Zaznaczyłam odpowiedź ,,wszystkie spółki notowane na giełdzie'' Oby dobrze Robaczek -skąd Ty bierzesz takie fajne wykresy? Że też ja tego przed egz. nie namierzyłam!
Dr Google
jaask
Zarówno w temacie "Postępowanie kwalifikacyjne", jak i w "Gimnastyce umysłu" toczą się równolegle wątki dotyczące tegorocznego egzaminu w zakresie przypominania pytań i zadań, udzielania na nie odpowiedzi itp. Może lepiej byłoby to jednak skupić w jednym temacie, czyli raczej w "Postępowaniu kwalifikacyjnym" (tam chyba jednak przybrało to szerszy wymiar). Taka dwutorowość tej samej kwestii wprowadza niepotzrebny zamęt. Choć to oczywiście tylko moja propozycja.
Tutaj mamy 88 pytań, brakuje dwóch - jeżeli śledzisz tamten wątek to może uzupełnij nasz zestaw o brakujące dwa pytania
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 23:47 przez robaczek1, łącznie edytowano 1 raz
04 lip 2010, 23:46
Gimnastyka umysłu
jaask
Zarówno w temacie "Postępowanie kwalifikacyjne", jak i w "Gimnastyce umysłu" toczą się równolegle wątki dotyczące tegorocznego egzaminu w zakresie przypominania pytań i zadań, udzielania na nie odpowiedzi itp. Może lepiej byłoby to jednak skupić w jednym temacie, czyli raczej w "Postępowaniu kwalifikacyjnym" (tam chyba jednak przybrało to szerszy wymiar). Taka dwutorowość tej samej kwestii wprowadza niepotzrebny zamęt. Choć to oczywiście tylko moja propozycja.
Szerszy wymiar jest na pewno tu.
Strona 96 - masz prawie wszystkie pytania i odpowiedzi w załącznikach ROBACZKA1
04 lip 2010, 23:47
Gimnastyka umysłu
robaczek1
jaask
Tutaj mamy 88 pytań, brakuje dwóch - jeżeli śledzisz tamten wątek to może uzupełnij nasz zestaw o brakujące dwa pytania
W sobotę napisałem kilka zdań o egzaminie i jak na sobotę miałem dość - dość ksap-u, egzaminu, pytań co było dobrze a co nie etc. Duża część pytań była dla mnie nie do powtórzenia - podziwiam tych, którzy potrafili je przytoczyć ( o zadaniach czy matrycach nie wspomnę). Te pytania, które ja potrafiłbym powtórzyć pojawiły się dość szybko na Forum. A watków nie śledzę jeszcze aż tak dokładnie, wczytując się w każdy post - bo po prostu nie chcę na razie dowiedzieć się, ile złych odpowiedzi zaznaczyłem. Jednakże zaglądam tu i nasunęła mi się taka refleksja, o jakiej napisałem. Jeżeli była blędna, to przepraszam.
05 lip 2010, 00:05
Gimnastyka umysłu
robaczek1
rzepka
Zaznaczyłam odpowiedź ,,wszystkie spółki notowane na giełdzie'' Oby dobrze Robaczek -skąd Ty bierzesz takie fajne wykresy? Że też ja tego przed egz. nie namierzyłam!
Dr Google
Dopiszcie jeszcze jedno pytanie dotyczące budżetu środków europejskich. Chodziło w nim o wydatki: a) nie podlegają refundacji b) mogą być przeznaczane na projekty pomocy technicznej (wybrałem to choć strzelałem i nie wiem czy to poprawna odpowiedź) c) podlegają częściowo refundacji
05 lip 2010, 05:00
Gimnastyka umysłu
robaczek1
c..d wariacji na temat: PKB po 1990 roku.
PS. Mam też ogólne pytanie do ubiegłorocznych zdających - Nadir, Ivka i pozostali - jak oceniacie poziom testu wiedzy na podstawie naszych wstępnych relacji?
Będę pełen podziwu dla tych, którzy zdadzą...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
05 lip 2010, 06:44
Gimnastyka umysłu
Ja byłam w grupie A i było (tak mi się wydaje) jedno pytanie z dyscypliny finansów publicznych: kto nie ponosi odpowiedzialności za naruszenie DFP....
Odp. pracownik, który pisemnie zgłosił zastrzeżenie, a pomimo tego coś tam coś tam...
05 lip 2010, 07:16
Gimnastyka umysłu
rzepka
Odnośnie tego o czym przed chwilą rozmawiali Adaneta i Mr Hyde, to pytanie o skargę i KE brzmiało zdaje się tak:
Skargę do Trybunału o naruszenie postanowień Traktatów składa/może złożyć/: A. Komisja Europejska B. Komisja Europejska i państwo członkowskie C. każdy D. ......
moim zdaniem chodziło o wszczęcie postępowania a nie złożenie skargi - tego jestem prawie pewna, bo chwilę nad tym pytaniem spędziłam. Ale jak już wczesniej Wam marudziłam, mam wrażenie, że nie wszystkie pytania były takie same w grupach. A zatem jedna grupa mogła mieć wszczęcie postepowania, a druga wniesienie skargi.
Tak samo nie przypominam sobie pytania Szefem Urzędu ds. Europejskich jest , natomiast w mojej grupie było pytanie, którego oczywiście nie pamiętam dokładnie, ale coś w rodzaju - stałym członkiem zespołu ds..... w jakichś strukturach UE jest: i tu miałam między innymi Szefa Urzędu ds. Europejskich, ambasadora RP...
Te same wątpliwości mam odnośnie składek emerytalno-rentowych - czy w 2 grupach chodziło o podział (pracownik/pracodawca) składki emerytalnej ,czy może w jednej o podział składki emerytalnej, a w drugiej o podział rentowej. Ja odpowiedzialam w zakresie podziału składki rentowej - ale oczywiście mogłam nie doczytać do końca pytania (bo dla mnie to było pytanie z tych łatwiejszych)
Kolejne pytanie o szkolenia - jedni zapamiętali, że chodziło o centralne inni, że o powszechne.
i następne - u Robaczka 53 - Sędzia Sądu Najwyższego...i kilka odpowiedzi, w tym właściwa nie może prowadzić działalności gospodarczej, a ja mam wrażenie, że u mnie było mniej więcej takie pytanie: czy sędziego można przenieść w stan spoczynku: - nie można - można jeśli ukończył 65 lat - można, ale tylko na warunkach wskazanych w ustawie
i to nie koniec moich wątpliwości
i ni pamiętam, żebym miała pytanie o Regionalne Programy w ramach Europejskiego Funduszu Regionalnego
05 lip 2010, 07:59
Gimnastyka umysłu
było jakieś pytanie o funduszu regionalnym w grupie B (zaznaczyłam ministra ds rozwoju regionalnego, blędnie chyba ) co do Sądu Najwyższego: -Sąd Najwyższy nie jest: -sądem powszechnym -sądem orzekającym o ważności wyborów -rozstrzygającym coś tam...
ale chyba o sędziach też coś było... -podlegają tylko Konstytucji - mogą przechodzić w stan spoczynku po 65 roku życia - ....
05 lip 2010, 08:17
Gimnastyka umysłu
w pytaniu dotyczącym sędziów, jednym z wariantów odpowiedzi było to, że ..... nie mogą prowadzić działalności gospodarczej......
PS. Mam też ogólne pytanie do ubiegłorocznych zdających - Nadir, Ivka i pozostali - jak oceniacie poziom testu wiedzy na podstawie naszych wstępnych relacji?
Będę pełen podziwu dla tych, którzy zdadzą...
Ja również Zwłaszcza test wiedzy. Te pytania są z kosmosu-nie znam odpowiedzi na żadne Albo już wszystko zapomniałam ( i to by potwierdzało ile warta jest nabyta przed egzaminem wiedza), albo stan wiedzy jaki posiadałam w ubiegłym roku również nie byłby wystarczający, żeby go zdać
Co do testu umiejętności to mogę powiedzieć tylko tyle, że w ubiegłym roku również wydawało mi się, że go położyłam. Oprócz tabelek, które wydaje mi się miałam zrobione w 100% ( tzn. wpisane tyle danych ile z treści zadań dało się "wydłubać", nie mylić z zapełnionymi w 100% tabelkami!), większość pytań strzelałam ( w tym 6 na 7 tablic Ravena. ) Okazało się jednak, że z tego testu uzyskałam około 80% ( o ile dobrze pamietam ), zatem całkiem przyzwoicie I to potwierdza, że najprawdobodobniej nikt ze zdających nigdy nie dowie się, jakim kluczem ten test jest oceniany, bo z tego co dobrze kojarzę Nadir miał całkiem odmienne odczucia
Jedyne co mogę Wam radzić, to przestańcie już analizować, co zrobiłem dobrze a co źle, bo i tak nic Wam to nie da, poza olbrzymią dawką stresu. Pytania są tak podchwytliwe, że zmiana jednego wyrazu wypacza całkowicie treść, a każdy piszący przekazuje tą treść w takiej formie, jak jemu się wydawało, że ona brzmi, co nie do końca może być zgodne z pierwowzorem. Szkoda nerwów. Wiem, że to zabrzmi jak banał, ale trzymam za Was kciuki - będzie dobrze! I jakby co, to byłam pierwsza, która to powiedziała!